Det här med att man tittar på valpar

Kommer på mig själv med att hänga på Blocket och titta på hundvalpar. Är det en vanlig åkomma när man har hund och tänker ”en kompis till Nisse kanske…!?

Skärmavbild 2016-06-20 kl. 10.00.46
Skärmavbild 2016-06-20 kl. 10.03.48
Titta på den här raringen. Så ful att han blir söt.

Skärmavbild 2016-06-20 kl. 10.01.52

 1. Ja, det är svårt att bara ha en hund efter att man väl skaffat första (säger jag som är van vid att ha upp till 4 st, men nu bara har en). Inget ont om blandraser, har själv haft en underbar sådan. Men varför inte välja en renrasig hund från en seriös uppfödare den här gången? Då har ni större möjlighet att kolla upp hälsan m.m.

 2. Jo så är det , hade en , men ville ju ha en kompis till honom, så jag skaffade en till, men nu har jag också bara maken kvar Men saknar mina voffs såinihelvete mycket fortfarande

 3. Samma här! En kompis till Charlie, eller en liten fru 🙂
  Men jag kommer definitivt att köpa nästa hund från Hundstallet eller från ett rescuecenter – jag följer några organisationer och fantastiska människor i Spanien och Rumänien som vigt sitt liv åt att ta hand om gatuhundar. Blir knäpp när man läser deras inlägg – vill hjälpa alla…
  Säg till om du är intresserad så får du lite info!

  1. Finns nog även hundar på närmare håll som man kan hjälpa utan att behöva vara orolig för att dra hit diverse sjukdomar. Ja, jag vet att alla hundar som importeras ska kollas av veterinär und so weiter, men en bekant fick hem en hund som hade intyg på alla vaccinationer, karantän och veterinärintyg – trots detta ploppade det ut 6 små valpar efter ett par dagar. Hade hunden verkligen blivit undersökt av veterinär hade den inte ens fått flyga i sitt tillstånd! Så istället för 1 hund fick hon 7!!! Kan man då lita på friskhetsintyget? Försök kanske istället hjälpa hundarna på plats istället för att importera dem hit?!

   1. Det är tråkigt när det brister i kontroll och intyg, att MSN inte ska kunna lita på att de är korrekta. Drabbar främst hundarna när människor blir rädda för att adoptera.
    Tror det även är en ganska stor risk att köpa valp (djur ö.h.t) på Blocket.
    Tyvärr räcker det inte att enbart hjälpa på plats, välgörenhetsorg. och shelters är överfulla. Inte minst på våren då alla valpar föds.
    Men alla har vi olika inställning, övertygelse och erfarenheter, så ingen idé att vi använder Monas blogg att argumrntera om detta.
    Allt gott!

 4. Mona! Ta det här för vad det är… absolut inget besserwissertyckande, men en bildtext skriver man under bilden, inte ovanför!
  Ja, jag är ”gammal” tidningsmänniska”, som läser din blogg varenda dag och ofta tänkt på att jag nog ska tipsa dig om att detta med bildtexten ska hamna under just själva bilden. Ok?
  Love you…

  1. Tack snälla, jag började så i tidernas begynnelse men så var det någon blogg-förstå-sig-påare som sa att man minsann skulle skriva textan före. …så då gjorde jag. Sedan dess.

   Nu tänker jag fanimej strejka och göra som man ska eftersom det där har retat djävulen ur mig i många år!

   Tack!

 5. Det är klart att du ska köpa en gullig valp på blocket och aktivt stödja den oseriösa aveln och handeln med blandrashundar. Go for it!

  1. Men du, det där var ju inte så snällt skrivet. Jag är jävligt glad över att vi hittade Nisse eftersom han inte kommer ifrån ett så bra hem. Hade han varit kvar där så hade han inte fått ett så bra liv. Jag tänker så. V a d hade hänt om vi inte tagit honom därifrån.

   1. Den andra sidan av myntet är att den oseriösa aveln/handeln med hundar inte skulle fortsätta att vara lönsam om ALLA lät bli att köpa hundar på det sättet.

