Klimakteriekärringar

Märkligt. Jag har fått mail från tre olika läsare om att de vill att vi pratar lite om klimakteriet. 

7-Dwarves-of-Menopause

Jamen då gör vi väl det då’ra. Själv passerade jag det när jag var 42-43 år. Utan att jag märkte av det. Först vid ett cellprov något år eller två efter det fick jag det bekräftat och då fick jag även reda på något som jag inte hade en aning om.

 

Att jag inte hade märkt något berodde på att jag befann mig mitt i ett trauma. Vår dåvarande kompanjon fick plötsligt en hjärtinfarkt och dog. Vi hade 10 videobutiker tillsammans och medan jag och maken jobbade upp vårt företag som sysslar med grossistverksamhet inom heminredning, var kompanjonen ansvarig för allt som rörde butikerna. Han dog knall fall och då uppdagades en hel del tråkigheter. Bland annat lämnade han oss med flera miljoner i skulder. Vårt helvete började och vårt liv stängdes av totalt i jakten på överlevnad. Efter något år kom jag på att jag inte haft mens på länge men den undran försvann i vårt fortsatta helvete och kamp för överlevnad.

menopause-cartoon-182

När jag gjorde cellprovet och fick klimakteriet bekräftat berättade barnmorskan att ett trauma kan utlösa klimakteriet. Och trauma var precis vad det var. Och det traumat höll i sig i nästan 8 år.

4ca7d0cbf25ce8cd055419876440a5d6

Trots all skit som hände är jag idag tacksam över att jag inte märkte av något. Man har ju genom åren hört talas om vallningar och annat som hör klimakteriet till.

 

De läsare som har hört av sig undrar om ni andra kärringar här inne har tips på vad man kan göra för att lindra det hela? 

hot_flashes

Plåster, veggomat, sex, or what else?

 1. Det finns en jättebra sida med tips både för klimakteriet, förklimakteriet och allehanda menstruationsproblem som pms, pmd, pco, pcos och endometrios. Man behöver registrera sig för att få tillgång till all information men det är kostnadsfritt och det är en seriös sida så det är inga problem. Sidan hittar ni här: http://hormoni.se
  Charlotta

 2. Vilken lyx att inte märka av klimakteriet! Men å andra sidan var det ju inte så kul det ni fick hålla på med. Jag är 53 år och har nog ”klimakterat” i minst 5 år nu. Man minns ju inte riktigt så det kan vara 7 också. Mensen borta sen ca 4 år. Saknar INTE! Vallningarna är förbi men jag svettas som en gris ett antal gånger varje dygn. Humöret kan vara riktigt uselt emellanåt och det är hur lätt som helst att lägga på sig vikt. Jag motionerar rätt mycket men vet inte om det har någon effekt (kanske skulle svettas ännu mer annars). Ett tag åt jag nåt preparat från hälsokost (minns ej namnet) och det lindrade ett tag men sen planade effekten ut. Kanel, ett par tsk/dag, kan faktiskt också lindra en del. Men annars härdar jag ut bara. Tänker att jag nog är ute på andra sidan snart …

 3. Är 43 år och har inte hamnat där ännu vad jag vet.
  Har däremot hört att motion och äta mindre socker ska göra att man inte får så mycket besvär.
  Säkert helt rätt!

 4. Snart 58..mensen slutade helt någon månad innan jag fyllde 56. I början var det frossa varvat med värmevallningar på nätterna..och detta kom i samband med att mensen försvann. Detta pågick någon månad! Jag blir lite varm vid läggdags..på dagtid känner jag inte så mycket. Öppet fönster,nattetid. Jag känner mig nog mer irriterad inombords..Tränar mycket,tror det hjälper. Äter inte socker,gluten eller laktos..Om jag någon gång ätit något med gluten i på kvällen,då börjar värmeelementet inombords att koka. Så det undviker jag! ..Jag vet att det finns hjälp att få..progesteron,östrogen och allt vad det heter. Mia Lundin är duktig på detta.
  Men jag har inte den värsta sortens problem..jag tror på ”egenvård”

