Visste du att kaffeproduktionen håller på att ta slut – sjukt intressant samarbete

Jag ska göra något jätteroligt ett tag framöver. För några månader sedan blev jag kontaktad av Zoégas som undrade om jag ville ingå i ett samarbete med dom. De frågade om jag kunde tänka mig att träffas för ett möte. Jag är ganska petig med vad jag gör reklam för här inne och med vilka jag samarbetar. Pengar är sekundärt eftersom det är viktigare att jag kan stå för vad jag skriver och stå för de samarbeten jag har. Det här vet ni som hängt här ett tag. Mer ord för er nya.

 

Att jag överhuvud taget övervägde det här initialt var att jag visste att det skulle handla om Zoégas. Kaffesorten ni vet. Jag är nämligen uppvuxen med en mamma som b a r a drack Zoégas. Skånerost för att vara noga. Här hemma är det Zoégas Mollbergs blandning och Skånerost som gäller och har alltid gjort. Maken har gjort några snedsteg, men landar ändå alltid i Zoégas-hyllan. Därmed visste jag att det var en kvalitetsprodukt. Vidare fick jag reda på att det skulle handla om kaffeplantager i Kenya.

 

Jag gillar att vara förberedd så jag gick in på deras hemsida och fördjupade mig lite i det hela. Informationen väcker min nyfikenhet då jag läser att Zoégas gör stora investeringar för kaffeodlare i Kenya.

 

Åker in till stan och träffar de ansvariga för samarbetet, Robin och Stefan.. En dryg timme senare var jag frälst. H e r r e g u d vad jag inte visste om kaffe. Och inte ni heller.

 

Zoégas, eller Nestlé om vi ska vara petiga, men jag kommer i fortsättningen att skriva Zoéga i det här samarbetet, är en av världens största, om inte den största, inköparen av kaffe. Killarna berättade vidare att odlarna under mycket lång tid inte odlat kaffe på ett hållbart sätt, alltså inte odlat så att man får ut maximalt från varje planta. Det har lett till att de får sämre betalt eftersom produktionen minskar.  Med anledning därav kommer kvalitetskaffe (exempelvis från Östafrika där Zoégas får sin karakteristiska smak) att bli en lyxvara redan år 2020 eftersom tillgången kommer bli begränsad och priserna skjuta i höjden. Fortsätter det i den här takten kan alltså Espresso House, Waynes Coffee m fl, lägga ned sin verksamhet då kaffe kommer bli svindyrt. Det gäller framför allt kvalitetskaffe i nuläget.

Zoégas 145

Hade inte den blekaste om det här. Odlarna i Kenya övergår nämligen mer och mer till att odla annat, blommor t ex. De växer snabbare och odlarna får därmed in pengar fortare.

 

Mot bakgrund av det här har Zoégas startat ett utbildningsprojekt som heter ”Coffe By Women” i Kenya. Det går ut på att få så många kvinnor som möjligt att engagera sig och bli kaffebönder. Det har nämligen visat sig att när en kvinna driver en kaffeodling så ökar produktionen rejält. No shit, klart att det gör det. Tänkte jag. Målet är att minst 30% av kaffebönderna skall vara kvinnor. Män behövs givetvis också för att säkra kaffets framtid.

Zoégas 55
50 procent av alla som arbetar med kaffe i världen är kvinnor men mindre än fem procent har ledande befattningar. Av historiska och kulturella skäl får kvinnor inte tillgång till utbildningsmöjligheter i samma utsträckning som män. De utbildar kvinnor och män tillsammans, kvinnor erbjuds dessutom utbildningar i t.ex ledarskap, förtroendebyggande och självutveckling. Kvinnor tenderar i större utsträckning än sina manliga kollegor att investera sina inkomster mer långsiktigt och ansvarsfullt.
Zoégas 39
Kvinnornas inkomster återinvesteras i exempelvis jordbruket och odlingen, sina medarbetare, sin familj eller någon sidoverksamhet för att säkra hushållets inkomst. Kvinnor arbetar dessutom ofta kooperativt vilket visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling. En insikt från andra projekt som Nestlé drivit i exempelvis Brasilien, Argentina, Dominikanska Republiken, Indien, Kenya, Mexico och Pakistan.

 

 

För att vi ska kunna dricka gott kaffe i framtiden måste någon vilja och kunna odla det. Det krävs även att man odlar på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt, samtidigt som odlarna måste kunna tjäna pengar på det. Lyckas man inte med detta kommer kaffebönderna till slut välja att odla något annat för att säkra sina inkomster. Coffee by Women är ett steg mot att säkra hållbart kaffe idag och i framtiden.

 

Zoégas är sedan några år en del av Nestlé-koncernen som har upprättat en handlingsplan, Nescafé Plan, för att säkra kaffets framtid. Genom att hjälpa den stora mängd småskaliga och medelstora odlare världen över kan den göra långsiktig skillnad på riktigt. En skillnad som innebär ökad produktivitet och lönsamhet för de självständiga odlarna och ett ökat utbud av miljömässigt och socialt hållbart odlat kaffe för framtiden – av rätt kvalitet. Mellan 2010 och 2020 investeras cirka 3,7 miljarder kronor i en mer hållbar kaffeodling. Konkret går investeringarna till utbildning av kaffebönder i ansvarsfull och produktiv odling samt till att distribuera och skänka nya mer klimattåliga kaffeplantor till kaffebönderna. Fram till 2020 kommer Nestlé skänka 220 miljoner kaffeplantor till kaffebönder.

 

Den karaktäristiska Zoégas-smaken kräver kvalitetskaffe från Östafrika men utbudet av detta kaffe minskar och det är svårt att få tag på ansvarsfullt odlade kaffebönor som håller rätt kvalitet i regionen. Zoégas investerar därför ytterligare från lokal budget i utbildningsprojekt i just Östafrika för att öka utbudet och samtidigt hjälpa kaffebönderna att öka sina inkomster på ett hållbart sätt.

 

Jag tycker att det här är SUPERINTRESSANT och en cyniker kan ju komma med invändningar om att Nestlé (och Zoégas) binder upp dessa kaffebönder men se, det är det som är grejen: det står var och en fritt att sälja sitt kaffe till Nestlé och det gillar jag. Givetvis skulle jag själv vara mer benägen att sälja mitt kaffe till den som hjälpt mig, men jag gillar ändå att valet är fritt.

 

Okej, vad är tanken med min delaktighet i det här då? Jag ska sprida den här informationen till så många som möjligt under drygt ett halvår framåt. Jag och 3 andra bloggare är utvalda för det här projeket: Malin ”Fnulan, som jag träffat några gånger. Supertrevlig. Och så Hugo Rosas och hans sambo Paula, som är stora bloggare. Dom har jag aldrig träffat med mer än att jag hört att de också ska vara supertrevliga. Vi kommer, tillsammans med Zoégas marknadschef, träffas över en middag snart och jag tror att några av er kommer bli inblandade.

 

Detta samarbete avslutas i november och då åker vi fyra till Kenya för att besöka några av kaffeodlingarna och får där träffa en del av kvinnorna. DET ser jag verkligen fram emot. Att få intervjua kvinnorna och ta del av deras vardag, drömmar och verklighet.

 

HÄR kan du läsa mer om hela projektet.

 

Sweet Lord som jag älskar min blogg. S å oerhört tacksam för att få vara delaktig i sånt här.

 1. Zoegas är absolut bästa kaffet. Vi dricker mollbergs i vår familj. Kanonbra att du vill engagera dig i detta. Tummen upp ?

  1. För att jag är en stor bloggare med världens bästa läsare! Och jag dricker kaffe! Hade ju apsvårt i flera år efter op:en, men sedan i höstas har jag lagt av med chai och dricker kaffe! …och te, så klart.

 2. Åh, så intressant projekt. Hemma så dricker vi också bara Zoegas. Förr när vi hade bryggare så hade vi Mollbergs blandning, men nu med kaffemaskin så använder vi Espresso Della Casa bönor. På jobbet så dricker jag Zoegas Prezzo eftersom jag inte gillar det som finns i automaten.

 3. Nestlé har jag personligen inte mycket till övers för. Visste du att de promotade Nestlés modersmjölkersättning i bland annat Afrikas fattigare områden. De fick kvinnorna att tro att det var bättre med ersättning istället för att amma. Men få hade råd, spädde därför ut ersättningen vilket genererade kraftig undernäring och död hos många barn.
  Jag mår dåligt av bara tanken. Hur kan man göra så för att öka sin försäljning?!

  1. Mm, läste om det också och jag håller med dig. De köpte upp Zoégas för några år sedan (Zoégas är ett svenskt, gammalt anrikt företag som funnits sedan 1800-talet.)och jag har svårt att tro att Nestlé jobbar på det sättet fortfarande. Hela historien var avskyvärd. Är dock väldigt glad över vad de, genom Zoégas gör nu i Kenya. Just den delen om att varje plantageägare som får hjälp, avgör själva om de vill sälja sitt kaffe till Zoégas, eller till andra. Gillar den policyn.

