Hur vet man?

Jag har på senaste tiden, typ året, upptäckt att jag får ont som fan i magen när jag äter pasta.  I synnerhet om det är dålig kvalitet på pastan (som från supermercadon här i Spanien). Hemma har jag mindre problem och det kanske beror på att jag försöker hålla mig till durumpasta … de få gånger jag över huvud taget käkar det. Just nu ligger jag stundtals och vrider mig i plågor.

 

Tänker att jag skulle googla mig lite.

rmavbild 2016-06-17 kl. 14.17.14

Kommer av mig lite när jag läser sista raden. Man får välan hoppas att man har koll på ifall man är gift eller inte.

 

Googlar vidare och hittar det här:mavbild 2016-06-17 kl. 14.18.28

Allt ovan stämmer in på mig. Eller ja, jag får förvisso inte några blåsor och det här med att det skulle vara svårt att få barn har naturen redan lagt in sitt veto på.

 

… och nu var jag tvungen att ta en paus för att gå och spy upp allt. Jag äter sällan enbart pasta men åt en skål utan något annat till. Det m å s t e väl vara glutenallergi, eller?

 

Hur som. Är det sant att man måste göra en gastroskopi? En gång drog dom ner en kamera i näsan på mig för att undersöka lungorna och det var fanimej det värsta jag ever varit med om.

 

Kan jag inte bara få lämna ett blodprov?

1

46 responses to “Hur vet man?

 1. Henrietta skriver:

  Det kan vara glutenintolerans. Du måste inte få en diagnos. Det finns inget i vetemjöl som du inte kan leva utan. Väldigt många som är opade utvecklar en överkänalighet mot gluten.
  Jag gör så att jag undviker gluten så mycket jag kan och mår så mycket bättre.
  //Henrietta

 2. Yasmine skriver:

  Jomen visst går det bra med ett blodprov 🙂 prata med din dr när du kommer hem 🙂

 3. Britt-Marie Åsberg skriver:

  För mig räckte det att lämna ett blodprov för att utesluta glutenintolerans så förhoppningsvis slipper du undan😊

 4. Birgitta skriver:

  Hej Mona

  Vad tråkigt att höra att du mår dåligt. Min svärmor är gluten intolerant och hennes mamma var det också. Min man går på hälsokontroll en gång om året och jag har för mej att de testar honom för det med ett enkelt blodprov. Som tur är har han inga problem, men det kan ju dyka upp senare i livet. Så iväg med dej till doktorn när du kommer hem.

 5. Ulrika skriver:

  Det kan även vara veteallergi som jag har. Finns pasta gjord på majs bl.a som är godare än vanlig pasta. 🙂

 6. Camilla F skriver:

  Man kan vara känslig mot gluten utan att ha en fullt utvecklad intolerans, det är något helt annat. Blir man körig i magen vetemjöl är det ju bara att låta bli att äta vetemjöl.

 7. Marianne Pettersson skriver:

  Du är klart överkänslig för mjöl och det syns inte alltid vid glutenprov. Det blir till att utesluta allt vitt typ pasta, bröd och mjöl. Om du vill reda en sås använd istället Philadelphiaost eller äggulor men med Ph.osten misslyckas du aldrig med en redning. Till en sås för fyra ta en rejäl msk Ph.ost. Smaksätt med t.ex mågra droppar soya och 0,5-1 tsk Sambal Oelek. Lycka till och undvik magplågorna.

  1. Mona skriver:

   Tack för tipset. Har fotat av det med mobilen så att jag kommer ihåg det! Har kräkts tre gånger nu.

   1. Camilla F skriver:

    Det kan också var så astman rimliga mängder, jag råder dig att pröva dig fram. Det finns ingen anledning att börja trassla med glutenfritt osv om det inte behövs. Du kan ju äta viss mängd pasta och viss mängd bröd, låt det då vara så. Det är mest troligt relaterat till mängden. Ta’t coolt 🙂

   2. Therese skriver:

    Tips, nästan all soya och de flesta lakritssorter innehåller gluten. Väldigt lätt att missa. Läs innehållsförteckningen. Om det är gluten du reagerar på så kommer du att märka en stor förbättring när du slutar. Dock tar det några veckor innan tarmen återhämtat sig och börjar fungera som den ska.

