Host host … men de andra då?

Jättebra idé det här med att hyra in sig på fartyg för nyanlända … även om jag baxnade när jag läste att det kostar 800.000 ….. om dagen.

Men. Om inte jag minns fel så har vi en hel del människor som är hemlösa. Varför kan vi inte göra något för dom?

 

Just asking.

 1. Luktar SD-politik om den kommentaren…
  Det görs nog en hel del för hemlösa med sen är det som alltid olika budgetar. Många hemlösa har själva satt sig i den sitsen(nu menar jag INTE alla) men de som blivit hemlösa p.g.a. egna val(missbruk mm.) och därigenom blivit vräkta kan gott bo på gatan. Beror det däremot p.g.a. arbetslöshet, sjukskrivning mm. är det en helt annan sak men samma där, många gånger handlar det om egna val. Väljer jag att lägga pengarna på hyran eller lyxkonsumtion.
  Där vet jag vad jag talar om. Jag har gjort dumma val i mitt tidigare liv där jag emellanåt prioriterat shopping, snabbmat mm framför att betala räkningar(tänk lyxfällan) MEN hyran har jag ALLTID betalt trots inkasso och kronofogde.
  Men tillbaka till ämnet, varför ska det alltid komma den kommentars som du skrev så fort det handlar om flyktingar ”men våra egna då”…?

  1. Jag tycker f o r t f a r a n d e att alla flyktingar som kommer hit ska få ett bra boende och en ”inskolning” i sitt nya land, men åren går och den psykiska ohälsan, som alltså utgör en skrämmande del hos de hemlösa, bara ökar eftersom resurserna minskar. Fråga folk inom psykvården vad de tycker. ”Folk” går man hur huse, med all rätt, för att hjälpa flyktingar, eller ja, många i alla fall, men inte fan hör man något om extrainstatser för hemlösa. Jag säger det igen: bygg mer bostäder. Vi har hur mycket mark som helst i det här landet och även om folk behöver hjälp akut, så kommer det andra människor om ett år, som också behöver akut hjälp så varför ska det vara så jävla svårt att bygga. Det ger dessutom fler arbetstillfällen. Och jag säger det i g e n: utnyttja alla nyanländas resurser. Nu ska man ju, äntligen, korta ned utbildningen för lärare som är utbildade i andra länder, från 4 år till 1 år så att de snabbare kan börja jobba här. Bra där. Det finns hur mycket resurser som helst: utbildade läkare, tandläkare etc. Låt dom börja praktisera sina yrken och i första hand, eftersom det är enklast och ett behov finns, arbeta med de från samma länder. Då minskar vi även kostnaden för tolkar och kan lägga dom pengar på annat … som gagnar andra. Att du tycker min kommentar andas SD-politik, då har du inte hängt här inne särskilt länge.

   1. Jag har hängt här väldigt länge, och om jag inte missminner mig så fick du väldigt nära SD på några valtest du gjorde ?. Hur som helst så utesluter inte det ena det andra. Många hjälper hemlösa också. Du har väl gjort det tex?

     1. Har du den minsta koll på moderaternas politik och ideologi?
      I dina diskussionsinlägg förespråkar du att staten ska börja bygga hyresrätter, ta ansvar för hemlösas situation och satsa mer på offentligt finansierad psykiatri. Allt detta är ju precis tvärtemot vad moderaterna driver.

      Det är förståeligt att du som egenföretagare, höginkomstagare och ägare av ett dyrt hus är ärkemoderat, men om du och andra i din situation inte vill betala skatt så finns det ju heller inga pengar till offentliga satsningar på hemlösa eller på psykiatrin

     2. Härligt att höra att du tycker att det parti du röstade på har ett partipolitiskt program som du står bakom till 100%! Jag är glad för din skull. Själv håller jag inte alls med Moderaterna i många frågor men dock i ett par jag tycker är viktiga för att vi ska kunna driva företag o c h ha råd med anställda. För övrigt så var det Socialdemokraterna som införde psykiatrireformen…

     3. Ulla – Du lägger ju hela ansvaret på Mona o ”de andra i hennes situation” vad det gäller de hemlösa o psykiatrin, med den där kommentaren. Det är ju knappast de som bestämmer vilken skatt de ”vill” betala.

   2. Jag har hängt här sen blogspot-tiden men läser vad jag läser och den kommentaren anser jag vara väldigt SD.
    Moderaternas politik är till stor del ansvarig för att det finns så många utförsäkrade/hemlösa idag eftersom de sålt ut välfärden.

    1. *trött*

     1994 tog Socialdemokraterna över efter Moderaterna. 1995 infördes den stora psykiatriereformen och efter det har det BARA gått utför, oavsett regeringsform. Den reformen är en STOR anledning till hur det ser ut idag … bland annat för många av de hemlösa. Alla partier är lika goda kålsupare så den som sitter och tror att ett partis partipolitik är den allsmäktiga lösningen på allt ska nog ta och slå upp ögonen lite.

   3. Att resurserna minskar beror inte enkom på flyktingströmmen. Att välfärden ej är resursstark beror på att Sverige varit blått alldeles för länge. = mer privatisering ”fria valet” som inte är fritt för alla osv… retoriken som den blåa regireningen och SD kör leder till att rasism och klassförakt härjar bland de lägre klasserna ”men varför bostad åt invandrarna när jag är hemlösa” ”men tänk på de stackars pensionärerna” osv och vi som borde vara enade vänder sig iställer emot varandra. När det snarare handlar om att minska klassklyftor för ett jämlikt samhälle där ingen ska behöva bo på gatan för vi har råd och plats i vårat land, det handlar bara om hur en väljer att fördela resurserna samt att beskatta det som bör beskattas…

 2. Så j-a trött på detta snack om hemlösa, gamla och utsatta ”svenskar” !! Nu passar det att skicka dem tankar, men ursäkta mig – hur har vi röstat och behandlat de utsatta innan 2015?? Vi har ju oss själva att skylla för att det ser ut som det gör. Vem trodde på allvar att om vi betalar mindre skatt så finns det mer pengar till de hemlösa & äldre? Ekvationen går inte ihop, om det så är excel eller stadskassan. Och att detta beteende som vi haft i flera år ska drabba dagens flyktingar? Nä, det är grymt primitivt – tycker jag!

  1. Åh Tack Helen för det inlägget. Jag kräks på alla dessa liknande inlägg som svämmar över de sociala medierna. Det handlar inte om de hemlösas situation. Den finns det pengar till oavsett om vi får hit flyktingar eller inte. Det är politikerna och de sociala myndigheterna som inte har lyckats få till det och det är helt klart urdåligt. Nu handlar det om flyktingar som har varit på flykt från krig i flera månader och som ska ha någonstans att bo.

 3. Det undrar jag också. Förra vintern då skulle det ju byggas och fixas en massa boende för alla romer som tigger på våra gator . Det blev ett himla hallå för man kunde ju inte låta dem sova ute när det var kallt. Har aldrig hört eller sett sådan engagemang för de hemlösa som redan fanns och funnits i Sverige i flera år. Missförstå mig inte nu , INGEN ska behöva sova ute om de inte vill och det är jättebra att man vill hjälpa MEN då är det ju bra om man ser hela problemet och inte bara en liten del….Alla fryser om de behöver sova ute oavsett var de kommer ifrån. Det är nästan som om det är ”finare ”att hjälpa en grupp men inte den andra…

 4. Tror det blir svårt att samla alla hemlösa på en båt i Härnösand, dels för att en hemlös skåning (exempelvis) har nog ingen som helst lust att flyttas dit upp. Och ska Härnösands kommun betala för detta? När det gäller asylboenden så har de sökande ingen talan om var i landet de placeras, och det är inte kommunen som betalar notan 🙂

 5. Om vi hjälper hemlösa i Sverige, det syns inte utomlands. Skapar inte rubriker. Skadar Sveriges image om det kommer ut att gräset är minsann inte så jävla grön på denna sida av staketet.

 6. Nu är jag kanske lite blåögd så rätta mig gärna. Fungerar inte ”skyddsnätet” i sverige så att så länge du sköter dig så har du kvar det boende socialen fixat åt dig? Jag tänker på ”Arga snickarens” TV-serie där han hjälpte hemlösa med alkohol/drog-problem. De fick komma till en gård och hjälpa till att bygga sitt eget boende. Men de fanns de som inte klarade att hålla sig nyktra utan valde gatan istället. Det jag menar är att det behövs andra insatser än boende på en båt. De har ofta (generaliserar jag för mycket nu?) annan problematik också. Menar inget illa alls, bara sluddriga tankar så här på morgonkvisten 🙂

  1. Exakt så. Det finns ett skyddsnät. Så länge man sköter sig och gör det man blir ombedd/tillsagd att göra så får man pengar. Gör man inte det man måste för pengarna, så får man inga pengar. Mycket enkel matematik.

  2. Felet är att oftast fixar inte soc boende åt dig utan du får göra det sen så har inte alla hemlösa drog eller alkoholproblem utan andra problem och hjälpen finns inte

 7. Står det verkligen i artikeln att vi nu ska sluta hjälpa hemlösa? Jag har svårt att tro det? Tycker det är en osmaklig kommentar.

 8. I Sverige behöver ingen vara hemlös, vi har socialtjänstlagen som styr det. Ibland är livet orättvist och man hamnar eller väljer att befinna sig i en situation där man mister jobb och bostad! Klart dom ska erbjudas hjälp, vilket görs till ALLA, men väljer man att tacka nej till den hjälpen som erbjuds så ja, då har man gjort sitt val. Många väljer att missbruka i stället för att ta emot den hjälpen som finns. Så även om mitt hjärta blöder för de hemlösa så vet jag att der finns hjälp att få om man är mottaglig för den. Därav är der omöjligt att jämnföra hemlösa med flyktingar!

 9. Det gör vi ju? Vi satsar ju stora summor pengar varje år på att ha så stabila skyddsnät att man inte ska måsta vara hemlös i det har landet. Raderade ut resten av det har meddelandet faktiskt, jag orkar inte.

  1. Det gör vi i n t e, långt ifrån tillräckligt. Ofta går hemlöshet hand i hand med psykisk ohälsa och där är vi LÅNGT ifrån med tillräckliga resurser. Jävligt långt ifrån.

   1. Helt rätt Mona, där h ar vi LÅÅÅÅÅNGT ifrån resurser. Den som säger nåt annat är helt ute och cyklar……Tyvärr är det så i detta landet att andra saker prioriteras.

 10. Men Mona! Nu blir jag ledsen på dig. Läs på innan du uttalar dig såhär! Det finns massor av olika initiativ i landet för att hjälpa hemlösa på olika sätt, värmestugor, akutboenden, soppkök Stockholm mm, stöd gärna dem. Men sätt inte utsatta grupper mot varandra!

  Människor riskerar att dö i krigshärjade länder och gör då exakt samma sak som du eller jag skulle gjort: flyr för att rädda sig och sina barn. När de väl är i Sverige måste vi ta hand om dem också, visa medmänsklighet, precis som vi gör med hemlösa, sjuka, tiggare… Ingen av dem är ”mer” värd att tas om hand än nån annan, vi är alla människor.

  1. Jag är påläst. Mitt problem är att vi inte alls lägger lika mycket värde och vård till de hemlösa vi har. De facto är också att vi, här i Stockholm i alla fall, även har nyanlända, som varit här länge, men som inte har tak över huvudet. Jag TYCKER att alla som kommer ska få hjälp, för mig är det en självklarhet, men jag tycker även att andra socialt utsatta är berättigad till samma hjälp. Varför kan vi inte bygga fler bostäder? Bygg, bygg, bygg, vi HAR ju ytan. Nyttja kunskaperna och den utbildning många av din nyanlända har! Ett jävla fartyg är ju bara en temporär lösning som med stor sannolikhet kommer att bli permanent. Jag sätter inte alls utsatta människor mot varandra, jag tycker bara att det är alldeles för tyst om det hemlösas behov. Och så har det alltid varit!

  2. Våra stackars uteliggare kan ju tyvärr inte fly någonstans, tror knappast dom vare sej har ork eller resurser. Men flyktingarna verkar ju ha allt detta eftersom dom väljer att fly till det land som ligger längst bort, om det bara gällde trygghet, varför inte fly till nåt land närmre????

   1. Majoriteten av alla flyktingar flyr till mer närliggande områden och länder. De som kommer hit vill kanske bara ha en chans till ett nytt liv, inte trängas i ett flyktingläger.

    Håller med om att det är som lagom dags att börja värna om våra pensionärer och hemlösa nu. Psykvården har varit eftersatt länge, det kom inte i samband med den stora flyktingströmmen. Sverige kan inte göra allt och rädda världen men vi har råd!

   2. Vi som aldrig vistats under krigsförhållanden eller varit knappt i närheten av Mellanöstern ska nog ta och knipa igen när det gäller hur ”lätt” det är att fly.

    Kanske inte jämförbart med en narkoman och/eller psykiskt instabil blandmissbrukare som lever ett helt annat typ av liv..?

 11. Ja, det kanske är så att ”man” skall fixa boende till dom som är här och har varit här ett tag.. Det finns många unga och gamla som behöver nånstans att bo.

 12. Ja det är ju sjukt hur folk helt plötsligt värnar om både hemlösa, gamla och kvinnor nu när vi har ett ökat inflöde av människor på flykt. Plötsligt värnar Sd:are om kvinnor (finns det någon politik som är mer kvinnofientlig än deras) och man brölar om ”Våra egna gamla svälter ju!! Vad händer med dom??”
  Under mina 30 år på denna planet så har jag hört folk klaga på allt det jag nämner ovan. Man har inte tagit från någon stackars 90-årings lunch på ålderdomshemmet och gett till en flykting.
  Vart var ni alla pre-flyktingkrisen? Så less på folk som döljer sina illaluktande åsikter bakom omtanke för en annan grupp utsatta människor.

  1. Tror inte riktigt det va. Det räcker tyvärr att man blir allvarligt sjuk eller nåt och sitter med höga skulder t.ex. Då raseras tillvaron ganska snabbt kan jag berätta.

 13. Faktiskt gör vi massor för våra hemlösa, inte tillräckligt dock. De senaste årtiondet har hjälpen tyvärr minskat med färre härbärgen med mera. Förhoppningsvis blir det bättre igen.
  Vi ska inte sätta svaga grupper mot varann äldre-flyktingar. Hemlösa-flyktingar.
  Sånt föder bara hat. Hat är dumt. Rent ut sagt livsfarligt.
  Problemet är alla privata aktörer inom flyktingboenden. De tar ockerpriser och sätter den mesta vinsten i egen ficka. Förstatliga all flyktingmottagning så skulle kostnaderna minska avsevärt.

