Det här med hemlöshet

I hela mitt vuxna liv har jag velat jobba med hemlösa … i någon form. Det som avhållit mig är att jag är alldeles för blödig. Tänker att, om jag skulle göra det så skulle det sluta med att jag tar hem alla. Och att jag ständigt skulle vara ledsen för att människor inte har ett drägligt liv.

 

Så mitt enkla bidrag genom åren har helt enkelt fått vara pengar. Till Stadsmissionen. Härom dagen fick jag en förfrågan av en bloggläsare. Det visade sig att hon jobbar idéellt i en organisation som heter VidDinSida. (Finns även på Facebook med samma namn, gå gärna in där.) Den grundades för ett par år sedan av Jeanette. Till vardags jobbar hon som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana. Syns ofta i kanal 5:s ”Tunnelbanan”. För oss som hängt mycket på krogen förr om åren så känner vi henne som gammal dörrvakt på Café Opera, Spy Bar och lite annat.

 

Igår hade jag förmånen att få åka till den lokal där organisationen huserar. Jag satt utanför i nästan 20 minuter innan jag samlade mod och gick in. Jag får nämligen så jefla ont i magen av sånt här. Mår dåligt när jag ser människor som ska behöva leva ett liv utanför samhället. VidDinSida i Stockholm, eller VDS som jag i fortsättningen kommer kalla dom, tar emot hemlösa på onsdagar och söndagar. Då får dom under 3 timmar, 21.00-00.00, värme, kärlek, kaffe och mat. Och kläder. Och annat. Jeanette är stenhård med vissa saker. T ex så får ingen ha missbruksproblem och man måste vara minst 55 år. De hemlösa hon jobbar med är i mångt och mycket vanliga människor där kanske hustrun har dött och man samtidigt blev av med jobbet … och därmed hamnat på gatan. Det är många, m å n g a, sorgliga öden. Jeanette ”hittar” dom på t-centralen.

 

När jag klev in så träffade jag Stina, bloggläsaren som mailade mig. I köket blev jag presenterad för några av de andra och det visade sig att jag har ytterligare en läsare som jobbar där. Jag blev så himla glad att jag tokglömde att fota båda två.

Jag har som sagt bara sett Jeanette på tv:n och har förvisso alltid gillat henne då hon är en stentuff böna med stort hjärta. För det lyser igenom rutan trots hennes tuffa approach. Kan säga att vi klickade direkt. Extremt lika och har väry much samma värderingar. Och är precis lika filterlösa.

 

I hundra år har jag velat göra något vettigt och då helst inom det här. Tror fasen att jag äntligen har hittat hem för oj vad jag tänker engagera mig i VidDinSida i Stockholm. Och just det, vill man swisha så går det jättebra:1236333165

 

Har ni några ören över så please, ge dom gärna en slant.

 

Jeanette håller på att bilda en stiftelse och tanken är att det ska startas i Göteborg och Malmö. Hon måste bara köpa lite mer tid någonstans. Vilken himla tur att jag är en jefel på att organisera och bra att ha!

2

18 responses to “Det här med hemlöshet

 1. Lisa Johansson skriver:

  Jo jag såg det på VDS Facebooksida. Vårt land har inget helt skyddsnät längre det är fullt av trasiga hål. Därför måste vi alla börja bidra med något för våra medmänniskor. Om alla med resurser över ger en liten sak/tjänst/summa så blir det tillsammans jättemycket. Bra att de spelar in dokumentär hoppas på bästa sändningstid då det kan få fler att resa sig ur soffan och beredda att engagera sig

 2. Saga skriver:

  Följer VDS på Facebook. Så tragiskt att att det ens får förekomma i ett land som Sverige. Och precis som skrev att du vill ta hem allihopa så känner jag också. Inte bara dom äldre utan deras hundar också.

  1. monasuni skriver:

   Det fanns en jättefin schäfer där, Snurre. Han har tillhört en missbrukare men Jeanette fick honom att överlämna Snurre till dom mot att han får träffa hunden vid tillfällen då han är ”fräsch”.

   1. Saga skriver:

    Så skön att höra att Snurre har det bra❤️

 3. Saga skriver:

  Hej, har du slutat att arbeta på ert gemensamma företag?

  1. monasuni skriver:

   Japp!

   1. Anne skriver:

    Vilket företag har du slutat jobba på? Ditt och makens?

    1. monasuni skriver:

     Det var länge sen. Hjärtat slutade där för tre år sen. Har inte skrivit om det bara..

     1. annika skriver:

      Men nu hänger jag inte med…när du packar ordrar, beställer varor som maken inte tror på, svär över att behöva flytta grejor hit o h dit och blir skitsur på maken – vilket jobb är det?

     2. monasuni skriver:

      Det är lite komplicerat. Efter min krasch för snart tre år sedan så tappade jag lusten totalt. Fortsatte fysiskt men lade av mentalt. Alla avgörande beslut överlät jag successivt på maken. Eller ja, jag sket helt enkelt i allt. Jag har levt i en djup depression. För ett år sen bestämde jag mig för att sluta helt men har varit tvungen att vara där till och från, i synnerhet vid extrema toppar. Jag hjälper fortfarande till men jobbar nu 90% hemifrån. Det jag däremot har gjort är att röja på lagret.(Det har tagit överjävligt mycket tid.) Detta då jag älskar att jobba fysiskt och slipper tänka på en massa skit. Hundra gånger hellre än att sitta bakom ett skrivbord!

 4. Tara skriver:

  Åh, det låter precis som ett ställe, som jag alltid känt att jag vill ”jobba på”. Ngn gång SKA jag!

 5. Sara skriver:

  Följer Nettan på både Facebook och Instagram..Och det är precis sånt jag vill engagera mig i oxå..men som du säger..Hjärtat blöder..och så blir det inte av….Skönt att du tagit tjuren vid hornen iallafall❤

 6. Myggan skriver:

  Liten fotnot… I tunnelbanan jobbar de som ordningsvakter…
  Vds gör en fantastisk insats ❤

  1. monasuni skriver:

   Haha, jag vet. Jeanette ringde och sa det så jag ska strax ändra!

 7. Stina skriver:

  Vilket fint inlägg Mona ♡
  Så kul att du kom igår och tack för alla fina doftljus som kommer öka trivseln ännu mer.

  1. monasuni skriver:

   Du, jag är dig evigt tacksam för att du hörde av dig Stina. V i l k e t jobb ni gör, ska bli jättekul att bli involverad!

 8. Anette i Malmö skriver:

  Hej. Skulle helt klart vara intresserad av att hjälpa till om dom ska öppna här i Malmö. Får kolla in sidan på Fb. Kram❤

  1. monasuni skriver:

   Bra att veta. Jag kommer gå ut i bloggen när det är dags, men det kommer dröja…Tar alltid tid med att starta stiftelser och sånt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *