Apropå dom där plädarna och lite allmän upplysning

Jag frågade ju er om jag skulle ta in såna här plädar. Jag kommer inte göra det eftersom jag inte tänkte längre än näsan räcker; de är gjorda i 100% ull vilket gör att de dels skulle fälla en hel del och dels för att de blir jefligt knöliga att tvätta. Plus .. det viktigaste; ull är inte lika mjukt och skönt som många andra material (bortsett från Merinoull och ett par andra). Älskar att höra era kommentarer och lyssnar ALLTID på era åsikter. Tack för alla mail jag fick. Men. Nu ska jag berätta något;

 

Ibland blir jag lite full i skratt. Det finns ett par kinesiska sidor som säljer väldigt mycket till nästan gratispriser till oss här i Europa. Så även väldigt likadana plädar. Vad  vet är att det GIVETVIS inte är samma kvalitet. Även de kopior som är i ull, är av asdålig kvalitet. Så GIVETVIS kan en produkt, som skulle kosta runt 1500 pickadoller, inte vara densamma som de säljer på en sån sida för en hundring.

 

I den här djungelbranschen säger man "it goes without saying!"

 

Sen vill jag tillägga en viktig sak; vi som är seriösa inköpare är extremt noga med hur/var/vem som tillverkar produkten. Mycket av det ni hittar på dessa kinasidor är tillverkade i fabriker som inte är certifierade. Som har extremt dåliga arbetsförhållanden. Som har barnarbetare. Visst, billigt är ju bra, men om man visste h u r förhållandena är på dessa ställen så skulle man aldrig köpa det. Så, att stirra sig blind på att "herregud, den där sidan säljer ju dom där näsdukarna för 5 kr, är hon dum som tror att man köper dom för 25?!"

 

Ja, jag är skitdum. För jag köper bara in varor från licensierade/certifierade tillverkare/fabriker. Där inga barn finns. Där man har bra arbetsförhållanden. Där man kan kontrollera varans ursprung hela vägen. Då kostar det några kronor mer och jag är tämligen övertygad om att de flesta är villiga att betala mer för att vara säkra på den saken. Inga företag är perfekta men H&M, Åhléns och alla i branschen jobbar mot samma mål för att säkerställa det här.

 

När jag och Wendy var i Italien för att köpa in varor så köpte vi bara från leverantörer där vi kunde besöka tillverkningen. Givetvis finns exakt likadana blusar och toppar till helt andra priser på marknadsplatser och på andra ställen här i Sverige men. det. är. inte. samma. kvalitet och framför allt: det är INTE producerade under bra förhållanden. Det här vet nästan inga kunder. Man ser bara en vara, konstaterar att "oj, den här var ju asbillig, till skillnad från vad den och den säljer det för!" Sen ska man inte sticka under stol med att det är bra avancer i klädbranschen. Det är också därför som alla kedjor och dylikt kan ha så sjuka reor mellan varven. Ju mer man köper in, ju bättre priser får man som inköpare.

 

Eftersom jag arbetar med det jag gör så vet jag att det ligger 14 hundar begravda när något är för billigt, som på dessa kinasidor.

 

Always.

 1. Älskar de plädarna! Även om de är i ull 😉 men så försöker vi ha så mycket naturmaterial som möjligt hemma i första hand.
  Köper tusen gånger hellre dyrare varor där man vet att tillverkning är kontrollerad och med vettiga förhållande 🙂 Superbra att du lyfter fram och står för det!

 2. Så olika man kan tycka. Vi (sonen och jag) har i princip bara ull, inifrån och ut. Även kuddar, filtar, täcken, rubbet. Visst noppar ull i början, vilket beror på att de kortare fibrerna migrerar, men då plockar man loss dem, antingen för hand eller med noppkam, och voilà, problemet löst för evigt. Vad gäller tvätt så är obehandlad ull till stor del självrengörande så vi punktbehandlar jobbiga dagisfläckar och vädrar i övrigt. Ok, underbyxorna tvättar jag efter varje gång, men i övrigt tvättar jag 1-2 maskiner i månaden och vi är varken lortiga (skulle aldrig falla mig in att gå i smutsiga kläder eller sätta på lillen sådana), för varma, för kalla, eller luktar illa Ull for the win!

 3. fast. era kläder från Italien var väl inte så där jättebra kvalitet heller…. jag köpte de rosa ”fladderbyxorna” som såg ut som en kjol bakifrån. använda 2 gånger o sedan uppsköljda i maskin (30 grader, skontvätt ej centrifug) o de har spruckit i sömmen. nu var de på rea men ändå tråkigt att behöva laga. – blir ju lätt inte så bra iomed att tyget är så tunt.