 14. Varför ständigt ställa grupper mot varandra!
  Det är självklart att Sverige har en skyldighet att hjälpa hemlösa och det görs också. Problematiken för hemlösa är dock ofta rätt komplex och en del vill inte ha den hjälp samhället kan erbjuda. Att då som du gör, Mona, skriva som om samhället struntar i hemlösa är inte OK!
  För mig är det lika självklart att Sverige OCKSÅ ska hjälpa människor som flyr från krig och elände. Varför skulle vi ha rätt till ett bekvämt och tryggt liv bara för att vi råkar ha haft turen att födas i Sverige, samtidigt som vi förnekar de som haft oturen att födas någon annanstans samma rätt?

   1. Det är möjligt, Mona, att det satsas för lite resurser på hemlösa (även om jag inte riktigt gillar din generalisering om att alla politiker är värdelösa på det). Men problemet med ditt inlägg är ju att du ställer två svaga grupper emot varandra. Precis som så många har skrivet i sina kommentarer föder det bara hat och polarisering av samhället och det är verkligen inte det vi behöver och jag tycker det är väldigt tråkigt att du använder din blogg och de möjligheter den ger till att sprida den typen av propaganda. Gör något bra istället! Använd bloggen för att starta ett projekt för hemlösa om det nu är något som ligger dig så varmt om hjärtat.

    1. Problemet är väl knappast att MONA ”ställer två grupper mot varandra” det görs ju redan. Självklart. Det görs hela tiden, kallas prioriteringar. Fördelningspolitik måste kunna diskuteras utan rasistkortet. Det är väldigt fransigt. Jag har åsikter om vart skattepengar går och hur de fördelas. Det tror jag de allra flesta har?

     Den som sett hur psykvård, äldrevård, barnomsorg, sjukvård, och ex polisorganisation haltar, genom släktingar, kompisar, själv eller i nämnda arbeten, är oroliga och det har ingenting med ”lukt av SD” att göra. När t.om regeringen efter mycket om och men idkar panikåtgärder. Ta sen en funderare på om Fukushimabor tyckte att ”volymer” inte hade någon betydelse?

     God afton Ladys

 15. Jag får så ont i magen när jag läser dessa typer av artiklar och ser reaktionerna. Jag kan inte låta bli att tänka på alla oskyldiga människor som ifråntagits all sin trygghet, på de barn som varje dag får se sorgen i sina föräldrars ögon att de inte kunnat skydda sina egna barn, på de som riskerat livet för att fly för chansen att få komma till en säker plats är mer värd än den stora risken att dö. Sedan de ”lyckliga” som lyckats komma hit som slussas runt som boskap och vart de än tittar så möts de av våra dömande blickar som om det här var deras fel, som om de gjort det här med flit för att ”bekosta” vårt samhälle och kommuner som kämpar för ”slippa”. Det gör mig bara så himla ledsen och uppgiven..

   1. Ja man tycker verkligen att det borde vara så! Jag hoppas inte att du tror att det var din reaktion jag syftade på, har bara blivit så chockad över hur ens egna ”vänner” på sociala medier öppet ventilerar åsikter mot dessa människor som lämnar mig stum av förvåning.

 16. Du vill ju så gärna ägna dig åt hjälparbete här har du tidernas chans ( även om du fortsätter jobba). På dina 330 kvadrat ryms måånga hemlösa så vad väntar du på 😉

 17. OBS vill bara förtydliga att det ena inte behöver utesluta det andra. Jag tycker att det är fruktansvärt att människor tvingas leva utan tak över huvudet. Alla människor har rätt till trygghet, ett hem och framförallt rätten att få finnas till utan samhällets dömande blickar mot sig vare sig man är hemlös, flykting, homo, hetero, invandrare eller Svensson.

 18. Det ena behöver ju inte utesluta det andra, inte för mig iaf. Tycker inte att det var så dyrt om man tänker hur många som kan bo där, LVM är nog dyrare, dit kommer en del hemlösa och utsatta med problem, har för mig att det kostar 3000/dygn/ person.

  1. Du kan ingenstans jämföra med LVM som är en tvingande VÅRD för missbrukare. Finns ingen som ”bor” på LVM, det är ju vård under en viss tid. Det är fullständigt förjävligt att vi i Sverige år 2016 har så många hemlösa/utstötta, man skäms!

   Å båtfan ska vi inte prata om, just saying…

   1. Många hemlösa har missbruksproblem och annan problematik.
    LVM är just den behandlingen många hemlösa med missbruksproblem ”får” eller blir dömda till då dom inte klarar kriterierna för att få ett boende av socialtjänsten. Ska man rucka på det och underlätta för hemlösa att få en bostad så bör man nog ändra i lagstiftningen dvs att det inte längre ska vara olagligt med narkotikabruk. (Medan att sälja droger ff skall hållas olagligt såklart etc.) Socialtjänsten tror jag får svårt att motivera i dagsläget när de kommer till att erbjuda lägor till folk som pysslar med olagligt annars.
    Så finns det ju härbärgen, upp till kommunerna. Men så finns det nog några som inte håller på med missbruk också som är hemlösa, tror helt ärligt att det ändå är lagstiftningen som ställer till det för dessa, samt upp till var och en inom socialtjänstlagen hur saker ska göras. det är ju en ramlag.

    Men man ska akta sig för att ställa grupper mot varandra sådär :/ jag tror det iaf. Alla som behöver ska få hjälp!

 19. Varför har apelsiner så krångliga skal, det stör mig när jag äter päron.

  Mm typ sånt resonemang blir det när man jämför hjälpen vi ger hemlösa och flyktingar. Det är att jämföra äpplen och päron. För hemlösa finns det idag ett stor engagemang från socialtjänsten, från kommunerna, från svenska kyrkan, från ideella organisationer och även frikyrkorna. Det svenska skyddsnätet är otroligt finmaskigt, något jag hoppas att vi snart även kan säga om flykting mottagandet.

  Och Mona, du får säkert en egen hytt på båten om du vill, det är säkerligen många som skulle vilja byta plats med dig!

 20. Tror kanske du syftar på den svenska regeringen som ”försöker” göra allt den kan. Varför den inte gjorde/gör mer för de äldre vi har i landet. Inte specifikt gemene man. Eller?

 21. Klart vi ska hjälpa de som behöver men nånstans måste vi väl ändå inse att vi inte kan hjälpa slla!? Och många som kommit har väl inte haft ”rätt behov” då de väljer att åka hem igen när de märker att man inte får allt som nån tomte försökt lura i dem.

  1. ”Väljer att åka hem igen”… Har du källa på det? Har inte hört om några fullastade båtar som går tillbaka till Syrien, till exempel.

 22. Att ställa grupper mot varandra på det här sättet spelar rasisterna och SD rakt i händerna och det tycker jag man ska undvika. ‘Svenska’ hemlösa har ofta en väldigt komplex problematik, exempelvis med trippeldiagnoser, som man inte löser med en färja. Sen är det väldigt sorgligt att psykiatrin och vården för missbrukare ser ut som den gör, men det är knappast invandringens fel.

 23. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra. Däremot tänker jag att det är viktigt att Härnösands kommun klarar av att ta emot dessa 1790 personer på ett bra sätt i samhället…

 24. När ens cancersjuka barn som dör av infektioner inte får plats på canceravdelningen utan får dela korridor med magsjuka och såna med influensa på akuten, när man dessutom har betalat skatt för att få vård, ja då kan man inte låta bli att bli bitter.
  Och med det menar jag inte att man inte ska hjälpa såna som behöver hjälp. Oavsett vilka de är.