 5. Det finns en massa bra kosttillskott istället för att trycka i sig läkemedel som allt som oftast har alldeles för många biverkningar.
  Omega-7 hjälper mot torra slemhinnor om man upplever det, till exempel havtornskapslar/flytande.
  Sen finns BalansPlus, Femal Balans och Fytoöstrogen som fungerar för de allra flesta kvinnor. Minimalt med biverkningar, om ens några.
  Känner man sig nedstämd kan Pascoflair eller Melissa Dream fungera bra.
  Det finns även en magnet som man fäster i trosan, fungerar effektivt för många kvinnor. Den heter Ladycare.

  Det finns så många naturliga sätt att få bukt med problem man upplever under klimakteriet.

  Mvh Nörd och Hälsokostarbetare

 6. Jag har passerat klimakteriet väldigt lätt & lindrigt – än så länge.
  Lite vallningar och nattliga svettningar, men så länge jag håller fötterna kalla (!) går det bra. När jag lägger mig stoppar jag fötterna utanför filten (täcke är för varmt numera…) och sover helst med öppet fönster när utetemperaturen tillåter.
  Jag har fått kortare stubin och sover dåligt, men det kan bero på annat.

 7. Bra att ta upp detta! Är själv ”bara” 39, men har en tid anat att detta är spöket bakom mitt mående. Fryser och är varm om vartannat, irriterad, trött och minskad sexlust.
  Om man ber en läkare om blodprov, får man det då, trots att mensen inte försvunnit helt?

 8. För min del så har yoga (kundilini) gjort underverk för klimakteriet och har tack och lov sluppit det mesta av besvären tack vare den. Vad bra att du tar upp det, pratade med en kvinna som är något äldre än mej och vi konstaterade att det här är inget som man pratar om. Känns som om det är skamligt och fult, fast de flesta kvinnor går igenom det mer eller mindre helt naturligt.

  Har en teori om att den generationen kvinnor som inom en tioårs period kommer att prata om det på ett helt annat sätt. Med tanke på allt mensprat som har varit i olika medier de senaste åren.

  Något helt annat: du har gett mej en knuff när det gäller det här med skönhetsförbättringar. Ska bara spara och prioritera pengarna först 😉

 9. Tack, behöver alla tips jag kan få som du vet.
  Jag har bara en fråga, har tant tullat på limocellon?
  För jag vet faktiskt inte vad cellgiftsprov har med saken att göra, cellprov ja, men cellGIFTSprov?
  Kram K

  1. Tänkte på samma sak, måste vara limoncellon. Ett gott skratt blev det i alla fall när jag läste om dotterns ”saft”
   Kram på er

 10. Jag har alltid haft värmevallningar pga att jag inte tål värme, men sen jag fick min livmoder + en äggstock bortopererad så har det även blivit rejäla svettningsanfall..Har testat med både ”rätt” kost och motion men inget hjälper. Ibland har jag, vad jag tror är ägglossning, från den lilla skadade äggstock jag har kvar..då mår jag lite bättre..
  Läkaren föreslår östrogenplåster..någon som använder det? Funkar det eller blir det bara en massa biverkningar?

 11. Mona du är bäst! Först blev jag skitglad när du svarade på mailet så snabbt. Nu levererar du ett kanoninlägg där flera av ni tjejer ger bra tips. Upplever själv att jag har ett helvete när det gäller humöret, hjärtklappning och sömnen. Just nu har jag läst in mig på Fytohormoner och tar rödklöver varje dag. Jag har varit på Mias föreläsning tidigare. Blev nyfiken på magneten. Hur fungerar den? Eller Mona som du skrev, kanske bara behövs mer 6 😉 Apropå filmer, du kanske har sett Hysteria, baserad på en sann historia. Det stämmer ju!

