Det här med kreditkort – ett samarbete som passar mig

Reklam/Samarbete

 

Jag är ingen större fan av kreditkort men jag har ett. Användes när det är kris, eller om det är ett större köp som jag egentligen inte har råd med just då men som jag absolut bara måste ha just precis då. Inga pekpinnar här nu, jag vet precis hur jag funkar..=)

 

Nåväl. Jag har ett jätteproblem. Även om jag anser mig hyfsat smart så har jag varit mer än lovligt korkad när det kommer till att pensionsspara. Har kört med strutsvarianten. Typ: det löser sig. Inte sparat en krona. Dum-i-huvudet.se kan man också säga. På riktigt. Inga pekpinnar här heller tack, jag vet precis hur jefla korkad jag varit.

 

För några veckor sedan fick jag en förfrågan om jag ville göra ett samarbete med en ny grej som just nu lanseras. Ett nytt kreditkort. Innan ni slår bakut så vill  jag att ni läser vidare.

 

Första tanken var ”hell no”, tänker f-n inte uppmana folk att skaffa kreditkort. Sen läste jag hela upplägget.

 

Under många, många, mååååånga, år hade jag American Express. Använde det till alla köp var jag än var och vad det än var. Bara för en enda sak: samla poäng. Poäng som sedan gjorde att jag kunde resa på gratis semester och göra en massa annat kul. På senare år har jag ett vanligt Mastercard.

 

Tills nu. För nu lanseras något som heter NOWO Mastercard (i samarbete med Resursbank) och det är här det intressanta för min del är: NOWO är nämligen ett kreditkort där du kan pensionsspara. Du ställer helt enkelt in hur många procent av allt du handlar för som ska dras till ditt pensionssparande. Ett exempel: jag väljer att 5% ska läggas ovanpå den faktura jag får varje månad. Om jag handlar för 10.000 kr en månad får jag en faktura på 10.500 kr. Femhundringen går in på en pensionssparfond som ligger hos SEB, och genom Alfred Berg förvaltas på så sätt att generera bästa avkastning.

IMG_4301

Den här idén föddes ur oron över vår framtida pension. Det är ju ingen hemlighet att vi som är födda på 60-talet och senare, inte kommer få många korvören. Jag har själv haft panik över det här sedan jag fyllde femtio förra sommaren. Då insåg jag att det inte är så många år kvar och jag kommer verkligen vara luspank. Med det här kortet kan jag få ut så pass att jag kan överleva. Eftersom matte är mitt sämsta ämne och jag har svårt att fatta ekonomi om jag inte får det pedagogiskt förklarat så ska jag visa ett par exempel så att man fattar varför det här är en genial idé:

 

Om du är 30 år och köper en kaffe om dagen och betalar med ett NOWO-MasterCard och avsätter 6% (man kan ändra varje månad om man känner för det) till ditt pensionssparande  (2 kr per kaffe) så får du 85.000 kr extra att leva för när du är 65 år.

 

6% på alla dina köp

Kaffekostnad 35 kr = du sparar 2,10 per kaffe

På en månad spar du 63 kr vilket på 1 år blir 766 kr

På 35 år sparar du 26.827 kr

Med ränta på ränta-effekt får du ut ca 85.920 kr extra när du är 65 år.

 

Eller om du köper lunch:

 

Du är fortfarande 30 år och köper en lunch om dagen med samma förutsättningar som i förra exemplet, alltså 6%. Det blir 5 kr per lunch. Du sparar 153 kr/mån vilket blir 1836 kr/år. På 35 år blir det 64.260 kr vilket med ränta-på-ränta resulterar i att du får ut 210.000 kr extra när  du fyller 65 år.

 

Men, för sådana som mig är det lättare om jag räknar så här:

 

En genomsnittlig svensk spenderar ca 10.000 kr på sitt primära kreditkort. Om du är 30 år,  konsumerar som en genomsnitttssvensk med NOWO-MasterCard och avsätter 6% till pensionssparande kommer du att få ut 818.285 kr extra att leva för när du är 65 år.

Spar 6% på alla dina köp

Handlar för 10.000 kr/mån med NOWO

Du sparar 600 kr/mån, vilket på ett år blir 7200 kr som i sin tur blir 252.000 kr på 35 år. Med ränta-på-ränta-effekten får du ut 818.285 när du fyller 65 år. Så jävla kul för er som inte är lika nära döden som jag….!

