I know, jag är en trädgårdsnolla

Jag var ute med Nisse igår och kan ju konstatera att varenda en här i finhooden har pimpat sina trädgårdar. Jag har inte ens börjat. Kan mest troligt bero på att jag inte vet vad jag ska ha. Förra sommaren fick jag hjälp, men nu ska jag vara vuxen och fixa själv. Gullvivor, tulpaner, rosor och maskrosor har jag koll på, resten kan jag inte ett jädra skit om. Jag vet, tanter på femtio ska kunna sånt, men den här tanten är uppenbarligen felvaggad.

 

Gick förbi dom här raringarna i någons trädgård.

IMG_0369
Vad är det och hur fort dör dom?

 1. Det är penseer och dom sätter man typ till påsk iaf här i skåne. Sen byter man ut dom när sommarblommorna kommer. så gör vi iallafall 🙂 Finns säkert dom som har dom hela sommaren men blir höga o lite vingliga inte så snygga enligt min smak 🙂

 2. Ingen aning. Tror att de flesta av oss åker till trädgårdsaffären och tittar på det man gillar och läser på lapparna om zoner, sol, skugga mm och sedan köper lite på känsla. Eller så fotar man fina saker hos andra eller kollar på nätet och frågar sen vad det är. Du skulle ju kunna anlita en trädgårdmästare någon gång per år. Inte konstigare än att du har städhjälp inomhus att ha det utomhus egentligen. Jag behöver nog ersätta penséerna snart. De har varit med några månader men är fortfarande fina.

 3. Säger bara en sak lavendel, rosmarin kryddväxter i kruka is the shit. Omöjliga att ta död på, vackra att se på och doftar härligt när man sitter ute en ljummen sommarkväll.

 4. Finaste Mona ! Om du gillar penséer som det är ovan så tycker jag du ska satsa på de dom är ministorlek i blomman…de bildar nästan en matta och står sig Hela Sommaren ! MEN du får vattna förstås …. desto större kruka desto mindre vattning !
  Andra blommor som är Extremt svårt att ta död på är Pelargon ! De kommer i olika färger och sorter men kan absolut stå ut med att inte få vatten på några dagar dagar eller så ….de mår tom bra av det….jag är pelargon nörd och har en del och haft genom åren och övervintrar dem och de blir fantastiska……
  Jag kan komma och hjälpa dig om du vill – du har min mail ! Jag menar det !
  Kram ❤️

  1. Några dagar? Mina fick varje söndag om jag kom ihåg dem. Blev många till slut. Gav bort, ena kompisen åkte på kurs i 3 veckor (ingen som vattnade) och de blommade och var väldigt fina när hon kom hem…….

 5. Nu kan du sätta Million Bells, murgröna, spansk marguerit och vanlig marguerit i dina krukor. Vattna bara, kräver noll skötsel för övrigt och står fint hela sommaren. I alla fall här hos mig, strax söder om Göteborg ( 8 mil från Ullared….just saying…. ).

 6. Jag slår ett slag för pelargonen. Tål att torka ut (men inte i veckor förstås) och bara man plockar bort de vissna då och då så håller den sig fin hela sommaren och blommar villigt och troget. Se bara till att köpa BRA jord. Finns speciell pelargonjord som jag köpte i år, tidigare har jag köpt blomsterjord speciellt för krukor.
  Pelargoner trivs att ha det trångt. Jag brukar plantera tre st i en medelstor kruka.

 7. Som sagt dom där är penséer, ettåriga för det mesta men kan fröså sig själva o komma igen i alla fall. Göre sig icke besvär med dom, rådjuren älskar dom. Känner bergis lukten på flera mils avstånd… I alla fall hos mig.
  Vägrar att mata dom j-la odjuren , rådjuren alltså, och bojkottar numera alla sorter sedan flera år tillbaka.
  lycka till med trädgården

     1. Rådjur älskar att vara i trädgårdar. Inte bara i skogen. Dom är smarta. Finns ju massor att äta. Som redan står serverat i kruka!
      Har sagt det förut o säger det igen. Köp mårbacka pelargoner. Så enkla o fina hela sommaren. Du ångrar dig inte!

   1. Testa kaktusar, det kan väl rådjuren inte tycka om att äta ;D .Dessutom är dom sjukt lättskötta. Glömde bort att vattna min kaktus i ett halvår, men den lever fortfarande 🙂
    Nu är maken vattningsansvarig i vårat hem, då jag nära nog tog ihjäl varje levande växt förutom just kaktusen och mina favoritblommor, plastblommor. Är sååå stolt att min plastorkideè har stått sig i flera år nu ;D
    MVH/en som också saknar gröna fingrar 🙂

 8. Hej!
  Alltså jag dööör! Här har du oxå en halvtant som inte klarar av trädgården.. Så i år satsar jag på gräs och lavendel, i krukor. Får gåshud av rabatter. Det går inte att misslyckas med. Vi har rådjur som stryker runt och glufsar i sig allt.. Inte alls kul. Och penséer är astrista.. Håller inte hela sommaren och man måste typ plocka bort vissna blommor och vattna jämt…
  Lycka till
  Och miljoner kramar! Du är en helt jefla fantastisk kvinna❤️

 9. Vet att det finns proffs som jobbar med att sköta trädgårdar va? Typ först fixa till den och sen komma och underhålla. Som din städerska ungefär. Inte jättedyrt, som ett par ögonfransar och ögonbryn om året 😉

 10. Du är inte ensam. Får panik när jag vandrar runt i duvbo och ser alla fina trädgårdar. Jag har satsat på kärleksört, håller sig fin utan kärlek och kommer tillbaka varje år. Placerar ur lite krukor med jordgubbar, balkonglådor med hönglobelia och tagetes. Ormbunkar är tacksamt. Dör aldrig. Ta en sväng på plantagen eller blomsterlandet. Stor kram

   1. Det var dumt av honom. För då hade vi varit grannar. Vi flyttade hit för elva år sedan. Köpte mannens farfars hus. Renovering hela tiden. Men värt det. Men det här med trädgård är inte riktigt min grej. Den ska liksom sköta sig själv. Tyvärr byggde grannarna en apful altan med plank åt vår utdel så det blev att plantera någon klätterväxt. Det andra tyvärret är att den nu kräver kärlek. Blä. Du ska veta att jag tänkt mycket på er och att det kommit upp jobbiga minnen som jag grävt ner. Så nu blir det terapi. Men jag har bestämt att inte berätta för familj och släkt. Inte nu iallafall. Stor kram och kärlek

     1. Mm. Jag vet. Bröt ihop fullkomligt hos läkaren i fredags. Hon ställde frågan och allt kom upp till ytan. En välbevarad hemlighet sen barndomens helvete. Så nu kämpar jag med ångestpåslag. Stor kram på dig.

     2. Fick remiss till psykiatrin. Får se vad som händer där. Sen vet jag inte hur mycket man ska rota i det. Självklart ska det bearbetas, men sen då? Känner att jag inte kan ta det här med min familj eftersom det är en nära som är boven. Jag hojtar till om jag inte får tillräckligt med hjälp. Är sjukskriven just nu med utmattningsdepression. Kram

 11. Petunior brukar rådjuren rata och de blommar hela sommaren utan mer skötsel än vattning. Ska du ha dem i amplar eller höga krukor så köp hängpetunior, surfinia eller million bells (de är alla petuniasläktingar) så breder de ut sig vackert och hänger ner över krukan. Sätter du dem i bra jord behöver du inte ens gödsla dem, men skulle du råka hälla lite gödning i vattnet så blommar de ännu mer. Så här ser hängande petunior ut i juli om du planterar dem nu och kommer ihåg att vattna. https://www.google.se/search?q=million+bells+h%C3%A4ngpetunia+surfinia&biw=1109&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjI6PuN-erMAhUpS5oKHbvPCuAQ_AUIBigB
  Charlotta

 12. Mona, Gå till en blomsteraffär och köp färdigplanterade krukor så får du skitsnyggt på en gång.
  Alla Blomsteraffärer har det 🙂

 13. Ta dit en trädgårdsmästare som hjälper dig att göra ordentliga rabatter med perenner istället (fleråriga blommor). Då behöver du inte fundera på detta varje år, vattna dem inte så ofta utan riktigt mycket när du väl vattnar. Då söker sig rötterna långt ner och blir starka och tåliga. Du får hjälp med vad som är rådjur säkert och blommor som blommar olika tider på året. Sedan kan du ta dit någon och göra iordning rabatterna på våren så krävs minimal skötsel under sommaren. Dessutom sparar du pengar i längden då du slipper köpa nya växter varje år.

 14. Hahaha…jag döööör ! Du är precis som jag och ställer frågan… Hur fort dör de ? Tack för det finns fler som jag och är trädgårdshandikappad…

 15. Mona, det finns kunniga personer på plantskolorna, speciellt på Zetas. Du kan få tips på vad sim passar både dig och trädgården. Sedan finns det folk som kan designa din trädgård för att passa en okunnig latmask som dig själv. Kan vara dyrt men maken får väl betala. Det är ju han som är trädgårdsansvarig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..