Märkliga samarbeten som inte blev så märkliga

Reklam

 

För några månader sedan fick jag en förfrågan om ett samarbete med det HÄR företaget. Givetvis via Tailsweep, som sköter allt sånt här åt mig … och åt de flesta av Sveriges stora bloggare. När saker går genom dom är jag aldrig orolig för seriositetsfrågan. Tailsweep är ett Bonnierägt företag och jobbar bara seriöst. De känner mig väl och vet vad jag står för. De vet att jag aldrig skulle säga ja till att t ex jobba med viktminskning, eller göra reklam för saker som går emot min personliga värdegrund, bara för att tjäna pengar. Ain’t gonna happend. Ever.

 

När jag får den här förfrågan höjer jag på ögonbrynen. ”Eh, vadå klamydiatester och dylikt?” Jag är ju för fasen gift och igengrodd.

Men, eftersom de frågar mig när de känner mig så väl, måste jag undersöka saken lite noggrannare. Jag går in på hemsidan och får lära mig något helt nytt. Hade ingen aning om att man kan beställa tester för andra saker än graviditet. Har alltid trott att man måste lämna in prover via Vårdcentralens laboratorium. Icke sa nicke. Det finns hur många intressanta tester som helst, som man kan göra hos;

Dynamic HealthCare

    

avbild 2016-07-09 kl. 13.28.23
avbild 2016-07-09 kl. 13.28.15
mavbild 2016-07-09 kl. 13.28.03
mavbild 2016-07-09 kl. 13.27.49

Jag är fortfarande lite tveksam eftersom jag är så inkörd på att man m å s t e gå till vårdcentralen för sånt här. Läser mer om företaget och hittar det HÄR som validerar det hela tillräckligt för mig. Sen skriver grundaren Anne Kihlgren mycket intressant info om företaget, HÄR.

 

Om man t ex beställer ett test för Klamydia kommer det diskret hem, man följer instruktionerna, skickar in testet och efter några dagar får man ett resultat. Klamydia lyder under smittskyddslagen, vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning om ditt test är positivt. När du varit hos läkaren meddelar han/hon oss att sjukvården tar över ansvaret för smittskydd och behandling. Himla bra. Fast, det bästa är att man kan få ett e-recept direkt när man erhållit det positiva svaret. D e t om något visar ju att deras tester är tillförlitliga. Det är alltså Dynamic Code som utvecklar alla tester men DynamicHealthCare.se är de som förser oss kunder med möjligheten att köpa dom.

Nu tillhör ju inte Klamydiatestet det jag, eller ni tanter här inne, kastar oss över för att köpa, men jag är svårt sugen på att beställa hem ett Laktosintolerant test. Skulle även önska att de snart får fram ett Gluten-test. DET behöver jag verkligen.

 

Ibland är ett samarbete extra roligt och det är det här eftersom jag ä l s k a r att få upp ögonen för nya saker och tillvägagångssätt!

 

Tror bestämt att det kallas för samhällsutveckling, hehe!

 1. Ta dig till Vårdcentralen och testa dig för både laktos och gluten till ett betydligt bättre pris, är du orolig för att vara intolerant mot något eller allergisk, så får du hjälp på din vårdcentral.

  1. Problemet är att det alltid är så meckigt att få en tid på vår vårdcentral. Då gör jag det hellre på det här sättet.

   1. Men glutentest är ju inte direkt akut varför man kan boka tid på vc långt i förväg. Jag som har barn med födoämnesallergier tycker detta verkar vara ett sätt att tjäna pengar som inte hjälper den vanliga konsumenten. Vid positivt svar behöver man ändå vidare kontakt med vc och vid negativt svar vill man kanske bolla vidare vad problemet då kan vara. Dessutom är inga test 100 procent. Ser inget behov av detta och heller ingen fördel. Dessutom dyrt.

    1. Flyttade precis från större ort, där det i princip inte gick att få tid hos VC. Ca. 5 min efter telefontider startat är dagens tider slut. Och ringa och be om gluten-test (tex), bara sådär är inte att tänka på. Och då är detta den bästa VC på den orten.

   2. Nu vet ju inte jag hur det funkar i storsta´n. Men hos mig i lilla Kalmar kan jag ringa Vårdcentralen på morgonen, få tid samma dag! Oavsett om det gäller nästäppa, ont i armen, förkylning… allt. Helt suveränt alltså!

