Coffe by women – vad alla behöver ta del av

 

Läs det här för det ÄR intressant!

Jag är noga med vilka jag samarbetar med och ibland dyker det upp företag som ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag är uppvuxen med en mamma som bara drack kaffe från ZOÉGAS så därför var det inte särskilt konstigt att den vanan följde med mig när jag flyttade hemifrån. Provade lite andra sorter men föll hela tiden tillbaka till dom. Träffade maken för 20 år sedan och han hade andra ovanor. Som jag genast tog ur honom.

Så, när ZOÉGAS kontaktade mig förra året tvekade jag inte en enda sekund. Initialt fattade jag aldrig hur stort det skulle bli och vilket FANTASTISKT minne jag kommer att bära med mig genom livet. Att få lära mig kaffets produktion från ax till limpa är något jag önskar att alla fick uppleva. Kan jag, med detta samarbete, bidra till att sprida det så är jag genuint glad.

Kaffeodlare i Östafrika har funnits sedan urminnes tider men med tiden har produktionen av högkvalitativt kaffe minskat avsevärt. Detta mycket beroende på att bönderna inte haft kunskapen om hur man odlar bönor hållbart och hur de kan bemöta förändrat klimatförhållande. Man har gjort på samma sätt i generationer och på grund av miljöpåverkningar etc, har många bönder slutat att odla kaffe och i stället satsat på blommor och annat. För ungefär 6 år sedan bestämde sig ZOÉGAS för att försöka göra något åt det här. Man förstod nämligen att i den takt det hela utvecklade sig så skulle exporten av kvalitetskaffe från Östafrika redan år 2020 vara över. Det här skulle innebära att vi som gillar gott kaffe kunde se oss om i månen efter det. Eller åtminstone få betala en förmögenhet för det lilla som skulle kunna produceras.

Man bestämde sig för att göra ett hållbarhetsinitiativ och valde just Östafrika eftersom större delen av ZOÉGAS kaffeinköp sker därifrån. 2011 startade man därför ”Coffee by Women”. Initiativet innebar bl a att man utbildade lokala agronomer hur man odlar hållbart för att de sedan kunde lära upp kaffebönderna. I Kenya fungerar det som så att alla odlare är medlemmar i ett kooperativ på den ort man bor. I kooperativet finns en styrelse och dessa har en regelbunden kontakt med de som är ansvariga hos ZOÉGAS. Till varje kooperativ finns en agronom knuten och han (för det är so far alltid en man) åker runt och håller utbildningar för bönderna.

Ledande befattningar inom kaffeodlandet är mansdominerat men nu ville man lyfta blicken lite. Även om man givetvis även satsar på att utbilda männen, som är lika viktiga,  har man valt att försöka engagera så många kvinnor som möjligt. Målet är att 30% av alla som utbildas i det här hållbarhetsprojektet ska vara kvinnor. Utbildningarna är självklart gratis och kvinnorna får bl a lära sig ledarskap, förtroendebyggande och självutveckling. Kvinnor har en tendens att tänka lite mer långsiktigt. Man gör investeringar i sina arbetare, köper fler plantor eller satsar pengar i någon sidoverksamhet såsom majs- eller bananodling.

Allt handlar om utbildning på alla plan. Bland annat så har man av tradition alltid slängt kaffebönans skall, nu fick man lära sig att spara det och återanvända det som gödning av kaffeplantorna.

Resan till Kenya var helt otrolig. Vi fick träffa ett antal kvinnor och samtliga var oerhört tacksamma över att de får denna möjlighet. Att de kan försörja sina barn. Flera av dom var dessutom huvudförsörjaren i familjen. Viktigt att notera i det här är att i n g a bönder är tvungna att sälja sina bönor till ZOÉGAS, vilket gör att det på intet sätt är livegna.

