Kan vi prata lite om pedofiler?

Jag fick ett mail från en av er här inne som berörde mig något enormt. Av hänsyn till mannen läsaren pratade om kommer jag inte delge er det exakta innehållet men jag har inte kunnat släppa det.

 

Någonstans i Sverige finns en man som varit dömt för våldtäkt mot barn och som har suttit i fängelse i flera år. Shame on him. Tänker jag. Och hatar lite.

 

Tills jag läser vidare i mailet. Mannen har svår ångest över vad han har gjort. Han vill inte ha den här dragningen. När han kom ut ur fängelset så är hela samhället stängt för honom. Så klart.

 

Han har bett om det i flera år men får ingen terapi. Har bett om en förstående God Man, men inte fått någon. Han blivit hånad och slagen. När han kom ut ur fängelset blev han placerad i ett av stadens mest barnrika områden. Han bad om att få byta, men det fick han inte. Han får absolut ingen hjälp i den kamp han går igenom.

 

Jag har en dotter som blivit våldtagen av sin pappa. Första gången var hon 4 år. Hon är den mest kloka och insiktsfulla människa jag känner. Hon har fått mig att inse att det finns olika pedofiler.

 

Det finns dom som är bortom all hjälp. Det finns dom som inte vill ha hjälp. Det finns dom som inte tycker att de gör något fel.Och så finns det dom som vet att det är åt helvete och behöver hjälp att hantera det.Det här är ett ENORMT samhällsproblem. Sexuella övergrepp alltså.

 

V a r f ö r kan vi inte ta tag i det här? Det kan ju inte bara vara min dotter som är den ende som vill jobba med pedofiler. Det m å s t e ju finnas färdiga terapeuter/psykologer som kan ändra sin inriktning lite och hjälpa dessa människor som VILL ha hjälp. Nu vet jag att det finns en handfull terapeuter/psykologer där ute som jobbar med det här men i förhållande till det extrema mörkertal av pedofiler så är det skit och ingenting. Jag har nyss fått lära mig att pedofili är en läggning och att man måste hantera det på rätt sätt. Att ”bota” en sådan är som att säga att man ska bota en transsexuell. Icke aktuellt. Men, de som vill måste få verktyg så att de kan hantera sina lustar. Vi kan väl åtminstone börja där?

 

Jag tycker på riktigt synd om den här killen. Han har dessutom lovat sig själv och sin omgivning att ta livet av sig om han någonsin skulle känna att han måste gå över gränsen igen.

 

 1. Mona, en mycket erkänd och kunnig psykolog som arbetar inom bland annat kriminalvården med psykopater och andra dömda, svarade en gång så här när han fick frågan om hur han arbetar med pedofiler. ”Det har jag slutat med sen många år tillbaka, pedofili är en sexuell läggning som man inte kan arbeta bort eller bota med terapi och psykologtimmar, möjligen kan man få en pedofil att känna igen sina mönster, och intellektuellt få personen att förstå, men det är ändå en sexuellläggning, han hade under alla sins år inom rättsväsendet aldrig varit med om ett fall där en person dömd för sexuella övergrepp mot barn (en pedofil) blivit av med eller botad från sitt ”begär” / sexuellläggning. Nu svarar han givetvis inte för alla, men det är en tankeställare, som verkligen får en att fundera många gånger på huruvida man kan ”bota” förövarna utan T ex kemiskastrering eller liknande.