  1. Kanske ska införa lobotomi och tvångskastrering i Sverige igen? Alla missbrukare och psyksjuka som kostar samhället massor genom årtiondena kanske vi ska avvisa fr landet istället?

   Jag tycker det är skamligt hur vård och skola fortsätter att fallera, men det är något som pågått under lång tid (tyvärr!) för att politikerna sitter i sandlådan, inget som akut uppstått pga den ökade flyktingströmningen de senaste två åren.

   Som många redan skrivit; märkligt att man plötsligt får moralpanik över ”våra svenska flickor”, ohh våra hemlösa och vår psykvård osv…detta har pågått under decennier.

   1. Ja, du måste ju bo i en hydda i djupaste skogen. Verkar ju inte ha koll på nånting. Kanske skulle läsa lite tidningar och lyssna på lite nyheter.

   1. Men det är JUST NU Sverige behöver ordna temporärt boende för de asylsökande som finns här. Att bygga nya bostäder tar ju forever innan det blir klart och skulle det byggas nya bostäder för asylsökande så skulle det bli ett jäkla liv i fall asylsökande tränger sig före ”infödingar”, hemlösa etc i bostadskön..Hur man än vrider och vänder så har man arslet bak.

 25. Personligen tycker att Norrmannen som ligger bakom det hela kan lägga den båten efter den norska kusten och inte den svenska.
  Varför skall Norge hålla på med flyktingförläggningar i Sverige? jo de tjänar massa pengar på detta och slipper problemet hemma själva.
  Flyktingboende i Sverige, den nya norska oljan.

 26. Nämen nu kan inte kärringen hålla tyst (jag alltså).
  Jag tappar hakan över vissa kommentarer här: ”Det luktar SD Politik om de kommentaren” , ”Så j-a trött på detta snack om hemlösa, gamla och utsatta (svenskar)” mm.

  Ni skulle bara veta hur det ser ut i den riktiga världen och NEJ skyddsnätet är inte tillräckligt för de som är hemlösa!!!
  Bara för att man är missbrukare så ska man inte behöva bo på gatan, bara för att man ”väljer” (som vissa så fint skriver) missbruket framför lägenhet från soc så förtjänar man ej detta tragiska öde.
  I Nynäshamn där jag bor frös en man ihjäl för några veckor sedan, han var också en människa som du och jag. Denna man hade även ett namn, han hette Sture. Han frös ihjäl i en rök-kur utanför sjukhusentrén i -10 grader bara för att han inte hade klarat av att vara nykter. DET ÄR ÅT HELVETE!
  Min pappa är alkoholist (han är dock inte hemlös), men skulle han vara tvungen att flytta från sin sambo så skulle han vara just bostadslös då han inte har nåt eget kapital eller skyddsnät. Han skulle aldrig klara av att bli nykter – förtjänar han att frysa ihjäl ute på gatan för det? NEJ!
  Nåt som jag är så in i h-vete trött på är att man ska behöva bli kallad både det ena och det andra för att man skulle vilja se en bättre omsorg för våra hemlösa framför att ta emot så kopiösa mängder flyktingar.
  När en man fryser ihjäl pga. att man inte kan erbjuda honom bostad och samtidigt inhysa ett X antal flyktingar på hotellrum och campingstugor (då kallas läget även akut)- då är det något som är fel!
  -NEJ jag vill inte med detta påstå att folk i hemlösa i detta land pga. flyktingarna -så det kortet kan ni stoppa tillbaka.
  -NEJ jag är INTE rasist, men jag tycker att systemet är åt helvete som inte klarar av att fånga upp missbruk och psykisk ohälsa i vårt land….så fort vi kommer till just det så ”finns inga resurser” som det så fint heter. Så rasistkortet kan ni också plocka ner!

  Tack för ordet, nu ska jag ta en kopp kaffe och försöka få ner pulsen som blev aningen hög när jag skrev detta!

   1. Men lägg ner. Kopiösa mängder flyktingar…vad jämför du med då? Kolla upp hur många flyktingar närliggande länder tar emot. Att inte ta emot flyktingar vore en skandal utan dess like. Attsätta utsatta grupper mot varandra är fel! Ja det ÄR klassisk SD-retorik och väldigt lik all rasistisk politik. Förenkla problemet, hitta syndabock lite skrämselpropaganda kring andra läskiga kulturer, sen är saken biff…makten är din.
    Wake up and smell the coffee..vi är alla barn av samma jord..Mona kan du förklara för mig varför du jämför flyktingar mot hemlösa?
    Bygga bostäder är din lösning…vad ska flyktingarna göra tills vi är klara? Vänligen gå undan och lida någonannanstans så dom inte stör shoppingen? Åka på välgörenhetsresor och dela ut glasögon är lagom? Jobbigare att dela med sig av välfärden hemma?
    Ja jag är arg, ledsen för min spydighet, jag inser att jag förmodligen inte kan övertyga dig om annat, men kommer heller inte vara tyst när jag ser sånt här. Hoppas alla ni andra som delar min syn på saken fortsätter att säga emot när sånt här dyker upp oavsett om det kommer från en bloggare eller en vän i facebookflödet. Om vi är tysta så är vi inte bättre än alla som stod tysta och såg nazisterna ta makten på 30-talet

    Tack för mig!

    1. Well, om man inte kan hjälpa till fysiskt kan man hjälpa till med pengar. Säg mig en sak: tror du på fullaste allvar att det jag delar med mig av här inne är 100% av mitt liv? Jag kan i så fall glädja dig med att jag pysslar med en hel del saker som jag inte pratar om. Ibland är det till och med så att man inte k a n skriva om det eftersom man inte vill utsätta vederbörande för risker … när det nu är så poppis att bränna ner ställen till höger och vänster. Jag är sjukt besviken på alla som förutsätter att mitt liv går ut på att shoppa. Då har man fan inte inte fattat mig över huvud taget och då är det nog dags att kila vidare i cybervärlden. Som sagt, wake up and smell the coffee.. Tack för mig och end of discussion.

    2. Bara älskar starten ”Lägg ner” .
     Jag tänker inte lägga ner, tvärt om! Om du läser mitt inlägg igen utan skygglappar och försöker förstå vad jag vill komma till istället för att haka upp dig på meningen ”kopiösa mängder flyktingar”…. vilket i och för sig är sant för det är kopiösa mängder – det räcker ju att se en intervju med vår migrationsminister så inser man att det är kopiösa mängder. Oj….nu skrev jag det igen -känns det jobbigt? Det är verklighet!
     Du är en så otroligt liten människa i mina ögon som har behov av att förminska andra som inte delar dina åsikter. Att avslutningsvis klanka ner på Mona att hon shoppar och ska åka på en välgörenhetsresa och delar ut glasögon… jag finner inte ens ord. Du har uppenbarligen hela kortleken framför dig, så fortsätt att dra dina olika kort och tillslut är du så bortgjord så ingen kommer ta dig på allvar. Hepp!

    3. Det var länge sen jag vart riktigt förbannad över någon/några kommentar/er i en blogg, men nu är det så det ryker ur öronen. Skulle vara jävligt intressant att få veta vad de gör som hackar ner på Mona, vad det gäller att hon åker med o ordnar glasögon bl.a. Om man nu skulle utgå, vilket flera verkar göra, att det är det enda Mona gör i välgörenhetsgöra – kommer inte på rätta ordet – ( jo, Mona, jag vet att du gör mer) – så är det väl för helvete bättre att göra det än inget alls?!?! Hon har stått o brett mackor o delat ut, till vad jag vill minnas, hemlösa – kan ha fel, rätta mig gärna. O ingen som inte haft ngt med en person som missbrukar att göra, borde uttala sig om deras situation heller – ”de väljer att missbruka”, så jävla patetisk kommentar!!!