    Om att köpa hittehundar från utlandet kan man läsa jättwmycket hos SVA, en ganska okänd myndighet som gör ett jättejobb för att hålla läskiga sjukdomar som tex rabies och dvärgbandmask borta från oss och våra djur. En av deras artiklar:
    http://www.sva.se/djurhalsa/hund/kop-av-hund-fran-europa

    1. I know, men till mitt försvar måste jag säga, och det är ju jävligt dumt bara det, men vi hade n o l l koll på det här med blandraser och vad som ansågs om det. Vi ville ha en hund som inte krävde timmar i skogen, som var glad, som kunde/ville vara med oss överallt, som var liten. Att det råkade bli en blandras var bara ren (o)tur. Vi gick enbart på fotografiet och på hans bemötande när vi träffade honom första gången … efter 4 timmars bilresa till uppfödaren, som jag inte tror var en riktigt uppfödare. Nisse var sist kvar av alla valpar. Mest troligt den fulaste eftersom han bland annat har Cockerspaniel i sig och hans syskon, enligt uppfödaren, var lockiga och jättesöta. Nisse skilde sig hårt från mängden …

     Idag hade jag mest troligt inte köpte en blandras men jag skulle heller inte valt bort Nisse nu när jag lärt känna honom och hans personlighet. Den kärlek jag känner för honom är obeskrivlig och jag kommer dö den dagen han inte finns längre.=)

     1. Blandisar kan vara toppen. Det jag har invändningar emot är den oseriösa uppfödningen och handeln med framför allt små ”modehundar” – djurplågeriet alltså – oavsett om det är renrasigt eller inte. Har även problem med en av landets största labradoruppfödare som mer eller mindre har en hundfabrik, även om den anses seriös och godkänd.

     2. Men du frågade ju om råd från dina läsare och fick en massa tips om hundraser som skulle passa er. Det diskuterades även om blandraser och hemlösa hundar och hur dessa inte skulle vara lämpliga för er som skaffade er första hund. Så jag förstår inte riktigt när du säger att du hade noll koll och att ni gick enbart på fotografiet. Och måste säga att jag blev förvånad att ni gick och skaffade en blandras på Blocket efter alla goda råd och tips.

     3. Jag vet, fick en miljard tips och har en hel del kompisar som är extremt kunniga. Visade annonsen för flera av dom och de sa ”go for it”. Många annonser på Blocket går också till duktiga kennlar.. I Nisses fall hade vi 100% tur. Och så även han. Om någon. Jag har valt att inte lägga upp bilderna från det hem han levde i, som jag tog i smyg. Skulle du se dom skulle du gå i taket. Jag gjorde en anonym anmälan till Länsstyrelsen.

  2. Hallå där, bara för att man har blandrashund eller får valpar på en blandras är man inte oseriös. Mycket inskränkt och otrevligt skrivet!
   Är själv registrerad renrasig kennel, men vet att ”seriösa” uppfödare till renrasiga hundar många gånger inte har rent mjöl i påsen. Säljer krypta hanar, säger att valparna är äldre än vad de är, låter avelshundar leva i misära förhållanden osv. Kan hålla på länge.
   Har haft blandrashundar också och de har varit friskare än alla renrasiga vi har haft. Det sägs ju att de inte får de framavlade rastypiska sjukdomarna lika lätt. Och inte tvärtom som många ”seriösa” uppfödare till renrasiga hundar vill mena på.

   1. Detdär är en sanning med modifikation.

    Blandraser Kan vara friskare och de Kan också få precis alla rasbundna sjukdomar som finns från alla blandningarna. Det stämmer enbart på första generationens blandraser att de har mindre risk för att utveckla rasbundna sjukdomar. Dvs de blandraser som har renrasiga föräldrar. Så fort det är i andra led eller med en förälder som är blandras så försvinner den ”garantin” och det är bara ren och skär chansning, tyvärr.

    Du har absolut helt rätt i att det finns kenlar för renrasiga hundar som är skit. Fördelen är dock att det är lättare som individ att spåra. Kolla reggade kullar tex. Är det någon som föder upp ohemula mängder hundar per år så finns det ju redan där en anledning att dra öronen åt sig. Tycker personligen att det är rent skamligt att man behöver ha sån extrem koll som konsument (jag vet, låter hemskt men djur räknas som vilken vara som helst tyvärr) för att det ska bli bra. Själv har jag en renrasig jycke med epelepsi. Inte uppfödarnas fel, shit happens liksom men i efterhand har jag fått hjälp att kolla hans stamtavla och det finns linjer i den som gett många hundar med epelepsi. Sånt jag som ny i rasen aldrig hade en chans att få reda på. Epelepsi är för övrigt inte ett rasproblem för min ras men har tyvärr dykt upp mer.

    För mig kommer det alltid vara renrasigt aom gäller. Man har mer koll. Men kommer aldrig, ALDRIG gå på närmaste kennel längre som låter bra. Utan kolla runt massor och läsa på sjukt mycket mer om rasen och hänga på rasforum och rasgrupper innan jag skaffar den rasen, inte efteråt som det blev nu.

    Älskar min jycke, men aldrig mer den rasen ttvärr med det jag vet nu.

 6. Är just nu helt immun mot valpar då min berner sennen precis inträtt ”slyngelåldern” då man vill skänka bort honom till närmast passerande ungefär en gång i timmen:-) Men annars, ja! Man vill ha fler! Mer kärlek!:)

  Och jo, man kan absolut välja att formulera sig betydligt bättre/trevligare än Anette ovan! Och visst förstår jag dig, Mona, som tänker på din fina Nisse. Dock, om man ska se det mer långsiktigt så vore det ju inte så luktrativt för oseriösa uppfödare om ingen köpte. Vilket innebär att färre och färre skulle sälja, och överlämna aveln åt de som faktiskt har ett intresse av hundar och av att föra hundvärlden framåt. Så jag förstår ändå vad personen menade även om hon kunde ha uttryckt det i mkt trevligare ordalag.

  Nu är du en vuxen kvinna som är smart och vettig på alla sätt, så jag vet att du redan vet detta, men kanske är det någon läsare som inte är så hundvan och som funderar över att skaffa hund, så jag berättar ändå varför jag väljer att köpa renrasigt. Jag är medveten om att ämnet är otroligt laddat, och jag är inte ute efter att döma någon, men jag tycker att man ska ha den information man behöver för att göra ett medvetet val om man nu väljer att köpa blandras.

  Först vill jag säga att det givetvis, precis som i alla branscher, finns oseriösa uppfödare även bland de som säljer renras, jag har själv köpt från en sådan (och det slutade m att vi fick avliva vår hund) och det krossar hjärtat på mig att han inte slutat utan fortsätter med sin uppfödning. Det går aldrig att helt gardera sig … Men om vi lägger den biten åt sidan så skulle jag vilja förklara vad jag menar när jag skriver dessa ord; som renrasiga hundar räknas de som är skk-reggade, alltså registrerade i svenska kennelklubben. Då finns ett reg.nr och man kan t.ex. gå in på skk:s hemsida och titta på hur valpens släkt ser ut, röntgenresultat, mentalbeskrivningsresultat, ja det som gjorts. För mig är det en jätteviktig del av ”arbetet” inför att skaffa valp. Sedan finns det ju ändå inga garantier, men man får trots allt en hyfsat bra uppfattning i många fall. Är det många i släkten som har dålig ledstatus t.ex. så funderar jag på varför, och kanske tittar på nån annan kull istället. De som inte är skk-reggade är alltså de som kallas för blandrashundar. I vissa annonser står det att valpen är ”registrerad” och så inser man när man läser noggrannare att det betyder att den är reggad hos jordbruksverket, nåt alla hundar enligt lag ska vara, så det säger egentligen inget alls. Man kan inte heller skk-regga hunden i efterhand.

  Det man ska veta att en skk-reggad valp är veterinärbesiktigad (ej längre sen än en vecka), den har vanligtvis tagit de vaccinationer som krävs fram till den åldern, etc. Uppfödaren har alltså vissa åtaganden att följa och det är lite av en ”försäkring” för mig som valpköpare, samt att skk faktiskt gör ett enormt viktigt arbete för att främja hundens hälsa både mentalt och fysiskt, och det borde väl alla som säger sig älska hundar vara intresserade av. Skk bedriver även uppfödarutbildningar och det tycker jag är ett stort plus. Det finns en gammal ”myt” om att blandrashundar alltid är friskare än renras, vilket verkligen är en sanning med modifikation. Länkar här till ett svar via agria:http://veterinaren.nu/fragelada/besvarad/hund/ar-det-sant-att-blandrashundar-ar-friskare-an-renr

  En sak som man också ska ha i åtanke när man köper blandras är att det är flera raser i en hund. Det låter ju som ”öhh!!”, men många verkar knappt tänka på det, att alla raser har nåt som är mindre bra (t.ex. att det är en skällig ras om man nu inte tänker använda den till den formen av jakt där detta är en fördel) och har man otur så tittar flera mindre bra egenskaper ur flera raser fram. Själv blir jag alltid så beklämd när jag läser om blandningar av rottis/vallhund då jag har haft både rottweilers och vallhundar och denna kombination av skärpa tillsammans med extremt snabb reaktionsförmåga inte alltid är ett plus. Framför allt så ska man läsa på om ALLA raserna innan man hämtar hem sin lilla älskling, det är mitt bästa råd. Ja det gäller ju givetvis också renras, men nästan ännu viktigare om man köper blandis.

  Man ska också veta att med en blandras så utesluts man ur vissa tävlingsgrenar. Jag har mött ägare som aldrig trott de skulle tävla med sina hundar, men sedan, kanske redan under valpkursen, märkt att hunden haft ett särskilt intresse för grenen och då är det snöpligt att inte få …

  En renrasig hund kostar vanligtvis det dubbla mot en blandras (finns såklart undantag, läste om att ”labradoodles” kostar uppåt 35 000) men för mig är det en självklarhet att välja det. Jag har helt enkelt fått spara innan köpet, men då har jag å andra sidan hunnit bestämma ras, besöka uppfödare, kanske gå på nån utställning för att få lite bättre koll, etc. Så det är inte bara av ondo att få vänta lite heller …

  Nu blev detta jättelångt, och som sagt inte riktat till dig Mona i första hand, för jag har förstått att du har många hundkunniga runt dig, men alla har inte det och det är inte alltid så lätt när man kikar runt på blocket och ser den ena gulliga valpen efter den andra. Men mitt bästa råd om man vill ha renras är att gå in på aktuell ras klubbsida och där t.ex. kontakta valprådgivare (ofta har de koll på omplaceringar också om man vill ha en vuxen hund), eller kolla vilka uppfödare som står med där och kontakta dem den vägen. Sen får man helt enkelt gå på magkänsla, nu när vi köpte vår nuvarande hund fick vi träffa både pappan och mamman när vi var nere och besökte valparna vid 5-6 veckor, och det kändes som ett stort plus att se dessa trevliga hundar, se att de var friska och att kenneln var välskött och hundarna bodde i en hemmiljö t.ex.

  1. OM vi skaffar en hund till så k o m m e r det vara en renrasig, det bestämde vi redan en månad efter att vi fick hem Nisse. Bilderna jag lade upp igår var bara ”sötbilder”. Sen skulle jag vilja ta ett blodprov på Nisse och få fram hur mycket av varje ras han har i sig. Han är ju en blandning av Pomeranian, Shipperke, Pappillon och Cocker Spaniel.. Har läst på om alla raser men det hjälper ju inte när jag inte vet den exakta fördelningen. Eller nja, jag skulle vilja veta för hans egen skull…

   1. Tyvärr är sådana test att kasta pengarna i sjän. De är på inga vis så tillförlitliga som det påståss. Många med renrasiga hundar som testat och fått massa andra resultat.
    Plus att det tyvärr inte fungerar sådär med procent. Vore himla smidigt om det gjorde det!
    Även om mamman och pappan är 50/50 av två raser var så blir inte valpen 25/25/25/25. Det kan slå över olika och rasegenskaper och genetik kan slå ut olika ändå. Det enda man egentligen kan gå på är att känna raserna väl och märka på blandningen vad som framträder.
    Så spar era pengar och fortsätt behandla Nisse för den fantastiska individ han är 🙂

 7. Jag skaffade en kompis till min hund, jättebra tills hon började löpa medans jag var i Sverige.. 2 veckor innan jag kom hem fick jag meddelande om att jag blivit mormor. Så nu har jag massa ursöta valpar hemma och blivande maken är galen, hehe. Sålde den första i lördags och gubben höll på att börja grina…

 8. Naturligtvis finns det de sm gör business på att föda upp hundar i ett slags ”gatuhundskennel”. För att sen sälja dessa hundar vidare till ömmande svenskar som tror de fått en övergiven stackars gatuhund. Men det finns ju också övergivna gatuhundar sm tas om hand av hjärtliga människor. ”Alla” ska ju ha hund idag – lättskötta o knäiga – såklart öppnar det för oseriösa handlare här med. Som blandar raser hej vilt, inte registrerar sig som uppfödare o snabbt o lätt säljer sin misshandlade kull på nätet så snart de har en köpare. Istället för att krångla o välja far med omsorg, ha kullen i stort sett tingad vid avelstillfället etc som seriösa uppfödare. Om vi bara slutade köpa misshandlade hundar skulle det inte finnas nån marknad.

 9. Tänker för en gångs skull inte ens läsa kommentarerna och ge mig in i debatten om blandras”avel”.
  Nöjer mig med att berätta att du är inte ensam om att vara valpsjuk… Håller på och planerar inöp av en tik till nu och jag har kontakt med två uppfödare i utlandet, för det lutar åt en import för att få det jag söker. Roligt och spännande! 😀

 10. Det där är en av mina favoritsysselsättningar, sen många år tillbaka. Har dessutom en sådan liten raring som är på sista bilden, dock utan pudel i, som finns just i honom på bilden.
  Min ”bäbis” följer mig som en plåsterlapp och är så mysig att ta på, som att smeka en varm persika 🙂
  Till skillnad på bilden har min hund uppåtstående öron, såå söt <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..