 8. På vuxna räcker det i allmänhet med ett blodprov. Symtomen kan variera väldigt mycket, från de som blir akut sjuka direkt efter intag till dem som inte känner något akut men får långvariga diffusa hälsoproblem, men alla får skador på tarmen. Aktuell forskning pekar på att ingen egentligen tåler de mängder gluten som finns i moderna sädesslag och modern mat, att alla får en akut infammation i tarmen men att om kroppen är i bra balans så hinner och orkar den läka ut problemen efterhand som de uppstår. Gluten är inte på något sätt ett essentiellt livsmedel så diagnosen är valfri, du kan helt enkelt bara utesluta gluten själv och se om du blir bättre. Det du ska låta bli att göra (om du struntar i diagnos) är att dra ner på gluten och bara äta lite ibland, eftersom du då kan hamna i ett läge där du blir symtomfri trots att tarmen fortfarande far illa, och det är inte hälsosamt i längden.
  Charlotta

 9. Chatrine skriver:

  Vänta med att utesluta gluten tills du kollat om du är glutenintoleran. Det räcker med ett blodprov. Å andra sidan, du gör väl cellprov, det är inte heller tjoho men värt det 😄
  Om det visar att du är glutenintolerant har du något att förhålla dig till. Om du sen väljer att ta bort gluten ändå av nån anledning – helt ok men inte innan du tagit reda på orsak.
  Var rädd om dig!

 10. Nelly skriver:

  Karma…….oops – vad fick jag luft ifrån, hehe
  Är väl avundsjuk helt enkelt – fyller år på tisdag…..och inte faen finns det nån som kommer att gratta mig…..men det är väl min egen karma – mitt nöt 🙂

 11. Har skickat meddelande till dig på Messenger angående detta!

 12. Annelie skriver:

  Men mår du dåligt kan du ju testa utesluta och sedan när du mår bättre provocera med gluten igen. Även om blodprovet säger att du inte är glutenintolerant kan du ju hoppa över gluten om du mår dåligt.

 13. emma skriver:

  Tänk på att du inte får sluta äta gluten innan provet bara, för då kan det bli felsvar vid ev. provtagning. O det är ett enkelt blodprov initialt. //emma

 14. Ann-Christine skriver:

  De kan kolla det med blodprov hos din husläkare och det finns även ett test på apoteket som man gör själv hemma, https://www.apoteket.se/produkt/celiac-test-1-st-233099/. Du kan vara överkänslig också, så har du ätit vitt bröd och pasta samtidigt kan det kännas rejält. Fick nyligen pastasallad gjort på bönpasta när jag var på fest där det serverades buffé. Smakade bra och jag hade inte magont efter.

 15. Marie skriver:

  Magsjuka?

  1. Mona skriver:

   Näpp. Eller nä, det hoppas jag verkligen inte. Det kom så plötsligt efter bara några tuggor. Spydde tre gånger på några timmar sen var det över.

 16. Kerstin skriver:

  Är själv GBP sedan flera år och jag tåler bl a inte för mycket kolhydrater sedan dess. (Kräkas kan jag inte heller vilket vore skönt ibland!) Kan äta pyttelite vit pasta och helst inget vitt bröd alls, dock går grovt bröd typ finskt rågbröd bra och Finncrisp. Äter gärna potatis i alla former, fast helst kokt och liten mängd ris går bra. Vet inte varför det är så här men har lärt mig att det är så jag får leva för att må bra! Kram på dig och ha det så skönt på er semester!

  1. Mona skriver:

   Vet du, jag har ju SJUKT svårt att kräkas också och kan räkna de gånger de hänt på dessa fem år sedan op:en men när jag väl gör det, då är det riktigt jäkla illa… Jag äter också gärna Finncrisp ….och knäckebröd. Skulle a l d r i g överleva utan potatis. Det händer att jag äter vitt bröd men försöker undvika det. Kram på dig också, och tack!

