Michael Moore på SVTPlay – ni måste se!

Jag såg en dokumentär på SVTPlay härom dagen. Gjord av Michael Moore. Han har rest runt till olika länder för att ”ta det bästa” från varje land och låtsas vilja implementera det i USA. Väldigt intressant. Går att se fram till den 8 februari. Givetvis har Moore plockat det bästa på alla ställen så en del av nedan gäller säkert inte 100% överallt i respektive land.

 

Visste ni t ex att;

 

Finland – inga läxor – högsta studieresultaten i hela världen, alla skolor är likvärdiga när det kommer till kvalitet, det finns nästan inga privatskolor vilket gör att alla blir undervisade på samma villkor, det finns inga standard/nationella prov, det finns inga prov med alternativa svar utan eleven måste själv ha studerat sig till rätt svar

 

Italien – 2 timmars lunchpaus, 8 veckors semester (inkluderat helgdagar) som är betald – dessa semesterdagar kan man spara hur länge som helst, de försvinner aldrig, man får två veckors betald ledighet vid smekmånad – i december får man en extra lön

 

Portugal – narkotikanvändande lagligt, påstår att användandet sjunkit sedan legaliseringen infördes

 

Slovenien – universitetsstudier är gratis – även för utländska elever, mycket hög standard på undervisningen

 

Tyskland – 36 timmars arbetsvecka, betald för 40, hälften av de som sitter i företagsstyrelser måste vara arbetare, rätt till 3 veckors gratis spa-vistelse vid utbrändhet. Moore imponerades av att man i tyska skolor är noga med att undervisa elever om Hitler och dess historia … till skillnad från USA där man inte pratar om den alls i undervisningen, man får enligt lag inte kontakta en anställd under dennes semester och många företag har som regel att aldrig maila en anställd efter arbetstid  … ehh, tillåt mig skratta … I wish liksom ..

 

Frankrike – två timmars lunch, lagad allsidig kost med efterrätt och ost varje dag … och matkostnaden i skolan är lägre än i exempelvis USA, på lönespecarna står skatten specificerad. Man kan alltså se exakt vart varenda skattekrona går till

 

Norge – norska fängelsekunder ska återanpassas inte i sitta inne som hämnd för det de gjort. På en öppen anstalt var de 115 fångar och 4 vakter. Noll våld. I Norge har de dömda  20% återfall mot USAs 80%. På högsäkerhetsfängelset har alla egna duschar/tv, egen nyckel till cellen, egen inspelningsstudio, vakterna har inga vapen. Landet har en av de lägsta mordfrekvenserna i världen

 

Tunisien – gratis hälsovård för kvinnor, staten garanterar lika möjligheter för män och kvinnor inom alla ansvars- och verksamhetsområden, muslimska kvinnor avgör själva om de vill bära sjalar

 

Island – världens första kvinnliga president, minst 40% av styrelsemedlemmar i en företagsstyrelse måste vara kvinnor, under bankkrisen i mitten av tvåtusentalet där 3 storbanker gick i konkurs och 85% av Islands ekonomi havererade på ett par veckor, var det ett bankinstitut som klarade sig … drivet 100% av kvinnor, vilket i efterhand fick många att undra huruvida de konkursade bankerna klarat sig om det varit fler kvinnor i styrandet .. På Island är det förbjudet enligt lag att säga att något är ”bäst”.

 

Moore jämförde varje land med USA och hur samma sak fungerar där och det som fastnade för min del var att först 2015 fick man det första muséet som handlade om slaveriets historia. Helt galet!

 

 1. Läxor i Finland förekommer visst så det påståendet stämmer inte. Läxor förekommer även i de lägsta klasserna och jag har själv en 13-åring som har läxor till varje skoldag.

  1. Gaaah, jag visste väl att det var för bra för att vara sant. Gå in och titta på dokumentären. Inslaget från Finland var jättelångt … och bra!

 2. Och det stämmer inte att alla har det så i Italien, möjligen statsanställda om ens det. Han har nog plockat det mest extrema från varje land, positivt sett 🙂 och det var klart intressant program

   1. Man får tänka på att hans påstående gäller de personer och företag som han har intervjuat 🙂 Så det är inte helt osant

    1. Det är sant att de har 13 årslöner i Italien men om man tänker på att en genomsnittslön för en arbetare ligger på cirka 1200-1500 euro högt räknat så ger den extra månadslönen ingen extra guldkant. 2 timmars lunchpaus beror på vilket jobb man har. Butiksanställda tex kan tom ha tre timmar, men så jobbar de till 20-21 också… Extra semester vid giftermål, ja men med ovan nämnda lön åker du inte till maldiverna på smekmånad precis. Man får också tänka på att Italien inte har någon barnomsorg, ingen a-kassa, ingen äldrevård. Allt detta ligger på den privata sektorn samt på familjen. Ingen familj-du är körd.

