Skvallerjournalister och små människor

En av mina närmaste vänner är Mirka, den så kallade ”Trettonbarnsmamman” från Familjen Annorlunda på tv4.

IMG_6423

Foto: Madeleine Ilmrud

 

Till skillnad från väldigt många andra i den här bloggbranschen är hon genuin. På alla sätt. Finska, fötterna på jorden, avskyr skitsnack och kör med raka puckar. Håller inte på med några tramseri-inlägg för att locka fler läsare. 100% äkta rakt igenom. Det är också därför vi är så bra och vänner. För jag är nämligen likadan. Fuck Jantelagen.

 

Mirka är gift med Peter. En man med ett jefla humör men med ett stort hjärta. Och my kind of humor. Jag tycker väldigt mycket om honom.

 

Härom dagen får jag ett sms från Mirka där hon berättar att kvällspressen jagar henne and what to do? Hon och Peter har sedan en tid bestämt sig för att skiljas och bara hunnit prata med de äldsta barnen. Planen var att låta sommaren gå för att till hösten berätta för resten. Med 13 barn krävs mycket planering inför den förändring som kommer ske för alla.

 

Det var bara vi, de allra närmaste, som visste om det här. Dock är det dessvärre så att när man lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad så blir den offentlig i samma sekund den får en ankomststämpel. Med andra ord är det uppenbart att kvällstidningarna går igenom dessa ansökningar regelbundet.

 

Mirka ber ödmjukt att få återkomma efter sommaren. Tror ni det respekterades? Icke. Till slut lyckades hon, efter många om och men, få kvällen på sig innan det skulle publiceras nästa morgon. För henne och Peter var det av största vikt att hinna prata med de barn som ännu ej visste.

 

Och det är här jag blir lack. Hur kommer det sig att, bara för att man är nån sorts hel- eller halvoffentlig person, är det egalt att fullkomligt skita i det här med hänsyn? Det k u n d e ju ha varit så att den här skilsmässan var katastrofal. Att det var världskrig. Att hela världen rämnat för den som inte valde att ta steget. Ska man inte få hinna andas lite innan resten av universum måste ta del av vad man gör?

 

Nu är det lyckligtvis så att Peter och Mirka på intet sätt är osams. Tvärtom. De kommer umgås som nära vänner och fortsätta att ha kul ihop. Det är ju inte b a r a barnen som de har gemensamt. De har en vänskap vuxna emellan och en ömsesidig respekt efter alla år tillsammans.

 

Jag fattar att så kallade kändisar är offentliga byten, men för i helvete; b a r n e n har väl inte valt det här? Visst, i Mirkas fall har hon OCH Peter valt att visa sina barn i Mirkas blogg och på tv, men därifrån till att det är okej att informera världen om föräldrarnas skilsmässa innan barnen själva får veta, är väl ändå inte okej?

 

Jag har ett par kompisar till som är offentliga och ju längre tiden har gått i min vänskap med dessa, desto mer lättad är jag över att jag är en vanlig och fullkomligt ointressant amöba. Herregud, jag som tar åt mig för precis allt, och mår asdåligt när något händer, skulle bryta ihop på två sekunder om jag var kändis.

 

Hur som, fy skäms ni journalister som inte kan visa lite hänsyn. Det måste ju för bövelen finnas intressantare saker att skriva om!

 1. Fy! Hur kan pressen pressa dessa personer på detta sätt??? Journalister utan hjärta? Det ä r barnen som kommer i kläm och bara för att du är en sk offentlig person så ska väl inte pressen bestämma över ditt liv?
  Hoppas Mirka och Peter hann göra det bra för barnen…

  1. Ja, jag såg det men det drabbar ju inga barn. Sen kan man ju tycka vad man vill om allmänintresset av att någon inte har bajsat på x antal dagar…

  2. Frågan är väl hur de visste att han var förstoppad, sjukhusbesök och journaler är det ju sekretess på… Så det borde väl varit han som ringt, ehh, eller? Och varför vill man ens dela med sig om det?!