 12. Jag brann upp inifrån. Först använda de jag naturpeparat. Men det fungerade mindre bra efter en tid. Nu äter jag Novofem och det var som att slå av strömbrytaren till värmeaggregatet. Svettas gör jag på natten ibland, men hetsvallen är borta. Mens är numera en sporadisk och kortvarig gäst. PMS är numera obetydlig och jag tycker inte sexlusten minskat.

 13. Jag äter femal balans och det funkar för mig…åt dom förra sommaren också men gjorde ett uppehåll när det blev bättre med vallningarna och frossan. Det gör jag inte om kan jag meddela :). Mens har jag inte haft på 4 månader så får väl se om den kommer nå mer.

 14. Har man svallningar så man inte får sova ordentligt, eller känner sig låg SÅ SKA MAN KÄKA ÖSTROGEN! Punkt! Kvinnor ska må bra HELA tiden.

  1. Det är en djungel det här med hormoner. Jag hade tre olika plåster varje vecka med östrogen och gulkroppshormon. Fick biverkningar och vågade inte fortsätta. Vad jag förstår ska det vara en balans mellan östrogen och gulkroppshormon. Hittade en ganska intressant sida här som förklarade lite mer http://hormonharmoni.se/bestall-hormontest/ostrogen-test/ Längre ner på sidan tas symptomen upp om man har brist alt för mycket östrogen. Kanske någon känner till den här sidan redan 🙂

    1. Jag fick östrogentabletter utskrivna av min gynekolog men kunde inte förmå mig att ta dem. Dumt nog läste jag om alla biverkningar och det i kombination med att jag aldrig mått bra av hormonpreparat tidigare gjorde att jag bara inte klarade av att käka dem. Man får ju då komma ihåg att man gjort valet att avstå ”medicinering” och förhålla sig till det. Så för mig var det inte så enkelt som att bara stoppa i mig östrogen för att (kanske) må bättre.

 15. Har haft problem med konstanta svettningar i huvudet, det kokade konstant i knoppen! Har fått bra hjälp med akupunktur på sjukhus är nu, peppar peppar, nästan symtomfri! 🙂

 16. Jag tycker det är bra att en av klimakterie-dvärgarna heter Forgetful, för det är inte alls ovanligt att kvinnor upplever en förändring i minnesförmågan under hormonomställningen. En del söker vård och genomgår utredningar för att utesluta bl.a. Alzheimers, när det ”bara” handlar om klimakteriet. Därmed inte sagt att ingen i klimakteriet ska kolla upp eventuell Alzheimers, men det kanske är en tröst att veta att den där glömskan kan gå över.

 17. TACK för att du tar upp det här ämnet och TACK till alla Mona-fans som så villigt delar med sig av sina erfarenheter!!
  Jobbar/umgås mest med de som är 5-15 år yngre (jag är 48) och har inte längre har en mamma att fråga, så allt det här m klimakteriet är en gåta som jag gruvar mig för….
  Man kan ju alltid hoppas att man klarar sig lindrigt undan, men eftersom mr Murphy tenderar att hänga en i hasorna för jämnan så får man väl full tilldelning av allt på klimakteriemenyn

 18. En fråga tjejer, vad göra vid väldigt torra slemhinnor då alltså nästan ont vid sextorra:(
  Hade inga såna problem innan klimakteriet…
  Kram på er från Jeanette

  1. Det finns medel på apoteket som är receptfria eller beställ tid hos en gynekolog. Dom kollar slemhinnor och sen skriver dom ut vad som passar dej. Jag fick en tablett som jag stoppar upp två gånger i veckan efter att under två veckor tog varje dag.

   För min del fattade jag inte vad det var utan hade rejäla smärtor efter sexet och det var som att kissa taggtråd. Inte så skönt…

 19. Hade svårt klimakterie. Skeptisk till hormoner (risk för bröstcancer). Frågade min gynekolog vad hon skulle gjort i mitt läge. Svar: definitivt ätit hormontillskott (som forskats fram att det skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar dessutom). Mår bra.
  Men ni ska veta en sak att om ni drabbas av mellanblödning efter att ni definitivt slutat blöda så måste ni söka för det. Det ska kollas med en variant på skrapning, det kan mycket väl vara fog för åtgärd. Det hände mig, det var ”början till cancer” och bland de alternativ jag fick valde jag att låta operera bort allt (livmoder, äggstockar och äggledare). Ingen cancerrisk längre där i alla fall och bra mår jag. Sexlust intakt.

