Är ni moderna eller ett gäng stofiler?

Reklam

 

Jag är så gammal att när jag började resa på Olof Palmes tid så växlade man in fickpengar mot resecheckar. Tror hoppas att inte det finns idag. Ett jädra meck.

 

Åren gick och man blev äldre. Började växla in pengar på Arlanda varje gång jag skulle någonstans. Minns hysterin. ”Herregud, har ju glömt att växla, är det öppet på Arlanda?!” Varje resa. Den stressen. För man kunde ju aldrig vara säker på att det fanns banker i utlandet och än mindre att bankkort skulle funka. Nänä, det visste man ju. Möjligen att kort funkade i Skandinavien. På sin höjd. Inte alls en inskränkt svensk.

 

Sen hände något. Jag insåg plötsligt att Grekland och alla andra länder i Europa, som jag reste till år ut och år in, inte var några u-länder. Givetvis funkar kortbetalning i dessa länder. Alltså gick jag över till att växla ett par hundringar för ”kiosk-köp-om-det-inte-finns-en-kortapparat-på-stranden” och använde kort i större utsträckning.

 

Idag använder jag bara kort. Eller nä, nu ljuger jag en smula. När jag var i Guatemala och Nicaragua så växlade jag in en liten slant eftersom vi skulle till ställen där man inte vet vad VISA är för något. Det visade sig dock att det visste dom visst, så det var bara onödigt att växla.

 

Vad jag vill komma fram till? Jag har rest rätt mycket i mina dagar och vågar påstå att svenskar är unika. Vi är det enda land i världen som envisas med att växla shitloads med pengar när vi ska utanför vår landsgräns.

 

När man är i USA och tar fram kontanter utgår dom från att man är kriminell. Nu raljerar jag lite, men inte så långt ifrån sanningen. Vad folk inte tänker på är att det dessutom oftast är dyrare att växla pengar kontra använda kort. I stort sett alla tar en avgift plus att, när du betalar med kort kan du allt som oftast välja i vilken valuta du vill betala; kronor eller landets valuta, dock är det billigare att välja landets valuta…

 

VISA har ett projekt som jag är delaktig i, Res Med Visa. Att få folk att använda kort när de är utomlands.  (HÄR kan du läsa mer!)

 

Jag har alltid ett speciellt kort där det finns ett begränsat belopp, om utifall något skulle hända. Jag har en kompis som blev av med sitt kort när hon var utomlands. Luckily så anmälde hon det på en gång, vilket ledde till att banken ersatte det tömda kontot på det som hann tömmas. Sen betalar jag alltid mina resor med kort så att man har en fullgod försäkring. Som tur är så är siffrorna för stulna kort extremt låga, det är ju alltid lättare att stjäla pengar, varför jag föredrar kort varje dag i hela veckan!

 

Är ju i Spanien precis just nu och har inte en endaste euro med mig, går hur bra som helst!IMG_2151Och SKULLE jag behöva några papperspengar så finns det ju en miljard bankomater precis överallt. …vilket jag fick erfara härom kvällen!

 

Med tanke på att vi går i bräschen för rätt mycket i det här landet så är det märkligt att vi ligger på u-landsnivå när det gäller just det här med kort. Det är vi gamlingar som är anala. Jag ser det på talibanen, där är det inte snack om något annat än kort. Nu slirar jag in lite på användandet av kort till vardags, men håll med mig: hur många av er reser u t a n kort?

 

Vore intressant att veta…


0

54 responses to “Är ni moderna eller ett gäng stofiler?

 1. LarsPson skriver:

  Alltså Mona.. först ett inlägg där du INTE har cash och måste supernavigera till en ATM och sedan ett inlägg där du säger att du klarat dig helt utan kontanter! Hur går det ihop egentligen!? 🙂

  1. Mona skriver:

   Jamen jag skrev ju det: även om jag inte har kontanter så g å r det att fixa! Det var ju det som var poängen! Luckily så har jag bara stött på det enda stället. Alla andra tar kort. Till och med på marknaden!