     Finns många kommentarer att kommentera, men just nu står det still o inte lär det göra ngn skillnad att göra det heller för den delen..

     Mona – stå på dig!

  1. Ett av de krav för att få hjälp som är ex att vara drogfri/alkoholfri vilket många failar på.
   Tyvärr.
   I samband med diverse diagnoser så är det inte anmärkningsvärt att det är svårt att få hjälp ifall man bor på gatan. Det Sverige borde satsa på är att lägga resurser på psykisk ohälsa och fånga upp barn till missbrukande föräldrar etc. Det är inget nytt att vi har hemlösa ”infödingar”, det som är nytt är att vi ställer utsatta grupper mot andra utsatta grupper.
   Precis som SD gör.
   Mona, jag undrar varför du väljer att åka iväg för att förse människor med glasögon när det finns människor som dör på våra gator i Sverige? Du fick ett bra exempel på Sture som dog i Nynäs.
   Inte nog med att du reser med ett färdmedel som inte är klimatsmart dessutom skiter du i ” de våra”
   Du har massor med driv och energi och skulle faktiskt kunna göra nytta på hemmaplan.
   Arslet bak…hur man än vrider och vänder på det.

   1. Fast visste du att organisationen Vision For All, som alltså är den organisation som jobbar med Synoptiks Optiker Utan Gränser, och som organiserar dessa resor, även jobbar i Sverige med samma sak.

    Kan säga så här: deras jobb här är att hjälpa papperslösa flyktingar med glasögon. Sen säger jag inte så mycket mer men känner man mig kan man lägga ihop 4 + 8.

    Det är inte allt i mitt liv jag bloggar om…=)

    1. Jag förstår Mona att jag inte har hela bilden med vad du pysslar med för välgörenhet, därför ifrågasätter jag dig när du lägger ut ett inlägg där du kritiserar att ” de andra” glöms bort.
     Det görs massor för hemlösa i skymundan.
     Inte tillräckligt, där är vi överens.
     I Sverige är att hjälpa hemlösa med glasögon en så obetydligt som mikroskopisk droppe i Östersjön.
     De behöver ett boende och hjälp med psykisk ohälsa, att förse de med ett par glasögon är som att ge en cancersjuk människa en alvedon.
     Jag fattar att du vill väl, men innan du postar inlägg ´som ovan så tänk efter en gång till.
     Hjälp till hemma innan du far iväg för att hjälpa människor i andra länder.
     Jag hoppas att du fattar att jag vill lyfta frågor som ”ligger bakom” frågor som dina.

     1. Säg mig varför jag inte kan hjälpa till både borta och hemma? Och vad menar du med att hjälpa hemlösa med glasögon, vem gör det?

      Sen jag OERHÖRT svårt att första varför inte ALLAS åsikter kan respekteras. Oavsett vad man tycker om dom. Jag har, trots min hyfsat höga ålder, ännu aldrig stött på en felfri och perfekt människa. Och vem har rätt att avgöra en sådan sak..?

     2. Men snälla Anna, ”Hjälpa till hemma innan du far iväg och hjälper i andra länder”
      Ja det visar verkligen vilket empatisk människa du är. Herregud så dumt skrivet!
      Och vad vet du om Monas engagemang för välgörenhet? Vad gör du själv för att hjälpa människor som har det svårt?

  2. Tack Stina
   Du har så rätt, Ingen väljer sitt missbruk före ett boende, men sitter du fast i skiten så är det väldigt svårt att klara av såna enkla saker som tex . Kontakter Med soc., för att hyran ska betalas , och du behöver inte göra många misstag för att inte få pengar till hyran. Mår du psykiskt dåligt är det lika illa. Och något skyddsnät för att inte behöva bo på gatan finns inte. Ingen ska behöva bo på gatan i sverige idag , varken missbrukare eller våra nyanlända .

  3. Nej ingen ska behöva frysa ihjäl och det är ett hemsk livsöde att sluta sitt liv så men det jag och många andra menar är att det hände även för 5, 10, 20, 30 år sen osv att pensionärer inte fick mat/omsorg att skolor behövde mer resurser, att hemlösa inte fångades upp och togs omhand av det sociala skyddsnät som ska finnas.
   För mig är det två olika diskussioner, inte nåt som ska ställas mot varandra.

 27. Håller HELT och hållet med om att det måste byggas mer. Men dom som bygger bygger bara bostadsrätter, och det har inte alla råd med. Hyresrätterna som finns byggs om till bostadsrätter och då slängs dom som inte har råd ut. Snacka om att jobba stenhårt på segregering.

 28. Vill bara berätta en sann historia: en släkting till mig, vi kan kalla honom för Erik, hade missbruksproblem sedan ha var tonåring. Han lyckadespå något sätt behålla sitt arbete (svartjobb hos en bekant) men lägenheten blev han av med redan i trettioårsåldern. Han fick bo hos en kompis, som också drack. Åren gick och missbrket blev värre, Erik åkte fast för rattfylla, misshandel etc. Han fick välja mellan fängelse och behandling. Han valde behandling.Så började hans ”karriär” inom missbruksvården/psykvården. Han lärde sig efter ett tag att så fort han hamnade i trubbel skyllde han allt på missbruket och ville in på behandlig. Han var skyldig pengar till alla han kände och även till en hel del okända. Släktingarna försökte hjälpa honom ekonomiskt och bjöd hem honom på middag, tvättmöjligheter och en varm säng. Det slutade alltid med att han drack, snodde allt av värde och stack. Han valde livet på gatan för ”folk förstod inte att alla inte kan tvingas in i 9 till 5 Svensson-liv”. Det gick inte att bjuda hem hnom längre. Han kunde inte hålla sig nykter och påverkad var han hotfull och elak. Barnen blev rädda för honom, även vuxna. Han togs in på behandling igen, klarade sig bra, kom ut till träningsboende, träffade en kvinna, fick barn och allt var bra ett tag. Tills ”Kung Alkohol” tog makten igen. Det blev så illa att socialen fick tala om för barnets mamma att om hon släppte in Erik skule de omhänderta barnet. Det ville hon inte. Behandling fugerade inte. Han sa att an gjort ett medvetet val, han ville dricka, det var hans enda kärlek och passion i livet. Han hade inenstans att bo. Härbärgen ville inte ta emot honom pga han aggressiva beteende när han var onykter, och det kune han inte låta bli att vara. Han bodde på gatan och ibland i en husvgn. Han dog för några år sedan, ensam och hemlös. Han var en underbar pojke, en snäll man och världens bästa pappa till sitt barn. Men han kunde inte hålla sig från missbruket. Vi kunde inte hjälpa honom, det var för farligt. Ingen kunde ge honom husrum för det fanns för stora risker med en påverkad, stark karl. De som kunde hantera honom var polisen, handfängsel, pepparspray och fyllecell. Han var hemlös pga psykisk sjukdom som ledde till missbruk. Alla vi har betalat mycket skatt för hans vård (som var mycket bra!), uppehälle och de skador han orsakade, både materiella och andra. Även om vi hade lagt till några miljoner hade det inte hjälpt honom.

 29. Jag undrar varför man inte får prata om, fundera, diskutera utan att direkt bli anklagad för vad jag tolkar det som vara rasist? Jag är själv oroad för framtiden för alla just nu, men vågar knappt ens prata om det.. Varför är det så förbjudet?

