Det som göms i tö

Vi håller på med Operation Garagetömning och gissa om jag blev glad när vi hittade tre platta paket.

… som innehöll den här fina smidesgungan. Köpte den på Karossgården på Österlen förra sommaren men hade tokglömt det! 

Vi har sommar i Stockholm just nu och tiden går fort. 18 juni idag. Jag har redan börjat känna stressen av att det är mässa i augusti. Augusti, september och oktober kommer bli tre RÖV-månader. 

Alltså är det läge att ta tillvara på nuet. Jag suger på det. Tyvärr.

Förresten, har ni sett?! Vårt badrum är till 90% färdigt! Fuckinghalleluja! Supersnygg inredning från Golvpoolen (deras Arredo-serie), gammal loppis-spegel som jag sprejfärgat silver, snyggaste pedalhinken från Brabantia, en hylla som jag köpt av en branschkollega på en mässa för hundra år sen .. och som jag sprejmålat svart och fyllt med svarta korgar från Jysk … tror jag det var. Mattor och handdukar från SysterLycklig, som ska bytas till andra färger.

 

Förresten, jag har en fråga. Talibanen fyller 14 om några veckor. Hon får vara ute till 24.00 här i hooden. Nu när det är sommarlov. Hon umgås med kompisar som är ett år äldre och de får vara ute till 01.00. Är jag en hagga som säger tvärnej till det?

 1. Vår dotter som fyller femton i år får vara ute till 23.00 Hon kan få vara borta längre än det om hon är hemma hos någon o vi hämtar… vi bor i liten stad med flera våldtäkter/våldtäktsförsök o överfall den senaste tiden.., min känsla är att det blir ÄN osäkrare på sommaren så vi har inte ändrat tiden än… Det svåraste som tonårsförälder är att stå på sig när ”ALLA andra får göra allt och inga är lika dumma som vi”…. Lycka till, hur du än gör!

  1. Först läste jag Mikaelas kommentar och tänkte ”jamen ja, hon kanske skulle få vara ute till 1” … sen läste jag din och nu vill jag inte att hon går utanför grinden. Nämen allvarligt, det är SÅ svårt och du har SÅ rätt. Jag vill att hon ska fylla 15 fort så att hon kan använda min moppe. Inbillar mig att det skulle underlätta.

 2. Lite hagga kanske, jag förstår dig men samtidigt är det inte kul att vara den som får gå hem först. Är hon duktig på att komma hem i tid och de bara är hemma i hooden så hade jag nog sagt ja till ett.
  Även om ett känns väldigt sent så är det ju bara en timme extra.
  Men samtidigt kommer jag nog resonera helt annorlunda när mina barn blir så stora :p

 3. När jag var 14 skulle jag vara hemma 23, men det var andra tider då… Nu är jag ju inte så lastgammal men det var verkligen inte samma klimat då som nu. Svårt det där. Jag har ju en son, som dock bara är 10 år, men han är hårt hållen och kommer nog vara det tills han fyller 30!

 4. Min dotter fyller 14 om ett par månader och ska vara hemma kl. 22.00 om hon är ute med kompisar. Är hon hemma hos kompisar är det en annan sak, då kan det bli senare. Det händer tyvärr lite för mycket för att det ska kännas ok att hon är ute sent och ska hon dessutom ta sig själv till/ifrån platser utan kompisar, tex på väg till eller ifrån där de träffas så känner vi att 22.00 räcker. Inga protester och kompisarna har ungefär samma tider vilket känns skönt.

 5. Hon är bara 14. Du gör henne ingen tjänst. Låt henne komma hem 22. 23 om ni ska hämta henne någonstans. Det händer mycket kring Kidsen som vi inte vet.
  Det här diskuterar jag med föräldrar varje dag i jobbet. De dör inte av att komma hem 22. De kommer ändå snapchatta med kompisar i flera timmar till.. va räďd om sömnen och dygnsrytmen.

  Och jag ser mycket som fältare. 22 är bra!