 2. MissK skriver:

  Har kortet med mig men använder mest kontanter utomlands

  Har kontanter med mig som jag växlar i det landet jag befinner mig i då det oftast är mer förmånligt än o växla hemma

 3. Linda skriver:

  Hej! När jag var i USA (Florida) i början på detta året, tänkte jag som du.. Helt fel visade det sig! För om man ville åka taxi eller dylikt så ville de veta INNAN om man tänkte betala med kort, tog även en avgift på minst 7% av beloppet. Så nästa resa blir det Cash is King igen!
  Tack för en bra blogg! 😊

 4. Bh-Helene skriver:

  Beror nog lite på vart man reser. Innan jag reste till fabrikerna i Portugal fick jag vet att det kostade en del att ta ut kontanter. Så jag tog med mig lite ”fickpengar”. Men det mesta går på kortet.

 5. Anna/PJAK skriver:

  Jag har alltid kort med mig när jag reser men I tex Tyskland och Österrike tar tex taxi inte kort. Inte samtliga iaf. Så 200€ och så kortet så klarar man sig I hela EU och Turkiet.
  I Staterna finns tom ATM som man kör upp till med bil och hämtar cash……. Men en mix är att föredra.

  1. Anna Stillman skriver:

   I Tyskland finns även många restauranger som inte tar kort, vilket jag upptäckte the ”hard way” förra sommaren. Som tur är hade jag snälla kollegor som lånade ut lite cash så jag kunde betala min mat. Sen behöver man ju inte ta ut så himla mycket som förr som tur är.

   1. Helen skriver:

    Samma erfarenhet gjorde jag under årets skidsemester i Alperna 😉

 6. cecilia skriver:

  Always expect the unexpected är min devis. Har alltid kontanter med mig om något skulle hända (tex när alla banker stängde i Grekland) Alternativt om banken spärrar ens kort (har hänt då de trott det har varit skimmat). Så trots att jag är ”ung” och mestadels använder kort så har jag alltid kontanter på mig även här hemma 🙂

 7. Henna skriver:

  Både och. Växlar alltid lite pengar till ev inköp där man inte tar kort och till dricks etc. Meckigt att behöva leta efter en atm precis när man behöver cash. Smidigt att beställa hem resevaluta via nätet, innan man åker.

 8. madde skriver:

  jag växlar ett par tusen när vi ska på semester, men har alltid med kort om man nu hittar något extra att handla eller om man behöver ta ut i automat. men använder ett kort med en viss summa på så inte hela kontot länsas om det skulle stjälas. Har resekonto på forex o trivs med detta 🙂

 9. Smultronblomman skriver:

  I dag har en del banker börjat debitera en avgift om du betalar med kort utomlands. Förr hade jag en handkassa för att kunna betala där man inte tar kort. Nu tar jag ut en större summa i bankomater och betalar mer kontant. Har både SEB och ICA-banken. Alla debiterar på utländska kortköp. Tror OKQ8 också har det på sitt VISA-kort.

  1. Anne skriver:

   Jag har OKQ8 Visa men inte sett att de tar ut ngn avgift för köp utomhus. 😊

   1. Mona skriver:

    Utomlands hoppas jag honey!

 10. Penny skriver:

  ICA Banken har ett jättebra kort som inte har någon uttagsavgift och bara 1,25% i valutaväxklingspåslag. Nöjer mig med att ta med kortet och betalar med det utomlands samt tar ut en mindre summa i bankomat på plats!

  1. Mr Lee skriver:

   Santander har varken påslag eller uttagsavgift.

 11. Konpis skriver:

  Fast just i USA ska man ha cash på sig, väldigt många caféer, barer och restauranger som inte tar kort. Dom har tom en ATM i lokalen.
  Men alla butiker gör! 😘

  1. Mona skriver:

   Du häckar ju mest på östsidan och min erfarenhet, från väst är helt tvärtom!

   1. Kompis skriver:

    SF var lika, var där bara tre gånger visserligen. Men ska ta en långtur på andra sidan i höst! Ska studera det noooooga! 😘😘😘

 12. Anna, MSB skriver:

  Hej Mona!

  En aspekt som du inte väger in när du förlitar dig på korten, är strömavbrott. Mycket vanligare i många andra länder än här. Går strömmen, så spelar det ingen roll hur många bankomater det finns. Ett samhälle står sig inte i många timmar utan el! (Inte ett hem heller, som du just märkte, hehe). Du kan inte handla något, inte ta ut pengar, du får inget vatten efter ett tag, du kan inte tanka bilen utan el.