  1. Det ä r förbjudet så var tyst. Det kommer jag vara fortsättningsvis. Orkar inte med kommentarer från folk som tror sig känna mig när det har noll jävla koll. Prata i allmänna ordalag, visst, men ge fan i att tala om vad jag gör och borde göra, när man inte har en jävla aning.

   … och jag förstår din oro.

    1. Jag älskar att jag har läsare som är perfekta. Måste vara en skön känsla att kiva upp på morgonen och veta att man är överlägsen de flesta av oss. Good for you. Själv jobbar jag varje dag på att försöka bli en bättre människa. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra, men jag ger inte upp.

 30. Härligt Mona med ett sådant inlägg. Det har ju tisslats och tasslats sista tiden om en viss ytlighet och bara reklam. Här kan ingen anklaga dig för att vara ytlig. Det är ett fritt land och var och en har rätt till att ta ställning utifrån sin åsikt. Sen kan inte all tycka lika

 31. Tror vi är många som håller med dig Mona men dom flesta vågar inte säga nåt för då blir man påhoppad o kallad rasist. Klart vi kan ta emot o hjälpa flyktingar men då ska vi ju ha resurser att ta hand om dom också och inte bara ta emot så många att det bara blir förvaring. Det är kvalitet som räknas inte kvantitet.
  Och jag har också tyckt i många år att vi ska hjälpa våra hemlösa mer.

 32. Det låter jävligt flott med ”Vi gillar olika” så länge man håller med alla andra, och rasistkortet måste vara det mest välanvända kort som finns vid det här laget.
  Om man inte har avsatt resurser för att hjälpa gamla och hemlösa innan flyktingströmmen så kan man kanske förstå varför folk förundras över hur det kan verka finnas obegränsat med pengar helt plötsligt.
  Fast det här har jag inte skrivit, för det får jag inte…

 33. ”Säg mig varför jag inte kan hjälpa till både borta och hemma? Och vad menar du med att hjälpa hemlösa med glasögon, vem gör det? Sen jag OERHÖRT svårt att första varför inte ALLAS åsikter kan respekteras. Oavsett vad man tycker om dom. Jag har, trots min hyfsat höga ålder, ännu aldrig stött på en felfri och perfekt människa. Och vem har rätt att avgöra en sådan sak..?”

  Mona: Jag respekterar allas åsikter, inte någonstans har jag inte respekterat dina åsikter, jag ifrågasätter dina åsikter.
  Det är stoooor skillnad.
  Visst…jag läste fel.
  Din spons-resa till ett annat land förser även PAPPERS-LÖSA i Sverige.
  Vad gör ni för de hemlösa i Sverige?
  Med tanke på du syftar på ” de andra” i din rubrik.

  1. Men alltså, tillåt mig att bli riktigt jävla förbannad här. JAG ÄR INTE SPONSRAD MED EN KRONA! Hur jävla svårt ska det vara att fatta att man kan göra saker UTAN att få betalt?! Jag har förmånen att vara egen företagare och kunna vara borta i 14 dagar. Kan tala om att det kostar mer än det smakar för oss då vi är ett jävligt litet företag MEN, jag jag väljer ändå att åka för jag vill hjälpa. Här hemma kan jag hjälpa på min fritid och på ett helt annat sätt. Satan vad lack jag blir på dig nu och jag blir a l d r i g förbannad på mina läsare men du får fan knipa igen. FRÅGA istället om jag får betalt istället för att ANTA att jag är sponsrad. Ursäkta mig, men jävla idiotkommentar.

   1. Du sa ju själv att de som vill resa som volontärer med Vision for All betalar runt 18000 kronor för resan, medan du får de gratis. Då har du väl blivit sponsrad med en gratis resa mot at du bloggar om den och gör reklam för Synoptik?

 34. Jag håller med dig helt och hållet Mona. Både vad gäller kostnad, psykiatrireform och hjälp till hemlösa.
  Länge sen du fick så mycket kommentarer på ett inlägg. Tänk att det fortfarande är så att man blir stämplad som sd-anhängare eller rasist när man uttalar en åsikt om invandring i annat än enbart positiva ord.
  Det är din blogg, skriv vad du vill!
  Imorgon ska jag lämna in glasögon till Synoptik – tack vare ditt engagemang!

 35. Jag blir trött av så många orsaker när jag läser inläggets kommentarer. Jag orkar inte ens ta upp hälften av de saker som gör att jag nu sitter med en puls på 280 slag per minut. Jag blir otroligt trött på att det är en diskussion man inte kan ta upp och faktiskt diskutera som vuxna människor utan att vi kastar pajer och öknamn på varandra.. Jag hoppas bara att ni som så tvärsäkert säger att hemlösa inte står utan hem och att psyksjuka får vård liksom missbrukare faktiskt har sett den verkligheten själva, att ni jobbat på alla de instanser som ni nämner och sett med egna ögon. Jag hoppas också att ni själva hamnar i den sitsen att ni får pröva systemet och se hur ”bra” det funkar! Tjohej vilken käftsmäll ni kommer få och då ska jag idka min tystnad, jag som efter år av utbildning och med intryck av allt från droghem till socialtjänst sett hur det fungerar. Ingen har väl sagt att vi ska ställa grupper mot varandra men för det kan man uttrycka oro?! Vad vi vill och vad vi kan är skilda saker ibland.
  Men jag vet också att det finns ett ANTAL misshandlade kvinnor med barn som står utan både bostad och pengar, människor som hysteriskt befinner sig på psykakuten pga sitt psykiska mående, barn som misshandlas i sina hem där orosanmälningarna hamnat på sidan av för att landet varit i en ström av asylansökningar, där nyanlända sover på gatan och där den hemlösa mannen i gathörnet fallit bort i våra synfält för att vår empati inte orkar med fler intryck av olycka.. När allt det händer samtidigt är det inte så ovanligt/konstigt att svaga ställs mot varandra även inom sina egna grupper. Och inte heller att människor reagerar utifrån det.
  Vad har ni själva gjort som gör att det är så lätt att slå sig för bröstet? Och gjorde ni det för att lägga upp det en status på Facebook eller för att ni ville det för den personen/personerna/organisationen eftersom ni är så snabba på att slå ner på Mona och tycka att allt hon gör ska stå på bloggen och det hon gör inte är tillräckligt?
  Ärlighet varar längst oavsett om den inte alltid är vacker, världen är inte vacker..
  Over and out..

