HALLÅÅÅÅ SKATTEVERKET!

Jag var ju på föreläsning igår om reklam i bloggar och där kom vi in lite på skattefrågor i samband med att vi som bloggar får oss saker tillsända. Reklamombudsmannens representanter talade då om att just skattefrågor inte var deras starkaste gren men visste så pass att vi ska skatta för sånt.

 

Det här är ju rätt intressant eftersom vi som är i branschen alltså ska ta upp dessa gåvor i vår deklaration. Ähum … host host.

 

Med andra ord ringer jag Skatteverket i morse i ett försök att få tag i någon och föreslå att de ska anordna en föreläsning/infoträff om just det här.

 

Tror ni att det går att få tag i någon? Tror ni att de personer växeln kopplar till är på plats?

 

HUR ska jag bära mig åt för att fixa det här? Är det någon av er som har känningar?

1

15 responses to “HALLÅÅÅÅ SKATTEVERKET!

 1. Ann skriver:

  Ni bloggare kan väl inte behöva skatta för sådant som företagen skickar er om ni inte godkännt att dom ska skicka varorna.

 2. Daniel skriver:

  Nä absolut inte men i samma sekund som man bloggar om produkten man fått så blir det indirekt lön och alltså ska man skatta för det.

  1. Mona skriver:

   Exakt. Och det händer ju ofta att jag får grejer till jobbet och att jag sedan lägger upp det när jag gör en ”Min-dag-i-bilder” där jag berättar om vad jag pysslat med under dagen. Jag vill dock gärna veta om det är någon skillnad på att budet skickas till mitt jobb och inte hem till mig personligen…

 3. mamski skriver:

  enl SKVs hemsida:
  Gåvor från arbetsgivaren är enligt huvudregeln skattepliktiga. Under vissa förutsättningar är dock jul-, jubileums- och minnesgåvor skattefria. En sådan gåva är skattefri så länge gåvans värde (= marknadsvärdet inklusive moms) inte överstiger vissa beloppsgränser…..
  Ska gåvomottagaren också lämna en kontrolluppgift till gåvogivaren som bekräftelse på givna och registrerade gåvor? Ja, senast den 31 januari året efter det år som kontrolluppgiften avser ska gåvogivaren få ett meddelande från gåvomottagaren med de uppgifter som lämnas i kontrolluppgiften.

  ”givna och registrerade gåvor”?????

 4. Willemo Cardestål skriver:

  Kolla med Walters Kluwer (gamla Norstedts juridik). Det är dem jag brukar vända mig till i skattefrågor i mitt jobb.

 5. Linnea skriver:

  Åh! Jag är så GLAD att du uppmärksammar och tar detta på allvar! Jackan rabbla i oändlighet bloggare som fullständigt skiter i det här ämnet. Är så trött på alla dom vill slippa allt ansvar och bara roffa åt sig lätta pengar. Särskilt pinsamt blir det när man märker att bloggaren struntar totalt o produkten i sig och skriver en hurtig text om hur kul och bra den här elavläsaren/gröten/disktrasan är att använda. Sånt de inte står för öht. Medan dollartecknen dansar framför ögonen.
  Många försvarar dig med att folk bara är avundsjuka och missunnsamma… (Nu har säkert inte alla deras läsare gott om pengar men de som har det då? Vad har de för försvar mot dom?) Sämsta repliken nånsin, säger de lika om deras chef sa att de inte skötte sitt jobb ordentligt ”du är bara aaavundsjuk!” Eller om du blir påkommen att fiffla över miljoner till olagliga konton ”meh, du är bara missunnsam!” Är så trött på att de ständigt lurar i läsarna att de köpt allt för egna pengar för att de verkligen vill själva. Så TACK Mona för att du är ärlig och vill sköta din blogg proffsigt och lagligt! Kram!

 6. Smultron skriver:

  Kanske dum fråga, men om man INTE bloggar/vloggar om något man får skickat till sig måste man skatta för det ändå?
  Sen kan jag ju tycka att det är märkligt att man ska behöva skatta får gåvor hela tiden när man inte BER om ”gåvan”, det blir ju indirekt så att du betalar för en produkt du kanske inte ens vill ha.
  Jag gissar ju att ni bloggare får en massa ”skit” också, som inte alls passar dig? Det vore ju skittrist att behöva skatta för sånt också!
  Ja, vilken djungel, jag avundas dig ICKE, men du sköter det mycket snyggt och framförallt ärligt mot dina läsare, det uppskattas högt 🙂
  .

 7. Anna skriver:

  Om du inte har supersuperbråttom att få svar föreslår jag att du använder deras kontaktformulär https://www.skatteverket.se/omoss/kontaktaoss/mejla/stallenfraga.4.71004e4c133e23bf6db8000110925.html
  Då kan du skriva ner exakt vad du vill veta och du slipper sitta i telefonköer och/eller förklara ditt ärende 1000 gånger. De brukar vara hyfsat snabba på att svara. Du kan dessutom välja om du vill bli uppringd eller få svar via mejl.

 8. Kennelflickan skriver:

  Eller så kan jag som jobbar där prata med chefen för informationsgänget?

  1. monasuni skriver:

   Jaaaa, please do!

   1. Lisa skriver:

    Du kan ju också anmäla dig någon av våra befintliga informationskurser, de är gratis 🙂
    http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/informationstraffar.4.18e1b10334ebe8bc80001513.html

    mvh, en till som jobbar på SKV

    1. Mona skriver:

     Bra tips men jag skulle vilja att ni gör som Konsumentverket och Reklamombudsmannen; ordna föreläsningar. Bästa sättet för att sprida vad som gäller!

 9. Malin Arnell skriver:

  Om man inte bloggar och får saker ändå? Svaret är att är det sim privatperson du får gåvan så skattar du inte. I Sverige har vi inte längre någon gåvoskatt. Men är det i rollen som företagare (läs bloggare) du får varor eller tjänster av ett annat företag med krav på motprestation är detta att betrakta som lön. Varan eller tjänstens värde skall beräknas till marknadspris. Drivs bloggen som företag blir jag dock osäker på vem som ska skatta.

  Föreslår att du ringer din revisor Mona. För det har ni väl hoppas jag. Ring mig annars så pratar vi om det.
  Kram!

 10. Annika skriver:

  Det är deklarationstider. Kanske därför de är busy?

 11. Fd skatteråttan skriver:

  I vanlig ordning när det gäller statlig verksamhet, så måste SKV veta att det finns ett behov/efterfrågan, annars gör de statliga pengarna nämligen bättre nytta någon annanstans. Precis som du fått tips om ovan, så är det sannolikt de s.k. skatteinformatörerna man bör ligga på. Det skadar inte heller om man kan få flera att ligga på. Kan ju kanske vara så att det är lättare att få till det hela genom att föreslå exempelvis att Konsumentverket eller Reklamombudsmannen tar med någon från SKV som håller en kort del om skatt….

  För er som fortfarande undrar finns en mycket kort info på hemsidan http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/inkomster/internet/blogg.4.2132aba31199fa6713e800017239.html. Bli inte vilseledda av att det står ”försäljning”. Jag håller ju inte på med försäljning tänker ju en bloggare genast – jag får ju bara saker skickade till mig… Men allt som man får för att du faktiskt gör något – exempel skriver om det i en blogg – ses med ”skatteögon” normalt som en skattepliktig inkomst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *