Har jag berättat hur gammal jag är?

Jag är en så kallad ”late bloomer” när det kommer till körkort. Först när jag var gravid med 26-åringen så kom jag på att det kanske vore smidigt att ha ett. Klarade uppkörningen tre veckor innan hon föddes. Åren har gått. Jag stoppar nyckeln i tändningen … kör … och mellan varven tankar jag. No need to know anything more.

 

På något mirakulöst sätt så har jag aldrig behövt fylla på spolarvätska under årens gång. Helt sjukt men sant. Igår var det megakris eftersom den var tokslut i vår ena bil och jag skulle iväg. Kunde knappt se ut genom fönstret. Det sista maken säger när jag drar hemifrån är: ”alltså, är du säker på att du fixar det eller vill du att jag ska följa med?” Jag blev skitirro men svarade väry trevligt: ”Det är lugnt, jag vet hur man gör.” What the fuck, trodde han att jag var en idiot, eller vaddå?!

Sladdade in på Statoil … ursäkta; Cörkel Kääääj. Jag har ju noterat dom däringa spolarvätskeapparaterna som står intill bensinpumparna.

 

Jag har ju även sett att, när man tankar så finns det en liten ikon längst ned i vänstra hörnet, där det står ”Spolarvätska” och fattat att den trycker man på om man vill fixa det innan man tankar.

Kör in kortet i pumpen men ingen jefla ”Spolarvätska”-ikon syns. För säkerhets skull gör jag proceduren 3-4 gånger innan jag lackar ur och stövlar in till personalen. Blir förbannad på mig själv för att jag inte klarar av något så basalt. Det visar sig att samtliga pumpar med spolarvätska är ur funktion. No shit Sherlock.

Jag blir ombedd att köpa en dunk färdigblandad i stället. Går ut till bilen och funderar på hur fan man får upp locket på bilen. Sätter mig i förarsätet och kollar runt lite under ratten ned mot golvet … längs sidan. Till slut hittar jag ett slags vred och hör ett klick. Luckan öppnas 2, 5 centimeter men där sitter den fast. Det glider upp en Porsche Cayenne i höjd med min trötta Volvo på motsvarande sida. Ut kliver givetvis en hyfsat snygg man. Han tittar på mig som försöker få upp lockhelvetet på bilen samtidigt som jag ska försöka se löjligt världsvan ut. Han är på väg att öppna munnen när jag till slut känner en hasp, eller vad det nu kallas för, och lyckas lossa skiten. Luckan öppnas.

 

Tittar mig omkring i den überskitiga motorn och ser ett lock som verkar gå att skruva av. Öppnar och börjar hälla i spolarvätskan. Det flyter ut överallt eftersom man tydligen borde ha en tratt. Vem FAN har en tratt i bilen?!

 

Hur som. Jag får till hällsnitsen och ett par minuter senare har bilen slurpat i sig alla 4 liter. Mycket nöjd sätter jag mig bilen och startar. Trycker på handtaget, eller vad det kallas för, där spolarvätskan sätts igång. Inget händer mer än att vindrutetorkarna går igång. Jag provar flera gånger till men nada händer. Får panik. Har tillräckliga problem med att alltid behöva komma på att det i den här bilen krävs diesel. Har jag hällt i spolarvätska i fel hål nu, eller vadå? Har ett svagt minne av att det ska finnas en oljehistoria och vad fasen händer om jag hällt i allt där? Skär motorn då? Ska jag åka hem, ställa bilen i smyg på uppfarten, ta vår andra och sen säga till maken att jag ångrade mig när jag kom ut till bilen och att jag tog den andra i stället? Kör iväg några meter men det är fan nästan omöjligt att se ut genom det svinskitiga fönstret. Stannar bilen och funderar. Är skitarg. Lägger ut en film på Instagram om vad jag gjort. Drar lite i spaken igen men inte ett skit händer. Måste hämta talibanen på dansskolan och bestämmer mig för att köra iväg ändå. Får väl sträcka på mig så att jag ser ut där det är klar sikt högst upp på fönstret. Precis då ringer en kompis. ”Ärudumihelahuvet, du måsta ”pumpa” upp det flera gånger, alltså, tryck spaken mot dig många gånger!” Jag testade. Ett, två, tre, fyra, fem, sex hårda ”drag” och poff så kom det jättemycket.