  1. Väldigt intressant (och skrämmande)!
   Min tanke i Monas o 24-åringens fall var det att skada Mona, men…. att komma på tanken på övergrepp på en fyraåring är ju inte normalt (en rejäl avvikelse).
   För mig handlar övergrepp inte (bara) om sex utan också om att visa makt.
   Den som skrev till Mona visar att det inte är svart eller vitt.
   Jag undrar hur en mor till en pedofil känner?
   Man älskar ett barn som gjort/gör fruktansvärda saker.
   Tar man avstånd eller lever man i förnekelse?
   Sedan har man läst om att vissa pedofiler själva blivit utnyttjade som barn – ligger den sexuella avvikelsen latent hos vissa?
   Fruktansvärt i alla fall som helst

   1. Håller med, mycket intressant. En av utredarna kring 24-åringen sa att exmaken var precis en sån: en maktpedofil. Jag var den starke i vårt förhållande och det var jag som gick. Mentalt hade jag gått flera år innan jag gjorde det fysiskt. Ibland tror jag inte att han har varit på sin yngsta dotter eftersom hans relation med sin nya fru är helt annorlunda. Där har han varit (är?) den starke.

    1. Jag har ju tänkt jättemycket på er och er berättelse. Anade att det handlade om makt. Män tar sig alltför ofta rätten att utöva makt,verbalt, med våld, tvång och i värsta fall övergrepp. Sådana krakar. Många är vi som känner oss små, hjälplösa, maktlösa, lämnade, förtvivlade, värdelösa-UTAN att ta till våld. Det handlar jättemykcet om könsmakt och patriarkala strukturer. Gudskelov är många män människor, men så finns det sådana som ditt ex, sådana som den fantastiska man jag dejtade till jag insåg att han var svagare än jag och därmed farlig. Finns inga förmildrande omständigheter, inga ursäkter, bara ev förklaringar.

     1. Inte alla pedofiler är män. Säkert flertalet men låt oss inte skapa onödiga stereotyper.

  2. Om detär en ”sexuell läggning” likt tex homosexualitet , o inte går att bota, hur ska man förhålla sig då? För inte alltför länge sen trodde man att homosexualitet gick att bota. Nu är det normaliserat, (tackolov tycker vi) Det vi tycker är abnormt o en avart idag, tex pedofili kanske oxå normaliseras ju fler som talar om sin ”läggning” o jumer detskrivs o pratas om det. Om ett tag erkänns det o får inte diskrimineras fördet är ju som sagt en läggning man inte kan hjälpa.. Huvva…

   1. Alltså, pedofili kommer aldrig att normaliseras, over my dead body. Nämen allvarligt, det kommer det aldrig att göra eftersom utövandet av deras läggning är brottsligt. Tack och lov för det.

    1. Det var homosex oxå. I Sverige. Hur är det i andra länder? Jag blir rädd om man tänker vad som kan utvecklas o ändras i vårt tankesätt………

     1. Jo, men en homosexuell som förgriper sig på någon är ju lika kriminell. Homosexualitet är ju en inte en sjuk läggning, det är ju pedofili och jag har svår att tro att det någons kommer legaliseras … just för att utövandet är kriminiellt! Finns inte en frisk människa som tycker att det ska vara okej att våldföra sig på barn, eller andra.

   2. Skillnaden är ju att homosexuelitet inte har övergrepp, våldtäkt och kränkningar som plattform vilket pedofili har. Homosexualitet är i normalfallet något som är på lika villkor med samtycke från båda parterna.

 2. Känner en kille som är dömd för sexuellt ofredande av underårig. Han tog på sig hela skulden trots att han var full på antidepressiva tabletter och alkohol och minns inget. Han har aldrig försvarat sig. Och ångrat sig djupt. När polisen hämtade honom i villan när sina barn såg på så bröt han ihop fullständigt. Hamnade på psyket och låg där en vecka. Sen flydde han ut i en stuga bodde där i månader….ville ta livet av sig men höll sig kvar för sina barns skull. Han fick själv kämpa för att få hjälp. Han sökte och hittade tillslut en som kunde hjälpa honom. Han sa upp sig från sitt jobb eftersom han skämdes så mycket. Flyttade ifrån stan. Gick i terapi. Efter ca 1,5 år träffades vi. Han berättade hela sin historia för mig direkt och var öppen. Jag gav honom en chans och vi är faktiskt tillsammans nu. Innan det här hade jag aldrig trott det om mig. Nu har jag en annan bild. Det han har gjort får stå för honom och han försvarar sig inte heller. Det är något han måste leva med varje dag och kämpar med den skulden. Och eftersom han finns med i borttsregistret så har han gått arbetslös då det inte går att få jobb för honom. Han blev dömd till böter. Han har sett hur sina barn fått lida. Det har pratas ganska rejält om honom på byn där han exfru och barnen bor kvar. Han har varit rädd för att gå ut men börjar nu efter 3 år våga. Bra att du tar upp den andra sidan. Ingen i samhället mår bättre av att han mår såhär dåligt och inte får någon hjälp. Han har som sagt barn och det har varit fruktansvärt svårt för dem. Att han nu börjat må bättre betyder inte att han inte ångrar sig, att han inte mår dåligt över det som hänt varje dag. Men nån gång måste man få gå vidare om inte annat för hans barn skull. Och det är då man ska kunna få någon hjälp.

