När man inte visste något om livets dryck

 

För 1,5 år sedan inledde jag ett långsiktigt och viktigt samarbete med ZOÉGAS. Fram till dess hade jag ingen som helst aning om hur kaffeindustrin fungerade.

Jag gick till affären, köpte mitt ZOÉGAS-kaffe (ja, jag är uppvuxen med det så hemma hos mig serveras det inget annat) men har för övrigt inte ägnat en tanke på hur bönan hamnat i min kaffemugg. 

Samarbetet inkluderade en resa till Kenya för ganska precis ett år sedan och syftet var att få besöka kaffefarmare och träffa många kvinnor som finns i Coffee by Women-projektet.

Ett initiativ ZOÉGAS startade för att par år sedan när man insåg att kvalitetskaffe från Östafrika skulle komma att ta slut inom några år. Om man inte gjorde något åt saken. Man startade CBW, delade ut gratisplantor, anställde agronomer som har till uppgift att lära alla kaffefarmare, män som kvinnor, hur man odlar mer hållbart. De får även verktyg att utveckla sitt ledarskap vilket i sin tur bidrar till en bra arbetsmiljö på farmarna. I den korta filmen nedan, som jag verkligen önskar att ni tittar på, berättar Minette, som är råkaffeansvarig på ZOÉGAS om ett exempel om en kvinna som i början endast fick fram 2 kilo kaffebönor från sina plantor men som nu, tack vare det här initiativet är uppe i 17 kilo. Fortfarande från samma buskar. Det har också visat sig att kvinnor är mycket duktiga på att återinvestera sina pengar och därmed få sina farmar att växa. Det resulterar i mer pengar som är till stor gagn för familjen och barnens utbildning.

Sent i våras fick jag, Paula och Magdalena åka på studiebesök till ZOÉGAS rosteri i Helsingborg. Syftet var att delta i deras kaffeskola.

Det var fantastiskt roligt men framför allt intressant att se hur det går till från det att bönan anländer dit, till att det blir ett paket kaffe, som skickas vidare ut till butikerna. Jag är djupt imponerad av att man från rosteriet i Helsingborg kan spåra en böna hela vägen tillbaka till e x a k t vilken kaffefarm det kommer ifrån!

Vi fick lära oss hur man rostar. Att man rostar på många sätt för att få fram olika smaker. Att man blandar rostade bönor för en specifik smak. Vi fick även rosta vårt eget kaffe, som blev en supersuccé hemma! Jag hade för övrigt ingen aning om vilket enormt hantverk det ligger bakom hela den här kedjan.

Detta samarbete ligger mig oerhört varmt om hjärtat och jag önskar verkligen att alla kunde bli lite mer medvetna. Att ni köper ZOÉGAS hjälper på riktigt dessa farmare  (i synnerhet kvinnorna) att kunna utvecklas och därmed se till att vi kan fortsätta att kunna köpa högkvalitativt kaffe från Östafrika.

”Eh, men ZOÉGAS är dyrare!” säger en del. Eh, näe. Man behöver nämligen inte lika många skopor som med annat kaffe så totalt sett blir det inte alls dyrare.

Häpp!

 1. Ja man skulle verkligen vilja att alla människor blev medvetna om hur mycket skit det finns i vår mat.
  Ojoj, det finns såå mycket att lära för alla. Så kanske fler visste vad det beror på att det är så vanligt med allergier, depressioner och diagnoser till exempel.
  Tycker egentligen inte att det är den lilla människan som ska ha koll på det utan det är ju livsmedelsindustrin som ska se till att dom inte stoppar den skiten i vår mat som dom säljer.
  Usch säger jag bara alltså.
  Ekologiskt kaffe är ju dessutom det man alltid ska köpa.

  1. Håller med dig men du, ekologiskt kaffe i all ära men det finns inte farmar så att det skulle kunna täcka det behov som finns. Man har börjat med att lära odlarna att odla miljövänligt. Steg för steg. Sen får man lösa det här med att kunna odla ekologiskt. Det är extremt dyrt att göra det dessutom så även om säkert 100% skulle säga att de vill ha ekologiskt odlat så är det dessvärre inte 100% som skulle vara beredda att betala vad det kostar…=(

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..