Att köra bil i … på Sicilien

Alltså, vad heter det: ”i” eller ”på” Sicilien? ”På” va? Det är ju en ö…

 

Maken hade bokat bil och som tur är har ju jag precis varit nästan en vecka i Italien och därmed anpassat mig till det italienska not-so-snabba tempot. Vi landar, går över till biluthyrningsstället med laddade bankkort. Bilen var redan betald hemifrån men vi var medvetna om att vi på plats måste reservera 14000 kr (!) om någon olycka skulle vara framme … trots att vi även tecknat full försäkring.

 

Vad vi inte fattat är att dessa 14.000 kr måste vara reserverade på ett kreditkort och inte på ett bankkort. Jag ruttnade eftersom bilfirman jag hyrde av i Florens i förra veckan, inte alls hade den bestämmelsen. Plus att där ville de bara ha 8.000 reserverade. img_5580-1Problemet är att vi inte har några kreditkort med oss. Eller ja, jag har ett men var osäker på hur mycket kredit det fanns på det eftersom jag sällan använder det. Maken stod dessutom som förare av bilen och då uppstod plötsligt problem. ”It has to be the same person on the creditcard and no, we can’t change driver without an email from the company you have made the booking at.”

 

Suck, stön och helvitti. Trötta som fasen efter vår långa flygdag plus de ca två timmars bilkörning vi hade framför oss, höll vi på att tappa modet helt. Till slut, efter måååånga om och men flyttades bokningen över till mitt namn och jag hade gudskelov tillräckligt med kredit.

img_5577 (1)

Under tiden vi väntade råkade jag få syn på en infolapp. Well, väry welcome to mafioso-land. Det är ungefär allt jag vet om Sicilien. Maffians mecka. img_5578Känns ju jättekul att behöva låsa in sig i bilen när man kör omkring här. No wonder att de ville ha 14.000 pickadoller i reserv om något skulle hända! ….åh vilken fin pigmentfläck-kärringfläck jag har på hakan ser jag. Älska det här med åldrandet … not.

img_5597.jpg

Två timmar efter att vi har landat sitter vi äntligen i bilen. Om jag tyckte att det var scary shit att köra bil i Florens så är det ingenting mot att sitta som passagerare i en bil på Sicilien. Fifan som de kör här! Omkörningar i skarpa kurvor och helst ska de ligga i röven på en hela tiden för att jaga på. Inte alls stressande.

img_5595.jpgTill skillnad från Florens så är vägarna här urusla. img_5589.jpg

Jag satt och höll maken krampaktigt i låret under två timmar. Allt medan den ena dåren efter den andra körde om oss.img_5594.jpgTror f-n att det var hundra år sedan jag var så rädd i en bil. Tur att somliga andra av oss inte var vid medvetande.

 

Men, vi kom till hotellet hela och rena och utan krockskador. Då var det dags för nästa problem.

 

Det går bra nu. Not.

1

23 responses to “Att köra bil i … på Sicilien

 1. Mallan skriver:

  Ser inte riktigt vad det står på varningslappen, men antar att man ska låsa om sig i bilen? Det verkar vara allmän rekommendation i Sydeuropa, vi fick samma rekommendation när vi bilade i både Frankrike och Spanien.

 2. isa skriver:

  Goldcar suger , om du frågar mig !!! De flesta uthyrarna har alla dessa regler som pressar pengar ur folk men goldcar är kassa vad det gäller service oxå!!
  I spanien recomenderar jag Javea cars (allt !ingår i priset man får och bra service) finns från alicante och upptått eller record cars (kan heta go record oxå..)..
  hursom helst -ha det superbra o grattis till födelsedagsbarnen!

  1. Mona skriver:

   Tack för supertips. Åker mest troligt till Spanien nästa sommar och kommer efterlysa din kommentar då eftersom jag garanterat kommer ha glömt tipset!

   1. Emma skriver:

    Ta en skärmdump Mona 😊👍🏼📱📸

 3. Sarah skriver:

  Hände våra vänner i Rom förra året ! Fick inte ut sin bil , trots bokat med försäkring hemifrån ! Dom fick hyra ny bil ( på nåder ) suck ja Italien suger emellanåt ! OBS kolla bara eran nota när ni beställer mat! Tips från en Italien älskare ! Kram på dig Mona o hoppas maken får en underbar födelsedag !!

 4. Nelly skriver:

  Haha, ser inte så krampaktigt ut (handen på låret), tafsare där:-SS
  Nu får jag väl några ”elaka” kommentarer från dina följare >:)

  1. Mona skriver:

   Haha, nejdå, det får du inte. ”Ajaja, kan du släppa” fick jag höra ett antal gånger!