 6. 24 skulle jag säga är rätt sent faktiskt. Jag är 27 och fick nog inge vara ute så länge när jag var 14 (och jag hade inte speciellt strikta föräldrar). Men man kan ju låta sitt barn komma hem sent någon gång då och då, när det faktiskt händer något roligt eller när man känner sig extra snäll 😉

 7. japp du är en elak, och säkert enda mamma som gör så, dvs en mkt omtänksam mamma som säger NEJ, kan vara vid speciella tillfällen man kan sträcka sig till 01 men 24 räcker väldigt!!! bra , vilket i mina ögon är länge. Glöm inte att ”alla andra får” har sagt i många många år av våra tonåringar 🙂

 8. Är man 14 har man ingenting ute att göra sena kvällar och nätter! Ingen av mina fyra ungar har fått vara ute så sent när de bara är fjorton. Allra minst när man har äldre vänner. Även i ens eget kvarter kan det hända mycket. Japp, ofta fått höra av ungarna att jag är sträng, men…. det är deras vinst att jag bryr mig

 9. nu har jag inte barn, men jag håller med de flesta här, även om din dotter tycker att du är så himla taskig, så vad vet hon? Hon tänker inte längre än näsan räcker (så är det att vara tonåring tyvärr, inge illa ment) och med tanke på allt som händer runtomkring oss, så är 24:00 väldigt generöst. Att vara mamma åt tonårsbarn, är oftast otacksamt har jag hört, men samtidigt, vad är värt mera…att vara kompis med sin dotter/son, eller rädda deras liv? Det låter hårt, men att vara tonåring idag, är inte alls som när vi var tonåringar, det är ett helt annat samhälle. Mona har du sett 5:ans serie Tunnelbanan? Där får man bara se en del och det visar knappt 5% av det som händer. För att återgå till roligare saker…..badrummet blev jättefräsht!! Du måste förresten kolla in nyaste pedalhinkarna från Brabantia med guldskimrande yta, tror att Design on line har dessa, eller åk förbi Kakelspecialisten, Patrik där har tagit in nya serien.
  Kram och stå på dig som mamma! Du vet faktiskt bäst och kan tänka ett steg längre än barnen.

  1. Gaah, jag kollar men hittar inte på Designonline! Det framgår i alla fall inte om det är guldskimmer…=(

   Blev så till mig att jag glömde tacka för komplimangen. Och ja, har sett Tunnelbanan och är tacksam så länge hon stannar här bland villorna. Inte för att det inte skulle kunna hända något här men risken är bra mycket mindre.

 10. Mina barn hade aldrig någon tid att komma hem… Vi skulle ha info om var de befann sig och de skulle ha fulladdad mobil/laddare/extrabatteri. Sen att alltid höra av sig på hemvägen så vi visste. Nu är de 18 och 21 och vi har alltid koll och både vi och dem är trygga

 11. Före midnatt iaf. Det händer såååå mycket där ute i sommarnatten som 14-åriga tjejer inte behöver vara med på… De är ju fortfarande barn

 12. Min yngsta dotter fyller 16 nu i augusti. Hon har precis slutat nian och vill gärna vara ute lite längre.
  Men hittills har vi sagt att hon ska vara hemma runt 24 på helgerna.
  Jag tycker inte hon behöver vara ute längre.
  Hon och hennes kompisar är väldigt ordningsamma och jag litar på dem.
  Men jag litar inte på omgivningen.

 13. När våra barn var i tonåren skulle dem vara hemma kl 22 i veckan när vi jobba, på helgen var det 2 timmar längre. Och det där ”alla andra får” kollade jag uppe några gånger det stämde inte.

 14. Off topic. Hojta om du får för dig att sälja badrumsmatta och/eller handdukar.
  Och midnatt låter som en bra tid för en 14-åring…

 15. Edit. (Efter att ha läst kommentarerna ovan.) Tycker nog också 24 är rätt sent men svårt att backa(!) tiden när kompisarna får vara ute ännu längre.
  Faktiskt. När jag var 14 fick jag vara ute till 00. När jag blev 15 gällde kl 01.

 16. Japp du är en hagga, 😀 En mamma som sätter gränser behöver alla barn. Hon är fjorton – inte över tjugo som din andra dotter. Å jag kan inte låta bli att undra; va f-n gör de ute till efter midnatt? Å hur tar de sig hem?
  Är det ingen som ska upp till nåt litet sommarjobb eller annat åtagande?
  Har ni nån kontakt med de andra föräldrarna så kan ni väl prata ihop dig med dem?
  Å hur lugn känner du och maken er om hon skulle vara ute till ett på natten – kan ni sova lugnt då? Det är också en hänsynsbit hon måste förhålla sig till – att ni ska upp och jobba och inte vill vara vaken till mitt i natten för att vänta på henne/hämta henne.
  maken och du tycker väl lika?!)
  Ha en skön dag !

 17. Jag växte upp med världens mest överbeskyddande föräldrar och var i princip tonåring innan jag ens fick gå utanför grinden på egen hand. Mammas mest återkommande svar i alla lägen var ”Jaha, men du får inte.” Jodå, jag muttrade och svor i det tysta många, många gånger över mitt lidande och varför just jag skulle ha världens sämsta föräldrar. Tio år och en del erfarenheter senare insåg jag att jag i själva verket hade världens bästa föräldrar som inte bara älskade mig gränslöst utan dessutom hade modet och orken att stå emot alla påtryckningar och göra det de visste var bäst för mig, långt innan jag själv förstod det. <3

 18. Vi bor också i era hoods, vår 17-åring ska vara hemma 01:00. Ny tid för i år, han har haft 23 och 24 när han var yngre. Så stå på dig och kontakta de andra föräldrarna så kan ni kanske synka 🙂

 19. Tänker på en kompis från min egen ungdom. När vi var på disco på en ungdomsgård i grannkommunen så fick jag och några till ta den sena bussen, som kanske gick vid 12. Kompisens mamma var stenhård med att hennes dotter skulle åka bussen som gick tidigare. Minns inte om det var en timme eller mindre. Det innebar att den tjejen fick gå till bussen själv, åka den ensam och sen gå hem från busshållplatsen utan sällskap. Vi andra hade såklart ingen lust att missa en sekund av det roliga för att gå hem tidigare för att hålla henne sällskap… (Man tänker inte alltid så bra i den ådern!)
  Jag menar inte att du bara därför ska låta din dotter få vara ute längre, men se till att hon inte måste ta sig hem ensam!

 20. Mina barn var aldrig ”ute” efter middagstid fram till studenten. Deras idrotter, studier och familjesammankomster tog upp all tid. Döttrarna flyttade till univetsiteten sonen startade eget företag. Idag väntas andra barnbarnet . De barndomskompisar som hade fria tyglar levde under Guds försyn med blåögda föräldrar. En sitter i fängelse idag efter medieuppmärksammat brott. Det var inte lätt men för vår del betalade sig livet till stor fördel av att medvetet hålla tonåringarna borta från att fritt vistas ”ute”. De fick jättebra liv sen

 21. -Du vet att man går till Stadshuset och hämtar fetaste medaljen när de fyllt 18 va?
  Det är hårt och slitsamt, och ibland otacksamt arbete att vara tonårsförälder men också alldeles alldeles underbart. Keep up the hard work darling! Ända in i kaklet.

 22. Eftersom jag själv var skötsam (ingen fylla) och bara hade roligt när jag var ute länge (utan tillåtelse dock ) har jag låtit min dotter haft lång utegångstid (från 13 år) Hon har skött tiden noggrant och varit skötsam. Nu har jag en jätteskötsam 18åring som fortfarande ringer när hon är på hemväg Sent behöver inte betyda bus… De kanske börjar se på film elva. Kul att behöva gå mitt i Not! Ge henne förtroendet men sviker hon så är det bara dra in tiden…

 23. Jag är uppväxt i en småstad (30 000 invånare…) och fram tills att jag började på gymnasiet skulle jag vara hemma kl 23. Mina föräldrar var noga med att jag blev hämtad eller skjutsad av kompisar föräldrar, om jag inte cyklade hem med en kompis som bodde en gata bort.

 24. Min 13-åring brukar få vara ute med kompisar till 22, max 22:30 om de är hemma hos någon. Skoldagar självklart tidigare. Alltid kunna svara på mobilen och meddela om de drar iväg åt andra håll än de först säger. Det har funkat bra hittills. Min 18-åring har alltid hållit sig mer hemma och inte behövt ha samma regler och koll på sig, men nu har hon börjat hänga på stan med folk vi inte känner. Det känns lite läskigt, och att hon dessutom försöker mörka vad hon gör, är värre.

