Det här med att ha hund

Nisse är 2,5 år och är vår första hund. Varken jag eller maken hade någon som helst erfarenhet av hundar innan han kom in i vårt liv. Maken är förvisso uppvuxen med katt men utöver det har vi ingen som helst erfarenhet av djur. Eller ja, maken tjatade till sig två fiskar för 10 år sen men de krävde inte särskilt mycket omsorg.

 

Inför köpet av Nisse googlades det hej vilt här hemma. Vad ska man ha för grejer? Hur tvättar man dom? Vad ska de äta?

Maten var det värsta. En djungel. Jag tänkte att jag är smart om jag går på de märken som är stora för de måste ju vara bra. Eller? Jag fick många råd från er här inne och det visade sig att bara för att man var ett stort hundmatsföretag, så betyder inte det per automatik att det är det bästa. Givetvis är hundmat individuellt, men jag ville gärna undvika nedmalda ankfötter och annat skit. Allt sedan jag gjorde min Gastric bypass-operation för 6 år sedan har jag blivit mycket mer medveten om vad jag äter. Jag inser att det jag stoppar i mig är det som sen syns på utsidan och givetvis måste det ju vara precis likadant för en hund. Med andra ord är kosten exakt lika viktig för en hund.

 

Under de här 2,5 åren har jag bytt sort på hundfodret ett par gånger. Det står givetvis varje hundägare fritt att ge sina raringar vad det nu må vara men jag bestämde mig tidigt för att vara rätt hård med att han inte ska äta annat än torrfoder och att innehållet skall vara utan en massa kemiskt skit. Märker direkt på Nisse när han fått i sig konstigheter och det brukar vara i samband med de gånger jag är bortrest längre tider. Maken har noll koll och köper det som står närmast på hyllan på Dyr-ICA. Nisse brukar fisa som en babian vid dessa tillfällen så det är på det sättet jag märker att han fått annan mat. ”Hundmat som hundmat, det räcker väl med att man känner igen märket på påsen?!” säger maken.

 

Ehh. Näe.

 

 

 

För en tid sedan fick jag en förfrågan från Purina om jag var intresserad av ett samarbete. Som vanligt säger jag ja tack om det är bra grejer … och det vet man inte förrän man har testat själv. Jag googlar dessutom alltid företagen jag samarbetar med och blev väldigt förvånad. Purina är från början ett renodlat amerikanskt företag och har funnits sedan 1894 och som ligger i framkant inom forskning av näring i hundfoder.

 

 

Jag läste igenom all info om dom och det lät ju kalasbra men nu var det maten som skulle provas också.

Får hem tre varianter; kyckling, lamm och fisk. Tittar noga på innehållsförteckningen på baksidan. Inga artificiella ämnen eller konserveringsämnen. Balanserad och näringsrik. Bra där. Är dock tveksam till laxen. En hund som äter lax liksom. Nisse är uppvuxen på kycklingfoder. That’s it.

 

Jag frågade ju er om man kunde alternera olika sorters mat till en hund och fick många bra svar. Gick givetvis också på min egen känsla eftersom jag ändå känner Nisse rätt väl. Han har nu fått äta dessa tre sorter en tid. (Jag har varvat med lagom mellanrum innan jag bytt sort. Så klart.)

Ähum, det visar sig att just laxen blivit Nisses favorit. Sjukt otippat!

På skoj lagade jag igår mat till familjen med samma innehåll som Nisses laxfoder: lax och sötpotatis … tomat, sås och pinjenötter ingår förvisso inte i Nisses mat så jag fuskade lite där men ville försöka få i mig lika mycket vitaminer som han får i sitt foder.

Hur som, det intressanta är ju att jag kan vara hundra procent säker på att han får i sig alla vitaminer och den näring han behöver, i samma sorts mat som vi äter.

Jag skulle alltså lätt ha kunnat låta Nisse ha ätit av min lax och sötpotatis utan att vara rädd för att hans mage kajkar ihop, nu när jag vet att han älskar lax!

Har ni inte provat Purinas nya serie Beyond, så gör det! Ännu roligare blir det om ni dessutom lagar mat till er själva med samma innehåll som påsen har.

 

Glad hund, väry much gladare matte!

 


 1. Alltså, 51 % spannmål…. Nää du, det är nog inget vidare foder. 51% spannmål, 18% lamm, men vad är då resten undrar jag? Drygt 30% utfyllnad?

 2. Är det jag som är snurrig, men har ett halvt eller ett helt inlägg försvunnit här i eftermiddags? Läste om nåt med inreda.com som jag inte hann läsa klart, och när jag skulle läsa vidare var det borta?

 3. Ja, var och en blir salig på sin tro. Och åsikter om hundfoder finns det lika många som det finns hundägare.
  Om du har tid och lust Mona, slå en signal till Standardt hundfoder och prata lite innehåll i foder. (Det är ett svenskt märke, som inte gör reklam, har några kampanjer eller jippon. Varför? Dom behöver inte.)
  Jaja, oavsett vilket märke man föredrar – ring dom gärna för ett intressant samtal nån dag.

    1. Det kommer alltid tillbaka till mjölkersättningen som de skänkte till drabbade för flera år sedan. Det var en jätteskandal som bottnade i att den skulle spädas ut med RENT vatten. Det här misslyckades kapitalt då inget rent vatten fanns att tillgå på många ställen, därav katastrofen. Efter det har man genomfört andra rutiner och för att jag ska slippa rada upp allt så googla Nestle och renlighetskrav, certifieringar så kommer du bli förvånad över att de ligger i framkant när det kommer till det mesta. De jobbar extremt hårt för hållbarhet etc. Inte menat att vara dryg alls, satt i bilen när jag såg din kommentar och pratade in mitt svar till dig. Därav att det lät lite kort!

 4. Min lilla ”fyrvägskorsning” är super kräsen på mat pga att han var sjuk som valp men han fullkomligt älskar när jag kokar lax och ger åt han. Brukar även tärna kycklingbröstfile och koka åt han och det älskar han också.

 5. Varit störtnöjd med Purina förut, ena hunden åt kyckling och ris och den andra Lax och Ris.
  Men när dom ändrade i sitt recept fungerande inte ena hunden på det längre så jag blev tvungen att byta och bytte då på båda för enkelhetens skull.
  Men i grund och botten var jag störtnöjd på det fodret (ang Laxfodret, häxan surtant min äldre schäfertik kunde inte äta det fodret för hon blev fet, även på så lite som 4 dl dag. Så håll kollpå fina Nisses vikt)

 6. Vilket märke/företag som ligger bakom hundfodret är för mig totalt ointressant. Det handlar om att det ska ha bra innehåll och framförallt funka för hunden. Magen ska vara bra och pälsen ska vara glansig och fin. Har själv en hund med extremt känslig mage och överkänslighet mot något som gör att hon får klåda av vissa foder. Som någon annan skrev så är Standardt jättebra, det innehåller inte en massa skräp. Healthy Paws är ett annat väldigt ”rent” foder.

 7. Jag tar tillbaka min kommentar om Healthy Paws, eftersom de ändrat innehållet och har tillsatt bl.a. vitlök. Vissa hävdar att små mängder inte är farligt, MEN alla former av lök lagras i kroppen på hundarna – och hur bra är det då att ge vitlök i fodret VARJE dag?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..