 

Jag har övertalat 24-åringen att skaffa ett sånt här kort eftersom hon kommer få ut en rätt bra summa när hon pensioneras. Själv tänker jag anstränga mig så att jag får ut så mycket som möjligt på de femton år jag har kvar. Jag har dessutom laddat ned NOWO-appen så att jag där kan ha stenkoll på både köp och spar… och ta del av andra erbjudanden. (Appen är gratis och även om du inte har ett kort så kan du ladda ned appen och simulera hur mycket du kan spara och vad det skulle ge i slutänden.)

 

Det här kortet lanseras just precis nu i dagarna men jag tror inte att det kommer dröja innan det exploderar. Do remember var ni läste om det först.

 

Och återigen; jag förespråkar inte kreditskulder utan det här är en kredit på en månad i taget. Stor skillnad och det har jag inga som helst problem med. Det är som att handla mot faktura, vilket jag ändå gör ofta. Hellre då att jag sparar till mig själv och eftersom jag personligen har SEB som bank så gör inte det saken sämre.

 

HÄR kan du läsa mer och ansöka om kortet.

 

 

0

65 responses to “Det här med kreditkort – ett samarbete som passar mig

 1. Tinna skriver:

  Mkt intressant eftersom jag sitter i EXAKT samma situation – hoppas att du drar in lite kommentar om detta eller om bättre lösningar. Jag följer!

  1. Mona skriver:

   Hur jävla dumma i huvudet får vi vara liksom. Jag har verkligen kört strutsvarianten. ”det löser sig” …typ inte…

 2. ninaerica skriver:

  Jag tycker det verkar oklokt att spara via ett kreditkort. Det får nog många att känna ”ju mer jag handlar desto bättre för mitt pensionssparande” och så handlar man för mer än vad man hade gjort annars. Inget fanns av kkreditkort alls. Jag har också SEB och har pensionssparat ett antal år redan. Jag har en stående överföring varje månad som går direkt till ett fondsparande. Utan att jag handlat på kredit. Funkar jättebra och det är pengar som jag aldrig ser eftersom de dras precis när lönen kommit

  1. Mona skriver:

   Mm, kan hålla med lite, men inte helt. I mitt fall så vet jag aldrig, från månad till månad, vad jag har i inkomst, däremot handlar jag ju mat och annat varje månad så för min del är det här det bästa som hänt. Älskar tanken på att jag inte behöver tänka på att jag sparar. Det blir på något sätt automatiskt, även om jag fattar din tanke också. Jag gillar också det här med att jag kan ändra sparbeloppet fram och tillbaka. I vårt fall tjänar vi mest pengar aug-jan (då går inredningsbranschen som bäst) medan våren suger hästballe.

   1. kristina skriver:

    Jag ett inte heller vad jag har för lön månad till månad då jag jobbar i bemanningsbranschen men 500-1000 kr sätts alltid av till pensionen. Spara ju mer man köper nä de går gränsen.
    Tack för mig

    1. Mona skriver:

     Jag fattar vad du menar men om jag t ex handlar på CityGross varje månad för, låt oss säga 5000 kr, då kan jag ju lika gärna lägga på 10% så spar jag 500 automatiskt. Jag handlar ju liksom oavsett på CityGross så det här handlar ju inte om att jag ska handla MER bara för att pensionsspara!

   2. Karin skriver:

    Jag har inget emot kreditkort. Använder det som faktura och betalar alltid månaden efter. Använt ok kort som gett 1 procent tillbaka i cash på allt du handlar.gillar dock inte detta upplägg och ser inte behovet. Alla försäkringar/pensionssparande är sedan måååånga år så att du betalar in vad du kan avvara från gång till gång. Olika belopp, uppehåll osv. Hur enkelt som helst. Om du vill ha knutet till fond kan du välja många andra fonder än det fondbolag du nämner. Som sagt, bra att spara men denna produkt ger inget mervärde.

  2. Sofie skriver:

   Exakt så har jag också. 500:- som grund dras direkt när lönen kommer in. Jobbar delvis med provision så har därför varierande inkomst månad för månad. 500:- är basnivån, tjänar jag mycket puttar jag över mer. Tycker också att pensionsspar på ett kreditkort känns som att uppmana till att skuldbelägga sig för att få mer när man blir gammal typ….. Kreditkort överlag är livsfarligt, i alla fall för mig, jag har betalat av allt skit och använder bara mitt vanliga kort med min vanliga lön, då slipper man hamna i fantasiträsket med skulder sedan.