 

Halleluja. Jag är femtioplus och vet hur man fyller på spolarvätska.

 

Idiot.

 1. Förstår känslan, har haft körkort 20 år och har ingen aning om var man fyller på. Motorhuven kan jag dock öppna. Till vilken nytta kan man fundera över bara .

 2. Men hallå! Min pappa lärde mig både byta däck, olja, oljefilter, tanka bilen och fylla på spolarvätska. Att tanka och fylla på spolarvätska gjorde man ju även i bilskolan på 80-talet. Bra kvinna klarar sig själv!

  1. Well, den här kvinnan är uppenbarligen bra på mycket annat men bil är inte min grej. Köra kan jag men inte ett skit mer…Tänk på att jag tog körkort på 90-talet och jag har inget minne av att jag blivit visad vart sånt ska fyllas på men även om jag hade det; gammalt hjärna med noll minne.=))

 3. Jag har inget körkort men är den som byter lampor och vindrutetorkare, fyller på vätska osv… Vägrar dock byta däcken. Är ju fan inte ens jag som kör :p

 4. Som Kristina skrev ovan, så har jag också lärt mig detta. Kanske dags för kvinnor att ta lite kontroll över sitt bilkunnande i jämställdhetens tecken???!!!

  1. Haha, jag tänker inte så alls, jag tänker att jag är så sjukt jävla ointresserad men om det skiter sig så fixar jag allt ändå!

 5. I början på 90-talet när körkortet var relativt färskt i plånkan gjorde jag nåt liknande…fast mye värre (som di skudd ha sagt i Skaune).. Ung och styv i korken och sååå världsvan (eller inte) samt smällkall vinter. Japp, man ville ju inte ha en ispropp i kärran så…klur klur klur…Nånting var det man skulle ha i bensintanken för att det inte skulle frysa. Det var Där det sket sig för mig. För jag hade mixat ihop K-sprit med Glykol! En hel djeflars flaska Glykol klunkades ner i tanken, in i bilen o starta den. Brum brum lät det när motorn gick igång. Stolt som en tupp klappade jag mig själv på axeln för att i nästa sekund höra samma bil hosta, hacka och sedan få hjärtstillestånd och andningsuppehåll på obestämd tid. ”Är du DUM I HUVUDET??” var en väldigt vanlig kommentar jag fick av mitt umgänge och bevisligen måste jag ju ha varit det… Tur i oturen hade jag en killkompis som var ganska så knäsvag för mig så han tillbringade en hel helg med att skruva loss bensintanken, göra den rent mm. Vi blev aldrig ett par.. Så du är inte ensam om att inte ha koll! Dock byter jag däck själv!

 6. Jag tog körkort året jag fyllde 30. Kommer ihåg en lektion innan vi ska börja köra när man ska ha lite ”teori”. Läraren frågar vad jag gör när en speciell lampa tänds – jag tittar på honom som om han precis sladdat in från Mars och svarar jag ringer naturligtvis dig och frågar vad jag ska göra. Läraren svarade att jag naturligtvis kunde göra det men det var inte rätt svar. Nähä sa jag, men då ringer jag väl till min man då. Jag tillade också att jag kan ge dig svaret på vad lampan indikerar men jag väljer att svara vad som verkligen kommer att hända. Man kan säga att han la ner just den frågan där och då.
  Kan tillägga att jag tog både teori och uppkörning på första försöket.
  Och nej, jag fyller inte heller på spolarvätska.

 7. Assså ska man ha o köra bil bör man kunna både det ena o andra.
  Finns kurser att gå

  Jag byter däck på våra bilar, kollar olja mm mm mm

  Och det där CK skämtet börjar bli tröttsamt

  1. Fast vännen, jag kommer ALLTID att köra med CK. Himla tur att det är jag som är ansvarig utgivare och enväldig härskare i min blogg! Du får helt enkelt scrolla över till nån annan nu när du har ruttnat.=))

 8. Late bloomer? Tanten här var 33 när hon tog körkort. Hade inget större behov innan men sedan vann jag en bil och då är det trevligt att få köra den också. Jag tankar och pumpar däcken, resten sköter maken (fd bilmek – och han vet inte vilket elbolag vi har för sådant sköter jag) men jag kan ofrivilligt mer om bilar än de flesta kvinnor. Mina vänner brukar ringa mig vid vätskekriser t.ex och jag säger alltid ”är du osäker så lukta på locket. En manlig vän frågade om jag var bra på att sätta på gummi – han behövde hjälp att montera nya torkarblad.
  En kvinna på jobbet hade bilproblem och en varningslampa hade tänts ”den ser ut som en gris”. Det tog ett tag att lista ut att det var generatorlampan hon menade.
  Motorhuv Mona, motorhuv inte lock

  Mvh hon som har en dotter som i många år sa ”bakflaket” om bagageluckan…

 9. På vintern går här 4 liter spolarvätska på 2 veckor (under de perioder då jag pendlat till Högskolan, 7 mil bort) och då behöver man kunna det där. På CK kan man få en engångstratt. Åtminstone där jag har köpt spolarvätska på dunk.
  Första gången jag skulle fylla på den nya bilen var jag tvungen att köra förbi verkstaden, för huven ville inte gå upp. Killen på verkstaden (en stammis på mitt förra jobb) skrattade lite när jag bad om hjälp. Han skrattade ännu mer när han fick hjälpa mig att få ner huven också, för den hade fastnat… Nu vet jag iaf.
  Och jag får alltid spolarvätska i julklapp numera. Skitfin present. Typ 39 kr för 4 liter färdigblandad på biltema. 🙂

 10. Vadå fått lära sig vad som sitter under motorhuven? När jag tog körkort strax efter hästskjutsarna slutat gå i skytteltrafik, fick jag inför varje lektion gå runt bilen och kolla om blinkers och belysning funkade. Och det gjorde de, eftersom det var obligatoriskt om man drev körskola. Halkkörning, under-motorhuvenkoll fanns inte på kartan eller i teoriboken.Gjorde uppkörning direkt efter barnafödsel, mjölkfläckarna gjorde sig påminda och jag var skitnervös! Mest beroende på att lämna mitt nyfödda barn, trots jag själv var den mest oerfarna. I alla fall, jag fick mitt kort och lärde mig både att tanka, fylla på vätska och mest av allt; jag hörde när nåt lät konstigt i motorn, men visste naturligtvis inte vad. Ja det ordnar sig alltid, speciellt om man låtsas ”lite utelämnad” och ser så där lite extra kunnig ut, trots varenda en ser att man fattar noll.

  1. Alltså, jag har ju uppenbarligen klarat mig i alla år och hade kunnat klara mig lite till om det inte vore för att jag bestämde mig för att faktiskt lära mig!=))

 11. Jag var 29 när jag tog mitt körkort. På min namnsdag (finska), 9 december. Tror att jag fyllt på spolarvätska 2 gånger sen dess. Vette fan om jag skulle klara av det idag. Vi har haft denna bilen i drygt ett år. Har aldrig öppnat motorhuven på den. Vet dock hur man får upp tanklock, lärde mig den hårda vägen igår. I say no more.

 12. Här är det jag som kör och tankar och fyller på vad som behövs. Dottern byter bromsklossar blev hon upplärd av sin pappa att kunna.

 13. Jag kan fylla på spolarvätska och motorolja. Men jag är lite typ rädd för motorn. Den är så stor och stark, så har lite respekt när jag försöker skruva av locket till motoljan. Det jag aldrig gör är att lossa sladdar om man laddar batteriet, eller ja, jag sätter in på de heller för den delen. Illaluktande bromsar, gnissel och annat får sambon ta hand om. Innan jag träffade min nuvarande lämnade jag in för däckbyte varje vår/vinter. Nu har jag en som gör det frivilligt. Det är guld.

 14. Asså, jag tog körkort för 15 åe sedan. Inte haft bil alls förrän för 3 år sedan så vi skaffade en. Jag vet vad varenda pryl heter under motorhuven, var jag ska fylla på spolarvätska men däcken får däcknisse byta på hotellet där däcken bor. Tvättar bilen gör min man, mest för att annars får han inte åka i bilen, han har inget körkort. Nä, han gör det för att han är snällast i världen och jag behöver hjälp.

 15. För några år sedan kallade jag lampan som tänds när spolarvätskan är slut för ”fontänlampan”. Maken höll på att garva läppen av sig.
  Och när jag skulle tanka vår bil första gången (vi hade nog haft den i över ett år) fick 12-åringen visa mig hur jag fick upp tanklocket… Man blir aldrig för gammal för att lära sig…

 16. Vi köpte en nyare bil för en massa år sedan. Vi hade haft den ett litet tag när jag tog den till stan, parkerade i ett p-hus och när jag sen skulle backa runt en stolpe (som jag hade total koll på) så skrapade jag sönder hela sidan. Det visade sig att i knähöjd var det ett staket runt stolpen….häpp. Ringde hem till maken och berättade….. på vägen hem tänkte jag att jag skulle byta torkarblad när jag kom hem. Det hade jag aldrig gjort förr, men hur svårt kan det vara?? Köpte bladen. Parkerade och klev ut. Lirkade bort bladet på den första vindrutetorkaren och släppte….visste du att det är en himla schwung i vindrutetorkare? Den föll ner och spräckte framrutan. Maken hittade mig i baksätet där jag satt och tjöööööt…….
  Men tanka, fixa oljan och spolarvätska det klarar jag iaf 😛

 17. En gång när jag hade min bil på service fick jag en Toyota IQ som lånebil. Den stod parkerad i lite lutning, men jag märkte när jag rullat ut lite grann att jag inte hade en jäkla aning om hur jag skulle få i backen. Testade alla varianter (såg ju på knoppen vartåt backen låg), men icke. Tyckte det var pinsamt att gå in och fråga så jag åkte iväg. Parkerade på jobbet så att jag skulle kunna rulla bakåt när jag skulle åka iväg.

  Sen måste man ju tanka igen innan man lämnar tillbaka den. Körde in till Statoil och ställde mig bakom en skåpbil. Som visade sig ha fått problem så den kunde inte köra iväg. Som tur var stod jag så långt ifrån så jag kunde köra iväg ändå. Runt Statoil butiken och tillbaka till tapparna. Minns inte varför jag var tvungen att köra runt butiken en gång till, men andra gången tänkte jag att jag kunde ställa mig ”mot trafiken” för att slippa vänta på att rätt sida skulle vara ledig. Som tur var kom jag på i tid att jag inte kunde backa så jag gjorde inte det. Med min tur hade ju någon ställt sig framför mig och då hade jag inte kunnat flytta mig. Efter tredje vändan runt butiken var iallafall en tapp ledig. Jag var så nöjd över att jag innan iallafall hade kollat på vilken sida tanklocket satt. Men väl där fick jag inte upp det där jäkla locket. Till sist kom jag på att nyckeln måste vara i för att locket skulle gå upp.
  Har som tur var aldrig fått en IQ som lånebil igen…men jag klarade mig utan att backa!

 18. Jag tror jag vet vad det mesta under motorhuven heter… När jag jobbade på Scania brukade jag hålla i en bilkurs för tjejer. 6 gånger träffades vi och bytte olja, däck, lampor och en massa annat. Alla fick ha med sig sin egen bil att öva på. Det var skitkul!
  Men så har jag varit med och byggt om bilar till typ folkrace bilar oxå. Bilar är roliga!

 19. Spolarvätska var slut i min bil, skit stressad säger till gubben viftjouisen är slut du måste köpa och fylla på nu.
  När jag kommer hem finns det både äppel, apelsin och annan dryck hemma i köket med kommentaren jag hittade inte vift jouise så jag köpte lite olika sorter.
  Då kontra jag med att jag skulle ha fönsterputs till motorn och då fattade han att jag skulle ha spolarvätska.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..