Japp, då var det dags för veckans intelligensbefriade fråga

Igår var jag på Wilmer Kaffebar och åt lunch. När jag stod i köket hörde jag en av tjejerna säga till en annan: ”hur länge var det äggen skulle koka nu igen?”

 

Jag svarar då: ”Ska dom vara hårdkokta (vilket jag antog då de använder ägg i flera rätter) så koka i 7-8 minuter. Typ.”

 

Tjejen tittar lite osäkert på mig, precis då kommer hennes kollega förbi och svarar: ”20 minuter.”

 

Jag ba’; ”VA?! Dom kan väl för fasen inte koka i TJUGO MINUTER?!”

Men se, dom skulle tydligen göra det och det är nu jag inser att jag måste ha skolkat osedvanligt mycket från kemilektionerna i skolan. Eller vilka lektioner man nu pratade om sånt. V a r f ö r ska 1-2-3 ägg, som jag brukar koka 7-8 minuter hemma, kokas i 20 minuter när de är många?

 

I don’t understand.

 1. Låter som att de tar tid från att de sätter på plattan med kalla ägg i kallt vatten. Tar längre tid att få många ägg att koka upp.

 2. Jag kokar 20-30 ägg åt gången på jobbet och kokar dom i 10min. Precis lika länge som när jag kokar 2st ägg hemma 😉

 3. Menade de kanske totalt 20 min från att äggen läggs i kallt vatten i kastrullen? Min sambo hade nämligen nåt liknande krångel för sig i början på vårt förhållande…typ 13 minuter för löskokta?! Nu gör han dock som ”man ska göra”….

 4. När jag jobbade i storkök kokte vi alltid lika många ägg i samma gryta och hade därför en tidtagning baserad på när man satte grytan med kalla ägg och kallt vatten på plattan och satte på den. Således räknade vi med att äggen kokte i 25min (eftersom det tog drygt en kvart för allt att koka upp…). Det är inte en sån tankevurpa..? Tack för en fin blogg!

 5. Kan det vara så att du kokar upp vattnet och lägger i äggen när det kokar. Medans de lägger i dem i kallt vatten, ställer dem på spisen och låter äggen ligga i medan vattnet kokar upp och sen lite till för att bli klara.

 6. Ingen aning men varför frågade du inte din kompis som äger kaféet och fick svar direkt? Eller tjejen som sa 20 minuter?

 7. Det går åt betydligt mer vatten för att koka 20 ägg, än när man kokar 2-3 ägg. Det tar längre tid för en större mängd vatten att bli varmt, därav den längre tillagningstiden.

 8. Låter jätteskumt. Fast de kanske menade 20 minuter från att de sattes på spisen. Hemma kokar vi hårdkokta ägg 7 minuter från att de börjar koka, men de ligger i kastrullen från början.
  På jobbet kokar jag ägg i ånga i ugnen och då kör jag hårdkokta 9 minuter

 9. Jag misstänker att de lägger i äggen i kallt vatten och där
  börjar de ta tid… 20 minuter.
  Själv lägger jag i 2 ägg i kallt vatten och när det kokar upp så
  får de koka i 2 minuter och sen av med kastrullen och på med
  locket och stå i 6 minuter…. perfekt hårdkokta ägg + jag sparar ström
  snål som jag är.

 10. Förstår inte heller varför det ska ta 20 min. Även om jag kokar 3 ägg eller 15 ägg, så kokar jag dom 8 min när dom ska vara hårdkokta.
  Räknar dom kanske från det att dom startar spisen och vet att det tar 10-12 min innan vattnet börjar koka och sedan 8 min koktid, eller har du uppmärksammat nån mysko nisse utanför cafeèt som säljer äggformade studsbollar? 😉

 11. Utan att ha kollat upp detta, så tror jag att det beror på mängden vatten. Det går ju åt mer vatten till fler ägg och det tar längre tid att koka upp mer vatten, därför tar det längre tid att koka manga ägg!

 12. Att äggen tar 20 minuter på sig att bli färdiga stämmer kanske just i detta fall. Tiden beror på hur kallt vattnet är, hur mycket vatten det är i kastrullen, vilken typ av kastrull (tjock eller tunn botten) och hur fort spisen värmer upp vattnet till kokpunkten. En gammal spis alstrar inte lika bra värme som en ny. Om 5 år kanske den aktuella spisen tar någon minut längre på sig att koka upp vattnet.

  Det bästa är nog att ta tiden från att vattnet kokat upp.

 13. Hej,
  Om man i ett restaurangkök ska koka ägg många ägg gör man väl det inte i kastrull på spisen utan med ånga i ugnen. Lätt och enkelt. Samma tid för 1 eller 100 ägg

 14. Joorå, det går alldeles utmärkt. Jag äter hårtkokta ägg varje morgon och det är inte ovanligt att 2 ägg kokar 20 minuter. Dom blir ju liksom bara hårdkokta. Det är inte så att dom blir extra hårdkokta för att jag kokar dom längre. Och det är ju ganska skönt att slippa ta exakt tid. Man bara kokar dom väääldigt länge så blir det bra 😉

 15. haha, bara jag som reagerar på att du snackade om KEMI ‘eller vilka lektioner man nu pratade om sånt’? 😉 😀
  Min sambo brukar alltid mobba mig när det kommer till vissa värdsliga (tycker jag) saker, fast det handlar då oftast om FYSIK, liksom i detta fall. Jag har inte facit, men som många tidigare sagt så känns det logiskt att det verkar som att de tar tiden från att de dels sätter på den (gamla) plattan, tills att de är färdiga, OCH dels att det tar längre tid att koka upp så mycket mer vatten (dock marginellt, tror mer på den gamla plattan 😉 Och kanske kastrull mm som Roger var inne på).
  Men som någon också skrev så tror jag inte det gör så mycket om hårdkokta ägg kokar 10, 15 eller 20. Och NEJ, de blir inte gröna, det är det ju gamla ägg som blir!
  Själv älskar jag hårdkokta ägg (AVSKYR rinnig eller tillstymmelse till lös vita, eller gula för de delen) och kokar dem ALLTID i 10 min, från det har börjat koka dvs.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..