Har ni ett kadaver i köksskåpet?

Jag tänker inte sticka under stol med att jag gillar snygga köksprylar och liksom halva Sverige har även jag torskat på Kitchen Aid-apparaturer. De är grymma grejer och jag använder dom ofta.

I flera år har jag tänkt investera i en sån här men av någon anledning blir det aldrig av. Och nu vet jag plötsligt varför.

Den här raringen vann jag i nån tävling ett par år efter jag hade flyttat hemifrån. Jag använder den j ä m t. Ful som stryk, låter som ett jefla tröskverk men jag KAN inte göra mig av med den. Och det ser lika roligt ut varje gång jag öppnar skåpet och ser den bland alla ”Rolls Royce”-maskiner. Som den fattiga kusinen från öst. Men jag älskar den.

 

Har ni nån sån grej hemma? Nån ugly historia som ni inte kan kassera.

 1. Min elvisp! Säkert 25 år gammal, köpt billigt på Coop (eller Obs! som det hette då). Ful och eländig – men den gör vad den ska.

 2. Har en exakt lika den du har! Låter som den ska skära ihop ibland men den repar sig alltid Har börjat kolla efter en ersättare men kan inte göra mig av med den gamla då jag vet vad jag har men inte vad jag får. Den är ju så bra och snabb Tur jag har ett skåp att gömma den i

 3. Var rädd om den! De görs inte sådär längre.
  Skitprylar nuförtiden.

  Hade en kenwood hushållsassistent förut. Morsans gamla.
  Köpt 1970. Kasserades 2013 ( de hade däremot inte snålat på maskineriet på den nya) den gick som ett urverk, knallorange och skavanker här och där. Men jäklar vad mkt deg den kunde knåda 🙂

 4. Haha ja. Ett våffeljärn från typ medeltiden. Men jag vågar inte lita på att nyare järn är lika bra. Min pappa är rätt rolig också. Han hade en hushållsassistent som också var typ minst 1000 år gammal (nåja, gammal som bara den) som han gjorde sig av med för några år sedan. Men tror du inte att han saknade den så mycket att han fick gå runt på massa loppisar för att hitta en likadan? Jorå..tur att den gamla skruttmaskinen bara kostade 100 kr att ”köpa tillbaks”

  1. Jag har snott mammas gamla våffeljärn som gör tre frasiga våfflor med lite färg medan den nya gör 2 bleka. Äter inte våfflor ofta men kommer att gråta när denna dör.

   1. Jag har också våffeljärnet som användes när jag var liten o förmodligen massa år innan jag dök upp. Så från tidigt 70-tal iaf.

 5. Jag har exakt en likadan som jag fick efter mormor när hon dog för många år sen och den funkar perfekt fortfarande.
  Den byter jag ut den dagen den dör och inte en dag före.
  Har även haft en sån där orange sak med 3 fötter och vev som man stoppade i skär/rivblad i.
  Kommer inte ihåg vad den heter nu men bra var den och den kastades för ca 5 år sen då benen gick av till slut.

  1. En Molly Jansson kanske… Växte upp med en sån på sjuttiotalet. Kan vara så att den står kvar i skåpet hemma hos mamma.

  2. I min familj kallades den för månlandaren!!! Vanligen mitt jobb som liten att skiva potatis i den till potatisgratäng.

 6. Har en exakt likadan! Och den fungerar kalasbra, går inte att slänga trots gulnad plast och ett trist yttre.Men det är ju inte det som räknas utan kvaliteten

 7. Exakt en sån matberedare har jag också och har haft den i hundra år typ;-)) bästa investeringen och använder den var och varannan dag.
  Min kära bosch assistent är också en gammal trogen vän i köket.
  Har inget behov alls att köpa dyra köksprylar för sakens skull.

  1. Just det ja. Hade en elvisp som jag fick kassera för ett tag sen som jag fick efter min farmor när hon dog 1990 också. Den har varit toppen men den skar ihop nu så jag fick köpa en ny.

 8. Har också exakt en sån matberedare….gulnad, missfärgad och ful men fungerar ypperligt och kommer få vara kvar så länge den lever 🙂

 9. Ett tips, om ni tycker att era ”antika” matberedare börjar bli dåliga på att hacka så kan jag bara tipsa om att slipa eller låta proffs slipa knivarna då kan de bli som nya. 😀

  (För övrigt så stavas tröskverk utan ä, precis som urverk och domstolverk.)