 25. Nu är min grabb bara 10 men han får alltid gå in först och det är inte alls populärt. 19 skoldagar och 20 ibland 21 på lediga dagar, men oftast 20.
  Är livrädd inför när det ska bli spring på ”byn” :/
  Barnen på gården som är runt 3-9år är redan ute halva nätterna.

  I början va sonen super arg och tyckte de va pinsamt osv. Men nu har de lagt sig och han tycker de är rätt skönt att komma in tidigt och följa rutinerna vi har.
  Han har en diagnos och mår bra av rutiner så han är med på tåget so far.. Sen sover han aldrig längre än 6-6:30 och är man uppe länge så blir det för lite sömn vilket vi testa på förra sommaren och han märkte att det var ohållbart. Så tills dess att han klarar sig på mindre sömn eller sover längre på morgonen vill han faktiskt själv lägga sig vid 20. Undrar om han tycker samma när han är 15?

 26. Att låsa in ungdomar mot deras vilja tror jag skadar tilliten. Sunt förnuft och en dialog tror jag är den bästa vägen. Vår 14-åriga dotter är ansvarsfull och får mycket frihet under ansvar. Hon frågar oss vilken tid hon ska vara hemma och hon skiter fullständigt i vilken tid de andra måste vara hemma. Vi vet också vilket umgänge hon har, så det underlättar såklart. Om det någongång knorras om något har det fungerat för oss att förklara och resonera kring saken. Att hon förstår våra beslut har underlättat massor. En tonåring är på väg mot vuxenlivet, och vi tror på att också ge den där känslan av att ta kloka beslut själv under vår övervakning, för att växa som person och tänka ett varv extra.

 27. Att vara hård är kärlek . Det finns många barn med föräldrar som inte bryr sig som önskar dom hade det, tänk på det när striden kommer .

 28. En kompis till mig skulle prompt hem vid 22 även fast jag och de andra hade förhandlat oss till att vara hemma 23, den mamman vägrade lyssna till att det skulle innebära att hon eventuellt gick hem själv sent på kvällen. Nu följde vi henne ändå men det kanske man inte ska räkna med när det gäller tonåringar som brukar kunna vara rätt egotrippade. Tycker 00 är en rejält tilltagen tid och så länge det inte innebär att hon får gå hem själv på kvällen så skulle jag köra med det.

 29. Jag gissar att du är ute och nattvandrar som andra föräldrar. Jag gissar att du även hör och även ser mängden droger vi har här i de bättre delarna av Bromma. Är det den miljö din dotter vill vara ute i? Är det den miljö du vill att din dotter hänger i om nätterna?

  1. Hold your horses darling. Nej, jag är inte ute och nattvandrar SOM ANDRA FÖRÄLDRAR. För övrigt en jävla idiotkommentar; som om jag skulle vara en sämre förälder för att jag hittills inte varit ute. Geeezus. Det kommer jag göra i höst så låt oss göra sällskap. Ja, jag är MYCKET väl medveten om drogproblemet vi har här. Om du har koll på min blogg torde du veta att jag har en 26-årig dotter. Har du några övriga frågor?

 30. Mina barn är snart 15 och 17. Har inga direkta tider men vi hämtar dem om de är ute efter 22, tex är hemma hos någon. Ska de inte göra något utan bara hänger runt får de komma hem till 22.
  Inga sura miner på det här hemma

 31. Min dotter är 14, fyller 15 i november. Hon är ute till midnatt eller lite senare, beroende på vad hon gör och var. I år var första året hon fick guldkort på grönan, så nu åker hon in till stan. Skiiitläskigt! MEN, jag litar på henne (det är alla andra jag inte litar på). Hon festar inte, dricker inte, röker inte utan är väldigt skötsam, umgås heller inte med folk som gör ovanstående. Hon har alltid sällskap, de lämnar inte varandra och vi har kontakt på mobilen med jämna mellanrum. Vi står varandra väldigt nära och hon berättar allt för mig (ja, verkligen ALLT). Till saken hör att hon när hon var 7 år gammal blev utsatt för ett övergrepp av en pedofil (utomhus, okänd man, rubricerades som grov våldtäkt mot barn) och jag känner än idag att jag helst av allt skulle vilja stänga in henne hemma och aldrig aldrig släppa ut henne i den här hemska världen…
  Men, jag tänker såhär, hon sköter sig, har aldrig gjort något ute som hon inte får, hon har bra, vettiga kompisar och de har visat att de tar hand om varandra. Hellre att hon fortsätter så, att vi har ett förtroende och en tillit till varandra, än att jag ska vara hårdare och riskera en tonårsrevolt som leder in på värre saker. Men det är så svårt att veta vad som är rätt att göra, själv var jag vildare än vildast och så har jag fått en dotter som har en helkväll med grill och pepsi. =) =) =)

