Vad vet ni om magnesium och krom?

Jag måste börja äta magnesium och krom men när jag googlar verkar det var en hel jefla djungel.

 

H u r vet jag vad som är bra och vad som är skit? Ska det vara i koncentrat, eller vad är bäst? Jag äter ju kalciumtabletter och läste nånstans att det hämmar intaget av krom … eller om det var magnesium. Hur gör jag då?

 

Har ju läst om tabletter där innehållet är mikroskopiskt så jag vill verkligen veta exakt vad jag ska köpa. Är det någon av er som är bra på det här?

 1. Krom är inga större konstigheter, välj bara ett märke av bra kvalitet som t ex Holistic, Solgar, Alpha Plus eller Great Earth. När det gäller magnesium så är det viktigare att veta vad man väljer, den vanligaste formen i kosttillskott är magnesiumoxid, men denna form kan kroppen nästan inte alls ta upp utan istället fungerar det som laxermedel. Magnesiumcitrat är ett bättre alternativ och det är också ganska vanligt, men ännu bättre är t ex magnesiumglycinat som är en form som kroppen lätt tar upp och som vanligtvis inte påverkar magen alls, och det gör det också lättare att ta högre doser för att avhjälpa brist. Alpha Plus har ett bra magnesiumtillskott. När du ändå är i farten vill jag rekommendera att du lägger till vitamin K2 och D-vitamin om du inte redan äter det. Båda två är viktiga för bland annat upptaget och deponeringen av mineraler, och kan motverkar benskörhet. Det är speciellt viktigt med dessa om man tar tillskott av kalcium så att det verkligen deponeras i ben och tänder och inte i mjukdelar som muskler och blodkärl. Vill du ha länkar till produkter och prisvärda inköpsställen så maila mig. 🙂

 2. Jag har ätit magnesium i flera år nu då det minskar symtomen från en neurologisk sjukdom jag har och det är verkligen stor skillnad! Bästa jag har gjort! Det viktigaste är att välja rätt beredningsform så kroppen har en chans att ta upp det (ex magnesiumcitrat, -glycinat, -malat) + att våga äta högre dos än vad som rekommenderas för att få full effekt. Biverkningen av en för hög dos är diarré så jag gjorde som så att jag ökade fram till magen gick bananas och sen minskade jag det tills det var lugn och ro. Summa summarum hamnade jag på en dos på 600 mg per dag kontra livsmedelsverkets rekommenderade dos på 280 mg för kvinnor. Själv så tycker jag att man kan hitta bra info på http://kurera.se/magnesium-mg/ och där står det även om förhållandet mellan magnesium och kalcium. Det finns garanterat även info om krom.
  Lycka till!!

 3. Jag fick precis lära mig att ta kalcium-tabletterna ca 2-3 timmar efter krom eller zink
  Har bara ätit dessa i 4 år så lite konstigt att ingen nämnt det förutm. Jag får mina utskriva av husläkaren

 4. Att inta magnesiumoxid med mat är att föredra, vilket det är att rekommendera för merparten av alla kosttillskott.
  Om man ska äta magnesium på tom mage så är citrat överlägset, men i samband med mat så spelar det ingen roll vilken sort man tar eftersom magen kelaterar mineralerna så det tas upp i kroppen.

  krompikolinat är en av de bästa sorterna av krom att äta.

  Jag skulle rekommendera Helhetshälsa som märke. http://www.helhetshalsa.se/
  Dom har egen svensk tillverkning i Borghamn.

 5. Viktigt att du tar Magnesiumcitrat, det tar kroppen upp bättre! Inte magnesiumoxid.
  Brukar gå till hälsokosten och fråga, och be om hjälp med vilken sort som har bäst innehåll!

 6. Ta Baricol så får du hela konceptet. Framtaget för gastric bypass opade. Säljs på nätet finns i gbg. Doktorer på sahlgrenska sjukhuset som gör Operationen har varit med och forskat/tagit fram baricol. Finns som brustabl eller tuggtabl. Konstigt att doktorerna i stora staden inte upplyser om detta. Du kan få provförpackning, gå in på nätet och sök. Snabb leverans endast tre tabl per dsg som innejåller det man behöver som opad.
  Du slipper ta allt i separata piller.

  med och tagit fram tabletter och även brustabl. Konstigt att man intd berättar om detta i storstaden?

   1. Hm, direktiven på vad man ska äta efter operation skiljer sig något genom länen. Jag ska ”bara” äta multivitamin, B12 (och Omeprazol som då inte är varken vitamin eller mineral). För mig blir det avsevärt dyrare med detta preparat.
    Maken som opats i ”storstan” skulle efter sin op äta järn (det tog de bort när de insåg att han inte var en menstruerande kvinna), kalcium, multivitamin samt B12 – för honom kanske det går jämnt upp.
    Jag har dock två funderingar…för det första, hur kan kalciumbehovet tillgodoses av en ”multitablett” när upptaget hämmas av andra ämnen? Då blir det ju lite som att köpa hem mjölk, öppna förpackningen, hälla det över huvudet och tycka att man fått i sig det…för det andra, om nu preparatet är ett multivitamin utan konstigheter och har funnits i tre år, varför finns det inte till salu någon annanstans än via egen hemsida? När jag skummar den faktiska innehållsförteckningen så visar en dagsdos Baricol på ett intag av tex B12 på 28 000 % av rekommenderat dagsintag och jag har fått direktiv av min läkare att inte ens ta B12 dagligen numera då jag hade höga värden vilket enligt denne inte heller var bra.
    Ofta så rekommenderar läkarkåren inte alternativa preparat för att de vill att kunderna ska köpa dyrare produkter via apoteksmonopolet eller vad man nu säger men det fungerar dåligt som ursäkt i det här fallet.
    Ska nog studera innehållsförteckningarna ordentligt vid ett annat tillfälle och se om jag blir något klokare.

    1. Det är väl som med allt annat. Det kan inte passa alla. Däremot har min kirurg och sköterska sagt att det inte är farligt för kroppen att få för mycket B12. Kroppen tar hand om det själv. Beträffande Baricol tror jag det skulle bli väsentligt dyrare via apoteksbolagen.

   2. Kul att kunna vara till hjälp.
    Hoppas det blir bra. Jag har kört dem två år nu och alla prover är bra vid kontrollerna. Brukar ta ett provbatteri varje halvår.

 7. Jag skulle råda dig att i första hand fråga din läkare. Det går att ta prover för att se om man har brist. Att överdosera utan att veta om man ens behöver det är aldrig bra. // Sjuksköterska

 8. Hej Mona jag äter magnesium tabletter ! Funkar då jag vaknar o fick lätt kramp I vaden förr ! Sover bättre dels ingen kramp längre ! Lycka till

 9. Jag fick recept av min husläkare på magnesium så sent som förra veckan, skall ta 1 tablett 2 går per dag . 120 mg x 2 alltså.
  Fick en burk med 60 tabletter som kostade 75 kronor,dessa skulle oxå lindra nervvärk fan trot !!

 10. Hej Mona!
  Det är kalcium och magnesium som slår ut varandra. Då är det viktigt att ta kalciumtabletter på morgonen och magnesium citerat på kvällen, för att undvika detta problem. Kram C

 11. Fråga läkaren. För du har väl kollat först att du behöver äta magnesium?
  Jag äter magnesium eftersom jag hade brist.
  Men vad jag förstod på läkaren så är det inte bra att öra varje dag för alltid. Och inte bra att äta om man absolut inte behöver det.

 12. Skulle lägga till på min förra kommentar men nu var den borta!?
  Jag köper magnesium tabletter på apoteket.
  Märke Gevita.300 mg.

 13. Tips att ta magnesiumet på kvällen, det lugnar ner och man sover mycket bättre. Det minskar oxå träningsvärk men det är väl ingen risk här väl? Nån nämnde ledvärk i tråden och ja, jag börjar få artros i händerna (ärftligt) och upplever stor skillnad när jag tar tabletterna. Nu har sambon upptäckt dem oxå och tror att han ska bli 10 år yngre så de tar slut jämt, får gömma mina burkar som värsta missbrukaren

 14. Det bästa magnesiumet finns på apoteket, Ledins magnesium 250 mg.
  Var försiktig med hälsokost, deras magnesium är så mycket svagare.

 15. Min mamma sa idag att man bara blir pålurad att äta mycket magnesium av en anledning. För att ni ska brinna fortare när ni väl kremeras

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..