 3. MissK skriver:

  Men det hela hänger väl på räntor & fondkurser ??

  Dessutom lönar det sig inte att pensionsspara längre, du kan lika väl spara på ett vanligt sparkonto
  Jag avslutade mitt pensionssparande, men har ju de pengarna kvar jag redan sparat på det kontot

  Ska fixa ett nytt sparkonto o sätta in pengar på istället

  1. Mats-Åke skriver:

   Det är inte så att det blivit meningslöst att fondspara, men avdraget har försvunnit, så den tillfälliga skatterabatten är borta. Skillnaden för dig är att istället för att spara i en fond som över tid ger dig avkastning lägger du pengarna på ett vanligt bankkonto som ger noll i avkastning?

   1. Karin skriver:

    Nja. Att fondspara är exakt samma som tidigare. Skatteavdraget för pensionssparande är borta i princip och det gäller oavsett om du placerar i traditionell försäkring eller via fonder. Du kan nu teckna en kapitalförsäkring med fonder eller traditionell förvaltning. Fördelen med fonder i försäkring är att du kan byta fonder utan beskattning.

    1. Granntanten skriver:

     Grejen med pensionssparet är väl att man numera blir dubbelbeskattad? Du sätter in beskattade pengar på pensionskontot, som är tvärlåst tills du går i pension, och sen får du inkomstskatta när du tar ut pengar. Oh the glory, liksom. Då fondsparar jag hellre.

 4. helma skriver:

  Sitter i samma sits som du och blev lite intresserad först och så läste jag om det för maken. Men vi tittade på varandra och började skratta för jag shoppar verkligen ingenting! Så för mig är det nog bättre med ett vanligt sparande!?

 5. Skatan skriver:

  Hörrni!
  Gör det. Börja spara ”själv ” om det passar eller känns bättre. Men bara GÖR det! Tänk inte att ni ska. Börja smått om ekonomin inte tillåter mer. Men gjört!
  Jag har som missK avslutat mitt pensionssparande hos min bank. Men jag har börjat spara på eget konto. …jag är strax 45 år. Har drygt 20 år kvar till pension. ..så för varje månaden jag sparar nu….kan jag alltså plocka ut när jag går i pension. Kanske det kommer vara en ”piss i Misisippi ” .. men jag kommer under hela resan mot pension äga mina egna pengar. ( med det menar jag att jag kan komma åt dem …om jag vill/måste /behöver ) det passar mig och mitt tänk.
  Å nää jag ogillar kreditkort. Jag är född i fel sekel tror jag och ogillar skarpt att ”ha kul och bli mätt först och betala sen ”

 6. Marie skriver:

  Ursäkta men HUR idiotiskt är det inte då?
  Först och främst ett kreditkort!!!!!!= lätt att handla för mer än du har, SEN lägga på en extra del att pensionsspara med.
  Vad är problemet med en månatlig överföring till sparkonto/fondkonto samma dag som lönen kommer? Ett betalkort när du handlar – Inga obehagliga överraskningar och du vet redan i början på månaden vad du har att röra dig med.
  Har haft dessa automatiska överföringar i flera år nu, väldigt praktiskt och utan risk att få ont i magen när räkningen kommer, för jag har full koll på mina utgifter.
  Tyvärr, känns inte som du riktigt tänkt igenom detta reklaminlägg ordentligt utan bara gått efter arvodet. (För jag tror inte på allvar att du som aldrig eeu använder kreditkort, skulle börja bara för att ”spara” mer?)

  1. Mona skriver:

   Näpp, här har vi helt klart olika åsikter. Jag har tänkt igenom det här noga och tycker att det är en skitbra form av pensionspar. Skulle ALDRIG skriva något bara för ett bra arvode. Sorry, men så köpt blir jag aldrig. Sen läser du inte riktigt vad jag skriver, eller så förklarar jag dåligt: jag använder inte ett kreditkort som man betalar av en summa varje månad. Jag föredrar att handla i februari och betala i mars. Har dessutom en jävligt ojämn inkomst varför autogiro inte är ett alternativ för mig.

   Så vi får enas om att vi tycker olika helt enkelt!

   1. Marie skriver:

    Ja , vi tycker olika 🙂

   2. Karin skriver:

    Men du kan spara utan autogiro hos alla institut.

 7. Cicci skriver:

  Jag är inte heller speciellt ekonomiskt bevandrad, ränta-på räntaeffekten vad är det!!?

