Vet ni vad ”koppning av kaffe” är?

Reklam

 

Well, om nu någon tror att jag är på en ”glassar”-resa kan jag upplysa er om att det är jag i n t e. Igår drog vi från hotellet strax efter 06.00 för dagens första besök. Drygt två timmar senare, på ett vägunderlag som inte var till fördel för min plattröv, var vi framme. Det allra första besöket var på en ”coffee mill”, där man skiljer agnarna från betet.

p1030228

Först blev vi bjudna på kaffe.

p1030227

Det finns sockerskålar … och så finns det sockerskålar! Jag vågade inte ta något kaffe eftersom det var tidigt på morgonen och kaffet brukar … ähum … göra mig startklar so to speak. På plantagen fanns inte jättefräscha toaletter så jag tänkte att det kanske vore dumt att chansa. Har ju en tendens att försätta mig i mindre bra situationer.

p1030221

Det stod i vårt infomail att vi skulle ha på oss gympadojor eftersom det kanske skulle regna och Kenyas röda jord blir klibbig geggamoja vid regn. 

p1030222

Men glöm att jag försitter en chans att gå i flipflop nu när vi är här. Hörde att det är snö och kallt hemma i Stockholm.

p1030229
p1030230
p1030235
p1030237
p1030239
p1030238

Kenyas motsvarighet till SVT var med oss hela dagen och filmade.

p1030243

Arbetarna bär dessa 50-kilos säckar från ena änden av lokalen, till den andra.

p1030247

Kolla den här killen, han bär utan att hålla i. Alla har huvor eller mössor på sig eftersom säckarna nöter bort håret annars. 

p1030268

Våra killar ville ju inte vara sämre. Stefan höll dock minen bra för säcken var svintung.

p1030271
p1030273
p1030276

Stackars Robin, han höll på att dö på riktigt. Våra Svenne-banan-killar får nog jobba lite på armstyrkan..

p1030249
p1030253
p1030254
p1030264
p1030262
p1030255
p1030260

Allt ska godkännas och stämplas innan säckarna går vidare till lagerföretaget. Här kan man spåra varenda böna från exakt vilken plantage fram till slutkunden, i vårt fall Zoégas.

p1030256

Efter att vi gått igenom hur bönorna separeras från skalet och blivit godkända var det dags för ”koppning”. Avsmakning av kaffe alltså.

p1030282
p1030290

p1030284
p1030290

Man rostar olika sorters bönor och lägger upp dom i formar. Bakom står påsarna som visar exakt vilken böna/plantage de kommer ifrån.

p1030295
p1030314

Man maler kaffet, häller i skålar och på med kokande vatten. 

p1030304
p1030311

Sen skrapar man bort det översta lagret och så är det dags för koppningen.

p1030329

Irina, Minette och Ida kan det här. I synnerhet Minette och Ida. Jag ska lägga ut en film på Instagram så ska ni få höra. Japp, det är nämligen det man får göra: en koppning innebär att man tar kaffe i en speciell djup sked, helst full. Sen blåsar man in kaffet i munnen. Alltså bak-och-fram-blåsning. Man suger in kaffet, låter det gå runt i munnen, känner smaken och sen spottar man ut det. Det låter så JEFLA roligt. Lägger som sagt upp en film på Instagram så gå in och titta på den. Helt sjukt!

p1030358
p1030351

Givetvis fick även vi koppa. Tricket är att man inte ska kasta huvudet bakåt när man suger in kaffet men det är en naturlig reaktion. Därför höll jag i Paulas huvud…

15300487_10154663794674000_2146240031_n

Det var 18 olika sorters bönor på bordet. Allt från bästa bästa, till riktigt äckligt.

p1030333
15300694_10154663802319000_1439173146_n
p1030337
p1030338
15320461_10154663802224000_1903747228_n
15280946_10154663799564000_1117973307_n
p1030344
p1030345
p1030349

Jag frågade hur de äckliga kunde säljas och fick till svar att ALLA bönor säljs. Det är alltså de mindre bra som kostar minst i våra butiker. … och det v a r verkligen skillnad på bönorna!

 

LOADING..