   Och angående att inte låta Mirka och Peter gå lov att bestämma själva hur och när de ska berätta för sina barn är förjävligt! Vad har egentligen någon annan med det att göra? Man måste ju ha en betänketid på 6 månader from att ansökan är inskickad så man kan väl iaf få de månaderna och fundera innan det ska ut på löpsedeln 🙁

   En skilsmässa är inte kul, varesig för den som lämnar eller blir lämnad och allra minst för barnen. Och det blir ju knappast bättre av att slla ska vädra sina åsikter och tycka en massa som de egentligen inte vet ett skit av! Bara för att man skriver en blogg, varit med på tv:n så betyder det ju inte att läsarna har 100% insikt i någons liv.

 2. Förstår att du tycker journalisterna är gamar. Men detta är inget nytt och sådant man tyvärr får räkna med om man ställer sig i rampljuset.

  Det är helt valfritt att ställa upp på medverkan i en dokusåpa.

  1. Nej Robert, man får räkna med allt, men man ska inte behöva räkna med att sådant som påverkar små barn. Allt annat kan jag köpa men aldrig när barn råkar illa ut…

    1. Fast nä, jag tycker inte det. Har flera journalistkompisar som säger att barn är off limit och jag vill gärna tro att större delen av journalistkåren efterlever det!

     1. Men nu är det inte barnen som skall skilja sig eller som hänhgs ut i media. Utan att ha sett ett enda avsnitt av såpan så misstänker jag att det var de vuxna som sålde ut sig och barnen till pressen. Då var man säkert glad över all uppmärksamhet. När nu pressen får ett scoop på de vuxna, då grinas det. Dubbelmoral så det skriker om det!

      Vad hade hon varit idag utan pressen?

      Blir intressant att se när hon plåtas med första dejten och pressen börjar rota i det…

     2. Fast, nu är du ute och hojar ordentligt. Mirka hade varit exakt där jag är och jag har ju klarat mig bra utan tv! …och där vi befinner oss båda två just nu. Du menar på allvar att du tycker att, pga familjens medverkan på tv så får Mirka och Peter skylla sig själva över att barnen ska få ta del av deras skilsmässa genom löpsedlar? Jag kan tycka att det är okej om de skriver att ”Trettonbarnsmamman ute och festar på krogen”, eller sånt skit, men anser fortfarande att barn rör man inte. Ever. Det spelar fan ingen roll om det är hin håle himself, man låter barnen vara. Punkt.

     3. Men varför fläker man då ut familj och barn i TV om det inte behövs? Törs nästan lova att deras skilsmässa hade passerat pressen obemärkt förbi om de inte gjort sin dokusåpa. Hur mycket har du hängts ut i media sista tiden?

      Nej, jag är helt säker på att i detta fall så har hon och maken helt sig själva att skylla för exponeringen och har man bestämt sig för att skiljas är det väl rätt logiskt att man berättar för de inblandade INNAN man skickar in papperen.

     4. Fast varför måste man berätta det innan? De större barnen visste ju för att de förmodligen är mer mogna och kan förstå. Peter och Mirka kanske ville låta de andra barnen få en sommar utan att behöva dras in i detta, iaf just nu.
      Jag har ingen aning om varför de ville vänta, men om man nu ber snällt om att vänta med att skriva så kan man väl göra det?! Är ju frågan om ett par veckor typ.
      Måste väl finnas viktigare saker att skriva om? Eller skriv om ngn av alla dessa som ringer on och berättar att de är gravida med inte vet om de ska behålla… (varför man nu vill att hela världen ska veta det iof ₩

 3. Journalister alltså. Gör allt för en spännande story! Det är ju inte första gången. AB går ju över lik för att ha nåt att skriva om. Helt iskalla och utan hjärta!

 4. Har man visat sig i TV betraktas man som allmängods. Tråkigt att man inte kan respektera att det är barn inblandade.

 5. Även om man är en kändis tycker jag att man måste respektera att de är människor. Jag fattar inte hur man kan sova gott på nätterna när man tvingar folk in i en sån situation att man inte kan få göra det son är bäst för ens egna barn.
  Även om man ställer upp och är med i TV tycker jag inte att man får behandla folk hur som helst. Man kan väl vara glad att folk ställer upp och bjuder på sig själva och släpper in tittarna i sitt hem och sitt liv. Men man kan väl fortfarande respektera att de är människor och har känslor.

