När kärringar ska vlogga

I ett par år har olika människor i bloggbranschen varit på mig om att jag ”måste vlogga”. I början fattade jag inte vad det var och ville inte fråga eftersom jag inte ville framstå som mer korkad än vad jag är. Då fanns det inte heller några bloggare som vloggade, alltså videobloggade, utan det har kommit mer och mer det senaste halvåret.

 

Jag är som vanligt sist på bollen eftersom jag tänkte att alla andra gärna får göra misstagen första så kan jag lära mig rätt från början, hehe! Well, kan ju säga att lite ödmjukhet inte skulle skada universumskan.

 

I förra veckan, när jag och talibanen redan varit iväg på vår årliga roadtripp till Skåne, säger hon att jag borde vlogga. Jag är inte jättesugen men hon är påstridig. ”Mamma, jag klipper och fixar till filmerna, du behöver bara prata. Det enda jag vill är att du ger mig cred för att det är jag som satt ihop filmerna.” 

 

Ehh … ”bara prata”. Det är ju bra om man pratar om något intressant också. När det tokregnar på en semester finns det inte så mycket att göra. Bortsett från att shoppa. Alltså blev det ett gäng shoppingvloggar.

 

”Mamma, om jag ska göra det här med dig då är det jag som bestämmer, okej?!”

 

Jag tänkte att, hur svårt kan det vara och vad finns det att bestämma om?

 

Eh …efter den här veckan kan jag konstatera att jag närt en tyrann vid min barm. Fifan som hon har domderat och tjatat på mig. ”Mamma, du måste spela in tre gånger om dagen.” Mamma, har du gjort morgoninspelningen?” Mamma, jag SA ju att du inte fick glömma inspelningen innan du gick och la dig!”

 

Alltså, på riktigt. En dag fick jag köra en liten, yttepytte vit lögn. Hade lovat, på heder och nästan samvete, att göra en inspelning innan jag hoppade i säng. Den var extra viktig eftersom jag glömt att göra eftermiddagsinspeningen. Jag råkade dessvärre somna och fick råpanik när jag vaknade nästa morgon.

 

”Mamma, gjorde du inspelningen”

 

”Japp, den är fixad!”

 

”Åh vad bra, var nästan säker på att du skulle glömma det i g e n!”

 

En stund senare:

 

”Mamma, var är den, jag ser den inte här?!” Hon rotar runt i min mobil.

 

Min vita lögn, som nu vuxit sig lika stor som en jättevårta på nästan, svalde mig med hull och hår:

 

”Va, nämen oj, nämen vafan, säg inte att jag glömde trycka på rec?” Och så såg jag så där j ä t t e o s k y l d i g ut. Or not.

 

Ska inte ens berätta vad reaktionen blev på det. Tur att blod är tjockare än vatten och att hon förlät mig. Om än jefligt motvilligt. Det enda jag tänkte på var ”herregud i helvete, de hon jobbar med i framtiden kommer få det aaaningen jobbigt!”

 

Men, här är det första klippet. Jag har några till. Sammanlagt är dom på ca 30 min så ni får lite här och då. Ska jag fortsätta med det? Jag vet att jag är en jädra nybörjare och det känns a n i n g e n onaturligt men jag kanske vänjer mig. Blanda text med små filmer. Jag vill höra vad ni tycker och nej, alla filmer framöver kommer INTE att handla om 100% shopping. Goes without saying!

 

Varsågoda, del 1 av 3, 6 minuter långt och som sagt, alla är vi barn i början!

  1. Alltså, hon undrar om du verkligen menar låten till Limhamn. ”Det känns inte som om det är den”….och då menar hon mest troligt att vi är för gamla för att gilla den typen av låtar. Ungjävel! (Turn up the love)

   …eller är det den första låten vid första snabbspolningen. (We are (Ziggy and Carola med Peg Parnevik)

   1. Skitunge! Klart det är den låten, så gammal är inte jag o mitt musiköra är knappt fjortis än Själva låten hittade jag men vilken remix??

 1. Kul att se dig live, duktig dotterns är på att filma och trixa ihop det 🙂

  Älskar Skåne! Men vädret vi hade i Malmö i år var ju för trist!

 2. Tycker själv bäst om att läsa när du bloggar men visst, det blir ju på något sätt per personligt när man ser och hör dig. Någon video då och då skulle vara kul. Musiken och snabbspolningarna är bara störiga tycker jag men det kan ju bero på att jag är mossig…..