 32. Hade du en rejäl väckarklocka i garaget? Ta fram den. Sätt den på 12. Ställ den innanför dörren eller nånstans så du hör den. Gå och lägg dig. Dottern ska vara hemma före det klockslaget och stänga av ringfunktionen. Du kan gå och lägga dig. Vaknar du av klockan är hon inte hemma än och du kan börja ringa och /eller messa efter henne. klockrent.

 33. En grej som kan vara bra att göra är att installera en ”Plan X”, en amerikansk idé (tror jag) som fått stor spridning. Föräldrarna bestämmer tillsammans med barnet/tonåringen att om barnet någon gång hamnar i en situation som känns obehaglig så ska hen skicka ett sms till en av föräldrarna (eller ett äldre syskon) innehållande bokstaven X, inget annat. Den som tar emot meddelandet vet precis vad som ska göras. Efter några minuter ringer vederbörande upp barnet och talar om att något har hänt och att de måste komma och hämta hen, och de kör hemifrån nu. Barnet som blir uppringd kan fråga varför eller protestera och säga att hen vill stanna kvar för att det ska låta verkligt inför kompisarna, men den som ringer upp berättar inte mer utan säger att de får prata om det i bilen. På det sättet kan barnet få en anledning att snabbt lämna situationen utan att behöva snärja in sig i lögner och halvsanningar utan bara skylla på att mamma/pappa/brorsan/syrran sa inte mer än att det hänt något och att de kommer och hämtar mig meddetsamma. Väl tryggt i bilen eller hemma igen är det barnets val om hen vill berätta varför hen använda Plan X, det ska inte krävas någon förklaring utan det är helt valfritt. Plan X får inte vara förknippad med skuld eller att behöva förklara sig, utan den ska finnas som ett trygghetssystem, ”no questions asked”. Anledningen till att barnet bara ska skriva ett X är för att om någon kompis tar telefonen och läser i den så ska det inte gå att utläsa att ett rop på hjälp har skickats.

  1. Hmm, måste fundera ett varv till på det där. Spontant känns det som att kidsen då kan snärja in sig i olika situationer och sen ta den lätta vägen ut. Jag jobbar mycket med mina barn att de ska tänka sig för vad de gör och definitivt stå för sina handlingar, inför sig själva, kompisar och oss. Men jag kan ändå se nån form av poäng av Plan X.

 34. Jag är en bitch och min 16-åring är så vänlig och infinner sig hemma kl 22 när det är skola dagen efter och 23.30 när det inte är det. Jag litar på honom men inte en sekund på omgivningen.

  1. Hon får inte vara ute längre än till 21.00 på vardagar, när det är skola. Som tur är så tar dansen så mycket tid så hon orkar inte vara ute… Och jag säger som du; litar fullständigt på h e n n e.

 35. Vår 14 åring ska vara hemma 22:00, ser absolut ingen anledning att vara ute längre. Är hon hemma hos en kompis kan jag sträcka mig något längre…

  1. Kan meddela att det blev världens jävla liv här nu när jag talade om att hon ska vara hemma 22 ikväll. Jag blir inte vald till Årets Mamma, thats for sure!

   1. Haha nä det är möjligt, men vad fasen spelar det för roll när allt kommer kring. När hon blir äldre lär hon säkert vara otroligt tacksam att du hade sunda regler
    (det försöker åtminstone jag intala mig när jag kandiderar till årets tråkmorsa)

 36. Min dotter fyller 14 om ett par månader och får vara ute till 23. Vill hon vara med kompisar längre än de är dom välkommna hem till oss och stanna hela natten om dom vill. Så nej, jag tycker du gör helt rätt.

 37. Hmm min dotter är 26 om jag får bestämma ska hon vara hemma 22….. hos sig då. Omvärlden är inte snäll mot unga flickor.