 8. Deseree skriver:

  Måste verkligen flagga för ett big no no . Nä man handlar när man har råd och låt pensionspengar dras direkt från kontot varje mån om du ska spara. Fattar inte alls varför man ska spara genom ett kreditkort? ?

  1. Mona skriver:

   Kan ju tala om att vi som har företag har i regel kreditkort. Mer vanligt än ovanligt.

 9. Deseree skriver:

  Och du har nog råd att dra 500kr från ditt konto varje månad med tanke på dina inköp hehe

  1. Mona skriver:

   =) Fast du, glöm inte att 99% av de prylar jag köper betalar jag inköpspris för!

 10. Sandra skriver:

  Nu är ju inte kreditkort helt av ondo! Exempelvis ska man alltid beställa biljetter (flygbiljetter, konsertbiljetter etc) via kreditkort. Varför? Jo för då får du tillbaka pengarna om företaget går i konkurs. Det får du inte annars… Köpte flygbiljetter för några år sen via mitt kreditkort (som jag inte använder till annat) och några veckor innan avgång gick flygbolaget i konkurs och alla – utom vi som köpt via kreditkort, förlorade sina pengar… Så Nä man ska inte helt dissa kreditkort!!!

 11. plopp skriver:

  Nej det här känns verkligen konstigt och onödigt.
  En automatisk överföring är ju hur enkel som helst

  1. Mona skriver:

   Håller med. Om man har samma inkomst varje månad. Det har inte jag.

 12. Det man bör vara uppmärksam på är avgifterna, avgifter för kortet, administrationsavgifter och förvaltningsavgifter. Framför allt förvaltningsavgiften för fonderna är helt avgörande för att pengarna ska växa så mycket som möjligt, i allmänhet lönar det sig mer att välja fonder efter lägsta förvaltningsavgift än efter högsta tillväxt. Här verkar det som om man inte har någon kontroll över förvaltningsavgiften, så chansen är stor att pengarna skulle kunna växa betydligt mer än så här. Men om det är denna sparformen eller ingen alls så är självklart detta bättre, så länge man kan leva med att det även finns andra som skor sig av ens pengar. 😉
  Charlotta

  1. Mr Lee skriver:

   Mycket bra poäng! Man skall inte heller glömma att läsa det finstilta för själva kortet. En årsavgift på 365kr…

   Ett bra kreditkort skulle jag säga är Santander Consumer bank. Det har inga avgifter (inte heller årsavgift) om du betalar hela skulden direkt. Det har en bra reseförsäkring som även innefattar självriskreducering på hyrbilar och de brukar köra bonus en gång om år på alla inköp. I år har jag fått ca 1500kr på de två gånger de kört bonus.

   Pensionsspar på inköpen hade kunnat vara en bra sak om det inte var bundet till en speciell bank. Jag har typ 3 olika pensionspar som arbetsgivare startat och det är helt hopplöst att försöka samla dem.

   Sedan skulle jag tips om att försöka få ut ett Rikskort för luncher och inköp av matråvaror (modern variant av Rikskuponger). Då får du subvention som är klart högre än 6%. Jag spar ca 300kr/mån på Rikskortet.

   1. Karin skriver:

    Tidigare var ok-kortet bra. Gratis och 1procent återbäring på alla köp.

 13. Marie skriver:

  Det finns väl ingen som tror på att man kan spara gnom att slösa? En sak med kort man får poäng på eller andra förmåner men det är väl ingen förmån att lägga till pengar som banken sen lånar för att folk tror att dom pension sparar. Hoppa över kaffet o lunchen ett par dagar i veckan och spara alltihop istället för att betala för att ”spara”. Det kan man göra även om man inte vet vad man har för lön. Det behövs ingen kredit för att få rese försäkringar ich annat det får man med ett vanligt bank kort oxå.
  Det kommer komma mer o mer sånt här och fler o fler kommer få skulder och det är lika dumt som sms lån. Det är bara att jämföra inlåne ränta och utlåne ränta och se vad dom som har hittat på kortet kommer tjäna på netto räntan. Usch vad hemskt. ?

 14. Sara skriver:

  Jag använder också kreditkort ibland, främst om jag åker på jobbresor men tidigare tyvärr också när pengarna på kontot var slut. Pengarna på kreditkortet tog ju aldrig slut. Tyvärr kom ju det sura månaden efter när räkningen skulle betalas då mitt kreditkort också ska betalas fullt månaden efter. Det enda som är bra med ett kort som ska betalas av fullt månaden efter är att när man skaffar kortet så ”får” man en extralön eftersom man handlar på kortet istället för direkt från lönen. Men ditt argument om att kreditkortet är bra för att du har olika lön håller inte riktigt för mig då du kommer ha en kreditkortsräkning att betala de månader du får lite eller ingen lön och hur ska du då betala räkningen från förra månaden? I så fall hade ett kort som inte behöver betalas av fullt varit bättre då du kan betala av mindre de månader med mindre pengar och mer när du får mer.

