När man närt en tidsfascist vid sin barm

Härom morgonen satt jag på toa samtidigt som talibanen stod i badrummet. Plötsligt blippar hennes telefon till och jag frågar varför.

 

”Jag borde varit klar med sminkningen nu”

 

”Va?”

 

”Ja, jag har ett schema på exakt vad jag ska göra varje morgon och ska helst inte överskrida tiderna.”

 

”Eh, okej.” 

 

Jag fick titta på schemat och höll på att smälla av.

 

No wonder att hon går bananas om jag råkar komma 5 minuter sent när vi ska ses!

 

PS. Kanske ska tillägga att hon duschar på kvällarna så att ingen tror att det är en lortgris!

   1. Hon hade nog duschat färre dagar om det inte vore för att hon tränar 6 dagar i veckan. Håller med dig om att det är ett socialt påfund. Mvh Hon som duschar varje dag och aldrig tränar..

 1. Blir du inte lite orolig…? Du känner ju henne bäst såklart, men känner hon en sån press på sig att allt ska vara perfekt och precis i rätt tid så kanske hon behöver lära sig att släppa lite på kontrollen. Det mesta går ju bra ändå även om man inte gör allting med millimeterprecision liksom. Hon verkar vara en så himla go tjej!

  1. Ska jag vara helt ärlig så tror jag att hon har en autism. Jag fick lägga upp det här, så klart. Hon har flera ”grejer” som gör att jag är tämligen säker på det men så länge hon mår bra så är jag okej med det. Håller dock koll…

   1. Klokt resonemang. Så länge beteendet inte handikappar eller försvårar vardagen är det ju ingenting att bry sig om. Hon kanske har hittat nyckeln till att strukturera upp vardagen själv. Jag själv skulle bli tokstressad av att veta att alla de där larmen skulle gå. Så olika det kan vara 🙂

   2. Som hobbypsykolog och trogen läsare (om än inte trogen kommentator – förlåt) så är jag böjd att hålla med dig om att din taliban nog har vissa drag som skulle passa in i autismspektrat. Detta självklart helt utan att lägga någon form av värdering i dessa ”diagnoser”, utan mer ett rent konstaterande (har själv vissa drag och har familjemedlemmar och vänner med dessa diagnoser). Minns inlägg om hur dottern din ville läsa vägskyltsbok som godnattsaga, hur hon lagt saker i mönster (typ skor och sådant), bokstavskexen som hon till och med grävde upp ur soporna för att lägga tillbaka på stolen… 🙂
    Minns att jag tänkte tanken redan då. Många såna där ”känner igen mig själv”-leenden har jag fått av att läsa om din taliban.
    Hon verkar vara en riktigt härlig tjej! (Precis som mig ;))))

    Tror också att en utredning skulle kunna hjälpa henne mycket, det är något jag önskar att mina föräldrar hade tagit tag i när jag var liten. Det är otroligt lång väntetid på att få en utredning i vuxen ålder så jag själv är inte utredd, även om jag efter att ha varit delaktig i familjemedlemmars utredningar är helt övertygad om att jag skulle landa inom autismspektrat och även få en adhddiagnos om jag gick genom en utredning. Har man en diagnos kan man också få mycket stöd och hjälp i skolan, även på gymnasie- och högskolenivå. Men det är ju självklart upp till er som föräldrar och även talibanen själv att bedöma nivån på vardagshindrena och bestämma om ni vill göra en utredning eller ej. 🙂

    1. PS: du behöver självklart inte godkänna min förra kommentar om den känns privat. Insåg när jag läste igenom den att jag låter lite som en stalker även om jag helt enkelt bara är en trogen läsare haha.

     1. Svårt imponerad av att du hängt med så länge. Minns väl det där med att hon var helt galen i den där trafikskyltshäftet. Sweet Lord, v a r j kväll skulle den gås igenom när hon skulle sova! Tack för att du har följt mig så länge och tack för din kommentar!

    2. Jag har bara ett problem: maken delar inte min uppfattning alls och tycker inte att en utredning behövs. Tyvärr. …dock jobbar jag på att övertala honom.

