Om Nisse … igen

Medan jag var på danstävling hela lördagen tog maken tag i problemet med Nisse och hans magproblem. Ni var ju många som kom med bra förslag så han läste igenom allt och drog till den lokala djuraffären i Bromma Blocks. Väl där pratade han med personalen, beskrev problemet och fick med sig ny sorts mat hem.

 

Nisse är snart tre år gammal. I början testade jag lite olika smaker på torrfoder men ganska snabbt stod det klart att kyckling is da shit. Det enda han tycker är riktigt gott. Således har det alltid innehållit kyckling i de olika hundfoder vi har haft.

Maken häller upp den nya maten. Hjort med potatis. Nisse smaskar tydligen i sig rejält. Frid och fröjd. Äter några gånger till under dygnet som följer men redan samma kväll, alltså första dagen med nytt foder, börjar han pipa och vill ut. Nisse piper aldrig. När han ska ut på sin bajsrunda så hoppar han upp i knät och lägger en tass på kinden. Hans sätt att ”kom igen, dags och att ut och björna!” Så gör han med mig. Alltid. Med maken och talibanen så skäller han högt ett par gånger.

 

Nu har han pipit. Och pipit. Och pipigt. Vi går ut, han går och går. Länge. S e n bajsar han. Varje gång. Alltså går jättelänge innan det kommer något. Första vändan inga problem. Vanliga korvar. Men, efter det har han varit lös.

 

Okej, det kanske är så att det är en invänjningsfråga men jag inbillar mig att högrev är för ”starkt” för honom. Mörkt kött. Han är ju van vid kyckling … eller är jag ute och hojar?

 

Nu vill han inte äta den maten längre. Maken fick med sig lamm och ris också men han sniffade bara på det och gick därifrån. Nisse alltså.

 

Ska jag vänta ut honom eller ska jag byta till något annat?

 

Sorry, men det är fasen så mycket lättare att fråga er som har koll.

 

 

 1. Ny mat måste introduceras sakta sakta alltså pyttelite i taget varvat med den gamla maten. Under minst några veckors tid. Gör man som du beskriver ber man nog tyvärr om kraschad mage. Jag har en vovve med småkänslig mage och för vår del är det foder köpt hos veterinären som gäller. Ger det oombedda tipset att tala med veterinär om Nissens mage, kanske behöver han som min tax, dessutom få ett kosttillskott (i vårt fall Fortiflora, receptfritt och gott! som strös på maten) för att hålla magen i trim.

 2. Byt ALDRIG mat tvärt när du har hund med känslig mage. Fasa ut det gamla och in det nya långsamt.

  Om du landar i att använda sk färskfoder så tänk på livsmedelshygienen. Köttråvara till djurfoder är inte kontrollerat och reglerat på samma sätt som för människor. Smittorisk finns.

  1. Köttråvara till djur kommer från slaktavfall från kött för humankonsumtion (såvida du inte köper på Blocket eller av grannen) och har alltså kontrollerats enligt samma regelverk. Det betyder inte att smittorisken är obefintlig, för även kött du köper i affären kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, men det betyder att risken inte är större än när du hanterar färsen till köttbullarna.

 3. Hej!
  När det gäller mat till djur så ska alltid nytt foder ontroduceras långsamt.Börja med 1/4 del för att sedan övergå helt till det nya fodret.Har lärt mig av egna misstag och det är unte trevligt att vakna på morgonen med massa lösa högar i hela huset.

 4. Jag kör med en sort som heter Four friends Adult small breed för hundar 1-10 kg. Den innehåller kyckling och är dessutom glutenfritt. Min Morris, som är en Chinese Crested Powder Puff och mycket kräsen på mat, har ätit detta i ca ett års tid nu och mår jättebra på det och inte bajsar han mer än en gång per dag heller. Rekommenderas varmt.

 5. Du ska inte byta till nya maten rakt av, det blir för mycket för magen. Börja med att blanda det med den gamla maten och öka successivt. Dessutom anser jag att det är jag som ägare som bestämmer vad hunden ska äta – inte hunden. Visst, om hunden skulle totalt matvägra får man väl byta – men vissa hundar föredrar ju det gamla vanliga.

  Det är mycket spannmål i Hills, vilket det inte är i Brit care – så det är klart att det blir omställning för magen. Börja byta ut typ 1/4 av maten till nya sorten, öka försiktigt typ en gång/vecka. Inte undra på att han får ont i magen om han får 100 % av nya maten direkt.

 6. Jag var på Granngården och köpte mat till min katt förra veckan och då köpte jag ett nytt märke som heter Appetitt (”Appetitt är marknadsledande på hundfoder i Norge och hyllas för sitt välutvecklade sortiment av premiumfoder för hundar och katter. Med stort fokus på foderutveckling och forskning arbetar varumärket efter filosofin ”god hälsa ger aptit på livet” och erbjuder glutenfritt och spannmålsfritt hundfoder och kattmat av högsta kvalitet. Appetit ägs av Norska Felleskjøpet som producerar allt foder på plats i Norge vilket ger kontroll genom hela tillverkningsprocessen.”)
  Tydligen är det många som köpte det fodret till sin hund och är helnöjda, sa hon i kassan iallafall. Min katt smaskar i sig som vanligt så där fungerar det. Men kanske bäst att kontrollera med veterinären iallafall?

