Ujuj, jag tror att jag har fuckat upp det, kan ni please hjälpa?!

Alltså. Vårt badrum. The never ending story. Golv och väggar är klara.

img_2740

Lyfte in all inredning härom dagen. Snygga grejer om jag får säga det själv. Då Golvpoolen inte hade granitskivor till dessa kommoder så beställde jag dom från IKEAs köksavdelning (fanns ej på badrumsavdelningen). På dom ska handfaten stå. Ni hänger med va?

 

Jag har ju bestämt det här badrummet helt själv eftersom det är The Year of the Wife just i år, vilket betyder att jag bestämmer RUBBET när det kommer till inredningen efter 15 år med skitfula ekmöbler och annat jag bara hatar.

 

När det kommer till just den här badrumsrenoveringen så har maken inte haft en susning om färg eller något. Nothing. Nada.

 

I går säger han: ”Du … ehh … hur tänker du kring dom där kommoderna?”

 

”Vamenaru?” 

 

”Alltså, du har ju lyft in dom här så du vet ju uppenbarligen att de väger satan…”

 

”Jaa?”

 

”Hur ska dom stå?”

 

”De ska HÄNGA på väggen fattaruväl!”

 

”Jaha. Hur då …. med dom här fjösiga skruvarna som följer med?”

 

Just där börjar jag bli lite svettig. Hinner tänka att man kanske får ha större skruvar, men varför följer inte såna med …?

 

”Mona, det finns inga reglar på väggen, vilket det GIVETVIS måste finnas om de ska sitta på väggen!”

 

Jag tänker att han är en Excel-fjant som inte vet ett skit om huruvida det finns reglar där bakom eller inte. men jag blir lite, liiiiite, varm i pannan. Vilket jag självklart inte kan visa.

 

”Ameh, herregud, om det nu inte skulle finnas det så är det väl bara att köpa ben på IKEA?! Det här är inga problem alls, så don’t you worry!”

 

… säger jag och går sur som fan därifrån.

 

Hela dagen går och jag kan inte släppa det här. Går in i badrummet och försöker kolla hur högt upp de ska sitta. Vad som är normalhöjden. Inser att om de ska sitta som de ska så måste benen vara typ en halvmeter. Det.Kommer.Se.Förjevligt.Ut.

badrum-svedbergs_1

Ungefär så här kommer det se ut, fast med svarta kommoder. 

10047_1

Så nu mina vänner, nu får ni fanimej hjälpa mig med en smart lösning fort som bara den. Hur högt ska kommoder sitta egentligen? Det är försäkringsbolaget som står för större delen av den här jätterenoveringen så det är tyvärr inte så att jag kan ringa snickaren och tjitttjatta, jag måste ha en färdig lösning när han dyker upp. Granitskivorna kommer förvisso inte förrän om en månad men jag m å s t e hitta en snygg lösning på problemet.

 

För jag pallar inte att höra ”vad var det jag sa?!” Vilket jag kommer få nedkört i halsen tills jag ligger i graven.

 1. Du ska nog prata med hantverkaren/snickaren. Det är nya regler för badrum och tätskikt och hur man sätter upp saker i badrum.
  Vi sätter vårt handfat i ena badrummet högre än standard pga att vi är långa och har ryggproblem.

 2. Kan du inte istället för ben bygga som en ”sarg/sockel” dvs ben med täckta sidor och ställa kommoderna på? Kanske inte riktigt det du tänkt dig men något bättre än 0,5meter ben

   1. Om handfatet ligger på skivan blir nog det där för högt. Standardhöjd är 90 men om handfat ligger uppepå bli det för högt

    1. Fast det hänger ju på hur lång man är…. Är man lite längre rekommenderas det att man sätter det lite högre. 🙂 Det gjorde vi i vårt badrum. Blev jätte-bra!

 3. Det är ganska vanligt att man får med för mesiga skruvar oavsett leverantör .Snacka ihop dig med snickaren så borde han kunna lösa det åt dig. Vi har precis gjort vårt badrum och vår kommod behövde också förstärkas med riktigt tjocka skruvar/reglar. Ring honom bums så kommer ni säkert hitta en lösning!Lycka till!

 4. Det hjälper så klart snickaren dig med. Han kan ju det där. Men en reglar måste ju såklart finnas om man ska fästa dom på väggen.

 5. Det bör finnas reglar/förstärkning i väggen på rätt höjd om du sätter kommoderna på samma ställe som det tidigare satt kommoder.
  Är det en gammal kåk med gamla väggar (dvs inte rena gipsväggar) så borde de klara det.
  Annars antar jag att man kan köra några extra molly om det är ren gipsväggar ELLER i värsta fall så kan man öppna upp väggen ”bakifrån” och trycka in reglar/förstärkning. Då bryter man inte tätskiktet och hela skiten behöver inte kaklas om. Dvs man går in i det angränsande rummet och tar upp ett hål i väggen för att stoppa in reglar/förstärkning för kommoderna från det hållet. Borde ta en snickare + målare max nån dag (om det intilliggande rummet är rensat så de har yta att jobba på)

  1. Ja, när vi byggde vårt badrum ville vi ha handfatet högre upp än det gamla … och då var det redan kaklat klart (. Förstås) … och de pratade inte om reglar .. de pratade ” kottlingar” som skulle ligga vågrätt mellan reglarna typ .. Och de gjorde de jättesmudigtvfrån andra sidan väggen . Så som du skriver.

 6. Fast det finns naturligtvis reglar inuti väggen, inte på den.. Däremot kan ni sätta en svartmålad regel under respektive kommod som extra stöd att vila på. Gör dem lite kortare än kommoden så kommer det inte att synas alls. Det där grejar en snickare lätt som en plätt.

  1. Nä, det har blivit något tekniskt jäkla strul. Facebook har lagt in algoritmer, eller vad fasen det heter, som gör att det blir problem med att lägga upp sina inlägg. De vill att man k ö p e r spridningen i stället. Därför har mina automatiska uppdateringar slutat fungera. En massa tekniskt bla bla bla, som jag inte förstod mig på när Tailsweep förklarade…

 7. Precis som alla andra rekommenderat, prata med snickaren så löser han det med större skruvar och utanpåliggande reglar som inte syns när kommoderna väl är uppsatta. Vi flyttade in i ett nytt hus för ett halvår sedan och har vägghängda kommoder (från Svedbergs) i badrummen. Där följde det med en skena/regel i metall som man först skruvade fast i väggen och sedan hängde kommoden på och fäste med ytterligare skruvar i väggen. Då vi har småbarn och jag är lite extra ”säkerhetsmedveten” (läs katastroftankar deluxe) så la sig maken med hela sin tyngd (90 kg) på kommoden (som i sig är tung) och den satt som berget. Så jag är säker på att snickaren kan ordna en liknande lösning som orkar med både kommoder och granitskiva.

 8. ursäkta, men har du inte planerat badrummet färdigt när de började? hur vet du då var vattnet till kranar etc ska komma ut i väggen? för de har väl använt Qvickbox eller ? och att brunnar ligger rätt o stämmer med fogarna i klinkersen. Det behövs lite räknande o planering men sen blir det så bra. och snyggt.
  har ni inte sett till att det finns något bakom att fästa kommoder o skåp i? finns det ingen som har en helhetsbild med hur det kommer att bli? Installation enligt Säkervatten kräver ju försäkringsbolagen, då kan du ju inte skruva hur som helst o bryta tätskiktet. Verkar underligt. Sen vet jag att väggar kan hålla väldigt många kilo, troligen ligger det trä bakom tätskiktet
  . Kommonderna är ju till för att sätta på vägg. Det visste väl byggarna som gjorde väggarna att du skulle ha?. Snickarn har detta som sin proffession så han fixar det. Om försäkringsbolaget godkänner honom vet han helt säkert vad han gör.

  1. Saken är den att jag bestämde mig för ny inredning mitt i allt. Försäkringsbolaget åtar sig en återställning. I vårt fall betyder det att ingen intredning var skadad, endast läckage i golv, vilket betydde att golv och väggar var tvungna att rivas. Han som är ansvarig för bygget vet dock att det är kommoder som ska upp men för säkerhets skull har jag dragit iväg ett mail till honom nu på morgonen, en påminnelse. Han fick för länge sedan en beskrivning av mig så det borde inte vara några problem … kan jag tycka. Den byggnadsfirma som gör det här är utsedda av försäkringsbolaget…
   Vårt badrum byggdes för 13 år sedan men tydligen har reglerna ändrats två gånger sedan dess … så de har superkoll.

 9. Hej hopp. När man kaklar badrum måste man ha endast 30 cm mellan reglarna.
  Så du har säkert MASSOR med reglar där snickarn kan sätta fast dina fina skåp! 🙂
  kram från Norrland där det nu snöar…. bläk…. /Ella

 10. Kaklet sitter väl på någon form av skiva så reglar finns det säkerligen. Men tänk på att granitskivan väger mycket också så skruva ordentligt 🙂 Men det där fixar snickaren! Kommer bli superfint!

 11. Men jisses… klart det finns reglar!
  Dummaste jag hört…
  Annars håller inte huset ihop.
  Tycker maken kan lägga sin tid på att rensa strumpbyrån istället.

 12. Tänk också på att granitskivor väger…. massor. Så väggen ska inte bara klara kommoderna + handfat utan även graniten. 🙂

 13. Köpa till en smala lådor o sätta ovanför dom höga lådorna så det blir högre o sen sockel under. De smala lådorna är perfekt till smink eller armband

 14. Vi har vägghängda skåp och precis som Sandra W har de en lång metallskena som är fäst i väggen och som sedan skåpen är fäst på. Den följde med våra skåp från Aspen så det var iofs inget vi behövde köpa till.

 15. Jag tycker gott att maken kan gravera ”vad var det jag sa” på en framtida likkista. Kanske t.o.m. i ögonhöjd på insidan av locket. 😉 😛

 16. Du tänkte inte på att beställa nått snyggt stativ eller underrede av er smed? Det hade ju varit något som ingen annan haft.

  1. Det har du rätt i, inte tänkt på det. Fick dock svar från han som är byggherre i det här projektet och han påstår att det inte ska vara några problem…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..