Mitt fina sargade hjärta ❤️

Strax efter 07.00 en mycket varm sommarmorgon 1991 föddes du. Mitt första barn. Min dotter. Ett mycket planerat och efterlängtat barn. Du blev till exakt en månad efter att vi gifte oss. Med lite hjälp på traven av en ägglossningstermometer. Min stora önskan och glädjen över att få en dotter visste inga gränser när jag hörde barnmorskans ”det är en flicka”. Den lyckan. Pojkar i all ära men jag ville så gärna, så gärna ha en tjej. Och jag fick dig, av alla.

 

Alla barn är speciella för varje förälder men jag upptäckte tidigt att du verkligen var det. Intelligent, glad och snäll. Vi var så lyckliga din pappa och jag. Han var så stolt. Du blev pappas tjej och han var en jättebra pappa. Det var han. Och varje dag efter jobbet bar han dig på magen i en BabyBjörn och ni dansade. V a r j e dag och jag är övertygad om att det var där ditt stora musikintresse uppstod.

 

Jag skulle vara gift med din pappa i resten av mitt liv men det blev inte så. Du var 6 år när jag flyttade. Men jag flyttade aldrig ifrån dig. Det blev en smutsig skilsmässa och du hamnade i kläm med de vuxnas beteendet trots att jag gjorde allt för att du skulle skonas.

 

Min önskan om att få gå fridfullt hörsammades inte och jag blev så uppfylld av att försöka göra det rätta för dig, att du försvann i all min ansträngning. Hårda ord, smutskastning och en kamp om överlevnad blev min vardag under ett par jobbiga år.

 

Under tiden såg jag dig inte. Jag såg i n g e n t i n g. 

 

Du går i skolan. Du är duktig. Alltför duktig. Du är vacker i hela ditt väsen. Du är den bästa dotter man kan tänka sig. Trots din jag-sminkar-mig-visst-hur-mycket-jag-vill!-period i början av dina tonår  … som du många år senare undrade varför jag inte tog i med hårdhandskarna för att förhindra! ”Mamma, hur kunde du låta mig gå ut så där?! ”=)

 

Under tiden såg jag dig inte. Jag såg i n g e n t i n g. 

 

Du blev en tjej med stort hjärta men också med stor integritet. Du omger dig med fina vänner. Sköter dig på alla sätt. Åren går. Du börjar bli en kvinna. Bestämd. Målinriktad. Men något är fel. Jättefel. Vi tror vi vet, men vi misstar oss. Vi skaffar hjälp men du är inte mogen att berätta och låter oss tro att andra saker är orsaken. Åren fortsätter att gå.

 

Under tiden såg jag dig inte. Jag såg i n g e n t i n g. 

 

För två år sedan öppnar du ditt hjärta och visar din sargade själ. Du har kämpat så hårt i många år. För alla andra men aldrig för dig själv. Trots sorgen du för alltid kommer bära i dig har du blivit en fantastisk människa. F a n t a s t i s k. Du är klokare än de flesta. Du är klokare än oss alla. Du visar oss den rätta vägen och du är alltid där för att dra upp mig ur mitt djupa dike av självömkan.

 

Jag är så stolt över dig Johanna. Jag är så innerligt stolt över dig.

 

Förlåt mig för att jag aldrig såg. Förlåt mig för att jag inte förstod. Förlåt mig för att jag aldrig stannade upp och tittade på dig. Nu ser jag dig. Nu ser jag dig hela tiden och jag vill inte stänga mina ögon en endaste sekund.

IMG_6600 kopia

25  år. Grattis på din födelsedag. Du har ett ledset hjärta och en trasig  själ men det kommer bli bra. Det vet jag. För du har bestämt dig. För att du kan. För att du har så mycket att ge andra ledsna hjärtan och trasiga själar.

 

Jag älskar dig i evigheternas evighet. Det vet du. ❤️❤️❤️

 

Jag ser dig. Äntligen.

 

 

 1. Snacka om att skriva från sitt innersta. Så känslosamt, så vackert, så rakt ifrån hjärtat <3.
  Grattis till Johanna på sin dag.

 2. Så mycket känslor. Så innerligt ärligt. Så mycket tårar jag fäller. Så som jag tänker på min egen dotter. Så stark hon är den vackra Johanna.

 3. Förstår att du är innerligt stolt. Din dotter verkar underbar med ett stort stort (om än ledset) hjärta. Hoppas du förlåter dig själv också Mona. Man ser inte alltid sina barn som man borde det är ganska normalt tror jag när livet går upp och ner – att man inte riktigt räcker till. Vad som inte är normalt (jäkligt långt i från) är det grova brott och enorma svek din dotter utsattes för. Det är hos förövaren den blytunga skulden ska ligga (helst över i form av cement).
  Kram.

 4. Mina ögon tåras av dessa vackra ord. Ord till en dotter som har den bästa mamma i världen. Grattis Johanna på din dag, må ditt hjärta alltid vara fyllt av kärlek.

 5. Åh vilken kärleksförklaring till din älskade Johanna❤. Skit Mona du fick mig att gråta
  Stort Grattis Johanna! Du är en stark tjej med stort hjärta som förkännar det bästa av livet❤

 6. Grattis Johanna på Din dag. Och grattis Mona till att du födde en sådan underbart, stark dotter för 25 år sedan

 7. Jag är rörd och berörd av denna vackra hyllning. Hoppas ni får en fin dag tillsammans. Stor kram till er båda

 8. Så otroligt fint skrivet ❤tårarna rinner,allt kommer bli bra till slut,ni har en stor kärlek till varandra i er familj

 9. Grattis Johanna! Grattis Mona till två underbara döttrar. Mitt hjärta gråter för er men som du skriver så kommer det att bli bra. Det ä bara vägen dit som tar tid. Fortsätt kämpa för dina barn det är så vi visar att vi bryr oss. Kram

 10. Kärleken som ryms i dom raderna Mona…..den slår igenom med all kraft och känns ända in i hjärteroten. Du har en fantastisk dotter, som har en fantastisk mamma. Önskar er av hela mitt hjärta allt gott och lugn och ro i själen.

 11. Tårarna bara rinner ner för mina kinder.En fantastisk dotter du har som är så klok,fin och sååååååååå vacker. Men Mona du är en fantastisk fin och god mamma. Önskar er så frid i skälen och att den skall läka. Många goa kramar skickar jag över till hela familjen.

 12. Stort grattis på födelsedagen Johanna!!! Så vackert skrivet, så mycket kärlek ❤. Som en annan redan skrivit, förlåt dig själv Mona. Du gjorde vad du trodde var bäst då. Ingen kan veta allt som händer. Nu har ni framtiden ihop för att göra om och gå framåt. Kram till er båda!!

 13. Detta inlägg berör extra mycket och jag gråter , jag är så glad att få vara en liten del av ditt liv Mona . Hon är en unik person och hon kommer att hjälpa många , men det måste ochså få ta tid att läka. Mona du är ochså en unik och helt fantastisk person tillsammans går ni starka ur detta. Kram till er båda♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️

 14. Åh, så fint skrivet! Jag tror minsann att man kan ana var hon fått sitt stora hjärta ifrån! <3

  Fina Johanna – inifrån och ut! Jag vet inte om ni anar och förstår hur ofantligt mycket det betyder att Johanna (och du Mona) ger röst och ansikte åt allt det jobbiga som hänt. För alla andra i liknande situationer. Alla vi som aldrig sagt något. Som inte har familj som backar upp. Som ändå inte skulle bli trodda. Men som nu kan se att det aldrig är för sent. Att man kan få uppbackning och stöd. Att man inte är ensam. Att det kan hända vem som helst.

  Stort, stort grattis på din 25:e födelsedag Johanna! Och stort grattis till dig Mona, som varit mamma åt en så fantastisk tjej i 25 år!

