Herr & Fru Timell

Alltså. Om jag n å g o n s i n får för mig att slipa nåt jäkla golv och hintar er om det innan jag är på väg; se för f-n till att påminna mig om det här inlägget!

Vi har bott i det här huset i femton år. Ägarna före oss hade hund. En stor hund. Delar av köket har ett lackat trägolv. Hunden har mest troligt använt golvet som racerbana.

På bilden ovan har de haft ett köksbord, liksom vi har, och då har man skjutit ut stolar varje dag i X antal år … vilket gav dessa märken i golvet.

 

Eftersom jag och min man älskar varandra till döds … i alla andra sammanhang utom när det kommer till att komma överens om hur vårt hem ska se ut eller att jobba ihop, så har åren gått och vi har blivit hemmablinda. Jag har kört strutsvarianten i form av mattor. Min vision var ett vitt trägolv. Det har inte varit makens vision.

 

Eftersom vi renoverar en massa just nu så upplyste jag honom härom dagen att jag hyrt en slipmaskin ”för nu får det fan vara nog!”. Han jobbar med bokslut just nu och är nästan aldrig hemma varför jag såg fram emot en ensam helg med lite golvfix. Tänkte att, det kan ju inte ta mer än ett par timmar och fixa, själva träytan är ju bara 20 kvm (övrig del är klinker som inte syns så mycket på bilderna).

Till att börja med vägde maskinen typ 200 kilo. Var dessutom tvungen att hyra två, en för stora ytor och en för kantlister … plus använda min egen hörnslip. Maken vaknar och bestämmer sig för att det inte alls var så bråttom med bokslutet. Ni som hängt här inne länge vet att det finns inget som heter samarbete mellan mig och honom. Fifan så osams vi alltid blir när vi ska göra något hantverk tillsammans. Han tror nämligen att han är utbildad hantverkare och kan allt.

Men, jag tänkte att hans närvaro på intet sätt skulle förstöra mitt goda humör. Dessutom skulle vi ju bara hålla på i ett par timmar…

Effekten var omedelbar. Inte så konstigt eftersom vare sig vi, förra ägarna, eller ägaren dessförinnan, som lagt in golvet, aldrig gjort något åt det. 

Problemet var bara att fram dyker ett rejält furugolv. Jag vet, klart det skulle göra det men att det skulle vara så … framträdande …

Trä är det i särklass absolut fulaste jag vet. Är uppvuxen på 70-talet då ALLT var i furu. Jag fick därför panik. Tanken var att vi skulle gå en gyllene medelväg och bara olja in golvet med neutral olja eftersom vi inte kunnat enas om hur det skulle vara. 

Till slut lyckades jag övertala maken att vi inte skulle ha det så där och innan han ångrade sig satte jag mig i bilen och drog till byggvaruhuset.

Frågade killarna hur jag på bästa och snabbaste sätt skulle få golvet så nära vitt som möjligt och det resulterade i vitpigmenterad olja. 

Hokus pokus fillijokus! Fint va?! Fotade med mobilen så skillnaden på det slipade och det inoljade ser inte så stor ut här men det är jätteskillnad. Sjukt nöjd. Nu ska bara golvlisterna målas. Köket i sig är asgammalt men den 300-tusenkronors-renoveringen får vänta ett tag till. Golvet, med slipmaskin och material, gick på 2000 pickadoller. Men. Jag skulle aldrig i hela mitt liv göra om det. Det tog 9 timmar och vi var tokslut efteråt. Dock är vi fortfarande gifta, vilket är ett mirakel!

Mitt i all röra bjöd vi över Herr & Fru Calou på middag. Eller ja, jag åkte och köpte pizza från favorithaket. Gillar egentligen inte pizza men dessa är to die for. 

Fina Carina. Vi har så jäkla kul ihop med henne och Mats!

Igår ägnade vi hela kvällen åt kortspel. H u r ofta spelar man kort med andra par? Så sjukt kul!

Har för övrigt en del att göra här i huset. Så här ser det ut just nu. Får inte flytta tillbaka något i köket förrän om ett dygn. När det är bortrensat här så skall allt i vardagsrummet flyttas in då målarna kommer för att tapetsera om där. Jag har förhalat det men snart går det inte att vänta längre. Jag kräks av att ha det stökigt men det är bara att stå ut, för det blir fint när det är klart!

 

Laters!

 1. Helt ärligt trodde jag aldrig du skulle ro iland det där men det blev ju toppen!!! Vitpigenterade golv är ju så fint! Grymt jobbat!

