När man får ett wake up call

Det är inte ofta jag ber er titta på saker som berör mig men gör det nu. Offra 40 minuter på dessa tre filmsnuttar som handlar om två unga, svenska modebloggare, som åker till en textilfabrik i Kambodja. När de kommer fram får de veta att de inte ska besöka fabriken som turister utan de ska jobba i två dagar och leva 100% såsom arbetarna gör. Med allt vad det innebär. Fabriken syr kläder åt bland annat H&M. Fy fan säger jag.

 1. Just H&M har väl alltid varit kända för barnarbete, taskiga förutsättningar, dåliga löner m.m. Inget nytt under solen precis.
  Jag slutade handla där för flera år sedan eftersom deras kläder är så jefla små i storlekarna

 2. Usch, fyfan. Jag handlar inte på H&M. Har alltid känt att det varit något lurt med deras OTROLIGT BILLIGA kläder och den känslan var ju inte fel!!! :o(

 3. Jag sitter och tittar i detta nu. Fy fan som folk har det. Och här ids folk gnälla på skitsaker och tycka att vi ska strunta i världen och bara ta hand om oss själva. Obegripligt.

 4. Usch! Som jag grät. Jag har handlat mycket på H&M, främst till barnen och jag kan garanterat säga att det är slut med det nu.

 5. Slutade handla på H&M för flera år sedan efter att ha sett (tror att det var) ”Uppdrag Granskning”. Rena slavarbetet med minimala ”löner”. Allt medan ägarna drar in miljardbelopp. Man kan undra vad dessa ”stjärnor” får betalt som ställer upp som modeller?? Nä fy fan BOJKOTTA!

 6. Jag tänkte faktiskt på det när jag köpte en blus för 99 kronor på H&M i helgen. Just nu känns det som en käftsmäll….Men det värsta är att just denna fabriken var nog ganska ren ändå. Jag har en känsla av att det finns ställen som är mycket värre än denna. Det är ju bra att det skapas jobbtillfällen, men det är ju f-n att de inte kan få en skälig lön! Detta ska spridas! Tack för dagens Wake Up.

  1. Jag tänkte samma sak….att denna fabriks lokaler såg ren och ordentlig ut…..kanske just därför man släppte in teamet för ett litet reportage. Tror just att då företag växer och blir multinationella aktiebolag som ständigt måste växa i vinst i den globala ekonomin som det bildas slavarbete inom alla branscher.

 7. Jag läste på Lisas blogg att hon gått in på H&M efter resan och tittat på tvättrådslapparna och sömmarna. Insikten att nån suttit och sytt allt och sedan ätit sin lunch, jobbat massa timmar till och sedan sova på golvet och inte ha råd/ tid med familj. H&M måste skämmas! Jag köpte underkläder till barnen där igår, ska lämna tillbaka dem.

 8. Usch vad hemskt. Jag handlar på H&M både till mig själv och barnen. Jag undrar om Kappahl och Lindex är så mycket bättre? Att H&M förnekar detta är det som är mest skrämmande. Struttsbeteende ?

 9. Jag tycker att med internet å den snabba info som vi har att tillgå så borde ALLA veta att det är så här – överallt – utom möjligen fairtrade. Så här jobbade i stort sett alla sömmerskor i hela västvärlden på 50 å 60 talet. Jag tror att dessa 2 unga tjejer har en mycket större genomslagskraft än en vanlig journalist /reporter. De når en annan målgrupp än nyhetsreportage – heja tjejerna å produktionsteamet. Kram å tack för ditt inlägg <3

 10. Tror inte att andra klädföretag är bättre. Inte ens de dyra – om de inte syr i Sverige/EU. Så tyvärr vet jag inte var vi ska handla.
  Otroligt bra att detta kommer fram. Igen.

  1. Så sant, så sant. H&M är inte värst, de har ändå hyfsad koll. Mycket värre med andra märken (en del rejält dyra) som bara ”beställer” från fabrik och aldrig kollar underleverantörer.

   Och sedan kan vi ju ta oss alla en titt i spegeln, hur f-n tror vi att en T-shirt för 19,90 SEK ska vara stabil och ren i sin tillverkning? Och så länge vi inte är beredda att betala vad det faktiskt kostar får vi leva med detta. Men det är hemskt, inte många märken man kan lita på!!!

   1. Precis! Och det gäller ju inte bara kläder – skor och sportgrejer och en massa andra saker tillverkas ju också under fruktansvärda förhållanden. Och alla vill att alla ska ha bra arbetsmiljö, bra lön och bra på alla sätt och vis – men inte många vill betala vad varorna skulle kosta i så fall…

    1. Jag kan ju säga så här: i inredningsbranschen, och i många andra branscher, lägger butikerna på 2,5. Alltså inköpspris gånger 2,5. Det är vad slutkonsumenten betalar. I en av våra största klädkedjor är det inköp gånger 7! Inte så konstigt att man då kan sälja ett klädesplagg för skit och ingenting…

 11. Nu ska nog Mona blunda, men det ställe som mest får mig att undra hur det kan vara så billigt är GeKås. Någon som vet var deras kläder tillverkas?

 12. Jag har svårt att tro att andra exklusivare Märken/företag som också syr utomlands betalar så mycket mer för sina produktioner, förmodligen lägger de på högre procentsats på vinsten istället. Jag undrar också vad som händer med stackars människorna om alla bojkottar H&M och liknande företag ? Vad händer då med deras arbeten? Kommer de stå helt utan arbete och den lilla magra inkomst som det faktiskt innebär? Jag tycker absolut inte det är rätt, ingen ska behöva leva under de omständigheterna men jag tror det finns andra sätt att upplysa våra klädjättar om att vi faktiskt kan/vill och har råd att betala mer för varje plagg/pryl vi tror oss behöva!

  1. Precis, slutar vi att handla vad ska de då leva av. Måste finnas bättre sätt att se till att de får en bättre lön. Och alternativen till dessa dåliga löner är värre.
   *Funderar på hur dåliga villkor tygtillverkarna erbjuder sina anställda. Man kan ju alltid sy själv. Iaf en hel del.)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..