 17. Linda skriver:

  Hej Mona.
  Jag har 2 vänner som är GBP op. Dom kan inte heller äta pasta. Och dom i sin tur har hört sig för med fler som har gjort just den operationen. Och ingen av dom kan äta pasta utan att må illa, ha väldiga smärtor och kräks (försöker i alla fall, samma där, svårt att kräkas.) Vissa klarar en liten liten mängd. Men överlag håller dom sig borta från just pasta. För att slippa det du beskriver. Ville bara berätta det. Hoppas det ordnar sig 🙂 .

  1. monasuni skriver:

   Det skumma är att jag kunnat äta det i flera år! Op:ade mig för 5 år sen och det här började för ett par år sen..

 18. Josefin skriver:

  Ja du måste låta dom gå ner i tarmen o ta en bit av den för att veta… Blodprov kan endast visa om man eventuellt har det. Har gått igenom detta med äldsta dottern… När hon va 1 1/2 år…. Förresten heter det inte glutenallergi, heter glutenintolerant. Faktiskt en viktig skillnad! För allergi/intolerant är inte samma sak:)

  1. mamski skriver:

   Å vad bra att du skrev det Josefin – så jag slipper – min äldsta har haft celiaki (glutenintolerans) sen 1988. En remiss å jag skulle vänta 3 månader innan besök hos specialist – dottern var drygt året. Jag råkade säga till sköterskan att dottern skulle få glutenfritt till 2 v innan besöket hos doktorn å då fick vi helt plötsligt tid 2v senare… Egna experiment innan undersökningen var nono….
   Å andra sidan Mona – durumvete innehåller extra mycket gluten så den billiga pastan kansske innehåller nåt annat som du inte tål…. kram å krya på dej <3

 19. Ankie skriver:

  Hej Mona!
  Måste bara skjuta in lite mer hära! Fick själv diagnosen efter ett rejält privat trauma. För fyra år sen. Började med en infektion som inte gav sig och sen rullade det på. Tills jag inte orkade ngt alls. Som småbarnsmorsa kör man ju liksom bara på. Och nej, för att få en diagnos måste man tyvärr göra gastroskopi😝. Jag hade tex inte fått den då mitt A test var neg. Men det odlade B testet gav utslag och baaam. Celiaki it was.. Och det tar minst 6-8 timmar innan man får en reaktion. Maten måste passera tarmen. Jag är nyligen gastric sleeve opad, så nu tar det lite kortare tid.. Oftast symtom mkt lik dumping. Eller tvärtom, tvärstopp. Så boka tid hos husdoktorn och begär ett riktigt test. Dom brukar ha bra koll. Men.. Nu kommer det svåra. Det kan även vara problem med sköldkörteln😳. Dessa två rackare har nämligen mkt lika symtom.. Så be de testa det oxå!
  Hoppas du mår bättre snart och sök på celiaki, då får du upp mkt bra tips innan allt är klart!!
  Kram på dig och lycka till! Bara att höra av dig om du vill fråga ngt!!

  1. Mona skriver:

   Tack för ett uttömmande svar. Ska boka tid när jag kommer hem!

   1. Annelie skriver:

    Och då instämmer även jag i att du ska fortsätta äta det fram till läkarbesöket. Lycka till!

  2. Tess skriver:

   +1
   Man kan inte välja diagnos själv när det gäller celiaki utan det är gastroskopi som gäller om du ska få diagnosen. Får du diagnosen är det strikt glutenfritt som gäller, om man inte sköter detta då kan man få följdsjukdomar, som mja inte är att leka med. Börja med blodprov hos din vc. Det tog mig ett år att få diagnosen, från blodprov till gastriskopi. Lycka till! 🌸

 20. Annette skriver:

  Du kan alltid testa att ta bort allt med vete/vetestärkelse i det du äter. Jag får ont i magen när jag äter för mycket sånt, men kan äta det ibland. Överkänslighet för vete är inte ärftligt, men det är glutenallergi. Kan vara bra att ha koll på 🙂

 21. Johanna skriver:

  Jag kan inte efter GBP äta enbart pasta…. åker upp direkt….. ännu snabbare än direkt om jag dricker mjölk till….
  Men mjölk ihop med annat går bra.
  Pasta tex i sallad eller till såser går bra. Då kan jag även dricka lite mjölk till…… märkligt. ….

