Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta

  1. Precis vad jag hade tänkt skriva. Säkert de som röstade på Herr T. Å andra sidan, utan att generalisera, så är ju amerikanarna tillräckligt korkade för att tro att det kommer från bruna kor.

 1. He he läste samma artikel och tappade först hakan. Sen kom jag på att dom ju röstat fram Trump som president, så jag plockade upp hakan och skakade på huvet och scrollade vidare.

 2. Som ”språk-polis” (självutnämnd) dör jag lite grann av felstavningen ”mestår” när det borde stå ”består” utöver det horrifierande faktum att invånarna i USA har så fasansfullt låg allmänbildning. Gjordes inte någon liknande undersökning i Sverige för typ 10 år sedan angående var barn trodde fiskpinnar kom ifrån.

  1. Håller med om att felstavningar i tidningar är irriterande.
   Men nyfiken på vad den svenska undersökningen visade, för alla vet väl att fiskpinnar kommer från frysen ;-D

  2. Som gammal tidningsanställd vill jag bara säga att numera finns inga korrekturläsare. Det reportern/journalisten/kåsören/redaktören skriver
   går ”direkt in till tryck”. Alltså gäller det att de inte trycker på fel tangenter. I detta fallet ”mestår” och ”består” är det helt enkelt ett feltryck på tangenterna. Däremot kan man se i vissa artiklar att journalisten inte kan stava, då felet på vissa ord återkommer. Det är skrämmande! Och då undrar jag, som också är språkpolis, vad som gäller vid vissa anställningar. Eller, egentligen, vilken utbildning de som utbildar våra journalister har…
   Förr i tiden, alltså på min tid, korrläste vi varenda rad som skulle publiceras i tidningen. Det var metervis med text på pappersremsor som skulle rättas, både stavningsfel, grammatiska fel och annat. Remsorna gick en första gång till sätteriet på tidningen då rättelserna skulle göras.
   OM alla fel inte hade korrigerats fick korrekturläsarna ett så kallat revider, alltså en andra gång av korrekturläsning. En rättelse till.
   Det var på den tiden då det fanns typografer, litografer… alltså på blytiden.
   Mycket var bättre förr, men väldigt mycket är bättre nu, trots vissa stavfel i våra tidningar,.

   1. @Småländskan:
    ‘Numer finns inga korrekturläsare’??!!!
    DET förklarar det jag irriterar ihjäl mig på varje dag. ÄR det så?
    Jag är förstummad. Helt sinnessjukt om du frågar mig! Inte konstigt om folk inte lär sig stava och skriva ordentligt idag när de läser det som skrivs.
    Men som du skrev: ”Mycket var bättre förr, men väldigt mycket är bättre nu, trots vissa stavfel i våra tidningar,.”
    Jo, det är klart att mycket är bättre nu. Men om vi håller oss till tidningarna så är det verkligen INTE bättre, och det är inte VISSA stavfel, det är ju en total katastrof, varenda dag!
    Usch! Blev helt bedrövad av det du skrev om att man inte korrekturläser längre, DOCK förklarar det en hel del…

    Och som @’marie’ skrev så verkar detta vara en PR-kupp, något som jag önskade i mitt bakhuvud. TACK för det!

 3. Jag som bor i USA (amerikanska södern/Bibelbältet) är inte alls förvånad. Utbildnings nivån är så otroligt låg här, därmed kritiskt tänkande. Jag fick övertyga en läkare att jag är från Sverige…och Europa. Han fattade inte att Europa är kontinenten och Sverige landet.
  Ja, typ alla här röstade på #45…inte så förvånande då de tror blint på Bibeln och allt deras män säger är i deras lilla värld sanning!
  Insåg precis hur galet mycket jag saknar Sverige

  1. Exakt Tiff! Det handlar om utbildning, om kunskap. Allt handlar om det. Hade tillräckligt med folk haft utbildning hade det aldrig nånsin kunnat bli så att en så totalt okunnig, inkompetens person kunnat bli en av världens mäktigaste män. Skrämmande!

 4. Om nu vita ägg kommer från vita hönor och bruna ägg från bruna hönor så borde ju brun mjölk komma från bruna kor, det är väl självklart?!