 4. Fast FÅ vet jag inte? Förstår man inte att kläder från wish och liknande är så billiga pga dåliga förhållanden och fabriker så är man ju ganska lågbegåvad..

 5. Också att tänka på när det gäller handla på kinasidor – även om du inte vill betala för arbetsmiljön för de som gjort produkterna så kan du själv bli skadad! Ett varumärke är ingen garanti – bara för att det står Helena Rubinstein/Clarins/Clinique eller dylikt på förpackningen räkna inte med att det är samma innehåll i tuben som den du köper på Kicks. Kinatuben kan innehålla vad-som-helst. Likaså elektroniska prylar, det finns ingen som helst kontroll på dem du köper direkt från Kina, har du otur startar en brand. (Vet inte om några av senaste årens hoverboardbränder är exempel på detta, men det skulle kunna vara.)

 6. Självklart förstår alla att det är sämre kvalitet när man köper från billiga Asiensidor. Samt att det är ngt skumt när priset inte ens kan täcka materialkostnader. Dock så har kanske inte alla råd att köpa plädar för 1 500 osv osv.

  1. Fast verkligen, alla jag känner som handlar där tror att det är samma kvalitet, att det är original som är utslussat bakvägen typ.

  1. Våra kläder är inte NK-kläder nej. Av de 7 leverantörer vi valde så var 2 ett misstag, däribland t-shirten. Dock är själva tyget väldigt bra kvalitet. Vi valde även att inte köpa in från de billigaste leverantörerna på plats utan valde mellanskiktet.

 7. Hej!
  Har tittat runt lite på din mysig blogg och ser att ni nyss har målat väggarna i vardagsrummet. Min fråga: Hur kommer det sig att ni valde att MÅLARFÄRG i stället för TAPET? Pga modernt nu, billigare, lättare att utföra, mera hållbart eller vad?
  Tacksam för svar, hälsningar en med också ett ädle hus i behov av lite kärlek till väggarna.

  1. Hej! Åh, vi har haft långa diskussioner. Jag och min man kommer a l d r i g överens och eftersom jag verkligen ville ha det omgjort och visste att vi never ever skulle komma överens om en tapet så bad jag målarna att sätta upp en så kallad renoveringstapet och måla den grå!

 8. Alltså i dagens upplysta samhälle bör ALLA vi här i Västvärden bara köpa från seriösa aktörer som gör vad de kan för att kontrollera förhållanden i fabriker etc. Har inte ALLA fattat att T ex när du köper en kopia av ett känt märke så stödjer du illegal handel som till 100% finansierar terrorismen och vapenhandel. Fabriker världen över med oseriösa förhållanden och tillverkning av T ex kopior är till 100% ägda av lokal maffia och internationella terrorist organisationer.
  Och nä alla har inte råd att köpa en LV väska eller Michel Kors skor men köp då istället snygg väska hos HM eller glasögon hos auktoriserad optiker. Och .kinasidor skärp er vem köper något där, det är precis samma sak du stödjer i så fall organiserad brottslighet och terrorism…. Tänk efter!

 9. Men du Mona, var det inte du som sålde en äkta handväska och tog rejält betalt till en kompis när den var Kina-fejk?
  Eller är det bara någon som hittar på detta om dig?

  1. Vet du, för ett par månader sen fick jag reda på det här och fick råpanik. Köpte för några år sedan två väskor i en rekommenderad och legitim butik i Hongkong med kvitto, dustbags och allt. En till mig, en till henne. Sen visar det sig att det tydligen är kopior. I had no clue. Strax efter att jag fick ta del av det (vi pratar timmar) så fick personen i fråga summan överförd till sitt bankkonto eftersom jag aldrig i livet varken skulle kunna lura någon, eller köpa en fejkväska. Givetvis valde personen i fråga att inte berätta den delen i det hela. Men, jag bryr mig inte eftersom att det för mig räcker att jag gjort rätt för mig. Jag var för övrigt inne hos Gucci i Stockholm som berättade att jag inte är ensam om att ha blivit lurad i den butiken och att nej, det var inte självklart just eftersom det var en legitim butik. End of story. Och du, anonyma kommentarer med fejkadresser brukar jag sällan besvara men just nu är jag på bra humör.

   1. Uppskattar svaret. Har läst och kommenterat din blogg i åratal, alltid under tydligt angiven falsk mailadress – även när jag bara skrivit vänliga saker.

  1. Det går alldeles utmärkt så länge det är sakligt. Vi är långt ifrån en samling nickedockor här inne.
   Det händer allt att Mona och läsare inte tycker lika, dock är vi noga med nivån på diskussionen.
   Har själv varit tyckt olika mot Mona vid något tillfälle. Det var inget problem.
   Som sagt handlar det om nivån man möter varandra på. Ömsesidig respekt kommer man långt med

   1. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Just nu har jag nån jävla dåre som bara håller på med personliga påhopp men jag har spärrat henne så jag ser inte längre hennes kommentarer. Fattar fan inte hur folk orkar.

   2. Så är det inte.
    Har skrivit kommentarer där jag inte har tyckt likadant och det har varit sakligt, dessutom inte har varit något personligt alls mot Mona eller mot någon annan heller för den delen. Men det publiceras oftast inte.

    Mona, du skriver att du inte svarar på kommentarer som är anonyma.
    Men jag kommenterar alltid anonymt och du har svarat på mina positiva kommentarer.
    Om min synpunkt är annorlunda än din publiceras den oftast inte, eller så får man ett tyket svar.

    Är det inte positivt med läsare som inte bara jamsar med?
    Tror det blir fler läsare och fler som vill vara med och kommentera då.
    Tror inte alls att det undergräver dig på något sätt bara för att man ser på saker annorlunda. Men det känns som om du tar en annan åsikt som om det vore ett personligt påhopp.

    Jag skrev tex om Kinas priser i en kommentar. Kommentaren hade INGENTING med dig personligen att göra och ändå publiceras den inte.
    Är det för att du absolut vill framföra din åsikt som en sanning för att gynna dig och dina affärer?

    1. Fast vet du, nu är du ute och hojar så att det stänker om det. Om du är en regelbunden läsare här så noterade du säkert mitt inlägg i förra veckan, eller när det var, om hur kommentarer hamnar i min spam-korg. Vanliga kommentarer. Teknikerna kan inte svara på varför eftersom innehållet inte är konstigt på något sätt. Jag har vissa ord som är spärrade och då hamnar kommentaren per automatik där, men nu pratar vi om såna inlägg som du säger dig ha skrivit. Eller, som de jag hittade senast: vanliga födelsedagsgratulationer. Jag screenshotade det och lade upp det i inlägget för att bevisa problemet. Jag får flera hundra spam-mail per dygn via s k spam-robotar och jag har inte en chans i världen att gå igenom alla varje dag för att hitta normala kommentarer. Om du känner mig som bloggare så torde du veta att jag är ALLT ANNAT än en jag-håller-med-dig-fiskare. Uppenbarligen är du ny här. Det enda, och jag betonar ENDA kommentarer som jag aldrig släpper igenom är det som är PERSONLIGA påhopp. Jag har i drygt 11 år varit förskonad från troll men det senaste halvåret-året, har det poppat upp ett gäng och det är nolltolerans på dom här inne. Om jag har en blus på mig och någon skriver ”det var den fulaste jävla skjorta jag sett” så publicerar jag inte den kommentaren heller, av en enda anledning: här inne är det hyfs som gäller. Då kan man skriva: ”jag delar inte din klädsmak alls”. Såna kommentarer har jag inga problem med men idiotjävlar som är elaka för att de är bittra och inte har ett liv, well, dom har inget här inne att göra. Att jag har svarat på dina anonyma kommentarer beror helt enkelt på att de varit få och trevliga/normala. Hade du varit dryg/elak så hade jag skickat dig ett mail och sedan skitit att godkänna kommentaren. Din sista mening tycker jag är ett starkt och fel antagande. SJÄLVKLART är ALLAS åsikter välkomna här inne men då ska de skrivas med respekt. Du har som sagt inte läst mig länge, eller åtminstone noll erfarenhet av mina läsarkommentarer för då skulle du veta att jag har jävligt många läsare som inte alls håller med mig i väldigt mycket. Jag gillar det och det händer ofta att läsare får mig att ändra uppfattning om något jag tyckt helt annorlunda om. Sen får du MER ÄN GÄRNA rota fram de tykna svar du har fått från mig. Jag svarar sällan eller aldrig tyket men o m jag skulle göra det så är det för att kommentaren i sig inte var särskilt trevlig. Så länge jag äger min blogg tar jag mig friheten att bestämma att det ska hållas en god ton här inne. Det är tillräckligt mycket skit ute i världen för att man ska hålla på och tjafsa med folk i tid och otid. Eller vara otrevlig.

     I mitt inlägg om dessa kommentarer som kommer bort skrev jag också att jag väldigt gärna vill ha ett mail om det är så att man inte får sin kommentar godkänd. Då kan jag gå in och söka på avsändaren bland spam-mailen och på så sätt hitta och godkänna den.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..