  1. Så fint skrivet av dig ochså Ella , det skär i hjärtat när du skriver inte har någon familj som backar upp samt skulle ändå inte bli trodda. Vilket dubbelt svek . Massor med styrka och kärlek till dig som jag anar gått igenom en del . ♥️♥️♥️

 15. Fina fina Mona Vad vackert skrivet, tårar trillar här! Jag önskar dig och din fina dotter frid i själen och att få ett fortsatt rofyllt och härligt liv! Kramar i massor

 16. Vilken underbar kärleksförklaring
  Grattis Mona till en så fin dotter!
  Och grattis Johanna på födelsedagen ☀

 17. Så fint! Här sitter jag o gråter.

  När jag började läsa din blogg Mona, så ”hette” hon 17-åringen. Grattis Johanna på födelsedagen!

 18. Blev otroligt rörd. Så vackert skrivet. Det ni går igenom tillhör livets överkurs, sånt som ingen ska vara med om. Du måste förlåta dig själv i detta. Det viktiga nu är er styrka och er kärlek, en gåva att förvalta till livets slut. Många kramar till er båda.

 19. Så fint du beskriver din kärlek! Mammahjärtat blöder och tårarna rinner.
  Stort grattis på 25-års dagen Johanna!

 20. Åh så vackert skrivet. Grattis Johanna både på födelsedagen och att du verkar ha en helt fantastisk mamma. Kram genom cybervärlden Sara

 21. Så vackert skrivit. Sitter här med tårar i ögonen. Du är en fantastisk mamma. Din dotter kommer klara allt. Hon är så fantastisk stark, modig & älskvärd ❤️

  Min dotter som precis idag fyller sitt första år, ligger ute och sover. Vi har längtat och kämpat för henne i 4 år & äntligen kom hon för ett årsen. Till storebrors & vi föräldras stora glädje. Hon är precis som du beskriver din dotter, en helt fantastisk individ, redan. Med skin på näsan, klok, snäll & fantastisk att ha o göra med ❤️

  Grattis Johanna på din 25 års dag som min dotter får dela med dig. Jag kommer berätta för henne när hon blir större att hon delar födelsedag med en oerhört stark tjej, som trotts de svåraste motgångarna man kan tänka sig. Tar sig igenom dessa och vill hjälpa andra, trotts sin egen smärta och traumatiska minnen . Johanna kommer få symbolisera styrka, mod & värme för min dotter ❤️

 22. Grattis till dottern! Hoppas dagen blir toppen! Min yngsta fyller tre år idag! Det är något speciellt med dagens födelsedagsbarn!

 23. Varma gratulationer på 25-årsdagen, Johanna, och stort grattis till dig Mona som har gett liv åt och uppfostrat en så fantastisk dotter. Kanske är det så att en del av Johannas stora visdom och goda hjärta faktiskt har vuxit fram ur det hon varit med om? De svåraste upplevelserna mejslar ofta fram de vackraste själarna. Massor med kramar och pudelpussar till er båda.
  Charlotta

 24. Grattis Johanna! Grattis Mona för att du fått en så fin dotter! Så fint skrivet. Du fick mig att gråta så här på morgonen, ingen ska behöva genomlida det Johanna gjort, det du gjort. Jag är glad att Johanna är så klok och gör något bra av det som var så hemskt. Hon är en unik kvinna som har potential att förändra världen med sin inställning. Jag vet att du är stolt, med all rätt. Kram till er båda!

 25. Så fint!! Här sitter jag med tårar i ögonen! Vilken fin kärleksförklaring!

  Grattis till tonåringen som inte längre är en tonåring!!
  25 är kul!!

 26. Vilket underbart skrivet inlägg. Hon ÄR vacker o man förstår hur klok o stark hon är.

  Mona, jag tycker det är så starkt av dig att kunna skriva att han var en bra pappa

 27. Grattis Johanna! På din 25 års dag.
  Mona, det du skriver är vackert, smärtsamt och gripande. Tack för att ni delar med er.