  2. Var det inte någon på Nestlé som tyckte att vatten inte är en mänsklig rättighet heller och därmed inte borde vara gratis? Usch. Sorry, men detta är verkligen ett företag jag försöker låta bli att stödja.
   Jag har ”tur” som har närproducerat kaffe från mindre familjeägda plantager som jag kan köpa hemma i Peru och att jag i mångt och mycket slipper ens fundera på om det företaget har något med sakerna jag köper att göra då jag köper allt färskt från marknaden och ofta av de som skördat grönsakerna/fött upp djuren osv själva.
   Det är vad jag kallar lyx.

 4. Nestlé har ju inte världens bästa rykte, precis. (Wikipediasidan ger en del om deras bröstmjölksersättning och behandling av människor, hur de ser på vattentillgång osv). Jag hade inte valt att arbeta med dem, utan hade försökt stötta kaffeodlare på andra sätt, om det känts som ett viktigt projekt att stödja.

  1. Sant, men jag har läst in mig så mycket på det här utbildningsprojektet att jag inte har några som helst problem att stödja det. Just den delen att främja kvinnornas utbildning och status i samhället var avgörande för min del. Extremt viktigt att de får en utbildning och sysselsättning.

   1. Ja, det är viktigt att kvinnor får utbildning och sysselsättning. Din roll här blir nog snarare att hjälpa Nestlé att marknadsföra sig i stort än att du gör en fantastisk insats för dessa kvinnor. Vet du med säkerhet att de har valfrihet att sälja till den de vill? Vilka andra aktörer har de att välja på? Hur ser relationerna ut mellan Nestlé och andra/ tidigare(?) aktörer? Påtryckningar? Politik? Vilka andra organisationer arbetar med liknande verksamheter, utan att ett storföretag ligger bakom?

    Du tyckte det var hemskt med H&M:s behandling av sömmerskor och skrev (om jag minns rätt) att du handlat där för sista gången. (Dagen efter handlade din dotter en väska där, vilket förvånade mig.) Nu vill du stötta några kvinnor genom att föra fram ett företag som är ökänt. Jag får inte ihop det. Alls.

 5. Då är det väl på tiden att du kommer ner till Helsingborg och hälsar på! Doften från Zoegas är ju världsberömd!

 6. Här kör vi med Skånerost sen alltid. Älskar Zoega´s
  Blir gärna inblandad i detta på nåt vis, så du vet det 🙂
  Hälsningar Skåneland

 7. Aldrig att jag stöder Nestlé. De arbetar fortfarande så i utvecklingsländer med modersmjölksersättning som blandas med skitigt vatten…

 8. Alltså nu måste jag få fråga om vad du/de menar. Du skriver ”…odlarna under mycket lång tid inte odlat kaffe på ett hållbart sätt, alltså inte odlat så att man får ut maximalt från varje planta…” Att odla hållbart betyder verkligen inte att man odlar så att man får ut maximalt från varje planta. Hållbart betyder ekonomiskt, ekologiskt och socialt – nyttjande av en resurs så att resursen inte äventyras för nästa generation. För att få ut maximalt från en planta behöver man antagligen både gödsla och bespruta som bara fanken, det är inte hållbart. Hållbar produktion av kaffe måste betyda fairtrade (socialt hållbart) och ekologiskt (miljö) på ett ekonomiskt sätt. Maximal skörd på ett sätt som inte kräver dåliga insatser med färre ord. Sedan ser projektet jätteintressant ut, jag vänder mig bara mot tolkningen av hållbart….

  1. My bad, uttrycker mig illa. Hållbarheten består i att de inte odlar på ett certifierat sätt. Målet är att nå 100 procent med en kombination av KRAV, Fairtrade, Rainforest Alliance och 4C (Common Code for Coffee Community). Med hållbarhet kommer också en ökad produktion, utan besprutning, vilket i sin tur leder till ökade inkomster.

 9. Jag gillar allt du gör, men inte denna gång! Att du lierar dig med ett företag som så tydligt visat gång på gång att de skiter i människor och allt räknas i pengar (http://www.dailydot.com/opinion/nestle-california-bottled-water/). Modersmjölksersättningen, barnslavar, palmolja etc, etc. Jag och min familj har inte köpt Nestlé produkter på över 20 år och inte kommer jag att börja i första taget. Ett bra projekt av Zoegas men eftersom de ägs av ”djävulen” så kommer jag aldrig köpa deras kaffe.

 10. Håller tyværr med tidigare kommentarer. Nestle kænns verkligen inte som ett føretag som jag vill stødja. Førstår att det ær super med sjælva kaffeprojektet, men nær koncernen behandlar mænniskor som de gør så tycker jag att det ær nej tack. Skulle aldrig stødja deras føretag.

 11. Samarbeten i all ära, men Nestlé är inte ett företag jag skulle lierat mig med. Har väldigt liten tilltro till dem efter hur de hanterat frågor kring mjölkersättning, vad ammande bör äta, vattenresurser och mänskliga rättigheter och jag undviker aktivt deras produkter så långt jag bara kan!