 10. Har en likadan, samt en bakmaskin av samma märke som man även kan mala köttfärs och stoppa korv med. Fick av mamma när jag flyttade hemifrån. Används flitigt 🙂
  Gud nåde den som rör plastbunken som hör till bakmaskinen och använder till något annat. Vågar inte ens köra den i diskmaskinen utan handdiskar alltid. Den blir ju värdelös om inte bunken finns och har svårt att se att det går att få tag på en sån idag.
  Har sneglat i smyg på Hercules-assistenterna som finns nu, men känner mig nästan otrogen mot min älskling då ;-D
  Kommer gråta på riktigt den dagen den ger upp 🙁

  1. Snälla köp ingen Herkules. Syrran köpte och den klarade inte veckoransonen bröd till hennes familj, 4 pers. Motorn brann efter tre månader, tillverkaren hävdade handhavandefel!? Hon har en Ankarsrum 1500 w tror jag, den stora motorn i alla fall, underbar maskin, skall köpa en själv när min Bosch ger upp.

 11. Handen upp!
  Har oxå exakt lika, fick nog när man flyttade hemifrån typ. Den har nog 25 år på nacken – still rocking!
  Ful som fan eftersom plasten numera är gul men funkar gör den så den får stanna ett tag till.

  Misstänker att en ny knappast lär hålla lika många år…

 12. Har en hushållsassistent som min mamma köpte för mitt först barnbidrag när vi kom till Sverige, 1970…..Den funkar, läcker lite, låter som ett tröskverk men jag säger att det är så den är och att det är charmigt : )

 13. Har en likadan. Tyckte den skulle gå i pension, köpte en kitchenaid som snabbt såldes på blocket. Inget slår min missfärgade, högljudda matberedare. Har även en gammal brun Bosch hushållsassistent som används minst tre gånger i veckan. Bakar nästan allt matbröd och kaffebröd, terapi för mig. Bra musik och broschen på G, det är livet.

 14. OM man har en sån grej hemma ??! Jag har ett eget förråd med grejer jag inte vill ha men som jag inte kan göra mig av med. Mina kära släktingar är bra på att bombardera mig med prylar. Hemmasydda dockor (1,5 meter långa), fula serviser (farmor o farfars bröllopsservis typ..ja dom är döda nu..), virkade filtar i oändlighet, broscher (vem fan använder det? Jag har lätt 200st i ett smyckesskrin i förrådet), fula/läskiga porslins dockor till mina barn. Det är ”fin”-leksaker, det ska bara tittas på tydligen. Tur det, för vilka barn leker med leksaker? Youtube och Netflix räcker bra (mohaha).. just det – jag förlorade även tävlingen ”vem ärver kartongen med samtliga släktingar allra första bebisskor?” Så jepp – I’ve got the shoes!

  1. Alltså jag dööör!! De där dockorna måste ju vara skitläskiga. Men jag blir avis på din broschsamling, äääälskar broscher!!

 15. Hmmm symaskin inköpt 1975, vit borrmaskin med tvåhandsfattning inköpt 1960 någonting, Bosch hushållsassistent inköpt när jag var typ 4år…… fast symaskinen står hos syrran numera och Bosch fick slängas för något år sedan. Ersattes dock av en likadan. Tror Ni den kan hålla typ 40-45år? Hoppas det.

 16. Har också en sådan där maskin. Mamma, syrran och jag fick varsin för typ 25 år sedan. När de har kasserat sina har jag tagit reservdelar från dem (lock, knivar etc) så min fungerar alldeles utmärkt fortfarande.

 17. Jag har också exakt en sån matberedare. Använder den alldeles för sällan, tyvärr. ”Tog hand” om den efter att mamma dött och den hade stått (med plasthuvan över sig) på hennes köksbänk i många år. Förmodligen helt oanvänd.
  Vad som är ännu äldre i min maskinpark, är min symaskin. Den köpte jag på avbetalning när jag som riktigt ung började jobba. Tror jag betalade 15:-/mån. Numera används den ytterst sällan, eftersom jag hatar att sy, men jag vet att den fortfarande funkar.
  Som nån skrev här, de moderna maskinerna har inte tillstymmelse till livslängd jämfört med de gamla hederliga.