Fler än 42.000 kaffeodlare i Kenya och Rwanda (varifrån ZOÉGAS även köper sina kaffebönor ifrån) som deltagit i Coffee by women har fått ny kunskap och utökade resurser (bl a nya och friska kaffeplantor kostnadsfritt). Resultatet av det här initiativet är ökad kaffekvalitet och produktion per kaffebuske, vilket i sin tur ger mer betalt per kilo. Utbildningarna är som sagt kostnadsfria eftersom tanken är att få med så många kaffeodlare som möjligt.

Man kan kanske ha åsikter om att det satsas mer på kvinnor i det här men då de oftast jobbar mer kooperativt så är det ett vinnande koncept i och med att kunskapsutbytet blir större och därmed ett vinnande koncept för alla parter.

Utbudet av hållbart odlat kaffe av ZOÉGAS höga kvalitet är begränsat i regionen och räcker inte för att möta efterfrågan från marknaden. Anledningen som jag nämnde tidigare är bland annat klimatförändringar och låg kunskapsnivå gällande hållbar odling. För ZOÉGAS är detta ett grundläggande fundament och de vill därför att så många odlare som möjligt går över från det konventionella odlandet till hållbar odling och slutligen certifiering. Man måste börja med de odlare som har minst förutsättningar för att öka utbudet av hållbart kaffe, samtidigt som odlarna måste tjäna pengar. Lyckas man inte med det kommer kaffebönderna till slut välja att odla något annat för att säkra sina inkomster. Coffe by women är ett steg mot att säkra hållbart kaffe idag … och i framtiden. 3.7 miljarder kronor kommer mellan 2010 och 2020 att investeras och 220 miljoner kaffeplantor kommer ZOÉGAS/Nestlé skänka till bönderna.

Jag hade ju som sagt förmånen att få åka till Kenya förra året och se det här på riktigt. Den tacksamheten dessa kvinnor visar är svår att beskriva.

Under resten av det här året ska jag jobba med ZOÉGAS och prata om det här. Det är SÅ viktigt. ”Jamen ZOÉGAS kaffe är dyrare än andra!”

”Eh, ja men du behöver inte ha lika många skopor av det som av andra märken … alltså blir det inte dyrare. Plus att smaken är m y c k e t mer smakrik! 

Det är mitt sanna standardsvar.

För det är sant.

 1. Hmm oavsett märke och styrka får jag ont i magen, blir illamående och väldig dålig i allt från ”bara” 6 timmar till ett dygn efteråt. Så nej mig övertygar du inte…..

 2. En undran bara. Jobbar inte dom andra kaffemärkena på samma sätt? Med hållbarhet alltså?
  Själv dricker jag inte kaffe men min sambo dricker Gevalia.

  1. Nej, det gör man inte. Inte alla. Det finns ett enda märke på den svenska marknaden, som har EN sort som kan mäta sig med ZOÈGAS, Classic. Nu minns jag inte vad kaffesorten hos dom heter men den ligger på samma nivå kvalitetsmässigt. Efter att ha varit i Kenya så har jag nu lärt mig att s e med blotta ögat på en kaffeböna om den är bra eller dålig. De flesta blandar.

 3. Dricker själv inte kaffe men min man gör och vi kör bara på Zoegas. Det har vi gjort så länge jag kan minnas och vi får alltid höra av gäster att vi har så gott kaffe. Min farmor som idag är 90 år har alltid haft samma kaffesort (minns inte namnet nu) men sen några år tillbaka kör även hon på Zoegas. Hon säger, det är lite dyrt men det är det värt för det är gott kaffe.

  1. … och det var en kommentar du kände var trevlig? Som ny läsare här inne är du välkommen men här har vi bara en trevlig ton. Jag är nämligen förskonad från nättroll och tänker så förbli.

 4. Elsa – du har nog gått lite fel. Utgången är till vänster. Hos Mona håller vi nämligen käften om vi inte har nåt trevligt eller konstruktivt att säga. Så.

 5. Zoegas kaffe slår alla andra sorter med hästlängder! Vi dricker inget annat längre! Och efter dina repotage så känns det ännu mera rätt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..