  1. Vilken hemsk händelse!
   Blandning/intaget av droger kan ju skapa monster.
   Man fattar inte att man kan ha gjort vissa grejer men som din kille gjorde – bara att erkänna!
   Minnesluckorna gör det så jävla svårt men när nån säger att du gjort ”ditt o datt” kommer något i det undermedvetna ihåg.
   Som du skriver – han måste leva med det varje dag.
   Säkert har han vaknat upp 1000-tals gånger o trott det var mardrömmar innan sanningen kommit ifatt.
   Det går ju inte att backa bandet
   Ja, sympati finns, och varje historia är olika
   Tur att han träffat dig

   1. Ja min bild var nog svart eller vit tidigare men nu har jag fått höra den andra sidan också. Han är inget monster. Han har gjort fel, det vet han. Och jag har aldrig försvarat det han gjort, inte han heller. Det är hans skuld att bära livet ut. Men av det har han blivit en väldigt ödmjuk person. Som fått bygga upp sig själv igen eftersom han aldrig trodde detta om sig själv. Vill bara säga att alla är inte svin som inte vill bättra sig. Den sidan syns sällan i media. .

 3. Som om du inte har nog av jobb, men det här vore nåt för jäklar-anamma-Mona att ta tag i och ryta ifrån på riktigt om. Det här du beskriver är för jävligt och man tror inte man hör rätt på öronen.

 4. This is why!
  This is why jag lägger en dag av tid och energi men i botten av kärlek och hjälper dig med din trädgård ( indirekt gör Johannas mamma glad för jag vet att det gör Johanna glad).
  För ert mod gör andra modiga och då får vi upp den här skiten till ytan och många helveten kan stoppas innan eller iallafall tidigare pga av just det.
  Kolla bara här på kommentarerna.
  Massa modiga, massa ” upp till ytan”.
  Och framförallt en massa viktig livserfarenhet som är så berikande om den delas.
  Du ÄR min idol, glad att ha dig som kompis❤️/K

  1. Det värsta är att detta inte stoppar någonting – övergreppen/våldtäkterna kommer alltid att finnas. Närmare än man tror.
   Ok – man kanske tror att man ser signaler – men skall man hela tiden vara på ”spänn” – då kan man inte leva!
   Exmaken förnekar händelsen/händelserna (detta vet jag ju egentligen ingenting om – men jag antar) – och för att kanske överleva så har han säkert förträngt allt. Jag tror att man kan intala sig själv att saker inte har hänt för att kunna fortsätta sitt liv.
   Sedan förändras människor – den man var för 20 år sedan är man inte idag.
   Sedan finns det människor som är genomonda och då spelar ju allt detta ingen roll – de bara skrattar åt oss!
   Gud vad jag svamlar – nu slutar jag.
   Hua – slut för idag

 5. Alla människor bär på en historia, ibland ändrar den historian inte på något när det gäller saker som händer, men andra gånger förändras bilden helt när man lära känna människan bakom. Att tillåta sig att se en förklaring till ett beteende är inte detsamma som att acceptera beteendet, att ha förmågan att förstå är aldrig fel, hur svårt det man förstår än är.
  Charlotta