 12. Hej där…Wow! säger jag bara. Så häftigt att du kan göra skillnad på det viset. Jag älskar kaffe och är vad vi kallar ”kaffekärring”…Det du gör är stort. Det måste vara häftigt att kunna välja vad du vill göra, vilket samarbete du tycker är bra. Jag gillar skarpt att det inte bara är pengar som driver dig. Jag har läst många inlägg och många bloggar och det finns många därute som enbart är ute efter pengarna. Tråkigt! Jag delade med mig av en bild på ett av mina smycken igår på Twitter och fick mycket positiva reaktioner och anledningen var att jag hade ju lagt till fler bilder som jag skrev till dig och en av mina läsare ville att jag skulle visa upp smyckena mer, så vad fan tänkte jag, det får bära eller brista. Det bar, och det är ju lite din förtjänst…Det är skönt att ha lite saker att göra när jag nu sitter i rullstol. Kunna fokusera på lite annat än smärtan som jag aldrig blir av med. Det känns sjukt ibland att jag ska lära mig leva med den smärtan, men det går ju inte att ta tunga mediciner hela livet. Det är bara att kämpa vidare. Jag säger som du…Tack gode gud för mina läsare och min blogg.
  Jag måste också säga att du är en stor förebild för många. Riktigt roligt med ditt samarbete. Många kramar till dig och Grattis <3

 13. Ok, Nestlé har gjort dåliga saker. Men när dom gör en bra sak, då ska man inte stödja det, för då ger man alltså automatiskt sitt stöd till de dåliga sakerna. Ellervadvardetnisaförnåt?

   1. Jag tänker som så att det finns sådana många företag som inte betett sig som Nestlé utan som har en bra historik utan att ha gjort dåliga saker. Och då stödjer jag så mycket hellre dem än ett företag som mer än en gång visat att de inte tillhör The good guys.

    1. Sant, men vet du, jag googlade lite om den här bröstmjölksskandalen, och kan konstatera ersättningen ska blandas med rent vatten (kokat), vilket framgick på produkten. Problemet var att många/de flesta var/är analfabeter och det ledde till att ersättningen blandades med smutsigt vatten. Det hela slutade med att man idag jobbar strikt efter WHO’s rekommendationer. Jag tycker att Pudeltantens kommentar är klockren: ”Ok, Nestlé har gjort dåliga saker. Men när dom gör en bra sak, då ska man inte stödja det, för då ger man alltså automatiskt sitt stöd till de dåliga sakerna. Ellervadvardetnisaförnåt?”

     Jag skulle aldrig ingå ett samarbete om det var så att Nestlé var oseriösa och jag har svårt att tro att dom är det när de samtidigt får vara med på t ex Dow Jones Sustainability-lista (världens viktigaste oberoende hållbarhetsindex). Många etiska fonder investerar enbart i företag som finns med där, bland andra Folksam och SPP…

     Nog om det. Zoégas utbildningsprojekt är det jag kommer koncentrera mig på och försöka lyfta fram. Kaffeodling är en överraskande bransch och det kommer bli extremt kul att få ta del av hur produktionen går till.

 14. Du bör läsa på om företaget Nestlé, de har orsakat en hel del skada
  Jag har tagit helt avstånd till detta företag

 15. Synd. Om du erbjuds massor av samarbeten och avböjer majoriteten är det obegripligt att du väljer detta känns inte seriöst att du ”googlat lite”.

  1. Fast nu antar du lite för mycket. Jag har fått full info från företaget, självklart, men för att få en mer ”objektiv” bild googlade jag. Hittade massor av skit, men också ren och opartisk fakta. Fortfarande är det så att jag inte anser att en annan del av företaget ska straffas för att de gjort saker tidigare som inte varit så bra. Nu jobbar jag med Zoégas och har inga som helst problem att försvara det. Jag har rest runt lite grand nu och ser hur fattiga kvinnor har det och hur svårt de har för att få en status (eller jobb) i många kulturer. Några ynka procent jobbar idag på kaffeplantager och målet är att det ska vara MINST 30%. Hur kan man inte tycka att det är bra?

   1. Tja. Det var du som skrev att du googlat lite men att du nu fått information direkt från företaget i fråga och de säger att de själva är toppen förändrar ju situationen helt eller inte?

    1. Jag fick full information från början men blev sen nyfiken på vad som stod på nätet. Inga konstigheter. De är f u l l t medvetna om de brister som har varit och eftersom de är så transparenta med det så gör det mig ännu mer övertygad om att jag kan stå för det här. Du och jag kan ju dock enas om att vi inte är överens!=)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..