Snart dags för Nicaragua och insamlingsrekord

Early birdy igår tog jag med mig en tom resväska för att åka till Synoptiks huvudkontor och delta i en arbetsdag inför vår resa.

IMG_4308

Erbjöd mig att släppa av talibanen i skolan. I normala fall tar hon sig dit själv via vår lokala spårvagn här i finhooden. Hon är rätt anal med det här att komma i tid. Gärna vara ute typ en halvtimme innan. Ärvt från mig. Jag släpper av henne 10 minuter innan lektionen börjar och hon kliver ur bilen och är skitförbannad på mig. ”Jag SA ju att vi skulle åkt tidigare!”  Och PANG, igen med bildörren.

 

Sen kommer ett kärleksfullt sms. … och man vet nivån på hennes ilska när hon, som är svinduktig i svenska, tokglömmer stavningen … och använder versaler …

IMG_4339
Jag har varit så sjukt taggad för den här arbetsdagen hos Synoptik att hennes superarga sms hade föga påverkan på mitt glada humör. 
IMG_4318

Väl på plats hos Synoptik hälsade Lottie, marknadschefen, oss välkomna.

IMG_4323

Hon berättade att förra årets jättrekord på 47.000 insamlade glasögon nu har slagits med råge: 71.000 par! Heeeelt otroligt och ni här inne har hjälpt till med shitloads. Man kan lämna in glasögon hela året så please fortsätt. Gäller även solglasögon. Givetvis får vi inte med oss mer än 5-6.000 glasögon varje resa och de som blir över skänker vi till varje lands lokala samarbetspartner.

 

Denna resa görs en gång om året och de anställda på Synoptik får söka sig en plats och man får bara följa med en gång. Himla tur att jag är en simpel bloggare … som får följa med för andra gången! Vi är 11 som åker. John, längst ned på fotot här ovan, är den som startade Vision For All. Den organisation som samarbetar med Optiker Utan Gränser (Synoptik) och därmed gör dessa resor möjliga. (Vision For All åker flera gånger om året och där kan man hänga med som privatperson, eller som optiker men då betalar men ett självkostnadspris på runt 18.000 kr … om jag minns rätt.)

 

John och jag känner ju uppenbarligen varandra, men de andra 9 har aldrig träffats förut. Synoptik har över 115 butiker runt om i Sverige, så det är ju inte så konstigt.

 

Vi gick igenom resplanen och vad vi behöver ha med oss.

IMG_4326
Måste säga att jag är aningen nyfiken på den där ”muttermejseln”…. John är uppvuxen i Peru och USA varför hans svenska haltar lite ibland. Det tog ett tag innan vi fattade vad ”hårfan” var för något. Sen kom jag på att det är hårfön eftersom vi hade med oss det förra gången. Använde den för att värma upp bågarnas skalmar, så att vi kunde böja dom till de som behövde.

 

Denna gång är vi inte borta riktigt lika länge. Resan startar den 24 mars och vi kommer hem den 7 april. Två veckor. 

IMG_4327 (1)

Lite senare på dagen kom Francisco Ramón Chavarria, Nicaraguas Charges des affairs här i Sverige och informerade oss om sitt hemland. Kaffe, cigarrer och guld är deras export. 

IMG_4328
Vi fortsatte dagen med att packa i ordning alla glasögon, som ligger i banankartonger. Johns erfarenhet har visat att det är det bästa att förvara dom i när vi reser runt.

 

Förra året kontaktade jag Samsonite och de var så snälla och sponsrade oss med 12 resväskor. Deras lättaste och största variant. IMG_4342Jag blev extremt tacksam och glad över att de nu är en del av Optikers Utan Gränsers resande i Sydamerika. Dessa väskor underlättar nämligen transporten enormt.

 

De banankartonger som inte får plats i väskorna plastar vi in ordentligt.

IMG_4343
Ser ut som knarkbalar om jag ska vara ärlig.

Efter lunchen gick John igenom rutinerna vid kommande synundersökningar.

IMG_4340
IMG_4341
Sen kom språkparlören fram och jag blev varm i pannan. Trodde nämligen att jag kom ihåg alla fraser, men icke. Har uppenbarligen en teflonhjärna så det blir till att öva. 
IMG_4344
Bortsett från John så är det bara en deltagare till som pratar spanska. Luckily for me så är det min rumskompis, som heter Hege. Hon är ursprungligen från Norge men har bott här i många år. 
IMG_4334

Jag träffade givetvis Jenny och Jocke, som var med till Guatemala. Fifasen SÅ kul vi hade! Båda jobbar på huvudkontoret så jag träffar dom då och då. 

IMG_4348
Efter dagens insats var det turbo hem till finhooden och till talibanens skola för utvecklingssamtal. Är tacksam över att jag har en almost straight A student. Ett problem mindre på jorden. Peppar, peppar.

 

Väl hemma började jag må illa och en kvart senare spydde jag som en babian. Sjukt rädd för att jag åkt på samma magsjuka jag hade före jul. Då var jag extremt dålig och fick en kraftig vätskebrist. Vaknade dock i morse och mådde bra igen.

 

Nu ska jag åka ut till Jenna i Tumba för mitt återbesök och sista fix med ögonbrynen. I will show you later.

 

 

 1. Tycker ni alla gör ett strålande jobb!
  Med tanke på ditt tidigare inlägg som fick totalspinn .

  ps kul att ni ska packa ner muttor också, sorry men den nivån på humorn är det idag HAHAHAHAHA!

 2. Ja tjejer, glöm inte att packa era muttor! ?
  Underhållande packlista, en bra ”ice breaker”?
  Ser fram emot att få läsa inlägg från denna resa.

  Lämnade in ett par barnglasögon igår.

 3. Ojoj känner igen mig. Vill också vara i väldigt god tid till allt. En halvtimme till gott minst måste man ha. Vad som helst kan ju hända på vägen. Punktering tex.
  Ska bli kul att följa med på resan via bloggen?

 4. Hade inte blivit glad om du eller någon annan som kräkts de senaste 48 timmarna kom hem till mig. Vinterkräksjukan pågår för fullt just nu. En del som drabbas får bara en kräkning och tror att det var något annat än kräksjukan. Så de ger sig ut bland folk och smittar ned andra. Just nu sitter jag vak med min son bredvid mig på en madrass på golvet. Han kräktes upp hela sin middag, efter att ha fått en stor dos insulin. Diabetes och kräksjuka kan vara en dödlig kombination. Jag måste nu kolla hans blodsocker var timma, sjunker han för lågt blir det ambulans till sjukhus och uppkoppling på glukos dropp. Det finns andra som också löper enorm risk om de får kräksjukan. Håll er hemma om ni spyr!

  1. Usch vad tråkigt att höra. Dock har jag inte Vinterkräkssjukan utan jag åt något som inte var bra. Hade Vinterkräksjukan före jul och det var det jävligaste jag varit med om, så trust me kompis: jag känner skillnad direkt och skulle aldrig utsätta någon för smittsam magsjuka. Hoppas att han blir bra fort!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..