35 responses to “Det går fan inte att ha svartare fingrar!

 1. Linda med asjobbiga maken skriver:

  Mer eller oftare kanske, inte så svårt att räkna ut om man är rätt skurad. Eller vänta nu, du kunde ju inte räkna. Kanske därför… Mouhahahhaa

 2. Margareta skriver:

  Den stackarn måste ha vatten 2-3 går i veckan?

  1. Mona skriver:

   VA, vad i helvitti. Jag kan i n g e n t i n g om växter. No wonder….

 3. Alex skriver:

  En gång i veckan, den ska väl ha vatten varannan dag?

 4. Lisa skriver:

  Hej
  Du ska inte deppa ihop. Jag har också döda fingrar när det gäller växter. Men just Fredskalla som är på bilden är perfekt. För den jäveln återuppstår igen och igen. Super praktiskt och ekonomiskt.
  För övrigt så älskar jag din blogg din ärlighet, humor och rättspatos heja dig
  // Lisa i Gbg

  1. Mona skriver:

   Är det så på riktigt? Har tre stycken nya nämligen så då finns det alltså hopp! TACK för superfin komplimang, verkligen. Behövde verkligen höra det idag.❤

 5. Anna skriver:

  Så här står det på odla.nu
  Skötsel:
  Fredskallan är en lättskött växt. Den trivs bäst ljusa till något skuggiga fönster. Svag näring ges varannan vecka från vår till höst, vintertid en gång i månaden. För mycket näring kan orsaka bruna fläckar på bladen.

  Vattna igenom jorden ordentligt med ljummet vatten, men låt den torka upp mellan vattningstillfällena. Eftersom fredskallan är en sumpväxt får den dock inte torka ut, då blir bladen fula och intorkade. Duscha bladen regelbundet med rumstempererat vatten.

 6. Madde skriver:

  Mina var glada om dom fick vatten en gång i månaden och dom stod så fint ändå. Lyft lite på blomman dvs på själva innerkrukan. Då känner du om jorden är blöt eller torr. Möjligheterna till övervattning finns ju också.

  Det allra bästa sättet att vattna på, enligt mig, är att gå runt med en hink och ”doppa” blommorna i denna. Dvs du sänker ner innerkrukan på blomman i vattnet och när det slutar bubbla så vet du att den fått tillräckligt. Håll den sedan så den får rinna av lite och sätt tillbaka den i ytterkrukan. Att gå med en kanna och skvätta lite här och då är otacksamt arbete. Antingen så får dom för lite vatten eller så rinner det rakt igenom och dom blir istället ståendes i vatten. Lite tips från coachen (ja, jag är florist).

  1. FotoMarie skriver:

   Supertips om hinken ???

 7. Havrefras skriver:

  Efter många år har jag lärt mig att jag, som tänkte vatten bär liv till växt, DRÄNKER mina växter. OPSI. Och neeeee, jag hällde liksom inte i 2 dl, utan en lagom skvätt sådär, men för mkt trots allt. Drog ner på vattnandet och vips så blommar till och med orch…orki.. årschiderna. Och kaktusarna lever. Och ta mig tusan – en ”paradis”-blomma skjuter nya skott. Lyft på innerkrukan (om du har sådan), känns den lätt, låt den stå och dra i fem cm vatten i vasken i ett par minuter. Lycka till. Jag menar det, lycka till. 😉

 8. Annica C skriver:

  Vattna när den börjar sloka och jorden känns torr – dvs stoppa ned fingret och känn.
  Strunta i om det är en gång i veckan eller var tredje dag. De brukar vara väldigt tåliga.

 9. Carina skriver:

  Fredskallan säger ju till att den är törstig när den ser ut så där…. Vattna rejält så reser den sig så fint!( som flickan sa) =)

 10. Pudeltanten skriver:

  Fjantblomma. Kör som jag, survival of the fittest. Penningträd/paradisträd, eller vad de nu heter, är grejen. Går inte att ta kål på!

  1. Mona skriver:

   Paradisträd? Måste googla. Äru helt säker på att jag inte tar kål på en sån? Måste ju ha blommor/växter nu när jag har nya fina krukor!