  1. Min bernina symaskin köpte jag för min första löning 1977, används idag mest att laga hästtäcken med. Suverän motor som klarar tjockt material. Hoppas den håller sig ” frisk” länge.

   1. Nu fick du mig till att lägga mig på knä, dra ut min symaskin från garderoben, bara för att kolla vilket märke den har. Den heter Husqvarna Combina och är inköpt/avbetalad långt innan du köpte din Bernina. Jodå, jag är nog bland de äldsta som kommenterar här, men det skiter jag i. Jag gillar Mona, jag gillar hennes inlägg, jag gillar alla hennes kommentatorer.

  2. Har en gammal Husqvarna symaskin som gör att hela bordet hoppar när man syr, men den fungerar superbra.
   Maken ärvde även en symaskin stor som en betongsugga efter sin farmor. Har inte vågat mig på att testa ännu, men den ska tydligen vara suverän att sy i tjocka tyger med.

 18. tycker 300 w låter så klent bara, men visst är de snygga 🙂
  Min, av okänt märke, är på 1200w och skulle nog kunna blanda cement. Helst skulle jag vilja ha en Ankarsrum, 800w och med motor i botten vilken tydligen ska göra maskinen både starkare och mer hållbar. Men det får bli när jag blir rik, så länge får jag bara dregla över den 🙂

 19. För ungefär ett år sen gav min gamla köksmaskin upp som jag fick när jag flyttade hemifrån 1990, samtidigt brann symaskinen jag fick ärva av en gammal dam upp (den var inköpt på 70-talet). Köksmaskinen är ersatt men inte symaskinen, de nya är så ostabila (och ärligt talat använder jag den bara en gång om året numera).
  Hade länge velat byta ut min gamla köksmaskin till någon fin men har inte mage att ersätta fungerade saker. Helt klart att man gjorde kvalitet för och idag gör man saker som ska bytas ut vart 5 år.

 20. Har en likadan! Nä, nu ljuger jag för jag har just nu fyra! Eftersom den är så himla bra och inte säljs längre (de nyare tar betydligt mer plats i skåp och lådor och har färre tillbehör) så har jag köpt på mig när jag hittat på loppis eller secondhand. Har väl gett max 40 kr styck! Min första fick jag när vår äldste son var nyfödd för då skulle jag ju göra mat till honom, han fyller 29 i år!
  Och de lär hänga med ett tag för som sagt; det finns reservdelar hos mig!

 21. Symaskinen! När jag slutat plugga och fått mitt första jobb (2009) så bestämde jag mig för att jag minsann skulle köpa mig en ordentlig symaskin. Letade rätt på en affär inne i stan och inhandlade en för (enl mig) många tusenlappar. Oerhört nöjd med mig själv. Tills den efter några få år började strula, och strula, och strula ännu mera. Så för nått år sedan ropade jag in en symaskin från 50-60-talet på auktion. S U V E R Ä N!!! Den låter som ett tröskverk men den funkar klockrent!

 22. Nämen guuuud! jag har/hade precis samma tills för några dagar sedan då min man som JÄMT tar sönder allt råkade tappa locket i golvet så att låset gick sönder. Jag har haft min i 25 år typ och den är en traktor som funkar så himla bra stabil och gör sitt jobb perfekt! jag grät när jag blev tvungen att slänga den (för den funkar ju egentligen bara att man inte kan starta den utan att låsa locket) och har nu faktiskt köpt en Philips igen med förhoppning att den håller lika länge (wish me luck)….

 23. Har en elvisp från Philips som jag fick av en kollega (den var begagnad redan då) när jag flyttade hemifrån för (harkel) typ mer än 30 år sedan.
  Den låter som den skall ge upp vilken vilken dag som helst men den vispar allt 🙂
  Köpte en ny elvisp (Bosch) för att den gamla lät så mycket och jag trodde den skulle dö, men den nya är verkligen ingen värdig ersättare.
  Så nu ligger nykomlingen i sin låda i väntan på att den gamla skall ge upp, något som jag hoppas inte skall sek inom de närmsta 30 åren.