 2. Kära Mona. Hade du trott att golvet skulle byta träslag efter en slipning? ”fram dyker det ett rejält furugolv”

 3. Det blev ju jättesnyggt! Jag har själv ett vitoljat furugolv hemma och älskart’! Ett tips från mig: köp nu vitpigmenterad såpa som du använder när du våttorkar golvet. Det skyddar och hjälper till att behålla den vita pigmenteringen! ( du måste också olja in golvet varannat år i fortsättningen… det görs hyfsat snabbt o smidigt med en gummiraka!) Slut på ”tips”. ……. men jag måste bara fråga: Vad trodde du skulle komma fram efter slipningen??? Haha ibland är du bara för ”blond” men j—ligt underhållande!!! 🙂

  1. Ja, hur man ska göra kan vara svårt ibland, vi fick rådet att använda vitpigmenterad såpa till vår nya trätrappa upp till övervåningen. En dag hade jag städhjälp hemma från ett städföretag, dom gav mig världens ”utskällning” och sa att det bara är vatten som gäller i fortsättningen för jag hade använt för mycket medel både på golven och i trappan.. utskällaren hade gått nån kurs i städteknik och var nu självutnämnd ”världsmästare” på golv/trapprengöring/underhåll.. vem ska man tro på???

   1. Jag appar mitt golv ca en gång i månaden. Det borde vara lagom tycker jag. Golvet är nu 10 år och frtf mkt fint! Vanliga veckostädningen duger enbart vatten bra! 🙂

   2. För mycket rengöringsmedel i vattnet gör mer skada än nytta så att bara använda vatten är helt korrekt.
    De blir inte renare om man använder mängder av såpa, tvärtom så lägger det sig som en hinna över golvet som i sin tur drar åt sig smutsen Läs på förpackningen hur du ska blanda:) Dessutom ska man vara noga med att tvätta med rätt sorts medel till respektive golvmaterial… Lycka till 🙂

  2. Har också ett ljust furugolv (vitvaxat dock). Den vitpegmenterade såpan gör verkligen golvet vitare och mycket tåligare. Man kan spilla i princip vad som helst på golvet utan att det suger åt sig. Ett tips är att följa doseringen till punkt och pricka, i vart fall inte ha för lite. Man tror nästan att man gör fel som har så mycket, men det ska vara så.
   Och du, bra jobbat med golvet. Det blev SUPERFINT!

 4. Vad bra golvet blev! Sa ju att du skulle fixa det. Stökighet ja, det får mig alltid att bli lite deppig. Men som sagt, du får se det från den ljusa sidan. Snart är det fixat!

 5. Jättefint köksgolv! Kan målarna som ska tapetsera vardagsrummet också måla kökslisterna? Trodde i min enfald en gång att det inte skulle vara så knepigt och sade glatt att ”nejmendethärfixarjaglätt” men satan vilket bökigt pill på golvnivå (aj i knäna dessutom).

 6. Golvet ser jättefint ut. Vad glad jag blir för er skull. Nu kan ju resten av köket vänta ett tag så ni får hämta andan ett tag (ett par år kanske?). Härligt när man har gjort det själv och kan vara superstolt över sin förmåga att fixa själv. Jag tycker inte heller om när det är rörigt hemma men det är bara att bita ihop lite till så är ni ju snart klara med renoveringen.

 7. Trodde jag skulle få läsa att ni hyrt in folk efter en timme, men jäklar vad duktig du /ni är. Blev superfint!
  Nu vet jsg vem jag ska ta hjälp av när det är dags för golvet i v-rummet Har egentligen varit dags i 20 år Orkar liksom inte heller med stöket … Men till dig /er!

 8. Wow så snyggt
  Jätterolig läsning då vi också står inför en slipning av vårt golv. Fick veta en massa saker som jag inte visste,,, folk brukar säga till mig att det där ska man inte ge sig på själv!! Men helt ärligt, har du klarat det så ,,, klarar ju jag också det , eller hur ha ha
  Jag tycker ju inte heller om trä,,, så den vitpigmenterade oljan gick rakt in i hjärtat. Visade maken och var helt beredd på ett -näää , då vi ofta har olika smak när det gäller inredning och sånt, men tappade hakan när han sa ja o tyckte det var snyggt. Så nu sitter det en komihåglapp på kylen där det står ”vitpegmenterad olja” har man teflonminne så har man
  Tack för alla tips
  Kram

 9. Bra jobbat! Blev sååå snyggt. Förstod det skulle vara ett utdraget projekt så är imponerad ni grejade det så snabbt.

 10. Snyggt golv! Att du inte gör en semi-renovering på köket när du ändå håller på. Typ byter luckor/lämnar in dem på lack. Instant lyft för mindre pengar och om maken är riktigt blind så kommer han inte märka vad som hände.

 11. Har du provat att byta handtag på luckorna (finns ju jättebilliga på IKEA). Tror att du skulle uppleva en STOR skillnad 🙂

 12. Du är inte bara en fin människa men också energisk och duktig, inte mycket du är rädd för att ge dig in på. Hur orkar du? Det blev fantastiskt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..