 6. Tänker vara väldigt försiktig med vad jag skriver nu, då vi bara får ta del av fragment av det du fått läsa om denna person.
  Har själv blivit våldtagen i vuxen ålder och har farit väldigt illa av det. Men mina tankar när jag läste om din dotter fick mina panikångestattacker att fullkomligt skölja över mig som en tsunami. Ett litet barn som utsätts av det av sin egen pappa, så jävla obegripligt.
  Så mina åsikter om denna person som du fått ta del av och tycker synd om, håller jag för mig själv då jag är rädd att något kan missuppfattas. Detta är ett väldigt känsligt ämne.
  Men vad jag gör för mina barn, är att lära dom vilka deras privata delar är på kroppen och att noga poängtera att ingen annan än dom själva får röra där.
  Tänker också ta ett snack med rektorn på skolan, eftersom jag fick info om att dom ska börja ta in pensionärer på skolan som skolvakt. Vill veta att det finns bakgrundscheck på dessa och att dom inte är ensam med barnen utan skolpersonal.
  Säger inte att pensionärer är pedofiler, men har läst tillräckligt i tidningarna senaste tiden, som får en mörkrädd. Där barn finns, finns pedofiler tyvärr.

   1. En stor kram till din dotter och dig, för att ni vågar lyfta ett så tungt ämne till ytan. Ni gör skillnad. Din dotter är så oerhört stark, är mäkta imponerad <3

  1. Känner mig också kluven i detta.
   Först fick jag samma tryck i bröstet, som jag alltid får när en skrift eller ett samtal kommer till dessa varelser o undrade hur någon kan försvara kräket, men efter att ha läst texten en par gånger, andats o återkommit, kan jag kanske tycka liiiite synd om honom, men jag är inte helt säker än..

   NORPAN – Jag förstår helt din tanke med bakgrundskoll på de som ska komma o hjälpa till på skolan, men vet vi idag att alla i skolans värld har gått igenom liknande koller, med alla vikarier o även outbildade? Många gånger känns det som att vem som helst tas in, när det krisar..

   1. Tara jag håller med dig om att det tas in vikarier och outbildade till skolan utan någon större bakgrundskoll och det skrämmer mig.
    Därav ska jag ha mitt snack med rektorn, inte enbart pga inkallade pensionärer som skolvakt, utan också de nya extralärare som kommer finnas då det är väldigt stora klasser.
    Vet att jag inte kan skydda mina barn helt från pedofiler, men jag gör så gott jag kan <3

 7. Jag vet inte vad jag tycker i det här.
  Kanske tycker jag att man har fuckat upp sin uppgift i livet som vuxen med ett sådant övertramp. Att som barn och ungdom inte förstå … men vuxen. Hur långt upp i livet ska vi få göra fel? Om man förstör en annan människas liv varför ska man ha rätt till ett eget då?Eller blir man en dyngbagge i nästa liv.

 8. Jag känner att lagstiftningen måste ändras.
  Som det är idag så är straff som drabbar staten typ skattesmitning bidrägeri mm mm dom lagbrott som ger längst straff medans lagbrott som sexualbrott ger låga straff. Där många i en lång kedja blir drabbade. Inte bara offret utan ofta hela familjer. (Eftersom sexualbrott ofta händer i omedelbar närhet till hem å familj)
  Jag tycker att det inte ses på hela brottet skada i samband med sexualbrott. Å att det inte vägs in i straffbelägningen.

 9. Utifrån alla kommentarer här så blev jag tvungen att läsa om ditt inlägg om jag hade missförstått det, men nej. Du skriver att det är en läggning och att det inte handlar om att bota utan att ge dem verktyg att hantera sina impulser /lustar och det funkar säkert på dem som har insikt om att det är fel och vill ha hjälp. Alla pedofiler agerar inte utifrån sina lustar precis som andra människor har spärrar för andra konstiga impulser. Bra att hjälpa dem som vill att få och behålla sina spärrar!