 7. Av din beskrivning låter det som om Nisse åt för mycket av det nya….
  Hade ni minskat mängden tror jag att det hade fixat sig, liten jycke behöver inte så mkt.

  Har en super känslig Cavalier, väldigt matglad, kan i princip vräka i sig hur mycket som helst utan gräns.
  Viktigt att inte överdosera annars blir hon direkt sjuk.

 8. Har en hund med känslig mage och samma hände för ett tag sen. Maten i stort sett slut och den hon fungerar bra på har de såklart gjort om. Tvungen att börja med nya sorten utan att fasa in den och magen havererade såklart. Fick bli ett par dagar med Hill ID sensitive stomach( burkmaten) tillsammans med canikur och fortiflora. Sen fasa in maten tillsammans med burkmaten o canikur.

 9. Jag skulle ha bytt tillbax till det där purina, även om det inte finns på hemmaplan.. det funkade väl bäst hittills? Lycka till, Kram Camilla

 10. För snabbt med bytet men tror inte du ska oroa dig , en frisk hund svälter inte sig .
  Han äter när han blir hungrig
  Sålänge han inte har ren diarré och dricker normalt så låt maten stå så äter han till slut .
  Sluta nojja , puss 😉

 11. Precis som tidigare skrivit – byt foder långsamt. Börja med att blanda i lite åt gången i den gamla maten. Tänk dig själv om du skulle börja leva på grönt, du skulle inte heller känna igen ditt bajs För att få han att äta finns knep, olika burkmat du kan ta någon sked och blanda runt i maten så brukar de äta, han kanske bara är skeptisk. Mush barf färskfoder vet jag att mamma ger till sin lilla med känslig mage

 12. Darlo, min chihuahua är extremt känslig. Veterinärer har oberoende av varandra rekommenderat oss att köra Royal Canin gastric itential (eller hur det nu stavas). Men för känsliga tarmar/mage, fungerar utmärkt. Säljs inte överallt men i Bromma Blocks, du får fråga efter det. Lite dyrare än normalt torrfoder, men men..:-). Vi har kör det här fodret i 3-år och det är toppen. Självklart slinker det ner skinka, leverpastej och annat oxå men torrfodret består ca 1/2dl 2ggr/dag.
  Kram på er!

 13. Ha också en gammal tik med ont i magen och rekommendationen från veterinären var Hill´s i/d eller Royal Canin gastro intestinal och jag använder bara de med låg fett halt. Hon har blivit mkt piggare och gladare sen jag började med det och då jag kontaktade veterinären så sa hon att jag kunde byta direkt och för oss fungerade det bara bra.

 14. Jag skulle rekommendera dig att byta tillbaks till det foder som fungerade tidigare. Kanske kan du se om det går att beställa via nätet? Om detta inte går så skulle jag rekommendera dig att köpa ett foder för känslig mage (sensitive) dessa foder är lättare för mage/tarm att bryta ner. Många hundar och katter reagerar på foder med mycket fibrer eller högt proteininnehåll då det innebär mer arbete för magen.

  Är han fortfarande lös i magen köp lite skonkost till honom tillsammans med te.x pro-kolin så är magen snart på top igen! Rekommenderar dig varmt att åka till AniCura Bagarmossen, Gärdet eller Albano då det jobbar personal som ät utbildad i foderlära i deras butiker.

  Varmt lycka till!

 15. Man kan inte byta rakt av från ett fodertill ett annat. Ge bara lite av det nya i början å öka sedan på vartefter.
  Om nu Purina funkade bra. Varför fortsätter du inte med det?
  Du kan ju beställa det på många olika ställen. Bara å googla så hittar du.

   1. Det Purinafodret du gjorde reklam för för ett tag sen säljs väl i vanliga matvaruaffärer så det kan ju inte vara svårt att få tag på

    1. Va, inte på CityGross! Eller ja, när jag började med det kollade jag och efter det har jag bara handlat det i vår djuraffär. Jag har beställt hem det nu så snart är det ordning och reda på torpet igen!

  1. Djurplågeri att inte låta en hund, som är köttätare, äta sin naturliga föda. Om du inte vill ha köttprodukter hemma, ha inte en hund (eller nån annan köttätare). Simple as that.

 16. Har han magproblem tycker jag att ni börjar med ett veterinärbesök för att utesluta sjukdom innan ni börjar experimentera med nytt foder. Sedan kan ni ta tag i foderdelen. Det är ingen bra idé att gissa och prova innan man vet vad det beror på. Färskfoder brukar funka för många hundar. Men som sagt 1. veterinär 2. foderregim

 17. Jag har en liten chihuahua som är otroligt matglad. Hade lätt ätit sig ihjäl om han fick. Vi hade samma problem. Han fick lätt magknip. Vi har provat många olika foder också från veterinären. Dyra, billiga, allergivänliga, rasspecifika osv. Fastän vi långsamt introducerade det så fick han diarré eller hård mage. Flera gånger slutade han äta maten (fastän han annars äter allt). Till sist provade vi Pure Natural chicken för små hundar. Han glufsar det i sig och har inte haft magknip i ett år! pure natural lamb var inte lika populärt smakmässigt. Lycka till

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..