Besöket man aldrig trodde man skulle göra

När vi fick resplanen noterade jag att det fanns ett besök inbokat på en cigarrfabrik. Jag har förvisso varit en storrökare av rang men sedan jag slutade för 25 år sedan har jag blivit en riktig anti-rök-gnällkärring.

 
…därför var jag mindre sugen på det här studiebesöket men, av någon anledning hängde jag med ändå och boy om det det var intressant!

  
 Det här företaget grundades av en kuban och det är nu 5:e generationen som driver det.

 
 De har totalt 5 fabriker och just den här, på huvudkontoret i Estéli, har 600 anställda. Totalt sett genererar fabrikerna  35.000 jobb i förlängningen. De gör 312 olika sorters cigarrer och exporterar till hela världen. De är också den enda tillverkaren world wide som klarar att göra en helt ekologisk cigarr plus att de är rankade som nummer 1-2 i världen på kvalitet beroende på vilken sort. Kuba är konkurrenten.

 

 

Alltså, om ni bara visste vilken procedur det är. Från planta till färdig cigarr är det 500 moment! Bladen ska plockas, torkas, fuktas, torka, blandas, rullas, fuktas och så vidare.

 Om ni bara v i s s t e hur starkt de luktade!


  

  
  Sen ska de rullas och de måste man ha specialkunskaper för.
Alla jobbar i par och man får betalt per cigarr. Den ene fyller cigarren med smak och den andre lägger runt det yttre lagret. 
De rullar mellan 350-400 cigarrer per dag.

Under tiden de rullar går en kontrollant förbi och kollar att de blir perfekta.
Sedan läggs dom i storpack och in i ytterligare ett kontrollrum. Alla får för övrigt röka hur mycket de vill. Cigarrblossen ska man ju inte dra ned i lungorna, de ska stanna i munnen och sedan blåsas ut. Finlirarna drar ut det genom näsan.
  
Fabriken har en bra personalpolicy. Man jobbar mån-fre, har tillgång till gratis förskola (de driver tre egna) och sen, när barnen blir äldre, får de hjälp med studier för att kunna utbilda sig till ”avancerade yrken”, som chefen uttryckte det.

 När cigarrerna är färdigrullade åker de in i frysen i 2 månader för att eventuella småbaggar dör. Efter det ska de in i ett speciellt lager med en exakt luftfuktighet i några månader.

 
En del av sorterna. Man kan t ex få en cigarr i kamouflage.

När de har legat klart är det dags för packning och vidare ut i världen. Det tar 5-6 år från planta till en färdig cigarr!

Här sorterar man det så att det är exakt samma längd och färgnyans på varje cigarr. Minsta avvikelse så åker cigarren tillbaka in i produktion för ett nytt yttre. Om det så bara är en liten 2 millimeters spricka, görs den om. De har en felmarginal på 1%!


  
 Vi passade på att köpa med oss cigarrer. Jag känner inte en käft som röker cigarr men insåg att det här besöket är once in a lifetime, så jag köpte tre stycken ekologiska i en fin ask för 33 dollar. Det sas att det var ett bra pris. John är en inbiten cigarrökare och har koll.
  
 Igår kväll provade jag att röka men FIFAN så äckligt det var! 
  
  
  Not my cup of tea at all!

  1. ”När cigarrerna är färdigrullade åker de in i frysen i 2 månader för att eventuella småbaggar dör.”
    Betyder det att folk röker döda småbaggar?

    Askarna är så vackra! Jag kommer ihåg alla tomma askar jag fick av morfar som rökte cigarr. Där förvarade jag klistermärken och klippdockor. Doften av cigarr tycker jag alltid luktar morfar trots att han varit död i mer än 30 år.

  2. Det var väl tur att du följde med? Även om jag inte röker cigarr så hade jag nog också tyckt det var intressant. Å man lär sig nåt nytt varje dag; inte visste jag att det finns ekologiska cigarrer!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..