  Och K, jag blev rörd av ditt inlägg!

 10. Vi kan aldrig veta om våra medmänniskors sexuella fantasier. Men vad man väljer att göra med sin fantasi är en jävla skillnad. Kåthet, begär och maktbehov som leder till våldtäkt är en känsla som övergår till handling. Och vi människor har makten att tänka innan vi agerar och stoppa oss själva oberoende kön och just där måste vi jobba med pedofilerna.

 11. Jag har den uppfattningen att alla har rätt att ha den sexuella läggning man har så länge den inte innefattar våld, tvång eller BARN. Det som innefattar någon av de tre ingredienserna ska ALDRIG, ALDRIG kunna legaliseras eller ursäktas!!
  Samtidigt är jag av den åsikten att de som inser att deras sexuella läggning är alldeles åt fanders och vill ha hjälp, de ska också ha rätt få den hjälpen för att kunna hantera sin läggning. Sedan är ju frågan…. Vad gör vi med dem som inte tycker att de gör något fel? Låser in dem och kastar nyckeln?? Känns ju väldigt frestande, men är väl knappast genomförbart

 12. Sjukdom My ass Mona!!
  Tycker inte ett dugg synd om peddo-svin!
  Och må hända att dom själv blivit utsatta som barn men det rättfärdigar inte att dom ska göra samma sak själva. Finns INGA ursäkter i min värld- NOLL!!
  Man gör inte så, PUNKT!
  Enda sättet att ”bli fri” är att bli inlåst för gott eller att avlägsnas från denn jord enligt mig.
  Man som kvinna spelar ingen roll!!

  1. Jag kan förstår att du, och andra, känner så, men jag tycker ändå att om man vet att man har den läggningen och verkligen, verkligen inte vill, ska man inte få hjälp då? Det lär ju finnas ett antal människor där ute som inte har ”verkställt” sina behov, ska inte dom få hjälp heller?

 13. I Stockholm finns Preventell, preventell.se Hjälplinjen vidoönskad sexualitet
  ”PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Hos oss får du möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av liknande frågor. Någon som kan ge dig stöd och råd, och sedan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Även du som är anhörig eller bara har frågor om sexuellt problembeteende, är förstås också varmt välkommen att ringa till oss. Bakom PrevenTell står CASM- Centrum för Andrologi och Sexualmedicin.
  Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-14.30
  Du kan ringa PrevenTell dygnet runt, året om och lämna meddelande på vår telefonsvarare – så ringer vi upp dig senast nästkommande vardag. Värt att notera, vi ringer upp från dolt telefonnummer.”
  Hoppas mannen i fråga kan få hjälp!

 14. Äntligen en sida med ”medsytrar”. Jag är storasyrra till en pedofil. Han sitter inne. Har varit på flera småbarn, bland annat min dotter under flera år under hennes barndom. Det har jag fått veta efter att andra anmält om det senaste barnet. Min dotter minns inte när det började, men att hon gick undan när hon blivit äldre(puberteten). Han har erkänt det och sin dragning till barn. Jag har anat det under flera år och även anmält, men då gjordes ingenting. Nu har andra gjort anmälan och äntligen har det blivit ett slut. Han har inte brukat våld eller hotat.
  Efter att ha läst att det inte finns något som kan bota en pedofil annat än att han lär sej att känna igen och styra sina lustar, så hänger det helt på personens vilja. Det kan kanske fungera i nyktert tillstånd, men när han säger att han absolut inte tänker avstå från alkohol.
  Jag älskar min bror, men blir förtvivlad över hans resonemang. Hur kan han hjälpas ?
  Hans tidigare sambo, vuxna barn och vänner har alla brutit kontakten utom en som verkligen är en vän. Kvar finns en mycket åldrig mamma, min dotter och hennes familj och jag. Känner mej bottenlöst förtvivlad över min bror som jag älskar, och hans situation.
  Storasyrran som blev nyttjad av pappa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..