 5. Måste vara ett skämt . Nu har jag läst ikapp jätte mycket. Har inte sett på FB att du uppdaterat och har fullt upp med nytt arbete. Badrummet blir jätte snyggt och Wilmer Cafe måste besökas.
  Har följt det Patrik och Elaine skrivit.

  Ta hand om dig på bästa sätt.
  Kram

 6. Jag säger bara att kunskapsnivån är kanske inte så hög hos alla som har drabbats av den hemundervisning som sker i USA. Vem kontrollerar att barnen/ungdomarna får lära sig enligt aktuell läroplan?

 7. Ähh…hmm..suck…*krattar mig lite sådär *suckfinnsdetfortfarandesånnainkomplettaidioterivärlden”-kratt! Svaret? Ja, tydligen! Man kan ju först tänka att dom gjort nån undersökning på kids, men sen ser man att det handlar om 1000 VUXNA?? Har såå många kommentarer om detta men håller med resten av gänget här; har man röstat fram en karl med Världshistoriens absolut fulaste frisyr (samt en av världshistoriens unknaste människosyn/självinsikt/världsbild) till en av Världens mest ledande positioner…Ja, då kommer chokladmjölk från bruna kor!!!…*Suck suck Trippelsuck*

 8. Börjar med att be lite om ursäkt för att jag bara crashar så här och gör en förfrågan i kommentarsfältet… Men jag e lite desperat…
  Känner du till Ellas hjältar? Kort och gott, en kvinna som har en förlossningsskada som tillsammans med sin dotter Ella hjälper familjer som har det tufft i vardagen med sjukdomar och skit. Gör insamlingar som tex för en iPad om dom spenderar mkt tid på sjukhus, en familjedag på kålmorden/Disney world eller liknande. Hon har iaf hjälpt en familj som har en väldigt sjuk dotter, och tjejen (Noelia) har inte långt kvar och har en dröm om att få åka en lila bil. Jag vet att du inte gillar allmosor och får säkert tusen förfrågningar om hjälp till diverse saker, men jag kommer inte kunna sova i natt om jag inte ens försöker. Känner du någon som har en lila bil i Stockholmsområdet? Kan du kanske lägga ut en förfrågan? Tiden är tyvärr knapp, flickan har inte lång tid kvar… Jag själv bor i Skåne och har inte möjlighet på kort varsel att ta mig upp och försöka hyra nått… Jag kan försöka mig på en insamling så vi kam hyra, men hur många lila bilar finns det?
  Igen jag e ledsen att jag skriver och bedjar… Sök gärna efter Ellas hjältar på Facebook…
  Jag bjuder gärna på en fika på Vellingeblomman när du är i Skåne, Nisse med! Dom har öppnat cafe där djur är välkomna… Jag har även försökt skriva till din vän MG eftersom hon känner folk i bilbranschen… Ni känner så många i Stockholm… Förlåt, men är desperat… Vill tillägga att jag inte känner familjen i fråga…
  Hoppas hoppas…

  1. Maria, kontakta Patrik Ekwall på hans instagram. Du vet, sportjournalisten. Han bor på samma gata som mig och har en lila Tesla. För övrig ttror jag, till min stora sorg, att jag inte hinner till Skåne i sommar. Håller på med ett projekt som jag har en deadline på och det tar längre tid än jag trodde, men står erbjudandet kvar nästa sommar så fikar jag gärna!

   1. Hej! Det ska jag försöka göra! Tack snälla! <3

    Klart erbjudandet står kvar! Varken jag eller Vellingeblomman lär ju ha flyttat på oss heller…
    Då kan du ju få se min väry fanciga Zlatan-snok och få höra varför jag kallar dig kärringen i lådan 🙂 (Inget ont menat haha)…

 9. Fast 48% av amerikanerna borde bli mer än 16,4 miljoner. Men det var säkert nån info som utelämnades i artikeln.

   1. Så av 320 miljoner människor svarade 1000 … Det är alltså typ 0,3 ‰. Känns lite bajsnödigt måste jag säga. Skulle aldrig någonsin vilja tro på någon som helst statistik från Sverige där mindre än häften av 1 ‰ uttalat sig … Men, media måste väl ha något kulans!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..