 3. I feel ya sista’! Jag kompletterade bloggen med en YouTube-kanal i våras och från att ha tyckt att jag behärskade situationen riktigt väl i min lilla blogg så kände jag mig plötsligt fullständigt grön och ungefär tusen år gammal. Jag kunde ingenting och fattade ingenting och dessutom har jag ingen Taliban som kunde hjälpa mig. Av den anledningen så är också mina filmer oredigerade, där går helt enkelt gränsen för mina vloggs-kunskaper. Jag tycker du gör det jättebra, och Talibanen är uppenbarligen ett redigeringsgeni, och jag ser gärna en film då och då. Dock skulle jag föreslå att du kortar ner filmerna till kring 3 minuter, såvida du inte pratar om något sammanhängande som behöver längre tid.
  Charlotta

 4. Nja, även om jag är imponerad av Talibanens talang att klippa i hop etc. så inte för ofta tack! Jag har inte ens tid och lust att både titta och lyssna i sex minuter på raken, jag vill läsa! Tycker att dina skrivna inlägg är intressantare – men det kan ju bero på att du bara är i din linda av vloggandet.

  1. Haha, nä, det kommer inte bli ofta, möjligen ett par gånger i veckan. Tricket är att ha något intressant att prata om. Du får scrolla förbi!=)

   1. ok. Men det är som du säger: tricket är att ha något intressant att prata om, kanske kräver mer förberedelser än att skriva?
    Jag tycker du är så duktig på att uttrycka dig skriftligt så det räcker långt nog!
    Men kanske en film från Talibanens danstävlingar eller när du går bananas på maken vore kul? 😀

 5. Alltså, jag älskar dig verkligen och det är superkul att läsa om alla dina tokigheter och äventyr. Ett inlägg tar väl runt 30 sek – en minut att läsa. Ett videoinlägg som tar sex minuter att titta på kommer jag aldrig att hinna se. Dessutom vet jag inte om jag älskar dig SÅ mycket att jag måste se dig i bilen, i sängen, på hundpromenad, vid matbordet etc. flera gånger om dan.
  Nej, vloggar är nog inte min grej, men säkerligen många andras! Kram på dig.

 6. Jag föredrar text, men det var lite kul att se dig. Jag orkade dock inte titta på mer än två minuter. Första pratet fnissade jag åt, för du snackar tyd-liigt och lååångsamt på ett sätt som jag gör när jag försöker dölja att jag är packad, haha.

 7. Fortsätt blogga!!Har ej tiden eller oftast inte möjlighet/ro att se så långa klipp. O det är ju tråkigt om man scrollar förbi, o sedan blir det en fortsättning på vloggandet fast i skriven form, då missar man ju en massa!☺ Korta filmer som på Instagram är dock ok.

 8. Tusan. Vi skulle behöva din Taliban att filma på Eksjö Stadsfest den 26-27 augusti. Gud så duktig hon är!! Är det av intresse? Inget betalt mer än att man får gå in gratis och sedan givetvis sätta sitt namn i den färdiga filmen. Maila vid intresse.

 9. Du gör förstås precis som du vill. Men själv har jag inte ro att se så långa klipp. Och är inte SÅ intresserad av din vardag. Kanske ett annat upplägg. Som en minipod. Jag älskar din blogg och har läst den i hundra år, så förutsättningarna finns kanske.

 10. Duktigt av Talibanen och kul med filmer. Jag personligen tycker inte du behöver lägga ut 3 filmer om dagen. Eller hon kanske menar att de ska bli en? Den behöver inte heller vara så lång. Kanske bara är jag som är en stressad jäkel men jag har inte alltid 6 min jag kan avsätta och bara titta.

  Roligt med nytt grepp iaf.

 11. Alltså, är det bara jag som har all tid i världen att se vloggar? Tyckte det var skitbra och det är kul att se dig ”live” Följer några stycken, bara amerikanska dock, familjer som vloggar och sätter av en timme per kväll för att kolla ikapp, dem klippen är dessutom oftast 15 minuter långa. Så för min del var det här ”right up my alley”!

 12. Se där ja. Nu när man hört dig prata så måste jag säga att din humor påminner än mer om min egen mammas! Och det är helt och hållet en komplimang. Hon är 63 bast, aldrig hemma, jobbar som ett djur som undersköterska och har en särbo som hon uppför sig som en tonårig med. En kick ass änka som njuter av livet. 🙂

  Måste säga att du har en riktigt härlig röst, ärligt talat. Talibanen (vadan detta nickname, jag fattare inte!!!) verkar vara en härlig tjej också! Ännu en dotter att vara stolt över!

  1. Tack snälla du. Hon kallas talibanen för att hon var så jävla, JÄVLA busig när hon var liten. Inte för att bus är en naturlig koppling till talibaner och jag vet ärligt talat inte varför det blev så. Ett tag, för många år sedan, provade jag att skriva hennes namn i inläggen, men det kändes skitkonstigt och de som läst mig en tid tyckte jag skulle gå tillbaka till ”talibanen”…

 13. En mix av både vlogg och blogg tycker jag. Läser man ett inlägg med tillhörande kommentarer är man väl också uppe i ca 6 minuter så jag förstår inte att man inte skulle hinna lyssna..?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..