Är det jag som är ute och hojar, eller?

Jag har en väldigt disträ man. Han jobbar 7 dagar i veckan och inte alltför sällan så är han supertrött. Inget ovanligt att hitta ketchupen i skåpet för glas …. eller andra konstigheter.

 

Härom dagen lyckades han slänga diskborsten i soporna utan att märka det. Jag fattade inte själv vart den har tagit vägen förrän det är för sent. Den ligger i soporna ute i sopvagnen, eller vad den där gröna saken på uppfarten heter.

 

Jag må ha en man som är disträ men jag trodde åtminstone att han hade liiiite koll på vad som gäller i det här hushållet. Mina diskborstar har de senaste åren varit svarta. Helsvarta. Jag är noga med det. Svåra att få tag i  så när jag väl får det köper jag flera stycken. Det här var den sista jag hade.

 

Det går två dagar utan borste och jag inser att jag inte klarar mig en sekund till. Diska med svamp är inte min grej.

img_8922
Panikköper en svartvit på dyr-ICA. De hade ingen helsvart. Vitt kunde också ha gått. I krisfall.

 

Två timmar senare kommer maken hem. Han hade haft samma tanke och tyckte att han varit skitduktig som gått och köpt inte bara en, utan t v å diskborstar. Vill ha en klapp på axeln. Jag noterar att påsen de ligger i kommer från Office Depot, en kontorsbutik som ligger i botten på vårt kontor. Redan där anar jag oråd. De är ju inte direkt kända för heminredningsprylar.

img_8923

Han tömmer påsen och jag fick en smärre hjärtinfarkt. En blå och en röd diskborste. BLÅ OCH RÖD!

 

”Hur tänkte du nu?”

 

”Vadå?”

img_8926

”Tycker du att dom passar in med våra färger i köket?” (Vår fondvägg i rosa/brunt/guld … typ. (Designers Guild … för någon kommer alltid att fråga.))

 

”Asså, det är d i s k b o r s t a r!”

 

”Ja, exakt, som syns HELA tiden!”

 

”Du är fan störd Mona.”

 

Alltså, tycker ni det också, eller är det han som är felvaggad?!

 

Hur som, dom åker till kontoret. Aint gånna häppend att de stannar i mitt kök.

 1. Ja, den här gången är du faktiskt ute på en Monark. 😀

  Jag kör olika färg varje gång jag byter för då vet jag att den är ny och fräsch.

 2. Det är diskborstar. Ingen bryr sig om vilken färg de har. Det är funktionen man är ute efter. Kan hängas på en krok under diskbänken (om man har ett skåp där) om man inte står ut med att se den. När jag läser sånt här tänker jag alltid att människor behöver fundera över vad som är viktigt i livet EGENTLIGEN (ej menat som kritik av dig som person utan mer mänskligheten i stort).

   1. Tänkte det då jag skrev min kommentar, men jag vidhåller min åsikt – lägg energin på det som är viktigt och betyder något. Skulle kunna vara så att ”utbrott” över bagateller eg handlar om ngt annat också, dvs det jävliga man eg vill glömma. Men jag lovar att disken blir ren, oavsett borstens färg 😉

 3. Aldrig i livet att jag skulle komma på tanken att diskborstarna (eller disksvamparna) skulle MATCHA inredningen eller så. Man måste inte ha den framme utan den kan vara lättillgänglig ändå…jag har dock både svamp, borste, trasa och ”propp” framme oftast i olika färger. Diskborsten duger ju bara till grytor/kastruller osv, resten diskas med svamp men så har vi ingen diskmaskin i vårt 5-mannahushåll heller…

  1. Håller med ang svamp och diskborste

   Diskborste används till grytor o så, medans svamp används till tallrikar, glas bestick och dylikt

   An ser skillnad på när t ex en kaffekopp e diskad med borste vs svamp. Då jag själv nästanalltid använder svamp och när jag hälsade på mormor på serviceboendet såg man på hennes koppar att personalen bara diskade ur med borste

   Färg spelar mindre roll, huvudsaken den är bra

   Så du är ute och hojjar så långt det går Mona

 4. Han är felvaggad. Så in i bomben. Diskborsten ska matcha övriga köket, så enkelt är det.

  Min partner har slutat köpa inredning och diskborstar till vårt hem. Jag får alltid en smärre hjärtinfarkt när hen kommer hem med något.

 5. Eeeeh, ja, nu är du verkligen ute och hojar. Vad spelar det för roll? Tagga ner, andas och fundera över vad som verkligen betyder något i livet. Lite vääääl ytligt här inne på sistone… vet att du mår dåligt vilket jag har full förståelse och respekt för men det på ytan går ju inte att laga det inre. Kram

  1. Tack men det är så här det kommer vara här inne. Lång tid framöver. Sorry. Ibland losar man läsare, och ibland vinner man nya. Kan inte vara alla till lags jämt. Även om jag skulle önska!=)

   1. Lite ytlighet skadar inte, det behöver väl inte vara så allvarlig jämnt?
    Ibland kan det vara skönt att läsa om triviala saker när man själv har fullt upp.

 6. Det är han som är felvaggad och ett blindstyre samt har huv’et under armen och klämmer på det. Ta detta till intäkt för att du och bara du ska besluta om hur det ska se ut hemma. Börja med att kasta ut det gamla härket till bubbelbadkar — bara du ställer in något annat på dess plats kommer han uppenbarligen inte att märka något. 😉

 7. Denna gång är du helt ute och cyklar. Hur orkar du lägga energi på att bli irriterad på färgen. Diskborste som diskborste . Mannen ska ha en eloge för att han kom ihåg att köpa diskborstar över huvud taget .

  1. Haha, jag visste att det skulle bli två läger här inne. Det där med kryddorna, som Lotta skriver, är ju rätt intressant. Undrar hur många av oss som håller oss till samma märke … för utseendets skull!

   1. Vadå, köper inte alla samma sorts kryddor så att det ser enhetligt ut i lådan (mina syns inte ens) och sen sorterar dem i bokstavsordning? Egentligen är jag värsta slarvmajan men vissa saker är viktiga. =)
    Då mitt kök är svart och vitt brukar jag köpa lite färgglada diskborstar. Hatar att diska så de gör mig lite gladare. I mitt nästa kök ska jag ha två diskmaskiner….

 8. Man gör som man vill men jag tycker att du har helt rätt! Varför ska det inte matcha? Varför skulle man inte vilja ha en diskborste som passar in? En del köper kryddor av samma märke för att de ska se snyggt ut, en del köper nagellack som ska passa ihop med en tröja och tja, en del köper helt enkelt diskborstar som passar köksinredningen. Många varma kramar till dig från mig (som aldrig kommenterar annars)

 9. Kommenterar i stort sett aldrig, detta blir nog tredje gång. Men måste bara säga att han är felvaggad, inte du. Jag har alltid samman färg på diskborste, ”vaskskrapa”, disktrasa och svamp (om möjligt), då jag håller med dig, det är en del av inredningen. Dessa saker i sin natur är fula med blir mindre fula om man matchar dom, blir en enhet som syns mindre istället för massa plotter som syns Jättetydlig och ger ett stökigt intryck.

 10. Jag ser till att matcha både diskborste och disktrasa här hemma, så jag är helt på din sida! När de ligger framme vill man ju i alla fall att de inte ska lysa i någon groteskt avvikande färg…och jag skulle inte heller blivit glad för just en röd eller kornblå variant som de du fick. Kanske uppfattas som petigt att matcha med inredningen, men för mig blir det en sak mindre som stör ögat och därmed sparar min dagliga tolerans/energi till andra saker, som behöver det bättre. Vilsamt för ögat = vilsamt för själen, i alla fall för mig. 🙂

 11. Haha! Känner igen mig! Ibland i alla fall… Det går i perioder om det är viktigt med vilken färg diskborsten har. Kör också svart, silvergrå funkar också. Det svåra är att hitta bra disktrasor som matchar…
  I båten ska det vara blå diskborstar!

 12. Har alltid diskborsten i diskmaskinen (blir därmed rengjord minst 1 gång/dag) plus en extra i en låda under diskbänken för de fall då vi behöver en diskborste när maskinen går.

 13. Du är ute å cyklar . Uppskatta det han gör istället !
  Du vet att vi älskar dig , men som ngn skrivit redan ,, lite väl ytligt å väl mkt shopping på sistone. Vet att du shoppar när du mår dåligt ( vi lider med dig/er) men kanske du kunde skänka pengarna du lägger på ”meningslösa” prylar till dom som faktiskt inte har råd ngt . Kan ju ge en meningsfull känsla i själen som varar längre ? Va rädd om dig /er <3

  1. Jag skänker OCH jag shoppar. Mitt sätt att hantera problem. Som du vet är det här en 100% ytlig blogg, sen att det råkat trilla in lite inlägg av annan karaktär är ”olycksfall i arbetet”. Har från dag ett varit noga med att tala om att jag aldrig kommer erbjuda något annat än yta här!=))

   1. Där har du fel Mona. 100% yta är det inte. Jag har hängt här så länge så jag vet, så enligt en noga uträknad Excel-fil så är rätt svar 97,5% humor…….. Inget annat❤️

    Pöss

 14. Alltså, jag förstår dig till hundra procent. Eftersom disktrasor bara säljs i 4 pack i olika epilepsi-framkallande färger så köper jag ett paket och använder bara 1. Färgkombinationer är viktig liksom, för det blir ju så att trasan hänger på kranen i köket hela tiden. Då får den ju vara vit. Precis som min diskborste. Det måste ju matcha gardinerna i sovrummet och mattan i hallen. Hallåååå vem vill inte ha en röd tråd i hemmet?? Det vill vi på landet bredvid slottet….

  1. I en av affärerna som säljer disktrasor i min närhet kan man köpa disktrasor i ”lösvikt”. 10 st för 10 kr. Man får alltså välja färg. 🙂

 15. Jag är med dig Mona, självklart matchar man diskborstarna till köksinredningen, varför finns det annars diskborstar i tusen olika färger? Detsamma gäller naturligtvis för disktrasa, kökshanddukar, diskhanddukar, osv. Jag skulle vilja hävda att frågan är felställd från början, varför skull man inte matcha diskborsten? Diska blir aldrig roligt men det blir lite mindre plågsamt om diskborsten matchar tapeten och kaklet. 🙂

 16. Håller med dig. Ännu värre är det ju med disktrasor där man blir tvingad att köpa massa färger man inte vill ha bara för att de ligger packade så……. 🙂

 17. *skrattar* visst är det trevligt om diskborste matchar övrig inredning men Mona, gubben din köpte ju iallafall nya diskborstar till er. Han vill nog bara ha ny köksinredning.

 18. Haha Mona, du ÄR helt störd!
  Klagar på diskborsten när du har den där jättefula svarta hyllan med massa plotter i mot den fina tapeten.

  1. Jag veeet, hela huset är en jävla röra eftersom vi renoverar badrummet. Oordning precis överallt men om 2-3 veckor är allt klart och då jävlar är husets Gestapo tillbaka igen!

 19. När diskborstar diskuteras undrar jag om ni köper dem i mataffären och de håller knappt en vecka? Själv har jag sedan många år köpt mina på Granngården (heter nog något annat nu) av märket DeLaval. En nästan helt outslitlig diskborste med fast borst. Kör den i diskmaskinen minst en gång i veckan och byter den 1 gång om året, det är mycket bra kvalitet så priset är dyrare än vanliga diskborstar. Skaftet är vitt och borsten är blå. Varning – De som en gång använt denna kan inte gå tillbaka till vanliga diskborstar.
  Mona – den matchar inte ditt kök, så du lär väl inte prova 😉

  1. De är heeeeelt suveräna! Brukar få i en sån i julklapp varje år i tillhörande presentask. Visst, de är inte så vackra men håller i en evighet. De man köper på Ica är ju värdelösa efter ett litet tag.

 20. Ibland kan det vara otroligt skönt och befriande att fokusera på ytliga grejer när den berömda verkligheten suger hårt…
  En relativt ofarlig drog och så länge det handlar om diskborstar inte heller speciellt kostsam
  Huruvida borstarna måste matcha eller inte det måste jag fundera lite på……

 21. Jag vill också att diskborstarna ska vara svarta. Sist hittade jag på Ikea och köpte flera stycken. Och yta kan visst vara viktigt. Jag mår just nu sämre än jag någonsin gjort tidigare och kan jag kontrollera ytan när allt annat är kaos så låt det vara så. Självklart får man tycka tvärtom, men jag tycker att man ska respektera hur du väljer att hantera ditt helvete. All kärlek. ❤️

 22. Jag håller med du! Har både diskborste och disktrasa hängandes framme och matchar dem med blomkrukor och ljusen på bordet!
  Det finns så många snygga disktrasor nu för tiden oxå.

 23. Färgen på diskborste spelar ingen roll, men att kalla det ytligt, känns som en överdrift. Tänk om alla tänkte lika i allt, bevaremigväl…

 24. Åhhh vad jag saknar diskborstar! Här köper vi diskmedel i kakform med tillhörande svamp, tur att jag bara har två pytterum och måste diska ute i den gemensamma kranen för annars hade jag haft problem. Med vänlig hälsning, hon som alltid hade matchande prylar när hon bodde i Sverige.

 25. Jag förstår att du vill ha svarta för att de är snyggare (även om man lättare ser på en vit om den är ren).

  Men tänk istället så här VARJE gång du ser den röda eller blåa: ”Shit, pomfritt – det är min man det! Min man som köper diskborste! Min man som dessutom köper två så det ska finnas! Min man med dålig smak när det gäller inredning – med det är MIN man!”

  Vi hade troligen inte haft diskborste om jag skulle sitta här och vänta på en blå eller röd. Eller en grön för den delen.

 26. Han är felvaggad (låter så hemskt men jag skriver ordet med ett leende) precis som min man när det gäller färg och matchning. (Tror att både din å min man är perfekta på annat) Såklart måste diskborsten vara svart med svart borst, i nödfall med vit borst. Ja, det låter som väldigt ytligt osv men att vara lite lagom knäpp är nog bara bra.

 27. Nu blev det svårt. Jag har en svart diskborste för att diska ur kastruller och stekpannor där maten missfärgar en diskborste med vita borst. Du har ju röda och blå grejer i den där vägghängda förvaringsmannicken. Då får du nog rensa i den också, skulle jag säga, om du inte klarar en röd eller blå diskborste. Ta ett par djupa andetag och fokusera på viktiga saker i stället.

  1. Du, den ska bort över huvud taget! Och som jag skrev till nån annan här; är det jävligt rörigt på insidan så kan jag åtminstone ha kontroll på utsidan..

 28. Självklart har du rätt! Diskborsten hos mig är rosa för att passa in och med svart borst för vitt blir så äckligt fort, också viktigt! Dessutom är alla kryddburkar från santa Maria för att matcha. Köper andra kryddor och fyller på med.

 29. Men för i helvete, det är du som har rätt! Diskborstarna måste ge en bra känsla, och jag får hurven bara av att se en bild av de fula han köpt. Tycker att du ska slänga det där jävla bubbelbadkaret som nån annan skrev, och ställ dit en potta istället. Om han mot förmodan märker nåt så mumlar du nånting om ”historiens vingslag” och gör flaxande rörelser med armarna.

 30. Klart det måste färgmatchas!
  Släng ut makens borstar och badkar i trädgården och häng ett myggnätö ver så kan han ju roa sig bäst han vill.

  Ta hand om er all!

 31. Helt rätt det är klart allt ska matcha inredningen. Jag har både disktrasa, borste och annat som matchar, så klart! Hua för en massa olika färger.

 32. Men hur tänkte han där?? Hahaha!!!
  Ånä!!! Jag håller med du. Ska man överhuvudtaget få diskandet att bli pyttelite skojigare behövs ytligheter…;-)
  Mitt kök är vitt/grått/svart o jag har cerise som detaljer. Så på sin höjd kan diskborsten va cerise. Inte rosa. Möjligen svart eller vit.

 33. Hur menar du med helsvart, svart i endast plastskaftet eller även att borststråna ska vara svarta?
  För vanliga svarta med vit borst brukar jag köpa på Coop, deras eget märke. Bra kvalitet också.

 34. Okej, jag är väl felvaggad jag också för jag vill ha diskborstar som matchar färgerna i köket. Den hänger ju alltid framme och klart det ska se snyggt ut där med.

 35. När det är oordning på insidan jag livet känns lättare om det är ordning och kontroll på utsidan. Det hjälper egentligen inte, men det kan göra allt uthärdligt ett tag. Jag vet att du får hjälp och det är bra, för det är ingen långsiktig lösning, men det vet du ju.

  Jag köper gärna färgglada diskborstar, bara de inte är sådär stenhårda och värdelösa.

 36. Jag håller på maken i det här fallet. För mig är diskborstar och disksvampar en förbrukningsvara och inte en inredningsdetalj. Jag har dom och diskproppen i en gammal avlagd bakform under diskbänken. Disktrasan hänger framme på kanten mellan diskho och slask och den får det gärna vara nåt fint mönster på.
  Sen tyckte jag kanske inte att allt som var i den fina ”förvaringshyllan” matchade din fondväggen heller 😉 <3

 37. Hallå Mona! Klart att diskborste, svamp och trasa ska matcha den övriga inredningen. Vår familj funderar på att skaffa hund, om jag fick bestämma så skulle färgen på hunden också matcha inredningen . Även gubben skulle behöva stylas för att passa in . Jag brukar aldrig kommentera… men nångång ska vara den första. Läser din blogg dagligen, ofta tycker jag som du… men det händer också att jag tycker att du har helt fel i vissa frågor. Underbart att man får tycka olika. Du, Magdalena Graaf och Pernilla Wahlgren har lätt Sveriges roligaste bloggar. Ni bjuder verkligen på er själva. Tack för att du fortsätter att bjuda oss på härliga inlägg, trots att situationen är som den är. Styrkekram till dig!

 38. Alltså jag är ambivalent, kan ni inte köra en tandemcykel 😉 Att din förvirrade karl ens kom ihåg att köpa diskborstar är ju värt att applåderas (nästan) Men det är ju snyggt om det matchar, faktiskt! Vill man ha svarta diskborstar, ha svarta, vill man ha grisrosa med orange elefanter, så ha det.

  Din karl köper åtminstone diskborstar, min älskade sambo drar till Tyskland på min födelsedag och är borta i 4 dagar, så här kommer man sitta ensam och enbart ha katten och hunden och prata med, tjoho 🙁

 39. Det får inte vara plast överhuvudtaget! Träskaft med utbytbart huvud ska det vara! Värna miljön trots att vi använder diskmedel. Dessutom är de i trä snyggare än alla andra!

 40. Helt rätt, ut med dem!!! Ikea har svarta, har köpt på mig en massa där. Dock är de inte så fylliga men de funkar
  Mvh en som tycker att diskborste tillhör inredningen i köket ( high five)

 41. Hahaha jag förstår dig precis! Vi har tom två, en ljusblå och en vit, för den vita använder vi bara när vi diskar ur mjölkskummaren och den andra när vi diskar annat…. Men jag har lite utmaningar och det är att jag skulle vilja byta ut dem till mer miljövänliga alternativ och vet då inte hur jag ska lösa det där med att vi har två till olika ändamål…

 42. Klart att det är viktigt att matcha. Själv köper jag bara vit, inget annat. Har en diskborsteförvaringsställ/vas som är hög där diskborstens skaft ryms som är från cult design. Tur vi har våra egenheter. Jag vill iallafall inte vara som alla andra. Helt enkelt unik

 43. Klart att det ska matcha. På Ica skrattade hon i kassan när jag inte nöjde mig med braständaren hon hämtade ( de har dem bakom disk, du måste be om dem), utan bad henne byta till färgen som passade till mina gardiner.

 44. 88 kommentarer här har du hittat ett ämne som verkligen berör oss alla. Självklart ska de färgmatchas, viktigare än kvallan!!! Turkost skaft till mitt kök tack. Men svamp, jag trodde de bara var gamla tanter som använde de??!

  1. Nääääää, föredrar svamp framför borste

   Tycker inte borste diskar lika rent som svamp.

   Men använder borste till kastruller/stekpannor i första hand och sen svamp

 45. En av de få ytliga saker jag kan hålla med dig om. 😉 Jag kör svart diskborste, svart slaskrensare, svart bestickställ, o svart diskställ. O helst en knallrosa disktrasa.
  Tack för all härlig läsning.

 46. Förstår dig fullt ut. Så klart måste diskborsten matcha ! Jag kör det steget längre och har även disktrasan i samma färg som diskborsten. Kanske lite fyrkantigt men jag mår bra av att ha det så…

 47. Självklart ska de matcha! Är egentligen ganska kass på inredning, men när det gäller diskborstar är det viktigt!
  Turkos för vanlig disk och svart till stekpanna. Punkt.
  Hade helst matchat disktrasa också men det är knivigare. Kan ju inte vara de där tjocka, hemska wettex. Nä det ska vara den där chiffo-vad-den-nu-heter, den där tunna, luftiga. Ibland hittar jag svart-vita, då känns det riktigt bra! 🙂

 48. Jag håller med dig. Maken är felvaggad. Klart att diskborsten måste passa in. De där duger på sin höjd att tvätta fälgarna på bilen med….

 49. Helt klart felvaggad! Släng de hemska borstarna! Sladda inom IKEA och köp ett gäng svarta för 3 kr styck istället, har du tur så hittar du något annat snyggt under det nödvändiga IKEA besöket.

 50. Kan förstå att man vill handla för att förtränga allt jobbigt ni går igenom, men för din och din dotters skull, kanske du skulle lägga pengarna på en mycket bra terapeut istället. Känns som att ni behöver riktigt bra hjälp igenom era problem. Att shoppa är väldigt tillfällig lösning, om det är någon lösning?! Angående färgade diskborstar- köper själv matchande borstar, men skulle nog använda de färgade om de fanns hemma redan.

  1. Den terapi hon behöver går dessvärre inte att köpa. Hon går i vanlig terapi men står, sedan 1,5 år, i kö för specialistterapi… Själv betalar jag för ”vanlig” terapi…också…

 51. Förstår att ni går, men det är fördj..att det ska vara så lång väntetid till specialister. Du skulle också få gå till någon specialist som är riktigt bra inom det området. ❤️

 52. Håller helt!! med dig. Skulle aldrig köpa färgade borstar. Vita el svart ska det vara. Vem vill ha något självlysande vid diskhon med ev matrester i(ja, jag har tonåringar) Kram till dig och tack för en blogg med högt och lågt, djupt och banalt

 53. PS ett tips skicka maken till ge-kås och köpa diskborstar 3-4 kr för diskborstar ( deg priset kan väl inte ens maken klaga över) de har t om helsvarta som du vill ha, fast risken e vän stor han kommer hem med alla andra färger än svarta

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..