 38. skönt att badrummet är klart men….att kakla i tegelmönster tyckte jag inte var fint. Spegeln är fin däremot ochmöblerna.

 39. Midnatt finns inte på kartan hos oss, J som är jämnårig med Talibanen ska vara hemma 22.00 om han är ute med kompisar och 23.00 om de är hemma hos någon (och då hämtar vi).

 40. Förutom att jag tycker det är rimligt för en 14-åring så måste man ju också ha något kvar att trappa upp till, annars lär vi vara uppe på 05.00 innan han blivit myndig.

 41. Jag kan tycka 23 är en bra tid. Men att ibland öka tiden.
  Det som händer 23 kan hända 21 oxå.
  Jag skulle mer kollat på vad det är för vänner och deras föräldrar. Går dem 2 och 2 hem? Eller helt själva osv
  Mycket spelar in inte bara vad uret visar.

 42. Jag skulle väl inte kalla dig för en hagga. Alla känner sitt eget barn bäst själv och sätter (förhoppningsvis rimliga) regler därefter. Min äldsta fyller 14 om två månader. Hon har (tack och lov) inte kommit in i puberteten än men jag antar att det kommer snart. (Fy fan vad jag inte längtar till dess) Skoldagar ska hon vara hemma 20.00 och i säng kl 21. Aldrig varit något bekymmer med det, hon kan gärna sitta i nattkläderna strax efter 20 och bara vänta på att få krypa i säng (som om någon skulle ha förbjudit henne att lägga sig tidigare..). Har det varit något speciellt har hon fått vara ute till 22 men då har jag både lämnat och hämtat henne +kört runt lite och hållit koll. Till hösten kommer vi att skjuta fram tiderna något men så länge det inte finns en grymt bra anledning att vara ute sent så är det 22 som gäller veckoslut och lov.

 43. Haha nu måste jag bara skriva en rad, alla här inne verkar ha skötsamma ungdomar men tro inte för en sekund att vi inte gör saker som i våra föräldrars ögon kan ses som ”skit”. Och det gör vi även om vi måste vara hemma kl 22 en helg dag
  Hade ni frågat min mamma så var jag en lugn och skötsam tjej som ringde hem med jämna mellanrum och kom hem i tid. Va jag egentligen gjorde va att byta kläder som låg i väskan, tjuvröke, träffa killen som mamma tyckte va olämplig, åkte med kompisarna till någon fest, pröva alkoläsk och förlora oskulden.
  Jag och min mamma va otroligt när varandra och jag hade stränga hemma tider men det är under tonåren vi skapar minnen med våra vänner och tar reda på vem vi är och ska bli. Det kan ni föräldrar aldrig komma ifrån.
  Och jag växte upp till en rätt hyfsad individ omnjag får säga det själv

 44. Ute till kl 00 när man är 13 år? Helt idiotiskt. Även om du litar på henne så kan man inte lita på att inget händer henne. Om man inte själv vistas ute på nätterna så kan man faktiskt inte tro vilken ”undre värld” som dyker upp på kvällen/natten. Vad spelar det för roll om hon blir arg, DU är förälder

 45. Min har nyss fyllt 14. Hon ska vara hemma till kl 23, för jag är rädd om henne. Ju senare på kvällen desto fler fyllskallar ute. Vill hon vara med kompis får de vara här hemma och sova över.

 46. Shit ligger lite efter här med att läsa din blogg….för mycket palmer, sangria, värme och semester…Heheh. Vilket grymt snyggt badrum, grattis det kan du njuta av länge. Det här med tider….ja min dotter är ju ett år yngre än din och jag är nog en jäkligt dålig mamma för jag ger aldrig tider…hon kommer hem runt 23 nu på sommarlov och helger av sig själv. Och har hon inte dykt upp så snappar jag och kollar var hon gör och vilka som är kvar och om jag och/eller maken ska möta henne, hon får inte gå själv hem alltså…nu kände jag mig som en flowerpower morsa när jag läst alla kommentarer här…gulp…:-) . Fast man ska göra det som känns bäst oavsett alla andra. Kram på dig!

 47. Har 2 tonårstjejer själv en 15 och en 17. Femtonåringen ska va hemma 23 och 17 åringen 24/01 beroende på vad hon ska göra .. Aldrig att mina hade fått va ute så sent .. Men så e jag en hagga oxå

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..