 24. Hade en herrejössesapparat under köksbänken som jag slängde på tippen för att den såg så gammalmodig ut. Några dagar senare tänkte jag på apparaten och kollade vad den kostar att köpa både ny och begagnad idag. Det skulle jag aldrig ha gjort…

 25. Svärmors tryckkokare, vet inte hur gammal den är men svärmor dog för 23 år sedan. Använder den så gott som varje dag, mina svägerskor har nya, svindyra sådana men jag gillar min gamla eftersom den är stor och mycket tåligare.

 26. En stavmixer från min mormor, Bamix har jag för mig att den heter. Helt suverän, använder den till allt från att vispa grädde till att hacka nötter.

 27. Min kära mor har en matberedare från Philips, sådär 25-30 år gammal och den slår allt! Ful som stryk och ger hörselskador men den är ändå bättre än de nyare och snyggare varianterna som trängs i köket. Det var nog ändå bättre förr..I alla fall när det gäller kvalitén på köksmaskiner 🙂

 28. Lycklig ägare till morsans gamla hushållsassistent från 1956 Electrolux! Den har ett eget skåp för sig men när jag väl får upp den på diskbänken så brummar den och degar på. Liiite stor och tung bara men jag gillar den skarpt sen är den ju 13 år äldre än mig 🙂

   1. Hur kunde du göra så?? Vi kunde ju ha släpat upp våra assistenter på ett flak där bak och sladdat in på antikrundan och fått ett utlåtande . Tänk på den du Monis 🙂

 29. Mammas våffeljärn från slutet av 60-talet, ett Husqvarna. Min sambo har hittat ett likadant på tekniska museet. Älskart!

 30. Jag har min svärmors gamla skärmaskin inköpt i början på 70-talet. Hon använde den bara till att skära salami till min svärfar. Jag använder den till allt, skinka, snitzel, tunnskurna köttskivor till olika rätter.

 31. Sån där hade min mamma när jag växte upp och min syster fick en när hon flyttade hemifrån men när det var min tur att flytta hade modellen utgått och jag fick en modernare variant som inte var lika bra. Det är ju en sån där man ska ha ju.

 32. Är tyvärr mer köp och släng typen. Det längsta jag har hållt fast vid i det här hushållet är mannen min. Han har tjänstgjort i 22 år. Men än så länge funkar han bra, behöver bara smörja honom lite då och då, så jag hoppas på minst 22 år till.

 33. Inte nu längre. Hade en likadan men den tålde inte att dottern försökte göra mandelsmör i den. 😀
  Så numera har jag KitchenAids prylar och de tål det mesta vi använt dem till hittills. Helt ärligt trodde jag att de bara var snobbgrejer men har upptäckt att de faktiskt är väldigt bra.

 34. Haha, har en exakt likadan gammal matberedare som jag använder jämt. På köksbänken står en snygg röd Kitchen-Aid som jag inte näms använda….

 35. Hej Mona! Jag funderar starkt på att använda Invisalign… Jag har 3 frågor jag önskar få svar på innan jag tar beslutet att kontakta tandläkarna =) 1. Har du märkt ngn förändring på dina tänder än? 2. Jag har ett jobb som kräver mkt telefonsupport, är det svårt att prata med skenorna? 3. Syns tandställningen och gör de ont som fan????

  1. 1) Planen för mina tänder var att överkäken skulle ”lyftas” (har ett kraftigt överbett) och så skulle mina drakulatänder ”vridas” i rätt läge so to speak. Fram till jag var hos Tove i veckan så har jag bara känt att överkäken flyttat sig. Jag kan inte längre bita ihop så att tänderna längs långsidorna över och under rör vid varandra. Alltså enligt plan. Men, när hon visade mig hur mina tänder såg ut första dagen så såg jag att mina hörntänder nu har flyttat sig. Blev sjukt överraskad eftersom jag inte har noterat det själv.

   2) Nej, inte ett dugg. Min familj kan ibland höra att jag läspar svagt vid ”s” men ingen annan hör det.