  Jag jobbar med kriskommunikation på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och vi brukar vi tipsa om att man ska ha lite kontanter ändå, både hemma och på resa. Du kanske behöver ta en taxi med ett sjukt barn helt plötsligt. Fixa mediciner, vatten. Livsviktiga grejer.

  Låter för osannolikt att det ska hända just dig, jag vet – men under stormen Sandy i New York 2012 stängde affärerna eftersom leveranserna inte kom, en del som hade cash åt på vedugnspizzerior eftersom de var de enda som kunde vara öppna, maten tog slut, medicinerna var på våg att göra det.

  Del i podcasten ”Om krisen kommer” handlar just om situationen på Manhattan under Sandy.
  https://www.dinsakerhet.se/omkrisenkommer

  Eller kolla den här fyraminutersfilmen om en familj som får ett långt strömavbrott.
  https://www.youtube.com/watch?v=MWibH8kOPEo

  Bästa hälsningar
  Anna, MSB

  1. Mona skriver:

   Ujujuj… bra info.

 13. Ernie skriver:

  Du Mona jag är så gammal att man fick tillbaka växelmynten i tuggummi i Turklandet.

  1. Mona skriver:

   HAHAHAHAHA!

 14. Monica skriver:

  Hej, jag reser en del både privat och med jobbet och har alltid kort med mig och betalar det mesta med kort, men som flera redan har sagt så är det lite olika, t.ex. Tyskland är hopplösa, vissa restauranger och taxi tar inte kort….. så en liten handkassa är alltid bra att ha oavsett.

 15. Eva skriver:

  Ja då är väl jag en gammal stofil då, tar alltid ut massa kontanter när vi åker. Är vi iväg 2 veckor så tar vi ut så det nästan ska räcka i 2 veckor. Använder kortet lite.
  Men jag kan tala om att sist vi var iväg och skulle ta ut pengar i automat så var bankomaten så vänlig och slukade kortet och där stod vi så vackert. Då är det allt bra att man har kontanter med. Och det var inte så att vi tryckt fel kod eller nåt. Lyckligtvis hade vi ett kort till med oss men det var nästan så man inte våga stoppa in det i automaten. Ett jädra meck blev det o vi var tvungna o ringa o spärra kortet o sen beställa ett nytt.
  Jag gillar kontanter.

  1. Mona skriver:

   Haha, du är rolig du din gamla stofil! Jag har ytterst sällan kontanter, inte ens hemma…

   1. Eva skriver:

    Ska jag in till köpcentrat o handla så stannar jag till på bankomaten för att ta ut kontanter så jag har lite i plånboken. Vill inte hålla på o ta upp kortet för massa småsummor( fika tex)utan betalar dom större summorna med kortet.

    1. Mona skriver:

     Du är ju fan en dinosaurie på riktigt!!

 16. Thereze skriver:

  I USA är det många affärer/taxis/osv som inte tar kort (beroende på vart man är naturligtvis) I Tyskland är det bara större affärer som tar kort. De flesta mindre affärer, taxibilar, restauranger, caféer osv tar endast kontanter. Var i London för 2 veckors sen och även där fanns mindre affärer som inte tog kort. Så som flera skrivit är nog en liten handkassa bra att ha men jag tar aldrig ut några större summor (förutom i Tyskland) 🙂

 17. Nina skriver:

  Inte jag! 🙂

 18. Malin Arnell skriver:

  Mona kan tala om att det är inte alls så att man i USA använder kort mer än vi gör. Ser nästan aldrig någon som betalar med kontanter i Sverige medan i USA var det inte en jäkel som betalade med kort på exempelvis Starbucks. Mindre belopp betalades alltid med cash. Det är bara vi som tror att de är så före. I Sverige har vi betydligt modernare betalningsmetoder än Amerikanerna. De skickar ju för fasen fortfarande checkar medan vi betalar på Internetbank.

  Däremot så tror jag att många tror att man måste ha cash när man reser. Men det är ju så jobbigt när man råkar ut för en butik eller restaurang som inte tar kort. I Italien på bröllopsresan fick vi lifta med en av receptionisterna till en liten stad för att ta ut pengar för att betala hotellräkningen. Lite jobbigt! Visserligen 20 år sedan men ändå! Jag har alltid kort med mig och lite kontanter för säkerhets skull.

