När man faktiskt måste läsa

Det här är ingen politisk blogg, inte heller en cup cake-blogg där allt är ljust, vitt med vattenkammade barn. Den här bloggen är värre än så, den är ytlig. Ytlig för att vara en hörna i mitt liv där det inte är en massa problem, pedofiler och annat skit. Jag tar sällan ställning mot något här inne, blandar inte in politik utan håller mig till mina Louis Vuitton-väskor och annat som helst har med shopping att göra.

 

Men, som sagt, det här är bara en del av mitt jag. I min andra del är inte shopping särskilt viktigt. Det finns en himla massa annat som har bra mycket större betydelse. Läser ofta debattartiklar och nu kan jag inte hålla mig.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-17-kl-08-02-58

Igår läste jag en artikel som fick mig att gå i taket. Om du a l d r i g orkar läsa sånt här så please, gör ett undantag. Fifan så bra skrivet. HÄR hittar du den.

 

 

 1. Alla är välkomna till Sverige men när man väl kommit hit får man anamma ”svenska” värderingar eller åka nån annanstans. Men det värsta är att politikerna är så rädda för att bli klassade som rasister om man har minsta synpunkt på vad någon med en annan hudfärg eller religion gör. Mänskliga rättigheter (även för kvinnor!) ska f-n alltid gå före kultur eller religion. Det finns så jäkla mycket övergrepp som rättfärdigas genom att det påstås vara en viktig del av en kultur eller religion. Och det är bara SD som tjänar på politikernas undfallenhet.

  1. well spoken. Finns det någon som fortfarande med högburen min står över vad kvinnor som levt i hederskulturer och vet vad de pratar om rapporterar? Lan inte tänka mig något mer ickefeministiskt systerskap i så fall. Bra inlägg av artikelförfattarna

 2. Skönt att någon vågar skriva vad som verkligen sker. Har i flera år funderat på hur alla ”feminister” i vårt land kan ha överseende med vad som pågår i förorterna. Jag brukar säga, ”går den som en anka, ser ut som anka och låter som en anka, ja då ÄR det en anka”. Vi måste sluta möjliggöra detta beteende.

 3. Jag vill att min dotter ska ha samma rättigheter och möjligheter i livet som alla andra. Det är feminism och jag är feminist av den anledningen. Blir genuint ledsen när ni och andra använder ordet feminist nedsättande eller som ett skällsord. Ni har ingen aning om var jag står i andra frågor än just inställningen att det ska vara jämlikt så sluta gruppera ihop och sluta använd feminist som ett skällsord. Såvida du inte tycker det ska vara jämställt, då kanske det är stringent!

  1. Ordet feminism är kidnappat och inbegriper numera en marxistisk ideologi. Menar man feminism i början av 90talet? Ja då är det ngt annat, men den feminism som är tongivande idag är inte den upphöjda över andra, hederliga ädla rörelse som en del tror.

   Ingen av oss är oskrivna blad och vi är kvinnor. Jag har också en dotter, jag har en syster och en mor. Kampen för kvinnors väl och ve går inte genom att förringa hedersvåld och det var väl vad sakfrågan handlade om? Jag har inget ansvar om du blir genuint ledsen över att det finns andra erfarenheter än din kring feminismen som den utvecklats till idag. Bli förbannad på dem som kidnappat den istället. Jag tex är inte DIN fiende, framförallt har jag som sagt ingen som helst aning om DIN feminism och du behöver inte hoppa in i den grupp jag och textförfattarna kritiserar. Den feminism JAG vänder mig mot med skärpa är den artikelförfattarna ger exempel på. Det vill säga; det totala sveket mot kvinnor med andra erfarenheter som ropar efter hjälp.

   1. Feminister förringar inte hedersvåld. Feminister sviker inte kvinnor och barn som drabbas av det heller. Du har nog lyssnat lite för mycket på de som kidnappat ordet feminism, dvs antifeministerna.

 4. Dåligt av Moderaten Kahin att med sitt antifeministiska följe polisanmäla vänsterkvinnor som engagerar sig mot hedersvåld/förtryck. Ett välkänt och beprövat knep bland män för att tysta kvinnor.

  I övrigt förstår jag inte mycket av de feministiska artikelförfattarnas tankegångar? Menar de att nuvarande, det de kallar ”vår feministiska regering” måste bytas ut till en antifeministisk högerregering och att antifeministiska högeranhängare skulle göra ett bättre jobb med att försöka stoppa hedersvåld/förtryck och verka för jämlikhet och jämställdhet? Trots att de alltså själva inser att så inte blir fallet samt att Alliansregeringen inte gjorde någonting alls åt problemet under de närmare 10 år som de satt vid makten och tog in en massa invandrare till landet som de fullständigt misslyckades med att integrera?

  Jag förstår inte poängen men kanske är poängen bara att anklaga kvinnor och feminister för att inte lyckas lösa mäns problem med hedersvåld och förtryck? Som om det självklart skulle vara feministers problem att lösa åt män, nuvarande regering och alla tidigare regeringar? Höga krav ställs på kvinnorörelsen må jag säga.

 5. Åh, tycker att det är lite synd att artikeln är så obildad och aggressiv. Problematiserar och kör på med en komparativ metod som inte riktigt håller måttet. Önskar att denne kunde sätta sig ner en liten stund, läsa en bok om ideologier. Sedan bestämma sig för krig/revolution eller politisk reformation och föra en talan därefter. Kontentan går väl hem ändå, men.
  Jag tycker ju att vi jobbar mot hederskulturer, det gör vi redan, bara av att finnas till. En generationsfråga som kommer förändras, men det skadar inte med fler resurser här och nu. Men att göra det när man samtidigt smutskastar och hatar. Nej. Lite för extremt för min smak. Bekämpa extremister med extremister… No. No.

  1. Ursäkta om jag låter lite hård nu, men är det något som låter obildat så är det att säga att hederskulturer ”är en generationsfråga som kommer att förändras”. Säg det till min gamla klasskamrat från högstadiet som var 14 år när våra klassföreståndaree gratulerade henne till äktenskapet. Säg det till Abbas Rezai…eller eh.. det blir lite svårt va eftersom han torterades till döds med välvillig men opåläst socialtjänstpersonal inom räckhåll.. Säg det till hon vars föräldrar inte väljer sommarens semesterort efter antalet soltimmar och hotellomdömnen hos fritidsresor utan efter bäst möjligheter att få sin dotters yttre könsorgan borthackade och igensydda i hederns namn. Eller för all del, säg det till artikelförfattarna vars vittnesmål artikeln är. ”Äh det går snart över”.

   Jag gillar inte heller att jämföra för jämförandets skull men att ifrågasätta regeringens självpåtagna titel är i allra högsta grad relevant när de visar vilka ”generationsfrågor” som inte kan tillåtas att ”växa bort” som exvis vuxna mämminskors fria val av den som ska vårda deras egna barn eller privata börsbolags styrelsesammansättning (”det gårr för långsamt utan statlig inblandning” heter det ju) och vilka som prioriteras ned: flickors och kvinnors liv, hälsa och mänskliga rättigheter.

   Att peka ut detta omänskliga svek mot de allra mest utsatta – flickor och kvinnor med invandrarbakgrund i framför allt socioekonomiskt svaga områden är knappast ”hat och smutskastning”. Men jag förstår att det är obekvämt och pajar stämningen.
   Så vad är mina förslag att vi ska göra istället?
   * Dra in varenda krona av stöd till föreningar, religiösa samfund och andra organisationer som inte aktivt motverkar könssegregation och hederskultur.
   * Omfördela utbildningsmedel från vetenskapsvidrig (obligatorisk) genuspedagogik till att utbilda socialtjänst i hedersproblematik
   samt öka resurserna för den praktiska hanteringen av densamma (exvis fler safe houses med behörig personal, bättre LVU/omlaceringsmöjligheter)
   * Göra barnkonventionen till lag och se till att den efterlevs.
   * Låta barnmorskor/socinomer/psykologer/poliser/övrig relevant personal med egna bakgrunder i hederskulturer och anknytning till särskilt hårt ansatta områden få bedriva lokala bildningskampanjer – ta vara på deras möjligheter att få igång samtal, tillgång till ochförtroende från grannarna mm. det ska inte gå att ducka denna kunskap
   *Kräva en nationell handlingsplan för samtliga vårdinrättningar att anmäla/följa upp/arbeta preventivt
   *Att stifta lagar räcker inte – rättsväsendet måste hänga med, HD måste pröva fler fall, det behövs fler prejudicerande domar, det behövs en fördjupning och modernisering av kunskaperna hela vägen ner till juridikprogrammen och poliserna i yttre tjänst.

   Jag som är uppväxt i ett s.k. utanförskapsområde skulle kunna skriva en bok om det här, listan på åtgärder blir lätt längre än vad det finns utrymme i kommentarsfältet, så jag avslutar med att säga vad vi INTE behöver göra mer av och det är att kalla det här för ett ”generationsproblem som går över av sig självt”

   1. Men jag skrev ju det, ”det skadar inte med fler resurser här och nu”.
    Det är en generationsfråga men det utesluter inte andra faktum, inget jag har förnekat alls, snarare tvärtom – påpekat. Så förstår inte riktigt dig nu.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..