Reklam i bloggar

Det här är så himla svårt. Jag tycker alltid att jag är supertydlig med mina samarbeten och det är väl inga problem. Dock märker jag att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva när jag gör reklam för de grejer jag själv säljer. Har en tagg jag döpt till ”I samarbete med mig själv” och som jag använder men känner att det kanske inte räcker.

 

Det finns inga 100%-iga regler för det här med mer än att det s k a framgå inledningsvis och det köper jag mer än gärna. Mitt problem är att det är önskvärt att det i redan i rubriken ska framgå. För mig funkar inte det alls eftersom rubriken speglar den sinnesstämning och delar av det innehåll inlägget har. Alltså, många bloggare bestämmer sig för rubriken när de är klara med inlägget. Det gör aldrig jag. Jag börjar alltid med rubriken.

 

Hur som. Jag har tidigare varit på möte med Konsumentverket och i morgon ska jag på möte hos Reklamombudsmannen för att se om jag kan komma fram till en lösning som funkar både för mig, er och som följer de föreskrifter som finns. Läste igår att Blondinbella blivit fälld för att hon gjort reklam för sina egna produkter, men att inte det framgick med tydlighet. Att det var hennes prylar alltså.

 

Jag vet inte, jag är ju inte så objektiv här men jag har alltid inbillat mig att jag skriver så att ni fattar det. Eller?

IMG_6245

 1. Lägg in en omröstning i varje reklaminlägg med lite olika, men lätta frågor: ”såg du reklamen” (ja/nej) ”var reklamen tydlig” etc. (om din blogg är wordpressbaserat är det busenkelt!, och det finns 353252552 rätt raffinerade gratisverktyg)
  Skrev uppsats om det där och slutsatsen blev att läsare var i högre grad övertygade att de kunde känna igen reklam än vad de faktiskt gjorde, dock gjorde vi aldrig någon större mätning utan gick mer på djupintervjuer. du som har många läsare kan nog få fram rätt intressanta siffror!

 2. Jag fattar, men jag vet inte hur det är för alla andra…. För mig räcker det att du skrivit ”Jag har kommit över ett gäng…” Eller ”Nu kan du beställa de här av oss…” Eller nåt sånt. Som du brukar. Jag tycker att du är tydlig, även om jag svamlar…

  Apotekaren har en del snygga bord som borde passa till. Har jag sett. Eller kanske Affari har?

 3. En sprillande ny läsare fattar kanske inte och då är det ju otydligt. Jag tycker helt klart du ska ha ”i samarbete med mig själv” som tagg, hahaha.

 4. En underrubrik för ”i samarbete med XXX” borde väl funka? Dvs en flagga/tagg som syns direkt under rubriken i stället för i botten av inlägget. Har sett en sådan lösning hos någon annan bloggare som då och då gör reklam för ditten eller datten.

  1. Jag vet, vet inte hur man kan lösa det tekniskt bara men det är något jag har pratat med Tailsweep om. Just precis en sån ”platta”.

 5. Jag har inget svar på hur det ska göras. Men det är super att du frivilligt tar itu med det och sätter dig in i regler och rekommendationer. 🙂
  Så att du kan fortsätta uppmana läsare att skynda och beställa produkter du säljer och gillar.

 6. Jag brukar nog fatta hur du lägger upp olika saker men iofs så bryr jag mig inte om vad som är reklam eller inte för om jag är sugen på att köpa något så köper jag det hellre via dig eller dina rekommendationer eftersom jag hänger här av en anledning. Sen begriper jag väl att det så klart finns reglar men det måste ju få gå lite på känsla också. Rubriken kan ju va skitkul å ska man då förstöra den med att påtala ett samarbete så blir det inte lika roligt. Men kör på du, mig slipper du inte 🙂

 7. Du gör precis som Blondinbella gjort så du skulle också bli fälld 🙂
  Nu är det ju ingen myndighet som fällt henne utan en organisation som jobbar med etiska frågor.
  Så fort du har en köpuppmaning ska det märkas med en affiliate-länk och du behöver inte skriva i huvudrubriken att det är i samarbete med ditt (eller andras) företag utan du kan lägga det som en underrubrik.

 8. Jag personligen bryr mig inte eftersom jag/vi alla kan välja om vi nappar på erbjudandet eller inte. Vi översköljs ju av reklam och erbjudanden i alla media och bara vi går utanför dörren så är det reklam. Viktigaste är väl ändå att du kollar upp och gör rätt för din egen skull. Kan bli en jäkla smäll annars

 9. Men visst hade Bella rätt tydliga direktiv nu? Kan du inte göra likadant? Då du verkligen riktar dig mot läsarna och vill visa något vi kan köpa: AD-nånting-vaddetnuvar som hon skrev efteråt…

  1. Det är ju det som är grejen: många skriver ”Adlink” allra längst ned medan jag skriver ”samarbete” ganska tidigt i texten. Ska kolla om just ordet Adlink ska stå direkt efter länken till min/andras hemsida.

 10. Hej!
  Nu blir jag inte störd av den reklam du gör för dina produkter, och tycker att du är mycket tydlig med att det är dina produkter. Dock gör Isabella Löwengrip reklam för sina produkter på liknande sätt som du, exempelvis genom att skriva att hennes företag nu har börjat sälja vårens nya skor, och så en länk till sidan där de säljs. Det vill säga, också mycket tydligt att det är produkter hennes företag säljer som hon skriver om.
  Tack för en suverän blogg!

 11. Hej Mona! Mina ögon föll på ditt häftiga halsband med den hängande mannen som du har på bilden i detta inlägg. Skulle så himla gärna vilja få tag på ett sådant. Vet du vad de ”heter” eller var de säljs? Tusen tack på förhand!

  1. Oj, det är ett JÄTTEgammalt (typ 80-talet) halsband som kommer från Charles Jourdan i Paris. Fanns i olika storlekar och det här är den största. Googla och se om du inte kan hitta. Även om den största bara gjordes i ett begränsat antal så har jag sett att det finns mindre.

   1. Jag har ett – men känt att det varit lite ute(!!!) – men du startar ju trender – så kanske jag skall börja ha mitt igen 🙂

 12. Jag tror aldrig att ni kommer att kunna vara tydliga nog för alla. För missar man att det handlar om samarbete när det står samarbete så går det ju inte precis att skriva tydligare.
  Adlink säger inte mig särskilt mycket så hur det skulle hjälpa förstår jag inte. Sen förstår jag att det finns regler och dessa ska givetvis följas men vill man inte förstå att det är ett samarbete så vill man inte.

 13. Asså. Det där känns ju som det är en jungel. Jag förstår att det är lätt som konsument att gå på nitar. Men ingen är väl så jävla dum att man inte begriper att någon tjänar pengar på när det krängs prylar. ALLA bloggar innehåller reklam. HELA TIDEN. Hela världen är en enda stor reklampelare. Ska man inte utsättas för reklam så får man nog gå i ide. För gott. Det gäller väl att använda sunt förnuft och bara köpa det man behöver. Asså detta landet. Med alla sina regler och paragrafer. Jag är alltid så himla positiv. Jadajada. Men sånt här blir man bara trött av. Nu blir man väl hängd.

  1. Well, du blir inte hängd här inne i alla fall! Min grej har ändå varit att redan från dag ett varit jävligt tydlig med att det i texten framgår om det är ett samarbete. Å andra sidan så är jag mer sparsmakad än de flesta då jag tackar nej till nästan allt och bara gör business om det är bra saker som jag själv använder, eller kan tänka mig att använda. Att driva en blogg kostar pengar i form av enorm tid som det tar i anspråk från t ex mitt vardagliga jobb. Det är som att driva en tidning, förvisso en simpel tidning, men ändå…

   1. Vet inte om du missuppfattade min kommentar. Jag unnar dig varenda reklamintäkt du får. Tror inte att pengarna står i paritet med tiden du lägger ner på bloggen ändå. Vad jag ville ha sagt var bara att man som konsument ska vara ganska kritisk till allt man ska handla. Det kan inte alltid vara den som saluför varan som har hela ansvaret. Jag tycker absolut inte att den reklamen du har är störande och jag tycker att du har varit ganska tydlig när du säljer något. Jag menade bara att snart måste man nog ha tillstånd när man skiter i det här landet. Kram och din blogg är bäst

 14. Jag bryr mig inte för för mig får du tjäna hur mycket pengar du vill bara du bloggar 🙂
  MEN, det kanske kan framgå lite bättre när det är reklam från ert företag, för det är ju också reklam 😉
  Puss i klyka.

 15. Gör du din reklam som det passar dig! Det finns många som inte ens nämner något. Som Maggan Graaf t ex, hon gör ju reklam för Magnus Hedmans varor o nämner inget.
  Vet ta mig tusan inte en enda bloggare, som är så ärlig som du. En stor kram

  1. Då får du nog läsa Maggans inlägg igen, Eva … Hon var tämligen tydlig var kosttillskotten kom ifrån.

 16. Tycker du är supertydlig. Är i och för sig en van ”Monaläsare”, men vet ingen som är så tydlig som du. Tipsen som du ger känns också genuint ärliga. Själv är jag bara glad att jag hittat till ponchosarna och SpayTanen, t.ex

 17. Mona, jag har inte stött på en blogg som känns så ärlig. Jag ser tydligt när du gör reklam för ngt eller er själva. Sällan jag känner sånt förtroende för någon person jag inte känner på riktigt som jag gör för dig. Pratade senast i morse om dig o hur seriös du verkar. Jag får gråta av glädje o sorg m din blogg får ärliga råd om varor. nu kan man tycka att jag smörar men även jag är ärlig. Kollar din blogg varje dag. Vill bara be dig vara rädd om dig också!! Stor kram!!

 18. Tycker Du sköter det hela väldigt snyggt! Klart som f-n att Du ska/vill puscha för Dina egna varor, konstigt vore det ju annars! Även Tyra Sjöstedt har ju fått påpekande ang ”reklam” för hennes varumärke Star Rider. Men oj som det inte utmärks att det är ”reklam/köpta inlägg” i bloggar. Men vem orkar bry sig… inte jag i alla fall. Bara skriv ut (som numera Blondinbella o Kenza gör) i samarbete med. Från det ena till det andra, har Jack-Jane slutat med sina jackor? Nu när jag, ÄNTLIGEN, fått jobb o lön o vill köpa. Har hon inga kvar? Eller kanske jacksamlaren numer 1, Mona, har någon hon vill sälja vidare, haha.

 19. ”jag har fixat rabatt hos” eller ”just nu har jag fått in” eller ”jag säljer ut” – hur kan man missa att det rör sej om reklam????
  Jag har fattat varje gång….typ. (Nyfiken på föredraget)
  kram <3

 20. Jag tycker det är jättekonstigt att inte bloggportalerna tar ansvar för detta. Så kunde alls göra lika. Är rätt säker på att du på samma sätt dom många andra skulle bli fälld. Om man inte vet vad man ska skriva verkar det vara en märklig lösning som många har dvs. skriver inget alls. Skriv ett stort fett REKLAM högst upp så kan man fortsätta att läsa eller sluta. Spännande att höra vilka besked du får, Please let us know.

 21. Kan du inte få in en underrubrik där du kan få in I samarbete med eller I samarbete med mig själv? Jag tycker att administratören på bloggen borde kunna fixa det åt dig.
  För övrigt så har det varit tydligt för mig i alla fall när du tipsar om prylar ni säljer.
  Ser fram emot att läsa om vad de sa på seminariet i morgon. (blev konstig svenska där) 🙂

 22. Jag tycker att du är jättetydlig med era egna varor. Du skriver ju alltid, ”vi har tagit in, vi har erbjudande på” osv. Likaså tycker jag att du är tydlig med reklaminläggen från företag. Där det möjligen lite otydligare är när det gäller vänner/bekanta som är egna företagare, å andra sidan så får du efter vad jag har förstått inte betalt för det, så det borde väl vara ok ändå.

  L- som har beställt en olivgrön poncho nu. 🙂

 23. Nej, nu är jag trött på det här, du gör fel!!!!! Du har alldeles för många väskor – dags för utlottning – allt till mig, whohohiho >:)
  Pöss

 24. jag tycker du skriver tydligt men som någon skrev har följt och läst din blogg i ett par år så kanske är hemmavan

 25. Jamen alltså – du är ju hur tydlig som helst med att du gör inlägg där du vill sälja era egna varor. Ingen kan väl missa detta? Kanske kunde man dock önska sig lite mer variation i försäljningstekniken… Typ att ”maken är skitsur för att jag säljer det här så billigt” känns lite överanvänt…

  1. Fast, det är helt sant. Han ÄR svinsur de gånger jag gör det. Å andra sidan är det bara två produkter jag tjatat om det; ponchosarna och Built-grejerna (våra neoprenprodukter)!

 26. Avsluta varje rubrik till reklaminlägg, reklam för ditt eller andras spelar ingen roll, med: (REKLAM)
  Tydligt och bra. Fattar inte att detta ska vara så svårt. Eller – svårt blir det bara om man inte vill tala klartext.
  Man ska ju inte behöva läsa blogginlägget först för att fatta att det är reklam.

 27. Till Bodil Hansson. Magdalena länkar till ett företag som säljer bl.a. Magnus produkter. VAR ser du Magnus namn? Å detta är inte det enda, hon har mycket smygreklam i sin blogg. Kolla på TV4 o Malou. Senast idag (repris) var han där o pratade om sina produkter. Skriver inte ut sidan, för jag anser att hon gör ordentligt med reklam.

  1. Hon gjorde ett inlägg för ett tag sedan när Magnus kom med en hel väska med olika hälsokost som hon skulle få prova.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..