  1. Ett annat S skriver:

   Det beror nog på var i USA du befinner dig. Jag bor i NYC och här handlar ALLA med kort (konto- eller kredit-) på Starbucks. De enda jag någonsin ser som betalar kontant där är turister.

 19. Anna skriver:

  Något vi svenskar gärna glömmer när vi är ute och reser är dricks. Och till det är ju verkligen cash king! Hur mycket vi än tycker att allt borde ingå i priset vi kan betala med kort så får många som på alla möjliga sätt hjälper oss turister inte hela sin lön i lönekuvertet. Så en del kontanter både för att betala dricks och kunna ta till om korten inte funkar skulle jag inte åka utan!

 20. Snigel skriver:

  Jag tar med lite kontanter, det kan vara bra att ha. Dock tar jag inte med hela reskassan i reda pengar. Oftast använder jag ändå bara kortet under semestern, så de lösa pengar jag eventuellt har kvar vid hemresan köper jag fika eller annat för på flygplatsen.

 21. Thomas Malm skriver:

  Här behandlas verkligen stora saker…….
  Hur ska jag göra när jag åker till utlandet med mina pengar………………………
  Suck!
  Det är bloggar som denna som får mig att förstå varför världen ser ut som den gör.
  Hur detta kan vara ett problem förstår jag inte, jo föresten det förstår jag när jag läser vidare i denna blogg.
  Hoppas ni har det vackert i er värld.
  I den riktiga världen så händer det helt andra saker. Om de är viktigare?? Det vet bara den som är i skiten.
  /Thomas Malm

  1. Mona skriver:

   Ahh, du har också en dotter som blivit våldtagen av .. någon nära familjemedlem? Min exman började våldta min dotter när hon var 4 år. Idag är hon 25. I den här bloggen är det högt och lågt förstår du. Just nu är det extremt mycket oviktigt som behandlas eftersom jag inte mår så jättebra med tanke på vad min exman gjort, och som hyfsat nyligen uppdagades. Mvh Mona Lundgren. Som för övrigt alltid kommer älska ytlighet och shopping.=)

   …och här kan du läsa om du föredrar lite mer djup i den här bloggen: http://www.monasuniversum.se/om-varfor-jag-har-varit-sa-ledsen/

 22. ÅsaC skriver:

  Tar alltid ut lite kontanter direkt när jag landar i ett nytt land så jag har lite fickpengar. Sen betalar jag det mesta med kort om det går. Småbelopp såsom en flaska vatten etc. betalar jag mestadels med kontanter.

 23. Malin M skriver:

  När jag har varit i Belgien så är det ovanligt att betala med kort. Vissa (även större affärer) tar inte ens kort! Så jag tar ut kontanter i automaten i Belgien, blir också billigare än att växla innan!

 24. Karin skriver:

  Jag kör kreditkort vilket innebär att jag får en räkning hem och kollar alla poster innan jag betalar. Behöver inte oroa mig och ha lite pengar på kontot. Blir det trassel tar kortföretaget det och jag behöver inte ligga ute med pengar. Nyttjar inte krediten och får poäng på allt jag handlar. Kör på det både hemma och på resa. Lite cash till småsaker. Jag som är anti-reklam konstaterar roat att du är den första jag ser denna reklam hos som jag vet varit utomlands. Bra att andra tycker det verkar funka bra i teorin :))

  1. Mona skriver:

   Det är precis så jag också gör. Dock är jag en slarver när det kommer till att kolla posterna. Älskar även att samla poäng…Förut hade jag American Express och det fanns fasen inget som var så najs som att kunna flyga gratis på poäng, eller bo gratis!

 25. Anette skriver:

  Tala för dig själv, jag är inte alls anal när det gäller att ha med mig kontanter. Kort ska det vara! Visserligen är jag betydligt yngre än dig med mina 48 år så det kan ju bero på det😃!

  1. Mona skriver:

   Jävla kärring. Tiden går fortare än du tror. Basattduvet!

 26. Linnea skriver:

  Använder bara mitt visa i sweden och utanför. Tar ut om det behövs i bankomat på plats, vilket jag inte tycker är speciellt dyrt, billigare än forex enligt mitt tycke. Har bara ett visakort men har bara små summor på kontot som är anslutet till kortet.
  Men jag tyckte att många affärer på manhattan var lite efter med tekniken, använde inte chipläsning utan man skulle dra kortet, vilket såklart kvittar om det inte vore för att de krånglade en hel del.
  Men här i EU känns det väldigt smidigt att betala med kort iaf.