     1. Nu menar jag i n t e att de inte är seriösa, men man ska inte tro på allt man läser. Särskilt inte om det kommer direkt från företaget som vill marknadsföra sig. En vän till mig har exakt likadant företag och avtal med alla Aleris, men denna vän är superoseriös som företagare. (Därför tog jag bort mitt namn eftersom vederbörande garanterat läser denna reklam.)
      Blir konfunderad över att deras uppgifter, när andra läsare här säger annat.
      Personligen tycker jag dock att dessa tester kan vara bra. Saknar vitamin-tester, men de analyseras annorlunda än andra tester, så gissningsvis dröjer det innan det kommer.

 2. Det är alltid bättre att ha en läkarkontakt. Det finns ju andra magåkommor än just lantos- och glutenintolerans. Seriöst, sök läkare istället så att du kan få rätt diagnos och behandling.
  Kram på dig

 3. Nja… hoppas och tror att den sjukvård vi har klarar av detta likaväl som jag kan förstå de som vill göra det hemma.

 4. Sorry, men testet för vinterkräksjukan! För att veta vem som skall stanna hemma… Svar inom en vecka!? Haha efter en vecka står det nog rätt så klart vem som har fått det 😉

  1. Det visar om du är immun mot sjukan eller inte. Man tar inte provet på någon som är sjuk utan på sig själv närsomhelst. Dock finns otaliga magsjukevirus så det är ju inte lätt att veta vilket familjen drabbas av…

  2. Fast i detta fall handlar det nog om att kolla om man är resistent mot vinterkräksjukan överhuvudtaget…tror tex att jag är det…drabbas aldrig. Å andra sidan så behöver jag inte testa mig…för då jag aldrig drabbas så borde det ju vara så så av den anledningen ett ytterst onödigt test

 5. Här finns två kategorier tester, dels vanliga tester typ för könssjukdomar och laktosintolerans som även går att få gjort på en vårdcentral, men också DNA-tester. Vad jag vet så finns det än så länge inga vårdcentraler som erbjuder gentester, förmodligen eftersom det dels är nytt och relativt dyrt och dels att sjukvården huvudsakligen inte jobbar med förebyggande åtgärder utan istället fokuserar på symtomdämpande behandling. Kräksjuketestet är alltså inte för att ta reda på om det är norovirus personen är smittad med utan för att avgöra om man tillhör de 20% som inte blir smittade av kräksjuka. 😉
  Charlotta

  1. Ok, då fattar jag. För mig är testet då ännu mer onödigt; har två barn 10 och 12 år så jag vet redan att jag inte hör till de som inte smittas av kräksjuka.

 6. Hmm, känns dyrt. Ett läkarbesök kostar 100 kr. Bättre att gå till VC om man misstänker eller oroar sig för något. Om något av testerna blir positivt får man ju ändå kontakta läkare. Hälsning från en legitimerad Biomedicinsk analytiker som arbetar med att analysera dessa prover

    1. Så länge du är listad på en vårdcentral och har en patientansvarig läkare, betalar du 100 kr för ett läkarbesök i Västra Götaland. Tror att de flesta landsting har samma system, annars borde de införa det. Om du behöver gå till en annan vårdcentral som du inte är listad på, så kostar det 200 kr istället.

 7. Hehe ja till skillnad från tant så har vi yngre förmågor använt oss av gratis klanyda- och gonorrétest via mina vårdkontakter i något år nu. 😉 Fantastiskt att det finns fler tester att beställa hem!

 8. Låter sjukt dyrt för att få svar på något (tar tid), som vid positivt provsvar kräver att man ändå tar sig till läkaren… Där krävs garanterat ny provtagning, och ny väntetid på provsvar… Så alltsomallt dyrare, längre väntetid (vid positivt provsvar på tex klamydia vill man väl få behandling så snart som möjligt tänker jag…)
  Dessutom får du ju en helhetsbedömning när du går till läkaren, medan det dyra testet endast ger svar på en sak… (Om utfört rätt!!)

  Nä, detta är enbart till för att tjäna pengar på oroliga konsumenter.

