Well, man kan ju säga att det är vinter i Stockholm

Shitloads med vinter. Av någon märklig anledning blir jag bara grinigare och grinigare ju äldre jag blir. Tycker i n t e om snö och kyla.

img_3344

Blir sur som f-n när jag tittar ut och konstaterar att det ser ut som att vi bor i Alaska.

 

SOM om man kan göra nåt åt det …

 

Min man har två ansvarsområden i vårt hem: soppåsen och skotta snö. Eller ja, han hade tre; kratta men se, efter 15 år i det här huset har han på nåt sätt lyckats glömma bort var krattan står.

img_3351-1

Igår spenderade han en dryg timme på morgonen med att skotta snö. Genom fönstret ser jag på hans kroppshållning att han håller på att dö. Han är ju en Excel-snubbe som inte gärna går många meter från sitt skrivbord så det här med träning är inte hans grej.

 

Han kommer in, pustar och stånkar. Jättehögt för att jag ska tycka synd om honom och säga att han varit JÄTTEduktig.

 

”Varför skottar du med spaden?”

 

Han stirrar på mig.

”Vaddåra, ska jag skotta med händerna, eller?!” Irriterad som fan.

 

”Det känns ju överkurs när vi har en snöslunga … ”

 

Ähum. Kan säga att blicken avslöjade att han tokglömt den.

img_3352

Jag drog på mig jackan och stack till jobbet fort som fasen. 

img_3353

Det var total kaos i Stockholm igår. Bilar, bussar, lastbilar stod på tvärsen ÖVERALLT. Efter jobbet åkte jag in till Wilmer-Malin för att äta lunch. På vägen dit spelade jag in en videosnutt och lade upp på Instagram. I den hånade jag alla stockholmare som inte kan köra bil när det är lite snö. Att vi blir lika förvånade varje år. Och så en ljudlig suck på det.

 

Exakt 2 minuter senare, utanför Wilmer Kaffebar, tänkte jag att jag skulle göra en snygg u-sväng i en korsning. Ähum. Det gick så där. Jag fastnade. Rakt över vägen. Jättebra.

 

När det är ett sånt här rikskaos så tycks människor bli extra snälla för det kom genast fram flera människor som hjälpte mig att komma loss. Tänkte på det när jag körde hemåt sen: alla har en tendens att hjälpa varandra när det är kris.

 

Jag tänker att det vore trevligt om alla var så hela året om.

 

Snälla. Varma. Omtänksamma.

 

Eller är det rent av så i småstäder och på mindre orter? Är det vi stockholmare som är stressiga och sura?

 

Och allmänt dumma i huvudet när det kommer till att tänka på andra.

 1. Haha, lustigt att du som Stockholmare kommenterar Stockholmarnas förvåning varje gång det kommer snö. 08:orna tom stänger skolor när det kommer snö! Och ingen gång rapporteras det så mycket på nyheterna som när Stockholmarna får snö.
  Inte ens när delar av landet som aldrig har snö annars får 35 cm klagas det här eller rapporteras det om.
  Och jo, jag är uppvuxen 08:a och flyttade därifrån så sent som i juni, så jag får visst hacka på er Stockholmare lite. Har tyckt likadant även när jag bodde där.

 2. Tja, jag bor inte i Stockholm men har varit där flera gånger och de stockholmare jag stött på då har väl inte varit kandidater till Sveriges varmaste och hjälpsammaste precis. Med detta sagt vill jag bara säga att jag tror säkert att det finns trevliga och hjälpsamma stockholmare också. Jag har bara inte träffat på dem i Stockholm….
  Min uppfattning är att de stockholmare jag stött på är stressade och så inne i ”sitt” att det är svårt att få kontakt.
  Jösses, första gången jag var i Stockholm och råkade ställa mig på ”fel” sida i rulltrappan i tunnelbanan. Det var som att nästan bli nersprungen av en buffelhjord 😉 Då går ju ändå tunnelbanan ofta. Där jag bor är det som minst 30 min mellan bussarna och tågen….

 3. Folk är nog lika överallt. Både hjälpsamma och inte.

  Men här i norr skrattar vi typ åt att det alltid heter ”snökaos” när stockholm/södra sverige får lite snö. I norr kan vi få lika mycket snö och det heter aldrig snökaos. Man vet att det kommer varje år, man är förberedd och man har satt på vinterdäcken i tid. Jag fattar faktiskt inte hur det kan komma som en överaskning varje år. Och jag skulle (som många gör) aldrig bege mig ut i trafiken med sommardäck på vinterväglag om det inte vore akut. Att köra bil med sommardäck är ju rena livsfaran faktiskt.

  I höstas såg jag en tjej på min gård stå och hälla kokande vatten på rutorna på bilen. När vi andra skrapade isen med en isskrapa. Var tvungen att skratta lite och hjälpa henne. Stelfrusen bilruta och hon häller kokande vatten på. Hon hade tur att den inte sprack! Då blir man lite konfunderad. Bara kika på en jordglob och kolla var Svergie ligger….då får man inse att sånt här inte är snökaos utan helt normalt faktiskt och sånt vi får räkna med. Klaga över snön är liksom inte lönt utan hellre förberda sig på att den kommer varje år.

 4. Den stora massan människor är goda och hjälpsamma i grunden när det verkligen händer något. Det kan man inte tro när man följer nyhetsflödet. Men så är det. Verkligen. Vi behöver varandra vi människor nämligen. Kram och var rädd om dig i snöStockholmia.

 5. Tror tyvärr att de är bättre i småstäder och på landsbygden att hjälpa varandra än Stockholmare är. Jag kanade av vägen förra vintern utanför Sala och hamnade på snedden. De 45 min jag stod där och väntade på familjemedlemmar som var på väg för att hjälpa till stannade varenda en av 20 bilar som passerade och undrade om de kunde hjälpa till. Log brett när raggaren i bil med sommardäck på erbjöd sig. ☺ Övertygad om att högst ett par stannat i Stockholm med omnejd.

 6. Fast som inflyttad Norrbottning så ÄR det lika ”roligt” varje år, när kaoset slår till här i Sthlm! Jag fattar inte hur man kan ge sig ut i trafiken som bilist om man inte har vinterdäck. Vi hjälpte en tjej i morse när hon stod fast i snön, i en korsning. Hon hade vinterdäck men ingen van snö-körare. Upplever generellt att vi överlag blir ”snällare” när vi kan förenas i gemensam sak ex. snökaos, trafiken, pendelstrul. Fast jag är ju tacksam att jag har möjlighet att jobba hemifrån, dagar som dessa!

 7. Då ska vi inte tala om när ”stockholmarna” firar sportlov och påsklov i Stockholms nordligaste förort (ÅRE). Nästan alla kommer i stora Jeepar/suvar eller liknande och kör som idioter. Vansinnesomkörningar på krön, i kurvor och ställen med allmänt dålig sikt. Varför så bråttom? Är det inte bättre att komma fram – lite senare än inte alls? Här där jag bor – i Jämtland har vi en relativt ny rondell byggd på E-14, jag vet inte hur många bilar med 08-ursprung (även en hel del göteborgare faktiskt) som låg i diket de första åren. Håller man den hastighet som står, så ska man hinna se alla 8 skyltarna som varnar för rondell. 🙂
  Just nu verkar det iaf som att ni där nere har mer snö än vi här uppe 🙂 🙂

 8. Inte så konstigt att det kan bli kaos i Stockholm då det är så många fler som berörs
  I Stockholm bor det nästan en miljon människor och det är över 4000 gator som ska plogas, och många är väldigt beroende av att lokaltrafiken ska fungera

  1. 1 miljon ja….och resten av landet är liksom 9 miljoner till. Men skilnaden är att det skrivs inte i media på samma sätt om det. Att det skulle vara svårare för en stockholmare när det kommer snö tror jag inte ett dugg på. Vi har flera stora städer i detta landet där folk också är beroende av kollektivtrafiken. Men skillnaden är att man i Stockholm är van med en tunnelbana som går jämt medans på andra ställen har bussar som går en gång i halvtimmen/en gång i timmen.

 9. Känns lite trist att det är allmänt OK att ge sig på Stockholmare. Känner inte riktigt igen mig att invånare i övriga landet är så varma och ödmjuka. Har varit på åtskilliga middagar med människor norrifrån som helt ogenerat klagat på Stockholm och Stockholmare trots att vi sitter där. Tänk om det varit tvärsom.

  När det gäller trafiken och detta kaos så påverkar flera variabler. Man kan inte bara ta hänsyn till snömängden. Vi har trängre (inte lika lätt att skyffla ner snön i diken mm), utländska transportmedel med undermåliga däck (finns av naturliga orsaker många fler här än i resten av landet), mer utbyggt vägnät mm.

  Med detta sagt menar jag INTE att resten av Sverige är dryga och otrevliga. Bara att Stockholm och Stockholmare inte är så introverta, otrevliga och inkompetenta som det ibland kan ges sken av.

 10. Ja det är nog så att folk i stan är mer stressade än på landet. Så upplever jag
  det i alla fall. Bor på landet och tycker vi är hjälpsamma året om.
  Det känns tryggt och skönt tycker jag.
  Känner mig själv stressad när jag kommer till stan.
  Sen angående vinterväglaget så är det helt okej att köra då det är kallt och snön får ligga
  men här i mellan Sverige, södra Sverige så är det ju inte så utan det tinar och fryser på om vartannat
  så det är mest bara isig och knaggligt och det är ju då det blir problem på vägarna.
  Kallt hela tiden med snö så funkar det ju hur bra som helst men det inträffar ju inte nån längre
  tid här.

 11. Facebookcitat:
  ”Stockholm har ungefär 4300 gator, 100 spårvägsstationer ovan jord, 1.4 miljoner invånare, 500.000 fordon som passerar genom stan på ett dygn, 750.000 resenärer i lokaltrafiken varje dag.
  Du som sitter på en ort med en handfull vägar, en handfull invånare och 2,53 traktorplogar/snöskotrar/snöslungor per capita och tycker att stockholmare är patetiska som inte klarar av 40 cm snö.
  Tänk igen.”

  Tycker detta är rätt bra skrivet. Det är lätt att fnissa och säga att Stockholm borde lära av Plättebrohult. Men om EN bil fastnar på tvären, så stoppar den upp en buss, som i sin tur stoppar…ja, du kan ju tänka dig själv. Och även om varenda plog i hela Stockholms län ryckte ut, hur skulle DOM ta sig förbi? Och var skulle dom lägga snön?
  När Gävle drabbades av den berömda snökanonen 1998 (har jag för mig) så kom drygt 70 cm på ett dygn, och totalt 130 cm på några dagar. Titta gärna på film på Youtube om hur det var. Nu kom alltså hela 40 cm på EN DAG, och det över landets huvudstad. Tycker det är otroligt att det inte blev ett ännu större kaos.

 12. Minns att Gävle fick två meter snö -98, då stängde skolorna. Men jag bodde några mil utanför där det snöade endast 1.5m, så vi fick snällt gå till skolan. Haha.
  Men jag tror inte att er snöröjning är vad den borde vara? det verkar inte så… och trafiken på det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..