 2. Det finns nog ett och annat företag som vill anställa den damen som projektledare vad det lider. Alla deadlines hålls med bravur 🙂

   1. För att vara lite så där; Aspbergerdiagnos finns inte längre så din första kommentar om autism är mer rätt, allt heter numera inom autismspektrat och det spektrat är ju stort. Har en vuxen son som fick sin diagnos för ett o halvt år sedan och då sa de på habiliteringen att han var en av de sista som fick just aspbergerdiagnos. Även i skolans värld där jag jobbar används autism numera. Men spelar ju mindre roll vad det heter bara personen i fråga är nöjd och mår bra, med eller utan diagnos Och struktur är ju bra

 3. Jag var precis likadan i den åldern, Mona. Mina ”att-göra-listor” var galet strukturerade! Körde det stuket genom alla mina skolår + juristutbildningen + övriga akademiska poäng som ramlade in av bara farten. Idag närmar jag mig de 50 och har hunnit med en himla massa saker i mitt liv, kanske tack vare bra planering? Mina fysiska tidslistor försvann någonstans när barnen kom. Att ha framförhållning och kunna planera och strukturera är emellertid en del av min personlighet. Och tvärtom mot vad en del tror, så kan listorna ta bort den vardagliga stressen. Listorna skapar alltså ett lugn! Talibanens personlighet kanske bara är lite annorlunda än din, och därför det ”krockar” ibland? Nåja, som mamma brukar man veta bäst hur barnen fungerar. Kram

 4. Den fantastiska ungen kommer att gå långt! Full koll redan!
  Bra, hon tar hand om mamma och pappa sen. Och tant Malin! Det blir bra det!

   1. Att man är autistisk eller har autism. Dessutom det där att Aspberger inte används idag, så nog gör det det alltid. Jobbar inom den sektorn och vi har i alla fall inte tagit bort det ur vokabulären.

 5. ASberger heter det. Används inte idag, man diagnostiseras med autismspektrum störning, som kan vara väldigt olika. Allt från inte speciellt några problem till väldigt ”handikappandehttp://www.monasuniversum.se//svårt för individen. Om Du tror att Din dotter har denna diagnos kanske Du skulle ta och googla dig lite, just saying. Inte menat att hon behöver diagnostiseras men bara för att få det rätt” ang vad man säger.

  1. Jag har tänkt lite som så att så länge hon mår bra så har inte behovet för en koll funnits. Vi har anpassat oss lite efter de behov hon har. Pratat mycket med kunnig kompis tidigare som inte tycker att vi ska gå vidare. Vi avvaktar därför.

   1. Två av mina ungar fick sin Asperger diagnos när de var 16, då först gjorde de höjda kraven från skola och den sociala biten att de nästintill kraschade (depression bla) Vi hade också gjort anpassningar utan att tänka så mycket på det och tänkt som ni gör. Alla är ju liksom olika så varför ska man stoppa in de i fack? Fast när de fick svar på varför de funkar som de gör och på sätt även kan förklara för andra så mår de så mycket bättre Min dotter hade/har minutschema och det är ju inget fel på det OM det inte är så att det blir skitjobbigt när det av olika orsaker inte går att hålla… Så kan vara en fingervisning , hur mår man om och när saker inte går som man planerat? Tack för en härlig blogg btw

    1. Först, tack för fin komplimang, verkligen.. och välkommen. Tänker på det du skriver och ska jag vara helt ärlig så skulle jag vilja göra en utredning, j u s t för att vissa saker skulle falla på plats för henne då. Och för andra i vår närhet.

 6. JIPPI! Jag trodde att jag var den enda i hela världens som gjorde likadant! Gör jag inte det så glömmer jag bort tiden och kommer försent..
  Fantastiskt smart dotter du har Mona!! 😉

 7. Jag kan absolut ha fel, men jag har alltid trott att någon som är autistisk behöver struktur och rutiner som ANDRA måste göra åt dem för att det ska funka?! Inte att dom ”klarar” av att ”strukturera” åt sig själv?

  1. Jag är dåligt insatt själv om jag ska vara ärlig. Lyssnar dock på vad andra förståsigpåare säger. Dock har jag en nära vän med en tonåring som har diagnosen Aspberger och han är extremt duktig på att strukturera sin vardag.

   1. Jag har arbetat som handledare/arbetsledare åt en kille med Asperger och han klarade inte att jobba på egen hand så att säga. Jag fick göra schema åt honom varje morgon och gå igenom vad han skulle göra under dagen. Men jag fick ändå ”titta till” honom under dagen för han klarade inte av att göra mer än en sak i taget, kunde inte tänka ett steg i förväg. Men han jobbade på bra och det fungerade bra med morgonmöten osv. Och han var glad och nöjd över att det fungerade bra så som vi la upp det. Men alla är ju olika såklart!