 9. Ska för skojs skull se imorgon på jobbet vad tex celiakiprov kostar för landstinget (som man redan själv betalar genom skatten) om man går till VC. Där man med största sannolikhet får göra om proverna om man behöver hjälp med en eventuell glutenintolerans. Så nja, jag fortsätter nog att gå till VC där man kan få svar på frågor o funderingar direkt istället för att sitta hemma o googla

 10. Känns som en fantastisk lösning för personer som har svår sjukhus/läkar-fobi. Testa i lugn och ro hemma. Hoppas dom utökar med fler tester. Det här var en MYCKET bra reklam för oss som har svårt att ta sig till läkare, av en eller annan orsak.
  Tack för tipset Universum<3

 11. I krig och kärlek är allt tillåtet brukar det heta.
  Det gäller tydligen när det är frågan om att tjäna pengar också, vare sig det handlar om att sälja dyra tester eller att driva en blogg.
  Men i båda fallen krävs en och samma sak, många lättlurade läsare med skygglappar och en fet plånbok.
  Nej Mona genvägar kan bli senvägar, även till rikedom!

  1. Åh Agneta vad jag INTE delar din uppfattning. Varför ska man inte kunna ha det här som en valmöjlighet? Varför ska inte de som verkligen inte vill besöka en VC, kunna använda sig av den här tjänsten? Jag har väldigt svårt att tro att vårdcentraler skulle jobba ihop med oseriösa företag. Har du läst länkarna? Gör det! Jag är jävligt noga med vad jag skriver om och ser alltid till att ha på fötterna … vilket jag har. Givetvis avgör man själv hur/på vilket sätt man söker vård, men om det finns andra options än att ringa och boka en tid, så varför skulle det vara fel? Så klart att vi kan ha olika uppfattning men i det här fallet så handlar det b a r a om hur/på vilket sätt man vill söka vård. Jag tar din kommentar som en förolämpning om jag ska vara ärlig. Om jag har möjlighet att beställa ett test via posten så gör jag det hundra gånger hellre än att ta mig tid att åka från jobbet, sitta i ett väntrum, där jag 99% av gångerna dessutom aldrig får komma in den tid jag har bokat. Jag lägger hellre den tiden på andra viktiga saker. Den här tjänsten är dessutom ett KOMPLEMENT till den vanliga vården. Är det anus menar du?

   1. Om du tycker att de är seriösa för att de samarbetar med vårdcentraler så tycker jag att du är lite naiv. Nu menar jag dock inte att de skulle vara oseriösa.
    Tycker det är bra att man tex kan beställa klamydiatest på nätet. Det är inte alltid man på mindre ort vill gå till vårdcentralen där man känner alla.
    Hade själv beställt självtest på tex vitaminer om det hade funnits och analyserats korrekt.

     1. Haha, ja men det gör man ju. Men det är inte lätt att veta ändå, på utsidan kan det se bra ut ändå. Och nu ÄR det säkert så, jag har inget att säga emot.
      Tycker att du är härligt naiv isf, önskar att man själv visste mindre ibland.

 12. Jag tycker att detta är suveränt!!
  Trots att jag bor i en småstad så är det jättesvårt att få hjälp på vårdcentralen här. Och om man väl får komma dit så får man ingen hjälp. Kan tänka mig var för svar jag hade fått om jag hade bett om ett test om gluten eller laktos.

  Tack vare att jag själv bekostade ett test så fick jag reda på vad som var felet mig när sjukvården ville skicka mig till en samtalsterapeut. Idag mår jag bra och är superglad att det finns alternativ! Annars hade mitt liv idag sett helt annorlunda ut…

 13. Skönt att se att de flesta verkar ta dessa tester med en nypa salt. Jag jobbar själv på ett laboratorium inom Landstinget och är väldigt positiv till enkla självtester som kan förhindra smittspridning av tex klamydia. Det finns ju redan idag ”klamydia på webben” som fungerar bra och jag ser ingen nackdel att det kommer ytterligare konkurrenter, ju fler som testar sig desto bättre, för det är ju det vi vill. Det finns dock ett problem med alla dessa självtester och det är när resultatet blir negativt. Testernas tillförlitlighet är säkert jättebra om proverna är tagna på rätt sätt. Den vanligaste anledningen till att ett provresultat är fel är att provet är taget och hanterat felaktigt. Det finns även fler smittsamma sjukdomar som ger liknande symtom som klamydia och som inte fångas upp i dessa tester.
  Ett negativt laktosintoleranstest utesluter inte laktosintolerans och det vet läkaren. Ett provresultat måste alltid bedömas tillsammans med de kliniska symtomen.
  Och för något så allvarligt som blodpropp hade jag aldrig tagit ett självtest…

 14. Man behöver inte ringa längre när man ska boka läkarbesök etc. Jag bokar allt via mina vårdkontakter på nätet. Lätt som en plätt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..