 6. Håller med dig Mona. Tur man bara är en vanlig helt okänd person. Tänk om man måste va på vakt hela tiden. Tom när man går ut m soporna nyvaken och med foppatofflorna på fötterna. Nä dom får säkert va med om mycket skoj också men frågan är om det är värt det. Tack för att du upplyser oss om hur det kan gå till. Ha en bra dag kram Sara

 7. Jag är helt överens med dig om att det är för jäkligt att barnen ska komma i kläm och kanske riskera att få höra den uppslitande nyheten från fel håll, och jag håller med om att media i nio fall av tio beter sig som om de alla stod sist i kön när förståndet delades ut, och jag sympatiserar med familjen som hamnat i en situation där de inte vill vara, men ändå kan jag inte se att ansvaret ligger hos någon annan än föräldrarna. Sorry om du blir lack på mig nu Mona. I vår tid är det media, för sjuttio år sedan var det portvaktsfrun och för ett par hundra år sedan var det skvallertanterna och -gubbarna på ljugarbänken. Det har alltid funnits människor som är beredda på att sko sig på andras olycka om inte för annan anledning än för att få vara först med det senaste. Vill man vara säker på att inget kommer ut så måste man låta bli att berätta för någon. Och är det en händelse som gör att man är tvingad att på något sätt offentliggöra det, så gör man klokt i att informera alla berörda i förväg, innan man sätter den offentliga bollen i rullning. Om de ville vänta till efter sommaren med att prata med barnen, så hade det varit ett klokt drag att också vänta med att lämna in ansökan tills efter de pratat med barnen.
  Charlotta

  1. Klart jag inte blir lack. I just det här caset så fanns det en anledning till att de gjorde som de gjorde. Dock hade de ingen aning om att sånt här var officiellt vid ansökan. De trodde att det var först när det hade gått igenom som det blev öppet för alla…=)

 8. Men Mona du är snart där själv ju……. Ju fler läsare så blir man kändis och råka du nysa framför fel hyena så har du nog Ebola i tidningen dagen efter 😉

 9. Usch. Förstår så väl att det är inget man vill ha i media oavsett barn. En sån nyhet vill man förmedla själv. Gissar att man blir lite allmän egendom efter att ha varit med i en såpa och kanske talat ut i tidningar tidigare. Vet inte hur vanligt det är att de bevakar tingsrätten men i princip allt är offentligt, som bloggare kanske man ska avhålla sig från rubriker om stora och svåra beslut. Sånt får nog journalister att lyfta på luren. Svårt att förstå att någon vill jobba med sådan journalistik, att såra och pressa människor. Undrar förresten vad gjorde dottern när du reste runt till diverse inredningsbutiker? Är hon ok med det? Mina skulle tvärvägra. Vägrar ju t om Ullared…

 10. Det är precis av denna anledning jag alltid undrat hur faen man kan exponera sina barn i tv. Ok för dom stora barnen som kan bestämma själv men resten då?

 11. På riktigt… Varför skriver du om det?

  Varför bidrar du till att sprida något familjen vill behålla för sig själva?

  Monica

  1. Mirka har givetvis läst och godkänt. Familjen ville behålla det tills alla barnen var vidtalade, det blev dom flera dagar före mitt inlägg. Aningens skillnad. På riktigt.

 12. Det här är ju inte roligt men….. Är det någon som blir förvånad att pressen tar upp det?
  Jag antar att dom först tagit upp det med dom större barnen?
  Dom små är ju inte läskunniga.
  Efter deras medverkan i tv-programmet och 13 barn….. Inte speciellt vanligt precis!
  Jag förutsätter att alla som är med i såna här såpor är medvetna om att man blir rikskändis?
  Och då kommer allt och inget att tas upp i pressen…..
  Och vad jag sett i pressen så har dom inte skrivit något dumt eller elakt…..??? Har dom det?

  1. Mellanbarnen, som är läskunniga, visste inte. Pressen har inte skrivit något dumt, och det är ju inte det jag kritiserar. Jag tyckte att det var lågt att de indirekt pressade dom att berätta det tidigare än de hade tänkt.

 13. Men, det kan ju omöjligt komma som en överraskning för vederbörande att pressen läser alla offentliga papper? Skulle personligen ALDRIG skicka in en offentlig handling innan samtliga som borde veta om det blivit informerade. Och då är jag inte mer offentlig än mina huvudlöss

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..