  1. Jag tror tyvärr att dessa misshandlade kvinnor och barn fanns där även innan flyktingkrisen. Det är mycket som sker i hemmets vrå som inte kommer fram, kvinnorna skäms och försöker dölja vad som sker och många som eventuellt ser något blundar för det. För det är så man gör i Sverige (grov generalisering, jag vet).
   I en utopi hade alla fått hjälp och mått bra, men tyvärr funkar det inte så. Jag tror dock att många av problemen i Sverige som nu lyfts fram har funnits långt innan, men nu finns det något att ställa emot dem.
   Tänk bara de politikerna som bara härom dagen skulle proväta maten våra äldre får och fick en jättefin mumsig tallrik med en massa färska grönsaker. Denna händelse har inget med flyktingarna att göra, men det visar att det finns ett otroligt fult synsätt på våra gamlingar och vad de förtjänar. Och det måste lösas.
   Min man kommer från det privata och har börjat jobba kommunalt med mat till äldreboenden. Och jag blir mörkrädd av vad han berättar. Det finns personal på boenden som säger att maten de skickar dit inte räcker till alla vårdtagare. Sedan visar det sig att personalen har tagit mat först (vilket de såklart inte har rätt till) och sedan delat upp resterande till de äldre. Skamligt. Spårade kanske ur lite men men…

   1. Ja självklart fanns allt det jag tog upp innan och ansågs redan då vara ett problem, politiskt och även ekonomiskt! Det är väl just det som gör att människor då vänder sig mot att det plötsligt ”finns” pengar som nu ska lösa nästa kris.
    Jag förstår de människor som ibland anser sig orättvist behandlade när de själva är utförsäkrade och inte klarar av att försörja sig o sina barn , det är då lätt att vända sig mot en annan grupp och undra varför man inte har ”rätt till detsamma”. Allt handlar om politik igen igen o igen. Men om vi inte öppet kan diskutera dessa frågor utan att kasta rasistkort o dyl i ansiktet kommer vi bara gynna fel intressen för människor som känner sig oroade/förbisedda/utanför kommer hitta en identitet någon annanstans som kanske inte är önskvärd..
    Jo gällande maten vet jag exakt då jag under studieåren jobbade på ett antal olika boendeformer. Hemskt men årerigen politik.. Om vi inte lyfter frågor på riktigt, även de obehagliga så kommer vi ingenstans. Ibland är det som på flygplan i akutsituation man måste ta syrgasen själv innan du kan hjälpa din närstående/granne..

 36. Som vanligt får man inte säga något kritiskt eller frågande om flyktingar och flyktingmottagande för då är man rasist och SD anhängare.

  Å varför Härnösand? ? Har vi inte rätt mycket plast i Stockholms hamn??

 37. Fast det är inte boendet varken för flyktingar eller hemlösa som verkligen kommer att behövas eller som kommer att kosta multum. Eller jo, båda grupperna behöver boende men de behöver även PSYKVÅRD! De hemlösa då de (många av dem) är hemlösa just för det finns ett behov av just den hjälpen i botten. Och tror någon på allvar att man kan fly från krig genom halva Europa och hamna här med detta ”varma” välkomnande och INTE behöva psykvård i någon form??
  Det är bara en liten hake, psykvård är något väldigt nerprioriterat i detta land. Har du råd med privat vård så finns men annars? Nja, då ska man ha väldans tur och det är det inte manga som har…….

  Dags att utbilda folk för job inom psyk och satsa en del pengar där?? Jag är redo att bidra, man vet aldrig när man själv kan behöva lite hjälp inom det området….

 38. Visste ni att endast 30% av alla flyktingar kommer ifrån krigets Syrien. Resterande kommer ifrån Afghanistan, Marocko och Somalia. Varför?
  För att dom är fattiga och vill ha ett bättre liv.
  Är det okej? Enligt mig så nej.
  Mina föräldrar kom till Sverige för 40 år sen pga krig och jag är dom och Sverige evigt tacksam, men det som händer just nu i Sverige är bedrövligt.
  Politikerna har gått bananas.
  Sverige har ingen skyldighet att hjälpa så många människor. Syrierna behöver hjälp och ska självklart få stanna.
  Det Sverige och resten av världen borde koncentrera sig på är att stoppa kriget och Daesh istället för att ta emot fler flyktingar.

 39. *Åååhhh jag orkar inte, Mona* du verkarkar vara nerlusad med med Sveriges vänstersocialistiska falang kryddad med lite akademikerintellektuella, som kan och vet bäst. Å akta’rej för piper man till det minsta då är man hinhåle Hitler nazist, rasist och Jimmy Åkessons högra hand. Är det förresten lagligt i en demokrati att låta lynchen härja fritt så fort man inte är PK? Eller är Sverige som demokrati en ulv kädd i fårakläder! Alla bajsar sin mundiaree’ , inte minst här. Tänk så intressant om ni ovanstående som har så stora och generösa hjärtan å huvven, kan berätta om när ni bjöd hem en invandrare sist? Eller är du en kontaktperson som tar av din dyrbara fritid, dock med betalning och hjälper dessa stackars människor som flytt från krig och elände? Eller du som är volontär på en flyktingmottagning och kanske lär dem svenska, för det verkar ju inte Bert Karlsson sköta, trots alla miljoner som pumpas in i hans bolag? Eller varför inte , är med och lagar mat som de kan äta , för maten verkar ju allt annat än ätbar på många av dessa ställen, om man kan lita på journalister. Men Anna, Ellen, Clara, Eva, Helen, Cina, Sara ,Cissi,Freja, Hobo och såvidare, berätta gärna vad DU
  personligen gör för någon av dessa ditt hjärta brinner för. Hade verkligen varit på tiden att få lite konkreta perspektiv på allt ordbajseri som pågår överallt, inte minst här. Undrar om den som skriker högst har mest fritid intecknad på volontärsarbete=gratisarbete. Men gratis kanske bara är gott när man får själv och slipper ge?

 40. Det är många, och även du Mona, som är inne på linjen ”men det får man ju inte säga högt i det här landet”. Och allt snack om att man kallas rasist så fort man ifrågasätter flyktingpolitiken. Jag tänker att det är viktigt att vara försiktig i det klimat vi har just nu. Särskilt när man har en stor blogg som faktiskt påverkar. Att man spelar rasister rätt i händerna betyder inte att man ÄR rasist utan just det: man spär på och normaliserar de argument som rasister använder sig av. Det finns många utsatta grupper som behöver hjälp men det känns svårt att avvakta tills ALLA svenskar är hjälpta och har det bra innan man hjälper folk som flyr från brinnande krig. Människor som människor liksom?

  1. Ursäkta mig Anna H, är du bloggpolis eller? Du skriver ju uppenbarligen vad du tycker och vad andra ska tycka, då förstår jag inte varför ingen annan får skriva vad de tycker, inte minst hon som äger bloggen??!!

   1. Haha, nej jag är verkligen ingen bloggpolis 🙂 Klart man får säga vad man tycker. Jag bara manar till lite försiktighet. Det är uppenbarligen ett ämne som väcker starka åsikter. Det är så lätt att missförstå och många verkar vilja missförstå varandra.

 41. Vad ÄR det för fel på folk?
  Mona har en blogg. Mona bjuder in oss i sitt liv. Vi kliver frivilligt in över tröskeln och låter oss väl smaka av hennes berättelser och bilder om livet, i stort och smått. Hon bjuder frikostigt, som den goda värdinna hon är. Som gäst hos någon, vare sig det är hemma i personens hem eller i personens virtuella hem, så ber man inte att få titta i värdinnans plånbok, ifrågasätter varför hon inte belånar sitt hus eller varför hon inte låter okända människor flytta in.
  Är man gäst hos någon som tar upp ett ämne som är svårt, och som många har åsikter om så tänker man sig noga för innan man svarar. Man börjar inte kräkas ur sig kommentarer om vad man tror att värdinnan har för politisk hemvist eller hur jefla rätt man själv har. Jag har så svårt att tro att vissa kommentarer här ovanför hade fällts om ni hade suttit hemma hos Mona, vid hennes middagsbord, som en fysisk gäst. Men bara för att man sitter vid ett tangentbord så känns det tydligen helt ok att ifrågasätta vad hon gör för flyktingar, bostadslösa eller andra behövande. Guess what – det har vi inte med att göra OM inte Mona själv väljer att berätta.
  Trivs man inte som gäst så tar man på sig skorna, tackar för sig och går hem. Íngen håller dig gisslan.