   1. Emma skriver:

    mina pengaträd dog torkdöden då jag för att rädda dem från dottern ställde upp dem på bokhyllan med resultatet att jag inte nådde att vattna / glömde bort dem.. till slut började det regna döda blad och de gick inte att rädda upp.. så sorgensamt!

   2. Pudeltanten skriver:

    Om inte JAG kan ta livet av dom så kan ingen… Jag vattnar blommor när jag dammtorkar fönsterbrädan, det vill säga sällan 😀

   3. Eb skriver:

    Paradisträd är grejen! Jag har en som mamma köpte i mitten av 80-talet nångång och den lever än. Jag snodde den när jag flyttade hemifrån i slutet av förra millenniet och den börjar se lite grandpa ut, men vem hade inte gjort det vid den åldern? Emellanåt släpper den en MASSA skott och när jag var gravid och ammade, och följdaktligen var koko på alla hormoner, så var jag TVUNGEN att ta hand om dem alla. Ett tag hade vi säkert 35st i krukor överallt. När jag sansat mig aborterade jag ett gäng och lät resten få fosterfamiljer.

    1. Pudeltanten skriver:

     Mina är sen nittiotalet! När dom blir för stora och/eller spretiga så är det bara att klippa bort så mycket man vill. Man kan vara riktigt hårdhänt mot dom, dom finner sig i allt.

 11. Smultronblomman skriver:

  Lyft upp innerkrukan och kolla så det inte står vatten i yttrerkrukan. Mitt problem har varit, att när jag har haft växter som slokar, att jag vattnat för mycket. Det har varit vatten i ytterkrukan. Jag har haft lättare att ha ihjäl krukväxter genom övervattning, snarare än att de torkat.

 12. Catarina skriver:

  Den där ? skriker efter vatten! hahahaha ???

 13. Havrefras skriver:

  …. paradisblomma (penningträd), garderobsblomma och svärmorstunga. Haven´t killed them yet.

 14. anna T2 skriver:

  Gör såhär:

  Du går ju ändå runt och tänder ljus varje dag, säger du? Passa då på att kolla alla blommor!

 15. Bellsan skriver:

  Jag dödade två garderobsblommor och en penningblomma. Jag vet inte hur det gick till, men jag har förstått att det är en bedrift. Nu köpte min ömma moder plastorkidéstänger med blommor att stoppa i de annars stendöda orkidéerna hemma. Jag lär nog få död också på plasten…

  1. Hahahah, då är vi två 😉

 16. Bodil Hanson skriver:

  Vet inte om jag är ute och hojar nu …men hade inte ni ett blomföretag ..? ?

 17. anni skriver:

  men hur misslyckas du kvinna? jag har haft sådana i flera år och det är bara vattna när den börjar se ledsen ut så tar den sig

 18. Anna skriver:

  Köp växter med tjocka blad ist (hoya tex är en vacker växt), de lagrar vatten i bladen och tål uttorkning.

 19. Pudeltanten skriver:

  Men vaf… Varför är kommentarerna i en del inlägg centrerade?? Ser jätteknäppt ut 🙁

  1. Mona skriver:

   Är dom? Så ser det inte ut för mig!

   1. Pudeltanten skriver:

    Det spökar på nåt vis. Är så typ varannan gång jag går in och läser kommentarer (lite att göra på jobbet idag, hehe).

 20. Malin skriver:

  Den klarar sig med vatten en gång i veckan om den får en (minst) dubbelt så stor kruka. Kallor STÅR i vatten ute i naturen så dem kan man utan dåligt samvete dränka.

 21. Micaela skriver:

  Plastblommor is tha shiet! Var till ikea igår och införskaffade 2 nya ”uppbundna” murgröna till vardagsrummet, vart prima! 😉

 22. A-B skriver:

  Hej på dej!
  Be maken sticka ner ”den” i jorden… sväller ”den” är det nog med vatten, om inte är det dags att vattna;)) Funkar alltid, ett helt gratis tips från mig… Kram

 23. Moie skriver:

  Testa med ny jord och lite näring då och då..;-)

  1. Mona skriver:

   Ameh, dom är ju sprillans ny ju!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *