Reklam or not reklam

Igår var jag på en föreläsning hos Reklamombudsmannen. Det var uppdukat med supergoda smörgåsar och thank you Lord för det eftersom jag skulle missa middagen.

IMG_0542
IMG_0543
IMG_0557
IMG_0551
Det var 70 inbjudna personer och även om inte alla dök upp så kan man säga att samtliga av oss satt som frågetecken.
IMG_0556
Detta då det inte finns någon särskild lagstiftning kring det här utan det är bara rekommendationer. Eller ja, en del självklara saker som går under Lotteri- och Marknadsföringslagen undantaget. Syftet med föredraget var ändå att försöka få oss med bloggar och vloggar att i möjligaste mån upplysa er läsare/följare om eventuella reklaminlägg. Gör vi inte det så k o m m e r en lagstiftning och då blir det hårda bullar. 
IMG_0550
IMG_0561
Jag skriver ju alltid ”i samarbete med” men insåg under kvällen att det ska jag sluta med. Anledningen är enkel. Jag har INGA samarbeten i ordets rätta bemärkelse. Ett samarbete är ju något som jag och ett företag kommit överens om, där även innehållet ”samarbetats” fram, och det är här min skillnad är: 2-3 gånger i veckan får jag förfrågningar om jag kan tänka mig att publicera en färdigskriven ”annons” eller inlägg. Även om jag gillar produkten/tjänsten så säger jag konsekvent nej tack till det. A l l t i d. Varför?

 

Well, svaret är enkelt: bortsett från att jag måste kunna stå för produkten/tjänsten till 100% så har jag ett krav jag aldrig viker en tum ifrån: jag ska skriva inlägget på ”mitt” sätt, annars skiter jag i det. Efter gårdagens möte fattar jag att det då inte är frågan om ett samarbete utan det är rätt och slätt REKLAM. Alltså ändrar jag taggningen från och med nu. Sen vetefasen vad jag ska skriva när det är reklam för mina egna produkter. Får hitta på nåt som funkar för alla parter.

 

Hur som, föreläsningen var viktig och jag är tämligen övertygad om att det kommer bli fler, vilket jag ser fram emot. Någon som gick upp i atomer när jag kom hem var talibanen. Jag tog nämligen en ”selfie” med hennes absoluta favorit-youtuber; Daniel Norberg:

IMG_0547
Sweet Lord vilken poppis morsa jag var.

 

Idag torsdag. Vi packar bajssprejer och TanCan för fulla muggar. Skickade iväg några hundra igår så ni är många som kan bajsa och blir bruna lagom till helgen. Eller solbrända är kanske ett bättre ordval, haha. Det är fortfarande så att du får en liten extra bajssprej om du köper minst tre stycken. Och TanCan-priset kan jag hålla till i början av nästa vecka, så passa på! HÄR hittar du bajssprejerna-fotsvettssprejen och HÄR hittar du TanCan!

 1. Varför kan du inte säga ”Reklam” om dina egna produkter?
  Företaget är en juridisk person, du skriver bloggen som privatperson. Ni hör ihop men är inte samma.. om du förstår hur jag menar.

   1. Kan du inte bara köra enklast och tydligast möjliga, ”Reklam för egna produkter”, ”Reklam för vänners produkter” och ”Reklam för andras produkter”? Ibland är det bästa att bara skriva vad det är utan att krångla till det, och jag gissar att du vill lyfta fram även när det är dina vänners grejor.
    Charlotta

 2. Fråga: funkar tancan om man som jag är en riktig blekfis (arv från knallrödhårig far) och aldrig någonsin skulle bli naturligt brun av solen?

  1. Har många ljusa som handlar så jag tycker att du ska prova. Kör dock inte över natten utan spreja och vänta några timmar och duscha sen. Blir det för lite färg kvar så vet du att du kan ha det över natten nästa gång du sprejar.

 3. Tror du att bajssprejen funkar på ett utedass….där nr 1 och 2 är separerade…..dvs….hmmm…….skiten är torr så att säga. Grejen med sprejen är väl kontakt med vatten, eller? :o)

  1. Hmm, intressant fråga men jag tror du har rätt om vattnet. Testa i alla fall. Om inte annat så kan du ta med den hem sen … såvida du inte bor permanent med utedass, hehe!

   1. Nej, tack och lov!! :o) Det är på landet där vi varken har el eller spoltoalett! Väldigt primitivt men helt underbart!! :o)

 4. Jättebra att det blir tydligt, det uppskattar jag som läsare! Jag har inget problem med reklam och sponsrade inlägg men tycker det är viktigt att det framgår vad som är vad. Men håller med om att det blir lite konstigt också för sådana som dig och t.ex. Blondinbella som har egna företag som säljer produkter, var går gränsen mellan era liv och era företag liksom… Och vi som läsare vill ju se alla delar, både din beskrivning av livet på kontoret och vilka produkter ni säljer.

 5. Intressant föreläsning, den hade man ju velat vara med på 🙂 även om min blogg inte är så stor än så trillar det in någon förfrågan då och då där de vill skicka hem produkter som de hoppas man ska tipsa om. Ska det märkas med reklam då, även om man inte får betalt i mer än produkten? Förstår om du inte hinner men ett sammanfattande inlägg med regler hade varit toppen, för oss som inte blir bjuda på dessa träffar;-p
  Ha en fin dag!!

  1. Japp, det ska märkas OCH tas upp i deklarationen! Allt är extremt jävla luddigt, vilket de höll med om igår. Inga helt klara regler bortsett från när det handlar om Skatteverket. Som har helt egna regler. Kommer nog be Skatteverket om en föreläsning också…

   1. Tack för svar! Ja information från Skatteverket vore ju inte fel alls, det är väl där det kan bli mest problem om man inte sköter sig…

 6. Äsch, typiskt. La en order igår på bajs-spray men visste inte att jag kunde gå en extra om jag beställde tre. Jag beställde två.., morr

 7. För ett tag sedan var det någon här som frågade om hur starkt bajssprejen luktar och menade att om det luktade jättemycket blommor så är ju det lika avslöjande som bajsslukten. Jag undrade själv precis samma sak och tänkte att jag kan svara nu när jag har provat sprejen!

  Jag har använt ”Poo-pourri nr. 2” (den luktar som en blandning av citrus och blommor, tycker jag) och med tre sprejtryck så luktar det gott kring själva toastolen men inte i hela badrummet. Det är mer som när man har använt WC-anka (eller liknande medel) än att man har sprejat ner hela rummet med badrumssprej, om ni förstår. Det försvinner dessutom ganska fort (speciellt om man råkar lämna badrumsdörren öppen några centimeter när man går, hehe) så om någon går in DIREKT efter er lär hen känna lite sprejdoft, men om det hinner gå en liten stund mellan era besök så är det ingen chans!

  Jag testade dock fem tryck de första gångerna, och då höll sig doften kvar längre. Det är ok om man helt enkelt vill dölja bajslukten, medan jag av olika anledningar hellre ville kamouflera hela bajsaktiviteten helt och hållet. Tre tryck räcker!

 8. I told you so : )). Jag tror att många vet men inte vill dvs. inte kan det väl vara så, ingen annan gör ju så osv osv.

 9. Reklammarkera tydligt – det ska framgå omedelbart = Man ska inte behöva läsa till slutet för att se din reklammarkering (som nu). Reklammarkeringen ska stå vid rubriken eller precis under, innan man börjar läsa brödtexten alltså.
  Reklam för eget företag och de produkter du säljer där = också reklam, vad är så svårt med det?

 10. Nu du Mona är snart bajssprayen o ljuset hemma hos mig! Fick precis meddelande från Postnord att jag har paket att hämta ut! Tjoho! Tack så mycket! Älskar din blogg och bajsspray Hlsn Louise i Karlstad

 11. Du får väl skriva ”Direkt från Butiken/mitt Lager” eller nåt sånt…
  Det där löser du lätt 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..