   3) Nej, INGEN ser att jag har tandställning. Först när jag säger det och de tittar närmare, så ser dom. Och nej, det gör inte ett skit ont. MEN: första dagarna åkte jag på bloggkryssning = mycket pratande med läsare = satansperkeleskavsårdeluxe på insidan av kinderna. Helvitti så ont jag hade! Varje gång du byter skenor, i mitt fall var tionde dag, så spänner det i tänderna. Mitt råd är följande: när du stoppar in skenorna första gången: ge fan i att prata så mycket, alltså börjar du på en fredag så att du är cool på måndagen. Sen, varje gång du byter skenor; sätt i de nya när du går och lägger dig. På så sätt så har det ”spänt” klart under natten.

   4) Du kommer bli sjukt nöjd. Det är värt varenda krona!

   5) Ta ut skenorna när du dricker kaffe. De missfärgas av det och det ser förjävligt ut. Enda nackdelen…

   1. Tack snälla för dina svar, jag är ännu mera taggad nu på att ringa det där första samtalet. Viktigast i slutändan är att man blir nöjd (kostar ju en del) men jag har inte hört talas om ngn som inte blivit det….! Kaffe får jag tagga ner med = )

    Återigen tack för svaren och tack för en riktigt bra blogg!

 36. Vi var hos mina föräldrar i påsk. Jag behövde använda matberedaren och pappa plockar fram en exakt likadan som du har. Tydligen är det mormors gamla. Men enligt pappa är den HELT fantastisk. Fast han har tydligen skruvat isär och smörjt motorn. Har du gjort det? Själv har jag något liknande i skåpet. Jag har fått den av min svägerska. Jag var 19 när jag fick den och den var inte ny då. Fast jag vill helst byta ut den mot en kitchen aid. Det matchar bättre då…

  Förresten, har du fått ett ”2-kilospaket” (postens låda) som ska till Moa?

 37. Hade en exat likadan men som tyvärr hamnade på köksmaskinkyrkogården förra året då den inte funkade längre, försökte med reservdelar från syrrans men hjälpte inte

 38. Hade en precis likadan som jag slängde för ett par år sedan när jag investerat i en ny snygging. Och som jag ångrar mig! Det nya monstervrålet är elegant som få men når inte alls upp till den gamla trotjänarens kvalifikationer. Skäms för att säga det – valde bort den gamla enbart för att den var ful och hade skavanker i finishen. Är ju inte purung själv, längre, och skulle inte vilja bli behandlad på det sättet.

 39. Åhh denna lilla raringen. Hade precis en likadan. Fick min när jag fyllde 20 dvs för väääääldigt många år sedan. Min lät också som tusan. På min var det inte motorn som la av utan plastploppen på locket som gick av. Det var sorg i hjärtat när den lämnade huset…… Nostalgi

 40. Har precis en sån matberedare, och den får hänga i tills den skär ihop 🙂 Har även en elvisp som jag köpte när jag flyttade hemifrån (typ 30 år sen) och den ser förskräcklig ut med gulnad plast och tvinnad sladd.. men den gör vad den ska så den får också stanna kvar.
  Men jag har dem ju inte står framme på köksbänken, som jag skulle ha haft om jag hade en snygg Kitchen Aid 😉

 41. Haha…Jag har en likadan som din, eller rättare sagt TVÅ likadana. Fick en av min mamma när hon köpte något nytt shabrack, och när farmor gick bort så fick jag ärva hennes också. Perfekt med två likadana kadaver i skåpet! Har inte mage att göra mig av med dem.

  1. Mm, jag har sett det och även om jag håller på att gå bananas med mycket färger i vardagsrummet nu så … ähum .. är jag inte riktigt där ännu!

 42. Men om du nu verkligen vill ha – den ena utesluter väl inte den andra.

  Din gamla apparat är ju en matberedare som som river, skivar och antagligen kan blanda ihop en pajdeg snabbt som attan. Den andra blandar du ju främst till degar i..

 43. Fick ärva svärmors hundra (?) år gamla Electrolux assistent, tung som ett as, men fantastisk när man ska baka bullar och bröd.
  Fick även en nyare Electrolux av mannen får nåt år sedan, den är ju lite mindre, men använder den jämt. Till att vispa smörkrämer, blanda ihop kakdegar, mm mm mm.
  Har en mindre maskinpark stående, en del används mer och en del mindre.. Men allt är bra att ha! 🙂

 44. Har en exakt likadan. Min elvisp och mitt våffeljärn fick jag när jag flyttade hemifrån 1986. Still going strong!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..