 5. Emma skriver:

  Ford Focus? Fin bil ni hyrt iallafall, kör försiktigt bland alla maffiosos 🙂

 6. Malin skriver:

  Har oxå varit på Sicilien. Vi hyrde bil i Palermo och blev chockade över summan som dom var tvungen ha reserverad om nåt skulle hända…. Vi hade ju ingen aning om att man inget trafikvett har….alls….och att trafikljusen inte har någon som helst funktion, vare sig för polis eller privatperson…. Vi körde till Taormina och sedan kustvägen tillbaks till Palermo och lämnade tillbaks bilen 2 dagar tidigare än vi bokat, då vi klarat oss ”helskinnade”. Det är otroligt fint där men bil ska man INTE ha bil…
  Om ni har möjlighet så rekommenderar jag er att åka upp till Etna, det var riktigt häftigt 👍

 7. Cecilia L skriver:

  Härligt att resa utomlands 😉 Fast jag kör med dörrarna låsta hemma med. En vän hade påhälsning halvvägs in i bilen när hon stannade vid ett övergångsställe och nää denna person ville inte säga hej utan var ute efter handväskan…

 8. Camilla skriver:

  Jag hade nog valt transferbuss 🙂

 9. Mr Lee skriver:

  Låser inte era Volvo dörrarna automatiskt när ni kör iväg? Det gör båda våra bilar och det trodde jag alla moderna bilar kunde ställas in att göra.

  1. Mona skriver:

   Inte här i Italien…

 10. Bellsan skriver:

  Omkörningar görs dessutom med ena hjulparet kvar i högerfilen. Vi var där i våras och jag körde en hel del (hyfsat nygravid. Sjukt dålig kombo…) och jag har aldrig glott så mycket i backspegeln som då. Minsta tendens till omkörning bakom och man fick kasta sig ut i vägrenen.
  Biluthyrningen i Palermo gav mig för övrigt en mindre hjärnblödning när ingenting stämde med det vi bokat hemifrån. Den lilla donnan bakom disken fikx veta att hon levde på en hel massa språk när hon oerhört nonchalant bara ryckte på axlarna åt det att både priser och självrisker var de dubbla.

 11. JuliaAmster skriver:

  Man behöver alltid ha ett kreditkort som säkerhet när man hyr bil. Jag har Amex med no limit och det kan rekommenderas. Funkar globalt.

  Vill inte vara dum men varför kollar du aldrig upp vad du bokar innan du åker. För ont om tid? Helt galet tänkt tycker jag i alla fall. Planering är kul och det tillhör resan. Blogga verkar tråkigt och vet inte vad du gör annars så…

  Sicilien är för övrigt helt underbart – kör upp till Corleone – ta en tur med båt till Panarea och Etna. Ni kan bo bra på Panarea.

  1. Mona skriver:

   Det var ren ”korkskap” att vi inte hade ett kreditkort med oss, eller ja, jag hade ju det, men inte maken. Har bara att göra med att vi försöker undvika det rent allmänt. Att jag inte kollar upp har bara med att det inte var jag som bokade. Jag var utomlands när denna resa beställdes. Han har jobbat dygnet runt fram till vi åkte så jag var inte förvånad över att det blev lite fel. Den här resan bestämdes med ett par dagars varsel. Han har velat fram och tillbaka hela våren/sommaren eftersom vår högsäsong på jobbet börjar nu och vi har egentligen noll tid att vara borta. Blogga är för övrigt jättekul. Tack för tipsen, jag vet att ett besök på Etna är inplanerat…=)

   1. Annika Permyr skriver:

    Älskar din blogg Mona! 🙂
    Var tvungen att läsa in mig på detta med att hyra bil. Vi skall till Torrevieja om 2 veckor och har hyrt bil. Vi måste också ha 1400 EUR reserverat på kortet. Du skriver betalkort och inte bankkort. Trodde jag hade superkoll på detta… Men kanske inte… Vad är skillnaden?? Mitt bankkort/betalkort är även ett Mastercard. Funkar om vi har 1400 EUR på det?

 12. Bankkvinnan skriver:

  Trodde jag hade varit rätt tydligt med fördelarna av att ha ett kreditkort! 🙂

  1. Mona skriver:

   Host host, jag vet. Det gick lite fort nu..

  2. Annika Permyr skriver:

   Behöver hjälp! Vad är skillnaden på bankkort/kreditkort? Jag har ett bankkort/kreditkort på Handelsbanken som även är Mastercard. Funkar det om jag har EUR 1400 på det när vi hämtar ut bilen som vi hyrt när vi skall till Torrevieja?

   1. monasuni skriver:

    Ähum, vet inte. Mitt bankkort går till lönekontot, alltså där det finns pengar. Kreditkort är ju pengar man inte har men får låna…

 13. Titti skriver:

  Akta dig för Goldcar, när vi hyrde bil i Venedig förra året gjorde de efterdragningar på kreditkortet och de går inte att kontakta för att fråga varför. Vi fick spärra kreditkortet för att få slut på det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *