Nu ska vi prata deodorant

I typ 20 år har jag använt samma deo. Den enda som funkat. För några år sedan fick jag reda på att det i nästan alla deodoranter aluminium (och konserveringsmedel). Det råder delade meningar om det kan ha någon bidragande orsak till bröstcancer men helt klart är att det tydligen täpper till alla porer. Krävs kanske inte en Einstein för att fatta det.

image_1487

 

Hur som. Jag tycker att den är asbra så jag har blunda, hållit för öronen och fortsatt. Talibanen tävlingsdansar, as you know. En trettonåring som tävlingsdansar genererar en del hormoner … och svett. Köpte därför Bats till henne för nåt halvår sen men hade lite dåligt samvete. T ä n k  om det verkligen inte är så bra.

 

På Hud & Kosmetikmässan fick jag ett supertips av Krizz, på magasinet DaisyBeatuy. Hon hade börjat använda en deo utan dessa ingredienser och släpade med mig till deras monter.

img_8703

Desti heter ett svenskt märke där basen är salt och bikarbonat. Inget aluminium eller konserveringsmedel. De har patentsökt formulan och är som sagt helsvenskt. Dessvärre kan man bara köpa den på Apotea. Jag vill höra om någon av er använder den. Jag började i morse och det sägs att det kommer vara en omställning i början men är den så bra som det sägs kommer jag slänga varenda Bats-tub.

 1. Sved som s*tan när jag rakat mig under armarna innan, sen luktade jag kraftfull armjuice lagom till 14-kaffet.
  Så nja, min erfarenhet är inte den bästa..tyvärr!

 2. Den var ny för mig ( tack för tipset ) men jag använder utan alliminium sen några år . Känns helt klart mycket fräschare och det blir aldrig några fläckar på kläderna. Ovavsett hur farligt det är så visst känns det osunt att kleta alliminium på huden. Det tar några veckor att vänja sig, alltså man får tvätta sig några gånger under dagen och ha med sig deon. Men det är ju inget stort problem, rekomenderar alla att börja med aluminiumfri deo framförallt ungdomar att aldrig börja. Jag använder maria åkerbergs saltdeo i sprayform har varit så nöjd med den så jag har aldrig provat något annat.

 3. Har fått prova den via glossybox, första dagens okej sen klåda och irritation och rätt fula eksem, en kompis provade med och fick samma problem direkt. Har tyvärr hört att det är många som fått eksem/klåda/irritation av det märket men den fungerade bra mot svettlukt.

   1. Håller tummarna att det fungerar för dig, tog ca en en och en halv vecka innan jag var helt fri från klåda/eksem efter jag slutat använda den.

 4. Hej! Fick en sån deo med glossybox använde den ett par veckor men sen fick jag köpa min gamla vanliga, funkade tyvärr lite så där o hade ibland svettdoft på kläderna( under armarna) på kvällen det har aldrig hänt mig förut. Kram o tack för en härlig blogg!

 5. Man luktar alltid svett dom första veckorna när man slutar med alliminium , det är övergående tog ca en månad har jag för mig. Men är man medveten om det är det ju bara att gå in på toan och tvätta av sig några gånger under dan och ha med sig deon. Maria åkerberg kan jag rekommendera saltdeon , aldrig haft några problem .

 6. Hej! Har ingen kommentar om deon ovan men kan tipsa om en annan superduper deo. Som inte innehåller skit och är jättebra. Den heter Undercover Agent och görs av True Organic of Sweden, de gör även en underbar kräm som man kan använda till allt torra händer, fötter etc. Jag älskar dem.
  Men det kan ta tid för huden att vänja sig när man går över till de naturliga produkterna. För mig tog det några veckor, med deon, för huden att ställa om men det var det värt! Under tiden använde jag deon några gånger mer per dag och sen gick det över. Kanske samma med den här deon?
  Tack för en underbar blogg!!

 7. Som flera andra, glossybox, testat- fick inga besvär men kändes kladdigt hela dagen.
  Så, Nää inget för mig..
  Hoppas den fungerar bättre för dig.
  //M i skogen

 8. Hej, jag använder sedan flera år rent bikarbonatpulver (som jag köper i mataffären) Precis som med den deo du testar så tog det några veckor för kroppen att vänja sig då hade jag ändå använt en ”snäll” variant innan men sedan dess fungerar det klockrent. Brukar dock för säkerhets skull inte åka iväg utomlands med en påse vitt pulver i bagaget 🙂 // Suz

 9. Du tipsade ju för några år sedan om rosenserien, deras deo är ju också utan aluminium. Den använder jag. Har aldrig kliat eller irriterat.

 10. Provat via Glossybox. Den är kass, man luktar svett några timmar efter dusch och roll-on.
  Oroa dig inte för aluminium, det är ok, och det går inte genom huden.

 11. Provat flera olika utan aluminium och de fungerar inte för mig. Var på herrgårdenoch hörde samma info från Rosenserien som dig och jag blir otroligt irriterad på att de försöker sälja in sina produkter med skrämmselpropagranda. Kommer också ihåg att var vi flera stycken som protesterade mot det. De mängder aluminium som finns i deo är försumbara, du får i dig aluminium av att dricka vatten också…
  Finns även forskning som visar att det inte är farligt. Men är man orolig ska man naturligtvis välja något annat.

 12. Hej, fick den i Glossybox, men tycker den känns kladdig och efter ett tag känns man svettig dessvärre. Jag använder den numera enbart på kvällen efter dusch när man ska sova och inte blir så svettig
  Rekommenderar den tyvärr inte!
  Tack för din härliga blogg!

 13. Jag fick den via glossybox – jag svettas inte så mycket – har aldrig gjort det men för mej var den ok. Jag tycker dock att kulan ”rullar” dåligt – svårt att få fram nåt om man inte ”tar i”… 🙁

 14. Jag luktar mindre om jag inte använder deo (men de ggr jag använder så blir det Nivea antipersp. stick).
  Värre problem med pattsvett pga stora hängande bobbar som måste upp och ihop för att känna att jag har nån sorts stöd alls av bh) (svett mellan dem alltså) ☺

  1. Använder noll parfym också… litar på att min kroppslukt är fräsch nog .
   När jag använder deo så känns det som att den lukt jag har under armarna är deolukt och inte ev svett.

 15. Egentligen är nog så att de flesta av oss inte ens behöver använda deodorant! Vi har bara vant oss och våra kroppar vid det.

  Min man var en de som använda deodorant. Så blev han allergisk mot produkter som innehåller parfymer och fick hemska utslag och då särskilt i armhålorna. Jo han var allt bekymrad över att han skulls lukta illa. Visst, i början hade svettkörtlarna under armhålorna fest varje dag, vilken frihet det var för dem. Men, det tog inte lång tid alls och allt lugnade ner sej och han luktar aldrig illa eller svettas särskilt mycket under armhålorna. Jag antar att han har haft osedvanlig tur med detta. Och tänk vad mycket pengar han har sparat på att inte köpa deodorant. Nej, fôrresten, det där får jag nog ta tillbaka, han har ju varit tvungen köpa tvål och duschkrämer utan parfym och de kostar minsann ganska mycket mer.

 16. Jag tror också det är bra att undvika aluminium i deo. Om jag har fattat det rätt, så täpper aluminiumet till porerna så svetten inte kommer ut. Att kunna svettas är en viktig process i kroppen där lymfsystemet har en stor roll. Det hjälper till att städa ut slaggprodukter och gifter ur kroppen. Störs den processen kan vi dra på oss diverse sjukdomar. Så jag tror att det är det som är dåligt för kroppen, inte hur långt aluminiumet tränger in i huden. Jag tänker prova att göra egen deo på kokosolja (eller sheasmör) och bikarbonat (aluminiumfri) bland annat. Har bara inte beställt produkterna än.

 17. Den absolut bästa deodoranten alla kategorier kommer från soapwalla kitchen! Jag har provat den när jag sprang marathon och körde ett cykelrace i somras. Ingen som helst obehaglig doft och armhålan jublar! Kommer i en burk och måste strykas på med fingrarna. Men så värt ”kladdet”!

 18. Håller med de som skrivit tidigare -deon känns lite kladdig eller fuktig och jag känner mig inte fräsch nog med den att gå ut. Men om jag bara är hemma så kan jag ta den eftersom den kom i en glossybox. Men jag skulle aldrig gå och köpa den. Lukten känns inte heller så uppfriskande.

 19. Har inte provat den. Men använder Moyana Corigans deo. Den är ekologisk och skitbra. Jag svettas mycket, men med denna deo så klarar jag hela dagen utan att lukta svett. Prova den!

 20. Fick vidriga utslag som sved och kliade. Tog över en vecka innan jag kunde använda deo igen. Kladdade otrevligt också. Den åkte i soporna!

  1. Vet du vad Anna-Lena, du är ny här. Vet du hur jag vet det? För att jag är jävligt noga med att skriva om det är reklam. Och ja visst, det har säkert hänt att jag har glömt men i det här fallet är det säkert jättereklam för dig, vilket jag dessvärre skiter i, men jag vill ärligt talat veta om läsare har provat den för är det så illa som det låter för flera så tänker jag gå tillbaka till Bats, eller prova en del förslag jag har fått.

   Och för ordningens skull: jag har i n t e fått betalat för att skriva om dom. Jag fick fyra deodoranter i ett presskit, som alla andra skribenter och journalister. Alla utställare kunde, om de ville, lämna produkter i pressloungen. Vi fick därför ta det vi var nyfikna på. Det är så det fungerar i den branschen. Just deodoranten tipsade Krizz, som jobbar på DaisyBeauty, mig om då hon själv börjat använda det.

   Frågor på det?

 21. Ett tips. Ge er själva en deofri vecka. En ren armhåla i kombination med rena kläder luktar inte svett. Första dagarna går kroppen lite banana men den acklimatiserar sig snabbt. Efter den här veckan så kommer du aldrig att behöva deo igen. Så låt inte talobanen hamna i deoträsket, lär henne att duscha och ha rena kläder.

 22. Har inte läst alla kommentarer, kanske har någon redan rekommenderat Deolicious? http://deolicious.se Det är en krämdeo, svider inte det minsta – såå bra! Fick tips om den då min tonåring till son började lukta och svettas apa – den hjälpte kanon. Tog ett par dagar innan full effekter men sen så. Kan varmt rekommenderas.

 23. Alltså. Som nämnt, kroppen kommer gå bananas i en-fyra veckor när en slutat med deo med alluminium i. Sen vänjer den sig.

  Det ironiska är att den vänjer sig precis lika bra vid att använda ingenting. Det absolut enda den här deon du har i inlägg gör är suger upp lite svett och kanske luktar lite (fattad einte om den var parfymfri eller inte.)

  Så om en ändå ska traggla med kroppen och vänja den vid den nya så kan en lika gärna vänja sig av med att använda deo helt.
  Många luktar påriktigt rävpiss första veckorna. Dvs svett från helvetet. Men det ger sig och sen slutar det lukta. Dubbelpromise!

 24. Har testat Desti via Glossybox och för mig funkade den bra. Inga utslag eller exsem.
  Dock använder jag Care of Gers deo som är helt fri från aluminiumklorid, parabener och alkohol. Ekologisk naturligtvis!
  Den enda deo som jag tycker funkar riktigt bra och som jag varmt kan rekommendera 🙂

 25. Efter att kört nivea och rexona i alla år, fick jag för några årsedan klåda och exem av deon, så började med rosenserieriens deo som funkar bra, även testat en annan jag hittat på ge-kås som e utan aluminium som funkat okej

  Men iaf inte haft problem med klåda och exem sen jag slutade med deo som innehåller aluminium

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..