 15. Em skriver:

  Fast alltså varför ska du alltid få det att låta som att du är helt pank? Du har ett par företag, drar in pengar genom bloggen och dessutom 90% av alla dina reklaminlägg är för era egna produkter. Skit bra, på riktigt. Men få det inte att verka som att du knappt har pengar att röra dig på trots en sorglig historia som hände för många år sen. Du är det bra ställt så stå för det också.

  Varför skulle ett kredikort vara inkörsporten till ett sparande(jo jag har kredikort och använder det i de fall som det verkligen är smart att använda till). Vadå ” om man ändå handlar på citygross så går 10% till sparandet” som att det är något mer annorlunda eller lättare än att göra en månatlig överföring? Du skriver att det är för att din inkomst varierar månad till månad, okeeej, så om du får en väldigt liten inkomst en mänad så kommer du handla mindre på citygross för att du inte har råd just den månaden för att spara? Mot de 500 som man annars har som automatisk överföring?

  Gör annonser och samarbeten men man är ju inte född igår för att fatta att dom argumenten inte funkar.

  1. monasuni skriver:

   Handlar för ungefär samma summa på CG varje månad och de gånger inkomsten är lägre tar jag pengar från annat håll. Alla våra pengar går rakt in i bolaget igen. Det kostar nämligen svin att bygga upp ett företag. Ett exempel: vi köper in tuppar från Indien, betalar 150.000 i förskott, tupparna produceras, fraktas sen på båt. Från orderdatumet tills vi har dom på kontoret tar det 5 mån. Sen ut till butikerna, som ska ha 30 dagars kredit. Alltså tar det 6 mån innan pengarna rullar in. Det är så här det funkar i vår värld och det är ju inte bara tuppar vi säljer…Om ett par år har vi kommit förbi den kritiska massan och kommer ha ett helt annat rörselsekapital…Det tar liksom tid att jobba sig upp.

 16. Bellsan skriver:

  Jag är inte helt för tanken på pensionspar via kreditkort, men jag förstår verkligen inte det här aversionen mot kreditkort som folk verkar ha. Jag handlar allt på kreditkort. Det kostar inte en krona, eftersom jag betalar fakturan samma månad som den kommer. Dessutom får man, som någon skrev, en hel del fiffiga försäkringar och möjlighet att reklamera biljettköp vid konkurser. Och jag har råd att handla det jag handlar. För mig och min sambo är kreditkort en smidig lösning!

 17. havrefras skriver:

  Bellsan, word! För en del passar kreditkort alldeles utmärkt – det finns många fördelar som du nämnde. Så gör jag o min man, kreditkort kopplat till samma konto, som vi också kan betala helt månaden efter. Idén är….ok, men tror inte många kommer nappa. Som många säger, lättare/skönare att göra en stadig överföring när lönen kommit in.

 18. PJAK/Anna skriver:

  Hmm pensionssparat sedan jag var 22. Dock slutat att föra över pengar för ett par år sedan. Nu spar både jag och maken genom att amortera av på huset vi byggde. Pengarna som redan är sparade kommer att plockas ut på ett bräde när jag väl går i pension. Ska betala det som finns kvar på lånet. Senast idag såg jag att 15% på lånet skulle försvinna om jag gick idag. Nu är det dock 20-25 år kvar så jag hoppas att det ska vara de sista % som försvinner då.
  Kreditkort har jag men de minskar i antal. Är bra att ha när man är ute i europa med jobbet. Vågar inte göra mig av med alla. Finns en hel del hotell, taxi osv som inte tar annat än kreditkort. Och alla tar inte Visa, eller tar de inte mastercard eller tar de bara amex osv….. Men pensionssparar fortsätter jag nig med att göra via att amortera lite mer än jag har lust med.

 19. Hanna skriver:

  Viktigt att kolla avgifterna på fonden. Du vill ha en med låga avgifter för annars kan dom äta upp mycket av ökningen.