  1. Jag tycker inte det är speciellt många påhopp i kommentarerna. Bara som vanligt högt i tak och en mängd tänkande, intelligenta kvinnor med olika åsikter. Var jag gäst hos Mona skulle jag definitivt kunna säga vad jag tycker, nämligen att har man en blogg med så många läsare som Mona har, så är det nog bra att vara försiktig med kommentarer som kan uppfattas som främlingsfientliga. Man får dra sitt lilla strå till stacken för tanken om allas lika värde, helt enkelt. Tycker jag.

 42. Måste bara få skriva från mitt hjärta. Ni som klagar på Mona att hon har en egen åsikt! Jag trodde alla hade rätt till att tycka och tänka som man själv vill. Ni borde skämmas som kommenterar med att Mona ska vara mot flyktingar! Det vet vi alla som följer bloggen (har läst här inne i flera år). Att Mona värnar om alla människor! Men man kan inte hjälpa alla!

  Om vi nu bara ska hjälpa flyktingar som kommer till Sverige.

  Ska vi då sluta att bry oss om alla andra människor i nöd eller fattigdom? T.ex. Rädda Barnen – Röda Korset – Fadderbarn – SOS Barnbyar – UNHCR – UNICF och många mer hjälporganisationer som finns. Jag har sedan flera år tillbaka fadderbarn som jag skänker till. Ska vi sluta att bry oss om alla dessa som behöver hjälp för att bara hjälpa flyktingar som kommer till vårt land.

  Jag hoppas att ni som skriver och kommenterar elaka och sårande ord till Mona om vad hon bör göra och inte göra.
  Ni som har olika åsikter i detta har jag full förståelse för. Men ni som kommer in på privata saker i Monas liv och gärning.
  Jag vill bara säga att ni är oförskämda och att ni borde skämmas!
  Om alla hade samma omtänksamhet som hon har vore vår värld mycket bättre.

 43. Den som inte tidigare förstått att det finns en HEL DEL människor som kämpat och hjälp till att bygga upp vårt land och som i dag lever på ett minimum bör läsa dagens artiklar i Aftonbladet. En del av er har tydligen aldrig träffat på dessa människor.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22292120.ab
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article22288474.ab

  När jag hör någon säga att om vi bara höjde skatten kunde så många fler ha det bra har de inte en susning om Sveriges ekonomi. Sverige skulle plats bra i TV:S lyxfällan. Kan berätta att jag är en av de där 800 000 småföretagarna, enmansföretag är jag och jobbar 7 dagar i veckan. För varje 100 kr som tas ut från mitt företag i lön betalar jag 32 % i arbetsgivaravgifter. Företaget är alltså jag och jag är företaget.Sedan betalar jag 30 % skatt på min lilla lön. En snabbräkning säger att på varje 100 kr går 60 kronor i skatt. De 40 kr som finns över över betalar jag 25 % i moms när jag handlar för mina surt förvärvade pengar. Snabbt räknat går det 70 kr på varje hundralapp till staten. Betala mer i skatt??? Tror inte det. Kan aldrig sjukskriva mig, dålig semester och jag är en av MÅÅÅÅNGA småföretagare som sliter. Min mamma är 92 och har just nu kommit till äldreboende, innan hjälpte jag även henne. Kommunerna skall ju spara!!!! Jag kan berätta många liknande historier om folk som sliter hårt. Våra kära politiker vill glänsa inför världens ögon och öppna gränserna för alla och som någon skrev tidigare är bara runt 30 % verkliga flyktingar från kriget, resten söker en plats i solen för Sverige är paradiset har de hört. Att staten nu lånar pengar som våra barn och barnbarn måste betala tillbaka är totalt vansinne. Hjälp de som flyr från krig, men övriga får se till att stanna och bygga upp sina egna länder. Sluta kalla folk för rastister när man påkallar vad som pågår i samhället. Lilla Sverige tar in fler flyktingar per capita än något annat land och i långa loppet håller det inte. Lilla Sveriges flyktingbudget är lika stor som UNHCR:s. Det om något borde få folk att undra var alla pengar kommer från!?
  Kan bara avsluta med att säga Heja Mona! Du vågar stå för vad du tycker och du har ett stort hjärta, hjälper och glädjer många.

  1. Vill bara ge +++ på den, håller med fullständigt. Nu har ju diskussionen lagt sig men behöver skriva av mig, så att blodtrycket sänks, haha! I världens mest lättkränkta o pk rätta land, Sverige, ska vissa alltid dra rasistkortet/SD. Jag själv är så långt från SD som man kan vara, för mig är det ett rasistiskt enfrågeparti, punkt! Men sist jag kollade så har vi demokrati i Sverige, bara att tugga i sig valresultatet, varesig man vill eller inte. Alla ”andra” partier får fan skylla sig själva som inte tagit tag i detta. NU kommer dom med den ena ”lösningen” efter den andra. Fan att man inte blev politiker, bara att ändra sig varefter den pk-rätta vinden blåser.

   Vi har idag nästan 100.000 personer som bor på Migrationsverkets ankomstboenden, 48.000 i eget boende och ca 33.000 i ”övrigt” boende (familjehemsplacerade barn, sjukhus etc). Totalt 180.000 personer. Nästan 13.000 HAR redan uppehållstillstånd men bor fortfarande kvar i Migrationsverkets ankomstboenden. Alltså, när man börjar räkna räcker nollorna inte till, även om man bara räknar med Bert Karlssons ”billiga” boenden. Samt fakta att 70% av alla asylsökande är män, när det gäller ensamkommande är det än värre, 9 av 10 var unga män 2016. Kvar i flyktinglägren är, trumvirvel. kvinnor o barn!

   Phu, inte lugnade blodtrycket ner sig heller…fan oxå

   Om Du någon gång vill göra, vad som helst, för hemlösa, lovar o svär jag att jag kommer ställa upp! Jag har så länge tyckt det är för jävligt rent ut sagt. Åh, kan Du inte bara dra igång något, jag kan ställa upp med väldigt mycket tid o ideer (arbetslös, praktiserar 3 d/v) o är inte helt tappad bakom en vagn! Ett möte med ansvarig politiker vore en dröm!

   Jag har ett stort hjärta och empati och skulle önska att ALLA i hela världen fick chansen till ett gott liv! Tro inget annat. Å det VET vi att Du har Mona , herregud, har läst Dig sedan hedenhös ju. Kämpa… som ”dom” säger! Kram, kram!

 44. Jag vill bara göra ett tillägg till debatten. Att ställa olika grupper mot varandra kan inte i sak vara fel. Det är vad politik är. Att göra prioriteringar. Att väga försvaret mot forskning, miljöfrågor mot minskad arbetslöshet, satsningar inom skola mot satsningar inom vården osv. Visst kan man tänka ett varv extra innan man formulerar sig så att man inte spär på fördomar och felaktigheter, men att säga att man inte ska ställa olika grupper mot varandra är detsamma som att säga att vi inte ska diskutera politik över huvud taget.

  Ta några djupa andetag Mona och sen skiter du i de få korkade kommentarerna som fick adrenalinet att pumpa. De flesta verkar ha förstått vad du menar.

  Trevlig helg på er allihop!

 45. Om bostadsbristen nu; jag lyssnade på en radiodebatt om den för ett tag sedan och där kom det fram att bostadsbolagen vill bygga hyresrätter, bättre affär för dem men kommunerna upplåter inte mark till det. Dags för staten att peka med hela handen och köra över kommunstyrelser tycker jag. Bostadsbristen är AKUT

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..