  Kramar från mig/ Anne

 28. Mona, vartenda ord du skriver är så sant.
  Ett väsen. Det vackraste väsen jag vet.
  När J var liten var hon redan ett väsen med intelligenta ögon och mjuk själ. Hon var speciell. På riktigt. Och är speciell. Så vacker. Så skör. Och så stark. En förebild. Redan.
  Är det någon jag önskar kärlek, lycka, skratt och lugn, så är det J. Dessa ögon. Och den själen.
  Herre Gud, vilken människa! Hon är fantastisk! Alldeles speciellt fantastisk.

 29. Åhh nu har jag läst klart, började läsa tidigare men ögonen blev så våta att jag inte såg att läsa klart Önskar att ni slapp uppleva det ni gjort, söta ni❤️
  Stort grattis till din fina dotter och hoppas ni får en fin dag☀️❤️ Kram

 30. Så vackert skrivet. Så känslosamt så tårarna rinner på mig ❤
  Förstår att det är många olika känslor som rör sig inom dig som mamma till denna vackra själ.
  Grattis Johanna på 25 års dagen ❤

 31. Sitter på en badstrand och tårarna rinner ner för mina kinder. Så ärligt och så fint du skriver Mona. Stort grattis till er bägge på den stora 25-års dagen!

 32. Otroligt känslosamt och rörande skrivet, Mona. Grattis fina Johanna både på födelsedagen och till det fortsatta livet som bara kan bli bättre nu. Du har en mamma som kärleksfullt stöttar dig och ni får kämpa på tillsammans ❤️❤️❤️

 33. Så underbart skrivet från hjärtat! Varmt grattis till Johanna på 25-årsdagen och även till dig själv för en sådan fantastisk dotter. <3

 34. Jag läser din blogg varje dag men kommenterar aldrig (japp, jag är en av dem, hehe). Men nu kan jag inte hålla mig. Vilken underbart vacker och känslosam text! Fantastiskt fin! Kram

 35. Så fint skrivet Mona, man blir rörd ända in i märgen. Förstår din kärlek till fullo Önskar din dotter Grattis på födelsedagen. Kram

 36. Nu fulgråter jag. Maken kom fram och frågade vad som stod på. Då bad jag honom att läsa inlägget. Till och med min make som jag typ bara sett gråta en gång på 10 år fick svälja och torka bort en tår. Du måste vara en av de bästa föräldrar man kan ha Mona. Klandra inte dig själv

 37. Åh vad fint skrivet, direkt från ett mammahjärta❤️
  Blir så rörd av din fina text till din vackra dotter (hon är lik dig utseendemässigt)
  Grattis på födelsedagen till din dotter, och lycka till i livet bägge två på er väg tillsammans.

 38. Fint skrivet. Döm inte dig själv för hårt – det är alltid så lätt att vara efterklok.
  Uppenbarligen har du en fantastisk dotter trots allt bagage.
  Grattis på födelsedagen Johanna.

 39. Så vackra och ärliga ord från en mamma till sin älskade dotter! Mona du är en jättefin och klok mamma! Klokheten och den äkta kärleken har Johanna ärvt av dig! Av hela mitt hjärta ett stort Grattis på 25-års dagen! Hoppas att din dag blir underbar och rolig och att du får många fina minnen att spara i ditt hjärta!

 40. Grattis Johanna och stora kramar till er alla ❤ ni är så oerhört starka. Ja beundrar ert mod! All styrka till er att fortsätta framåt ❤

 41. Så fantastiskt vackert skrivet. Stort grattis till dottern på födelsedagen och all kärlek till er båda <3

 42. Så otroligt fint skrivet! Stort grattis till dottern på födelsedagen men också grattis till henne för att hon fått dig som mamma. Helt säker på att hon förlåter dig. Men du måste också komma ihåg att förlåta dig själv! Ta hand om varandra!