    1. Som jag förstått finns det olika ”grader”, eller vad man nu kan säga. Har som sagt en nära vän med barn som har diagnosen och jämför jag deras beteenden så är dom extremt lika. Hur som så tror jag hon klarar sig bra i livet även utan en officiell diagnos. Vi jobbar lite med att underlätta saker som för oss andra är oviktiga men som för henne är superviktiga. T ex kan jag inte säga att jag ”kommer hem kl 16” för gör jag inte det blir det katastrof länge efteråt utan jag säger i stället att jag ”kommer hem mellan 16 och 16.30”. Typ så.

  1. Men VAFAN, jag var ju där! Satt i rummet längst in, vid toan, där jag alltid sitter. Kom 12.30 och gick 14.30! Nästa gång så frågar du personalen om jag är där!

 8. Tycker jag med!! Hoppas det blir fler tillfällen! Hade jag tänkt på det så hade jag ju kunnat skicka en fråga till dig innan på Instagram Om du kommer uppåt hitåt nåt och har tid över så får du höra av dig

 9. Oj jag hade helt klart blitt pissesur, tvär och inåtvänd om alarmen gått så där många gånger varje morgon Morgnar är inte min starka sida och ibland får jag fundera hur jag alls kom mig ut dörren. Måste känna lite diskret i bilen på väg till jobb, så hon som sitter på inte ser, om jag tro har klätt på mig det viktigaste helst Vore ju smått pinsamt att klampa in på jobb utan byxor, bh och tröjan bakåfram..
  Tufft att din dotter har sådan självdiciplin och planerar sin dag på det viset, som flera andra redan sagt hon kommer nå långt!

  Tack för en super blogg, är en av dagens höjdpunkter att gå in och läsa här! ( Nästan så jag kunnat accepterat ett alarm om att gå in här, hade det varit nödvändigt ) Du har gett mig många skrattsalvor med dina humoristiska inlägg samtidigt som du också fått mig att tänka till när du tagit upp viktiga saker. Du verkar ha ett hjärta av guld som tar väl vara på dina medmänniskor!

  / Annette

  (Blev tydligen en lång kommentar när jag först vågade mig fram )

  1. Oj, vad GLAD jag blir, TACK! Jag håller med dig om alarmen, jag skulle bli helt jävla skogstokig och superstressad.

   Och du, välkommen ut ur garderoben!

 10. Hej
  En liten fundering.
  Måste man ha en ”diagnos” på allting? Kan tösen inte bara få vara som hon är?
  Verkar vara en supergo tjej som kommer att klara sig bra i livet. Har ju mamma, pappa och syster som livsstöttare.
  Kram på er alla

  1. Du har så rätt, det är också lite därför vi inte har gått vidare. Men, ibland kan jag tycka att en uttalad diagnos skulle hjälpa henne att förstå vissa saker…och att även omgivningen förstod. Kan inte dra exempel här, men det skulle underlätta lite. Jag har försökt anpassa mig så gott det går för att saker och ting ska fungera bra och det har visat sig funka även om jag ibland känner att jag skulle behöva lite bättre verktyg. Sorry för att jag låter flummig men jag kan inte säga mer än så. Hon är dock en helt fantastisk människa och har kvalitéer och egenskaper som jag önskar att många i min omgivning hade.

   1. Jag igen då Men håller m dig till 100% det underlättar för alla m en diagnos; som förälder får du o maken ”kurs” fr habiliteringen kring frågor och undringar vad gäller både talibanen och rent praktiska saker. Även när hon blir vuxen och kanske ska läsa på universitet som min son, få finns det mycket hjälp att få där som ”kräver” en intyg på diagnos. Som någon annan skrev så kan det bli lite jobbigt i perioder m att ha en neuropsykiatrisk nedsättning och då är det skönt att ha en kontant de kan vända sig till Och som du säger; det är ju inte det att det är nåt fel på våra barn m autism (what ever namn) inte alls finfina människor m lite extra behov

 11. Ett tips för den som vill ha hjälp med ett schema är att ladda ner någon av de appar som finns för detta. Finns med bildstöd också. Exvis Proplan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..