  1. Tant T skriver:

   Inte dricka när man äter – gbpdirektiv som finns av en anledning…

   1. monasuni skriver:

    I know. Gör aldrig det annars..

 22. sofia skriver:

  Om du väljer att göra en glutenutredning så är det viktigt att du inte slutar äta gluten innan du gör den.
  Eller så slutar du att äta gluten och se om du blir bättre.

 23. Malin skriver:

  Om du är glutenintolerant (inte allergi) borde du känna av Durumvetet oxå. (Hög glutenhalt i dem).. men gör som många säger – fortsätt ät gluten tills dess du fått svar på blodtestet som tyvärr inte alltid är tillförlitligt. Om det säger att du inte är intolerant, så rekommenderar jag dig (tyvärrrr) en gastroskopi för att vara säker..

  Sen tycker jag du ska testa bönpasta vare sig du är glutenintolerant eller inte.. Bästa pastan jag ätit sen jag fick diagnosen glutenintolerans. (Efter en gastroskopi!! 😁)

  1. Mona skriver:

   Bönpasta? Hmm, never heard of men ska prova!

 24. Lena skriver:

  En kompis till mig trodde att hon varit gift i tio år. Bröllop i kyrkan med prälle och allt, stor fest och hela kalaset. När hon nu fick hem papper från skatteverket pga helt annat ärende där rutan ”ogift” var ikryssad uppdagades det hela: prällen hade glömt att skicka in alla papper, så hon var faktiskt inte gift.

  1. Mona skriver:

   VA, nämen herregud, stackarn!

 25. Katta skriver:

  Här har du den mest hysteriska person när det gäller undersökningar o i halsen kommer ingen in med varken det ena eller det andra 😜
  Jag skaka o grina som en galning när jag skulle göra gastroskopi. Men fick lugnande. O det funkade perfekt. Minns ingenting!!!! Så funkar det på miss hysterisk så funkar det på miss universum!!! 🖒❤🙈

 26. Susanne skriver:

  Jag fick min diagnos 1980 och då fick jag göra en tarmbiopsi. Nu för tiden gör de gastroskopi istället har jag hört. Men det är det enda säkra sättet att ta reda på om man är glutenintolerant. De kan också ta ett blodprov till att börja med, men som sagt. Ett litet prov från tunntarmen är det som visar med 100% säkerhet om man har sjukdomen eller inte.

  Kram från Susanne

 27. Ann skriver:

  Kära frun. Jag förstår att du bygger på ditt varumärke, och i det ingår ditslängda kommentarer som du tycker attt bygger på uppskattning från en viss målgrupp. Jag tycker dock inte att det är korrekt att du svartmålar spanska butiker som grunden till ett hälsoproblem som du har. With all respect

  1. Mona skriver:

   Men du, nu är du ute och hojar. Pastan är KÖPT i en supermercado men den är inte TILLVERKAD här, den är tillverkad i Österrike! Kunde lika gärna ha köpt den på Willys…=)

   1. Ann skriver:

    Detta med att förmedla sin kommunikation rätt är svårt. Om inlägget låter tyda på att pasta som köps i spanska supermercados ger problem (det här med österrikiska ursprunget kom inte fram, så jag hojar friskt på utifrån det som står skrivet, vad annat har jag som läsare att ty mig till), så är det kanske inte kommunicerat till alla delar och/eller utgår från tankeläsargenskaper hos läsaren. Ta detta som väldigt välmenande och varm feedback.

    1. monasuni skriver:

     👍🤓

 28. Sandra skriver:

  Vad jag förstår är det bara pastan du inte fixar.. Men du kan äta knäcke och annat gjort på mjöl? Då kan det ju inte ha med gluten att göra.. Låter mer som att det har med GBP’n att göra.. Jag fixar inte heller stora mängder pasta nu..

  1. Mona skriver:

   Funderar också på om det är så eftersom jag äter mycket knäckebröd …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *