Ni har väl inte glömt Zoégas arbete med Coffee by Women?

Jag får göra så himla många roliga samarbeten tack vare bloggen och ett av det hittills absolut intressantaste o c h roligaste är med Zoégas.

 

Vad de flesta av oss här i Sverige, och övriga världen också för den delen, inte vet är att det är megakris med kaffeproduktionen i världen. Eller ja, det kaffet som produceras hållbart. Redan år 2020 kommer det vara en bristvara och som jag tidigare har skrivit så kommer Espresso House och liknande kedjor att få börja servera O’boy för kvalitetskaffe kommer bli en lyxvara. På riktigt.

 

En liten reminder för er som missat det här: att det blivit så här bottnar i att kaffeplantageägarna inte odlar kaffe hållbart och det leder till mindre produktion, alltså; man får inte fram lika många kaffebönor. Det har till slut lett till att dom lägger ned verksamheten och börjar odla annat i stället. Som blommor. Snabbare och lättare pengar.

 

Zoégas har därför satt igång ett jätteprojekt som de kallar Coffee by Women.

 

Projektet hjälper kaffebönderna att öka inkomsterna på ett hållbart och långsiktigt sätt. Utbudet av de ansvarsfullt odlade kvalitetsbönor vi dricker minskar men efterfrågan ökar. 50 procent är kvinnor som arbetar med kaffe och trots det är det endast fem procent kvinnor som arbetar i ledande befattningar. Zoégas lägger därför ett stort fokus på utbildning av kvinnliga kaffebönder. Alla behövs för att säkerställa framtidens kaffe och därför investerar Zoégas i flera hållbarhetsprojekt i Östafrika. Tillsammans kan de säkra framtidens kaffe med den karakteristiska Zoégas-smaken som kommer från de högkvalitativa kaffebönor odlade i just Östafrika, samtidigt som de säkrar många östafrikanska kvinnors framtid. Målet är att 30% kvinnor ska ha ledande befattningar inte minst av den anledning att det är en tydlig skillnad på produktionen när kvinnor står vid rodret. Ähum, skulle det vara en nyhet …?!

 

”Vi tror på att de människor som jobbar med kaffe måste må bra av att jobba med kaffe. Vi tror att människor som gör något meningsfullt lever ett bra liv och skapar en bra framtid för ett land. Genom Coffee by Women uppmuntrar vi fler kvinnor att utbilda sig och jobba med kaffeodling, ta mer plats. Självklart tillsammans med killar och män. Ju fler desto bättre.Vi vill genom vår sång och film visa det Kenya som vi ser när vi besöker landet, även utanför kaffeplantagen. Starka tjejer och killar som med självförtroende ser på framtiden. Inom kaffeodling men också inom andra verksamheter. Tillsammans!”
Ord från Zoégas

 

Det jag gillar mest med det här projektet, bortsett från att man verkligen försöker se till att vi kan fortsätta att få dricka kvalitetskaffe utan att gå i konkurs, är att alla dessa plantageägare, som är involverade i projektet, på intet sätt är tvungna att sälja sina bönor till Zoégas. De får sälja till vilka de vill.

 

Nu kommer vi till nästa etapp i det här sanarbete; den svensk-kenyanska artisten Alicios Theluji har på uppdrag av Zoégas översatt den klassiska låten ”Vi måste höja våra röster” till Swahili. Zoégas har också spelat in en tillhörande musikvideo i Nairobi för att lyfta fram det moderna Afrika och sitt omfattande hållbarhetsarbete i området.

 

Det här samarbetet började i våras och sträcker sig till november, som då avslutas med en resa till Kenya och där få besöka olika kaffeplantager. Med på resan är även FnulanPaula och Hugo OJ som vi ser fram emot att få träffa flera av dessa kvinnor och intervjua dom om deras arbete!

 

Nu tycker jag att ni ska lyssna på låten. Vi gamla getter känner ju igen den och det är sjukt kul att höra den på Swahili!

#zoegas #coffeebywomen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..