 3. Väldigt intressant läsning, om det stämmer vill säga 🙂 dock är jag extremt tveksam till påståendet om Tunisien. Var där för några år sedan och så fort min mamma och jag gick någonstans utan min pappa så märkte vi extrem skillnad i bemötandet från männen! Männen pratade inte med oss, vi kunde knappt beställa något i hotellbaren själva för männen låtsades som om vi inte fanns. Så fort pappa var med var dom jättetrevliga. Vi observerade också att ända gången vi såg kvinnor utomhus (förutom de som arbetade på hotellet och i någon enstaka affär) så var det kvinnor som på morgonen satt utanför sina bostäder och gjorde nåt. Ex tillagade något, förberedde, bakade bröd etc annars såg man inte röken av dom.

 4. Alltså dokumentärer .. ska man inte lita på.
  De är ofta styrda åt nått håll. Beroende på vad man vill åstadkomma med dokumentären. För eller emot någonting tex veganism.

 5. Han visar på att USA är skit iallafall, vilket ofta stämmer. Det där med Norge och fängelse har jag sett en annan doku om! Väldigt intressant. Speciellt efter att ha sett typ 100 avsnitt av lock up (serie om fängelser i USA) där dom har det förjävligt alltså. Så ovärdigt! Pissland

 6. Jobbar på ett stort tyskägt företag i Sverige så nästan alla våra chefer är tyskar. Kan säga att det tyvärr inte stämmer om hur det är med arbetstider och mejlar gör de dygnet runt.

  1. , samma här. Men det ser säkert olika ut på olika företag, precis som allt annat. Vi hade däremot besök av en tysk från ett annat företag och han va göör noga med att inte ringa nån efter arbetstid.

 7. Nej, tyvärr är det väl som de flesta andra redan skrivit. Michael Moore har plockat lite här och lite där, och kanske bara pratat med ett par personer och da blir intrycket lätt fel. Bor i Tyskland och här är det bara tjänstemän pa statliga institutioner som har lagstadgad 36-timmars vecka (och om den alltid haller i praktiken far man lata vara osagt). Undervisningen om Hitler och andra världskriget; nja…… Den är nog mer ingaende i Sverige i sa fall. Det Finns ”kur”, troligtvis det Michael Moore kallar ”spa vid utbrändhet”. Dessa ”kurer” som alltid är minst tre veckor (oftast förlängda) fas i princip alltid efter en stööre operation ed. Lite lyx men det generar ocksa väldigt manga arbetsplatser naturligtvis. Vad det gäller chefer och tillgänglighet……Det är nog likadant där som i övriga Europa. Är man tillgänglig sa är man. Det beror väldigt mycket pa vilket arbeite man har. De italienska premisserna later ocksa för bra för att vara sanna, och likasa Frankrike.

 8. Är själv lärare i Finland (högstadiet/gymnasiet i religion och psykologi) så:
  – Läxor är vardag, MEN jämför man med t.ex. USA är läxnivån mycket lägre. Det här med ”inga läxor” är något som jämt dyker upp då Finlands skolsystem är på tal. Visst händer det att jag inte alls ger mina elever läxor nu som då, men ofta är de läxor jag ger att repetera det vi gjort under lektionen och göra några uppgifter till det temat eller så är läxan en förberedelse inför nästa tema med t.ex. att läsa eller googla.
  – Läroplanerna har exempel på vad en elev ska kunna i ett ämne efter t.ex. femman eller åttan, vilket dels är en faktor i jämlik undervisning utan att nationella prov behövs (studentexamen är en annan sak).
  – Lärarutbildningen har hög standard (fem år universitetsutbildning) och läraryrket är eftertraktat, har man en lärartjänst men är obehörig lärare har man lägre lön och mer osäker anställningstid. Finska lärare är eftertraktade i Sverige och svenska kommuner kommer och rekryterar till Finland.
  – Finland har läroplikt – inte skoltvång. Man kan alltså som förälder hemskola sitt barn, men största delen av alla barn får sin utbildning i skolan
  – gymnasiet i Finland vs Sverige är väldigt annorlunda. I Finland är gymnasiet en fortsättning från högstadiet och är en ganska teoretisk förberedelse inför vidare studier, på yrkesutbildning går de som vill studera mer praktiskt och få ett yrke direkt

  Kan själv inte se programmet (missade det då det kom på tv) då svtplay inte fungerar i Finland…
  Vill man veta mer om Finlands skolsystem kan man läsa här: http://www.oph.fi/utbildning_och_examina 😉

 9. Har i Peru far alla fast anstallda vid foretag som har fler an 10 anstallda en extra lon i december och juli (28:e juli ar nationaldagen), det galler aven pensionarer.

 10. Moore är nog mer intresserad av att häckla USA och de som tror att USA är världens bästa land, än att ställa fram den mest nyanserade faktan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..