 20. Tack vad skönt att frågan dyker om lite då och då nu på senaste tiden. Hörde både Lotta Engberg och Annika Lantz prata om det på radion häromdagen (i olika program). Det pratas alldeles för lite om det och man känner sig faktiskt ensam om problemet. Jag har/har haft det jättejobbigt med det här och vet inte riktigt vilken hjälp som är minst farlig och hjälper bäst. Depressionen (som är så olik mig själv och mitt vanliga jag)fick jag hjälp med så den är tack och lov förbi, men resten???Jag känner inte igen mig själv och jag lider av det. Jag läser och tar in alla tips ni ger. Framförallt är det såå skönt att höra att vi är fler som har dessa problem. Jag är 51 år och jag vill tacka dig Mona för att vi får vara med som kompisar (så känns det) i ditt liv. Tack❤

 21. Mitt tips är att klä sig lager på lager med bara något tunt närmast kroppen så att man kan klä av och på lämpligt antal lager för stunden. I början svettades jag så mycket att jag fick svamp under bröstet (har bara ett) och fick använda pevaryl där. Fräscht va!
  Motion verkar lindra och att undvika stress (svårt) annars är det väl bara att vänta ut det. Östrogentillskott är inre bra om man har haft bröstcancer med östrogenberoende tumör.

 22. Jag var 43 år när det började, vallningar, sömnstörningar och humörsvängningar. Är nog lätt dum i huvudet för jag bet bara ihop och tänkte att detta är något som man måste igenom. Detta tillsammans med ett jobb som var omänskligt gjorde att jag tog slut, bokstavligen, tvärslut. Stod vid bussterminalen och hittade inte hem, visste inte vad jag hette eller var jag var.
  Nu mår jag bättre igen! Med plåster på magen, har jag inga vallningar och får sova. Humörsvängningarna? De är kvar, men mycket färre och lindrigare.

 23. Jag är 57 år och sista mensen var för ca 2,5 år sen. Sen dess har jag haft svettningar på natten och vallningar på dagen. Blir även jättesvettig när jag gör något fysiskt. Sexlusten har i princip försvunnit och slemhinnorna är torra. Sömnen är sämre men dessbättre har inte humöret påverkats speciellt mycket. Har testat naturpreparaten klimadynon och remifemin, vilka bara hjälpt i början och sen har effekten försvunnit. Nu tänkte jag att jag är less på detta, och har läst mycket om östrogenbehandlingar för att kolla upp ev risker osv. Riskerna är inte stora, utan grundade på 90-talets forskande på 75-80-åriga kvinnor i USA. Därför blev denna forskning missvisande. Användandet av östrogen minskade drastiskt för att kvinnor har blivit rädda för riskerna med bröstcancer, och lidit oss igenom klimakteriet. Det är synd, för livskvaliteten försämras avsevärt och det handlar ju om om rätt många år som vi har det så här. Så jag gjorde slag i saken!
  Har varit hos läkare och gynekolog och fick nu utskrivet Novofem, som jag ska äta tills mensen varit borta i 3 år. Sen ska jag få annan östrogentablett. Gynekologen sade att slemhinnorna kommer att bli som nya och svettningar och vallningar kommer försvinna. Har bara ätit dem i två dagar än så länge, men jag skulle märka skillnad på 1 vecka. Härligt!!
  Så lid inte i onödan när ni kan må bra! Kolla upp fakta och överväg. Lev ett gott liv!

 24. Jag har en fråga angående hårbotten. Jag är 49 år och har märkt av svettningar och mensen har varit borta helt i 6 mån. Min hårbotten har blivit fet och luktar illa. Kan det bero på hormoner det också?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..