 43. Johanna!
  Jag känner dig bara genom din mammas blogg som jag läst i några år nu. Men det räcker, jag förstår ändå vilken fantastisk tjej du är <3 Jag lyssnade på podden och det du sa var så klokt och genomtänkt på ett sätt som många som lever ett helt liv ändå inte skulle lyckas med.

  På din dag idag skulle jag vilja skicka med ett ordspråk, en s.k. latinsk sentens som följt mig genom livet ända sedan jag i tonåren läste just latin i skolan. Numera är den meningen tatuerad runt min vrist, jag valde att skaffa den när livet var extra tufft och det har blivit som mina ledord i livet: Per aspera ad astra, som betyder ungefär "genom svårigheter till stjärnor". Man kan tolka det på lite olika sätt, men för mig betyder det att den som gått igenom svåra saker i livet är också den som verkligen kan uppskatta framgången = lyckan, när den väl kommer. Att man måste igenom svårigheterna för att nå stjärnorna. Dessa ord vill jag ge dig, och jag hoppas att du en dag kan se tillbaka på ditt liv och tänka att du trots all skit har kommit dit du vill. Stort grattis på din dag, med kramar/Tanja

 44. Tårarna rinner av din text.
  Stort Grattis Johanna. Inte bara på 25-årsdagen utan även till att du verkar vara så sjukt stark trots det fruktansvärda du varit med om men också till att du har en så fantastisk mamma!!!

 45. Ursäkta om jag gråter en skvätt. *snyft* Det var helt fantastiskt vackert skrivet. Har inte följt dig så länge. Ja, jag kom hit pga Den Där Posten, men jag stannade för att du är en sån interessant, rolig och fantastisk människa. Jag kan bara tänka mig hur dina döttrar är med en mamma som dig. Helt otroligt. Din dotter slår allt. Jag kan bara buga mig djupt i vördnad. All heder. *tar fram näsduken*

  1. Tack snälla du och varmt välkommen! Hälften av bloggen utgörs av er läsare, som är extremt viktiga för mig.

 46. Fick länken hit av en mycket nära vän. Tänkte vad har hon nu hittat för kul. Börjar läsa. Läser allt. Läser om. Tårarna strömmar nerför kinderna. Blir plötsligt våldsamt illamående. Håller tillbaka. Andas djupt. Andas djupt igen. Hyperventilerar. Vreden inom mig växer. Växer näst intill okontrollerat.
  Jag förstår inte. Kan inte fatta. Jag finner inte ord.

  Jag plankar KSenas ord: Jag kan bara buga mig djupt i vördnad. All heder. Nu ska jag fortsätta gråta. Och sikta med mina vitnande nävar på nåt billigt.

 47. Så fint och innerligt skrivet. Du skriver så fint om hur älskad hon var, av sin pappa också. Och jag kan inte annat än undra, hur och när kan man gå från att älska och vårda sitt barn till att begå de värsta övergrepp en förälder kan? Antar att man måste förtränga rätt mycket , men å andra sidan måste man vara rätt fel i huvudet till att börja med. Förstår att man aldrig riktigt kan förlåta sig själv för att man inte såg, men hoppas att du kan förlika dig med det så småningom. Och att Johanna får ett lyckligt liv trots det hon gått igenom!

 48. Så, så svårt att ta till vad du, ni, gått/går igenom. Fortsätt med kärlek och omtanke. Stor kram❤️

 49. Det går inte att hindra tårarna från att rinna… Så otroligt vackert skrivet Mona ❤️ Fortsätt kämpa och ta hand om varandra, varenda dag ❤️

 50. Så himla fint skrivet! Och tack för att du delar med dig – dina ord gör att jag tänker efter och reflekterar. Kram från Norrland/Ella

 51. Grattis till finaste Johanna! Lika vacker på in-och-utsidan! Och du, vet att du skrev att ditt moderskap inte skulle hyllas, men du ÄR en fantastisk mamma! ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..