 20. Njae, min pappa lärde mig alltid; cash is king. Dvs aldrig handla på krita.
  Jag har inga kreditkort, hade 2 som jag fick via mina banker när jag startade konto men lämnade tillbaka dessa. Jag är rädd för att man kan lätt bli ”fartblind” att det bunkras på hög och vips har man en högra faktura än man tror. Jag föredrar att vid köp dras pengarna automatiskt från kontot, på så sätt kan jag inte shoppa om jag inte har saldo. Sparar till äldre dagar på olika konto, inte pensionskonto dock.
  Kram Jess

 21. Marja skriver:

  Tycker som många andra att det känns bakvänt att spara genom att handla. Oavsett rörlig eller fast lön så har de flesta möjlighet att sätta av en hundralapp eller två varje månad. Och särskilt du med din konsumtionsnivå 😉 Lite konstigt att hänvisa till att du inte har en fast lön när det gäller möjligheter att månadsspara, men det verkar inte hindra dina kläd-/prylinköp nämnvärt..? Det jag reagerar starkast emot är dock att man verkar förbinda sig till en viss förvaltare av pensionen, man kan alltså inte styra det till fonder med låg förvaltningsavgift t ex, eller såna som haft hög avkastning. Kan tänka mig att det tjänas gott om pengar i de leden när kunderna inte kan välja fritt. Som en sidokommentar så måste kläd- och inredningsbranschen vara extremt lukrativ, du skriver alltid om att du köper till inköpspris och då låter det nästan som om det är gratis. Med tanke på vad slutkonsumenter får betala så måste det vara god förtjänst i mellanledet?

 22. Lena T skriver:

  Jag har jobbat i bank i snart 30 år och kan se både för- och nackdelar med ett kreditkort. De flesta kan hantera det och då har det flera utmärkta fördelar. Om detta sätt att pensionsspara via ett kreditkort gör att du börjar pensionsspara så är det väl bra, förutsatt att du inte handlar mer på kreditkortet än vad du skulle ha gjort annars. Eftersom du Mona är egen företagare så har du heller ingen tjänstepension om inte företaget sätter undan sådana pengar till dig. Annars måste du själv spara även dessa pengar för att du skall få en okej pension. Vill man leva ett gott liv som pensionär och exempelvis sluta tidigare än 65 år måste man ha en rejält sparad slant. Här pratas det 100-lappar när det i själva verket kommer att behövas 1.000-lappar varje månad. Amortering kan också vara en typ av pensionssparande men man får då tänka på att man ”låser in” pengarna i huset. Det är SUPERVIKTIG att pensionsspara, både att börja i tid och inte spara för låg summa. Så som reglerna ser ut idag så låser man inga pengar utan händer det något under resans gång så kan man ta ut dem. Detta gör att man idag kan spara ett högre belopp än vad man gjort tidigare. Jag kan gärna skriva ett inlägg om vad man skall tänka på när det gäller att pensionsspara om det finns något intresse för det. Några nämner att de spara på bankkonto och jag ser risker med den typ av pensionssparande, nämligen risken att räntan/avkastningen blir för låg.

  1. Ellen skriver:

   Jag vill gärna ha tips om pensionsspar! Är inte ett dugg intresserad av ett kreditkort.

  2. Karin skriver:

   JA! Mona, låt Lena T skriva ett inlägg!

  3. FotoMarie skriver:

   Lena T – pensionspar för egenföretagare, kan du ta upp det också? Tack snälla!?

   1. Mona skriver:

    Jag ska be henne skriva ett inlägg.

 23. Rent krasst så behöver man ett sparande med högre risk desto senare man börjar spara för att överhuvudtaget ha en chans att få ihop en rejäl påse med pengar. Om jag skulle rekommendera något så är det att gå med i aktiespararna och gå en av deras kurser, eller liknande kurs någon annanstans. Aktier innebär en högre risk men också en betydligt större möjlighet till vinst, speciellt om man satsar på aktier med hög utdelning och återinvesterar allt. Alternativet är naturligtvis att senarelägga pensionen, eller att inte gå helt i pension alls. Jag kan tänka mig att följa din blogg tills du bli minst 90 Mona, och så som marknaden utvecklas har du säkert kunnat försörja dig på bloggen sedan länge vid det laget. 🙂
  Charlotta

 24. Tara skriver:

  Mona tipsar om något hon tycker är en toppenide’ o flera tycker tydligen att de har rätt att klanka ner på hennes handlande o ännu värre tror sig veta något om hennes inkomst ”få det inte att låta som att du är pank. Du har företag, bloggen o reklam.. osv”

  Skrämmande..!