 27. Pi@ skriver:

  Inga kreditkort för den här stofilen. Däremot ett betalkort som används för att ta ut fickpengar ungefär en gång i veckan. Orka hiva fram kortet för minsta småsak och taxiresa. (Större grejer betalas dock med kort, tex utflykter och hotell osv).
  Och förresten så växlar jag alltid på Arlanda så jag har till de första dagarna på plats också. 😀
  Med vänliga hälsningar Dammtussen 50.

  1. Mona skriver:

   Men det är just precis ett betalkort jag använder här nere i Spanien! ….din gamla stofil!

    1. Pi@ skriver:

     Det var ju roligt att den skickade det förra innehållsrika meddelandet innan jag hann reagera. 😀
     Jag menar att jag hellre kör cash än card. Fast jag KAN använda kort. Även swisha om det kniper. Måddärn stofil. 🙂

     1. Mona skriver:

      Haha, jag tyckte att jag blev skitmåddärn när jag skaffade swish. Herregud vad modig jag var!

 28. Linda skriver:

  Tant har alltid kontanter. I Europa. Kortet är också med. Som säkerhet. För vad undrar man. Tant vet inte men det är med.

 29. Hanna skriver:

  Jag använder nästan bara kort, helst AMEX så jag får många Eurobonuspoäng. Men jag har rest i länder där kort inte funkar.
  Tyskland, Danmark (överdrift), USA (många ställen som nämnts här), KUBA (straffavgift 10%), Nordkorea.

  När du får val att välja valuta välj alltid inhemsk valuta och inte SEK för det blir dyrare.

 30. Laila skriver:

  I Thailand tex så funkar det inte att betala med kort i affärer. Tror knappt det går på restauranger heller.
  Men ATM finns det överallt. Så jag plockar ut en 10000 Baht varje gång så klarar man sig en stund 🙂
  Funkar helt okej.

 31. Peter skriver:

  Det handlar väl lite om hur mycket man vill exponera sig för systemet. Att komma helt under radarn är omöjligt.
  I mitt fall använder jag bara kortet I bankomater I mitt närområde och typ när jag skall handla på ICA, kanske en service på bilen och de närmaste bensinstationerna. Om jag skall åka långt med bilen så ser jag till att kunna betala bensinen kontant. Ingen annan har att göra med var jag har varit – även om jag inte har något att dölja. Vi är tillräckligt övervakade som det är och det känns onödigt att lämna mer spår efter sig än nödvändigt.
  Utomlands är det blandat. Är det jobbrelaterat så blir det mycket kort (det går som sagt inte att slinka helt under radarn), men om jag åker på semester föredrar jag cash.
  Det finns vänner I bekantskapskretsen som tycker att jag är nojjig 🙂

 32. Anne skriver:

  Har aldrig cash på mig här hemma, använder bara VISA/Mastercard kort. Men även här i Stockholm finns affärer som bara tar cash samt affärer som bara tar kort. På semestern tar vi ut lite cash då man alltid hamnar på ställen som inte tar kort. Brukar ta ut € på bankomaten på Arlanda. Ser en stor skillnad det sista året och för 10 år sedan att fler och fler ställen tar kort utomlands. Även om jag är ngt yngre än dig Mona har jag haft både checkhäfte och rest med resecheckar… 😀

 33. C skriver:

  Har sen några år i stort sett knappt använt kontanter alls utan bara använt kort utomlands och hemma i Sverige oxå men har fått tänka om då vi vid 2 taxiresor i centrala London för nåt år sen inte fick tag i taxi som tog kort (ena gången vid Oxford Street och andra vid Hyde Park) i ena fallet så fick vi till slut en taxi som körde oss för de kontanter vi hade (ca 65 kr) och i andra fallet så körde den taxin oss förbi en bankomat. Sen har jag oxå hamnat på ställen i flera städer i Sverige oxå som inte tar kort utan hänvisar till närmsta bankomat. För många år sen så var det ju resecheckar som sas vara det bästa men det finns väl knappt längre.
  Jag inbillar mig att kort är säkrare men samtidigt så förstår jag Peters tänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *