Det här med tonåringar

För ett par veckor sedan upplyste jag talibanen om att jag härmed sa upp mig som tvätterska i hushållet. Eller ja, för att vara lite tydlig: jag informerade henne om att, as from now så är hon ansvarig för sin egen tvätt.

Det går så där med den saken noterar jag. Ska bli intressant att se hur hon löser problemet när kläderna i garderoben tar slut vilken sekund som helst.

 

Mvh

Evil Mom

  1. Hahaha! Det värsta är att det är mitt fel för under lång tid så tvättade hon faktiskt. Då även allt som låg i tvättkorgen men sen blev hon tonåring och nåt hände…

   1. När vi var tolv år fick min bror och jag börja gå ner med tvätten i tvättstugan och köra igång omgång ett, hänga upp den på tork/lägga in den i torktumlaren och sätta igång omgång två. Sedan kom Mamma hem från och kunde fortsätta tvätta. Det var inget alternativ att vägra… Det var också hela familjens tvätt, inklusive lakan, handdukar och allt annat.

 1. Nä du är ingen evil mom. Det är väl inte fel att lära sina ungdomar hur det funkar i ett hushåll? Det curlas för mycket så jag tycker det är bra att du sätter ner foten och lär dottern hur det funkar.
  Tror inte du vill ha en sån odräglig sak som i treans ”ung och bortskämd”. Deras föräldrar borde ha följt din blogg och tagit lite lärdom.
  Jag hejar glatt på och önskar dotera lycka till med tvätten. Vår dotter fick superpanik när det inte fanns rena trosor och tröjor i byrån. Bor man 3 mil från närmsta affär är det inte bara att gå och köpa heller.
  Fram för lite mer föräldrakurage och föräldrar som ställer krav på sina barn. Det har ungarna nytta av längre fram.
  Heja heja!

 2. Hehe det där har jag gjort med alla våra barn (4st) köpt varsin tvättkorg som fick bo på deras rum och så fick de tvätta själv efter en undervisning i hur maskinen funkade. Det blev mycket intressant att se paniken när de upptäckte att kläderna var slut

 3. Jag har tagit hand om min egen tvätt sen jag var 10 år ✌✌
  Sambons brorsa idag 27 år låter fortfarande mamma tvätta alla kläder… vem vill ens ha sina föräldrar grävandes bland sina skitiga kläder??

 4. Jag har lite svårt för det där med att var o en i ett hushåll, särskilt tonåringen, skall sköta sin egen tvätt. Det blir ju inte att man hjälps åt, och ingen blir ju direkt avlastad. Jag har alltid hävdat att i en familj hjälps man åt och det innebär att om man behöver ha tvättat nåt eget plagg så fyller man maskinen även med pappas eller systerns kläder i samma färgnyans. Alla våra barn vet hur man sätter på tvättmaskinen men gud nåde den som bara tvättar sina egna byxor utan att höra sig för om nån annan har nåt som är ”panik” med. Jag tycker det är viktigt att lära barnen kunna allt hushållsarbete men framförallt att det innebär arbete för alla i familjen. Du diskar inte bara din egen mugg tex – du tar hand om allt som ligger i diskhon. Du städar inte bara ditt rum utan även toan o hallen tex. (sen kan vi gärna städa varandras sovrum också- om man vill, beror ju på hur privat man vill ha det där). Du lagar inte mat bara till dig själv – är du hungrig är troligen nån annan det också. Tycker det annars lätt blir att man tjatar på särskilt tonåringen att ta hand om sin skit o sköta bara sitt. Och så står man som förälder/maka där med tvätten, disken, maten ändå. (förutom de där stringtrosorna som just nu snurrar ensamma i tvättmaskinen)

  1. Målet är givetvis att hon kommer tvätta allas tvätt men att be om det just nu funkar inte u hennes tonårshjärna. Nu är jag mer ute efter ”orsak och konsekvens”. Att hon ska fatta att kläderna inte tvättas av sig självt. Det är så klart jag som har skämt bort henne.

 5. Alltså. Jag förstår inte varför man inte kan tvätta all tvätt tillsammans? Tvättar du dina underkläder, maken sina och Talibanen sina?

  Nu är mina ungar vuxna och har egna hushåll. De har aldrig haft problem med tvätten sedan de flyttade hemifrån. Givetvis fick de lära sig att tvätta när de bodde hemma och träningskläder tvättade träningsnördarna ofta själva, då dessa tvättades var och varannan dag.

  Däremot har jag aldrig sett det som någon big deal att tvätta allas kläder när jag ändå tvättar…

  Är jag knäpp?

  1. Nej, du är inte alls knäpp. Det är exakt vad jag har gjort i alla år men sedan hon kom in i puberteten så har hon varit noll engagerad. Jag vill att hon flyttar hemifrån och vet hur man tvättar, städar och lagar mat. Dessutom behöver jag avlastning..

 6. Alltså minns själv hur jobbig man tyckte päronen var när man var teen… MEN… sjukt tacksam idag som vuxen 😀 (kan du ju hälsa, hehehe) träffade min sambo redan i tonåren och när vi flyttade hemifrån så visste han inte hur man tvättade, städade etc… så curlad hemifrån. jag fick lära honom ALLT. inte så kul. såhär mer än 10 år senare så sköter han sig 😉 men inte särskilt roligt att behöva lära sin sambo …….. minns när jag skulle lära honom städa badrummet och när jag kom hem efter att ha handlat var han MYCKET NÖJD…. han hade nämligen skrubbat HEEEEELA badrummet med…. toaborsten……. japp… toaborsten…..

 7. Haaa haaa helt rätt, vi gjorde även så när vi var i väg på en längre resa 4 veckor i Florida och vi bestämde att alla fick handtvätta sina underkläder……….så även sonen då 13 år……..men han tyckte inte att det behövdes tills den dagen då allt var smutsigt, då kom han på den briljanta iden att man kan ju ta en plastpåse (typ snibb-blöja) istället sagt å gjort. Vi åkte iväg för att äta middag å väl där början han svettas riktigt mkt och fick till slut gå å ta av sig sin ”blöja” och vara utan…………..Mo ha haaa, gissa vem som tvätta sen när han kom hem till hotellet 🙂

 8. Tvättade aldrig som tonåring hemma. Har nu två tonåringar och jag tvättar deras kläder. Är liksom inte jobbigare att ta deras. Tonårssonen skulle aldrig tvätta om man bad han. På riktigt! Han kan ha samma tröja i mååånga dagar som han både sover i och har på dan. Så vidrigt. Men han brukar bli medtvingad till tvättstugan ibland och fått lite basics hur det funkar. Jag tänker att sånt löser sig annars när dem flyttar hemifrån. Då måste dem ju..

  En sak som jag dock är noga med är att lära mina tonåringar hur man gör när man betalar en räkning. Möter så många i mitt jobb som fått skulder hos Kronofogden pga att de inte förstått vikten av att betala i tid och hur man gör det. Det känns viktigare att lära dem.

 9. Jag är helt med på att mina ungdomar ska vara rustade för att klara sitt eget hushåll den dag de flyttar hemifrån. Men, och här måste jag komma med ett men, du skrev för en tid sedan att din tonåring möjligen kunde uppfylla kriterierna för en diagnos inom autismspektrat. Ett område man ofta har svårt med är just mer diffusa hushållssysslor (tex. ansvara för din egen tvätt). Det krävs planering, förmåga att överblicka, konsekvenstänk (tvättar jag inte- tar kläderna slut). Allt detta förstår givetvis din dotter rent intellektuellt, men att genomföra tar energi. Energi som man högst troligt redan har förbrukats i skolan (vara social, förhålla sig till vänner, oljud, schemaändringar etc).
  Vår son med Aspergers klarar inte de enklaste hushållsysslorna (han är 11 och dundersmart). Det betyder inte att jag curlar honom, jag sänker bara kraven och anpassar dem till honom (plocka undan sin egen tallrik, lägga sin tvätt i tvättkorgen, hänga upp jackan på kroken). Ibland fungerar det, ibland inte. När han inte gör det, gör vi det åt honom. Hans 9-åriga ”normala” lillebror har en helt annan nivå på sina sysslor. Han sköter dem med bravur och per automatik. Jag är ändå säker på att båda killarna kommer att klara sig toppen den dagen det är dags att flytta till egen lya.
  Jag rekommenderar dig verkligen att läsa några inlägg från bloggen ”M i underbar”. En mamma som skriver väldigt klokt om barn/ungdomar/autism (högfungerande). Det blev en lång kommentar, jag blir bara lite ledsen i ögat när jag läser om olika ”uppfostringsmetoder” och föräldrar som själva anser att de ”curlar” och att det är därför deras barn beter sig på ett visst sätt. Barn/ungdomar gör så gott de kan. Efter förmåga. Särskilt om de har autism.
  Tack för en bra blogg! Johanna

 10. Jag började sköta tvätten åt hela hushållet (5 pers) när jag var 10 för i den gemensamma tvättstugan till lägenheterna fick jag vara ifred.
  Mangla var jätteroligt 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..