 25. Eb skriver:

  Jag har huvet så långt ner i sanden nu så knappt fötterna syns. Fy, vad jag hatar att tänka på sånt här.

 26. Frk_M skriver:

  Handla mindre – avsätt mer är min paroll. Jag älskar att shoppa jag med och har en förmåga att göra av med pengar – pengar jag har dock.

  Men avsätt hellre pengar direkt än att behöva handla vilket gör det än dyrare. Helt ok att vissa månader inte ha något och andra ha lite mer. Jag föredrar dock att dra en jämn summa och alltid ha buffert istället.

  Jag har sparat till pension sen jag var 19, strax efter att jag började jobba. Idag betalar jag in betydligt mer än vad jag gjorde då… jag talar om summor som de flesta inte kan avvara varje månad. Ändå så får jag inte ut särskilt mycket i pension… att tänka på är också att det jag spar idag inte kommer ha samma värde när det väl är dags så en viss värdeökning på fonder mm får man hoppas på.

  Men att spara okontrollerat efter hur mycket man shoppar för verkar för mig dumt.

  1. Mona skriver:

   Fast, det är ju inte okontrollerat: du bestämmer en fast procent varje månad, som du givetvis kan ändra då och då.

 27. Annit skriver:

  Mona, IDAG får bli vår veckans ord. 😉
  ”Vilka utbetalningar ska vi göra idag för att gå vidare och få fler inkomster imorgon”.
  Det är så många av oss företagare är tvungna att tänka, oavsett om företagen går bra eller går dåligt. Man kan ha en störtbra period men urdålig likviditet mkt peppande o skitjobbigt.
  Månader med mindre likviditet = ingen lön eller bara det absolut nödvändigaste OCH vi har en enorm ”överlevnadskreativitet”. Idag – kan vara det allra nödvändigaste typ kontokortet till mataffären tex. Om man sen arbetar båda två i samma företag så är det extra jobbigt för EN stadig inkomst fattas. Strutsa på, investera och jobba upp företagen och sälj av om några år – då får du in mer cash.. Eller?

  1. Mona skriver:

   Haha, you nailed it honey. Exakt så är det!

 28. Mia skriver:

  Det här klingar inte bra i mina öron men tur att vi alla är olika 🙂
  Har jättesvårt för kreditkort och har varit klok att pensionsspara sen jag var 18 år (är 44 idag)

  1. Mona skriver:

   Fifan om man ändå hade varit så klok. Är så jävla irriterad på mig själv.

 29. Annit skriver:

  Mona – långtråkigt har vi ju inte…. och resan har varit kul, och EN dag är vi tillbaka till gamla goda tiden!
  We never give up!
  Du skulle inte överleva en vecka på annat ställe, trust me. Skulle vilja se dig ha fasta tider och ha en chef. Tjena!
  (pensionen har du ju redan i huset).

  1. Mona skriver:

   Haha, jag vet. Har ju varit där en gång!

  2. Ulrika F skriver:

   Annit, kunde inte ha sagt det bättre själv! Har provat det där med fasta tider och chef, not my cup of tea… Jag och maken har också firma ihop. Vissa månader är likviditeten dålig (= minus på kontot och maxad kredit) men på nåt konstigt sätt så klarar vi oss. Magen åker samma bergochdalbana som saldot på kontot, man blir luttrad. Svårt att förklara detta för de som har fast månadslön, övertidsersättning och dylikt. De månader vi kan sparar vi några tusingar, andra månader noll kronor. Just nu noll, pga av lågsäsong i åkeribranschen. Vi har kreditkort och använder dem på samma sätt som om jag skulle ha handlat på faktura. dvs betalar månaden efter inköp.

   1. Mona skriver:

    Exakt, alltså det här med att handla och betala månaden efter. Som en faktura. Det är också därför jag inte ser något problem i det här. För MIN del. Bara ett annat kort men samtidigt ett sparande. Älskar att vi har så olika åsikter här inne, utan att någon slår en med hammaren i huvudet!

    1. Ulrika F skriver:

     Ja det är så skönt! Hos andra vågar man inte kommentera pga av risken för påhopp.
     Förresten, det kanske är läge för Stielli att köra en gästbloggvecka eller två här. Det skulle nog passa bra nu, kram

 30. Henna skriver:

  Pensionsspara är bra!
  Men det här med kreditkort är inte min grej. Nu har jag ju i princip en fast lön varje månad så jag kanske inte förstår riktigt hur det är… Men att handla på kredit och betala månaden efter när man har en ojämn inkomst låter jätteknepigt. Hur vet man då att man kan betala fakturan nästa månad?
  Låter iallafall bra om det är så att den här lösningen passar för någon ? Alla är vi olika.

 31. Josefine skriver:

  Köper nog tyvärr inte det här…
  Som jag ser det så ger inte kortet någon fördel/bonus överhuvudtaget. Man får ju själv stå för den överstigande delen som ska gå till pensionen och dessutom blir man låst till vissa fonder där man inte kan styra över avgifter osv.
  Om man nu vill ha ett kreditkort så finns det ju betydligt bättre alternativ med lägre årsavgift och där man får någon typ av bonus. Det finns ju faktiskt lägen då det kan vara praktiskt med kreditkort. Vi brukar tex använda det när vi är utomlands eftersom man har ett lite bättre skydd om man blir skimmad eller liknande och slipper ligga ut med pengarna under utredningstiden.
  Men detta kommer jag inte nappa på eftersom jag själv vill kunna styra över vilka fonder mm som jag vill placera mina pengar i och då dessutom få koll på avgifterna så att pengarna inte äts upp…

 32. My skriver:

  Fantastisk idé, jag vill gärna ha kontroll över mitt sparande! Varför tänkte ingen på det här innan???

 33. Rakapuckar skriver:

  Men du Mona, den gigantiska värdeökningen på ert stora fina hus som ligger helt rätt placerat med stockholmsmått mätt är ju värt en hel det det också. Så sluta häng din söta läpp över att du inte pensionssparat och var istället glad över att ni köpte det när ni köpte det. Du har ju massor med miljoner på sikt att leva loppan för där och även om ni investerat värdeökningen från det i era företag så är ju dessa också värda en hel del vid försäljning sen. Med din karisma, ditt kontaktnät och ditt jävlaranamma kommer din pensionstid bli bättre än toppen. Sen har du ju massor med fina väskor och smycken å gudvetvad som du kan omvandla till pengar också sen om du skulle tröttna på´t. Tack för världens bästa blogg!

 34. Jonaz skriver:

  Ledsen Mona, men NoWo-kortet är ingen bra idé alls. Tyvärr. För tänket med att spara automatiskt i vardagen utan att det märks till långsiktiga (tråkiga) mål som pensionen, är helt rätt. Genomförande med NoWo-kortet är däremot inte helt hundra.

  Och då menar jag inte alls för att det är ett kreditkort – de funkar bra i vissa situationer, i vissa sammanhang, och för vissa människor (helst ska man vara en sån som spenderar efter tillgängligt belopp i en budgetkategori, och inte efter vad saldot på bankkontot råkar vara i mobilbanken just då…). Men förutom det så tycker jag att NoWo-sätter inte är helt hundra för att:
  – man ”sparar på kredit” och inte med pengar man faktiskt har (”sparandet” kommer ju på fakturan i efterskott)
  – onödigt dyrt kreditkort. ”Bara en krona om dan” blir 365:- per år. (Jag kan få ett kreditkort i Skandiabanken utan kostnad)
  – dyr kredit om man använder kortet som kreditkort. Inte kredit som på andra kort, utan avbetalningsupplägg. Med avgifter av diverse slag. (Effektiv ränta upp till 24,86%, jmf Skandiakortet 11,28%)
  – du kan inte välja fonder att spara i, finns bara en.
  – onödigt dyr fond. 1% låter inte mycket, men gör stor skillnad – särskilt på ett så långt sparande som pensionssparande.
  – sparandet sker inte genom Investeringssparkonto (ISK), som rekommenderas för långsiktigt sparande som pensionssparande (och man kan byta fonder utan att skatt utlöses)

  Kanske, men bara kanske, är det bättre än att inte pensionspara alls. Men bara kanske. Bra mycket bättre att sätta upp ett tråkigt månadssparande till några breda och billiga indexfonder genom ett ISK-konto. Tråkigt som en grå bankkamrer, men säkert lönsammare och vettigare än att ”dricksa sig själv”… (Själv testar jag med automatisk avrundning av kortköp till närmsta tjuga genom ”’mikrospar” som finns hos Skandiabanken m.fl. och ger lite samma automatiska vardagssparande.)

  Så, nu har min inte Sverker fått ryta och hytta med soptunnelocket lite 😉

 35. Christina skriver:

  If it’s a bargain – ask your self why.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *