Nu vill jag att ni hjälper mig med kontakter

Det har blivit dags för mig (och er, hehe!) att koncentrera mig på min resa till Nicaragua i mars-april. Ni som inte hängt här så länge: För drygt 1,5 år sedan fick jag en förfrågan om jag ville bli Synoptiks ambassadör i sociala medier. OM jag ville. Synoptik har de senaste 5-6 åren åkt till olika länder i sydamerika tillsammans med en av deras medarbetare, John. Han startade något som heter Vision For All där idén är just att förse de allra minst bemedlade människorna med glasögon. John åker med sitt VFA flera gånger om året medan Synoptik, som i samband med det här, startade Optiker Utan Gränser, är huvudansvarig för en resa om året.

 

Förra året var vi i Guatemala. Vi reste runt under några veckor och det var en upplevelse jag aldrig någonsin kommer att glömma. Att se glädjen hos människor som inte kunnat se ordentligt på många år, om ens någonsin, var fullständigt obeskrivlig. Vi som åkte var ett gäng på 10-12 personer där merparten var optiker. Resten var butikspersonal från olika Synoptik-butiker runt om i Sverige. Och så jag. Vi hade så sjukt roligt ihop, trots att det var tunga och varma dagar. Innan vi åkte trodde jag att jag skulle bryta ihop när jag såg all fattigdom men det blev tvärtom. Människorna var så genuint glada och älskvärda och så oerhört tacksamma över att vi var där.

 

Innan vi åkte kom jag på en idé. Visste att vi skulle träffa många barn och beslöt mig för att ta er till hjälp. Eftersom vi kommer frakta flera tusen par glasögon i våra resväskor och ha våra personliga ägodelar i handbagaget, så fanns det inte så mycket utrymme för saker som tog plats. Alltså frågade jag er om ni kunde hjälpa mig att samla in saker till barn som inte vägde. Jag fick hundratals med ballonger. Hundratals med ”tatueringar” till pojkar och shitloads med hårgrejer, ringar, halsband till alla småtjejer. Nästan alla dessa tjejsaker kom från företaget LollipopJag är tjejerna som äger Lollipop evigt tacksam för allt de skänkte och med lite tur har det något över denna gång också.=) Likaså Teddykompaniet som skänkte massor med ”fingerdjur”. Nu har förvisso min kompis Anna sålt bolaget, men jag ska smöra lite med henne och se om hon kan få de nya ägarna att skänka lite till mig. 

 

Jag behöver er hjälp. Var kan jag få tag i en ballongtillverkare som kan skänka mig ballonger? Eftersom det är så svårt att hitta ”killgrejer” som inte väger något gav jag dom ballonger och ”tatueringar” förra gången och det var en hit. Kan ni komma på något annat som inte tar plats i resväskan?

 

Jag behöver komma i kontakt med ett företag som gör solglasögon. Det visade sig att bönderna i Guatemala (och liknande länder) lätt får en ögonsjukdom som gör att de får en kraftigt försämrad syn pga solen. Måste därför hitta ett företag som kan tänka sig att skänka några hundra solglasögon.)

 

Vidare vill jag att ni rotar igenom alla era lådor där hemma och kollar om ni har:

 

glasögon

slipade solglasögon – och vanliga solglasögon

barnglasögon

solglasögon för barn – både vanliga och slipade

 

Det enda kravet är att dom är hela. Lämna in dom på närmaste SYNOPTIK-butik, icke att förväxlas med andra på marknaden.

 

Kan ni komma på något annat som jag kan ta med mig så please, hojta till!

 

Hjälp mig nu!

 

Uppdaterat

 

Fick precis mail från Ulrika och Annika, som äger Lollipop, och de ställer upp! Jösses så glada alla småtjejer kommer bli! Tack snälla ni!

 1. Åh! Så härligt att de ställde upp igen, glad jag blir!!! Ska rota hemma efter glasögon. Min lilla 8-åring har sedan din förra resa, sparat sina barnsolglasögon för att dom ska du ta med dig säger hon. NU kan jag äntligen berätta att de ska få komma till något annat barn =))) Men måste hitta en synoptikbutik som jag kan lämna in dem i bara… Eller får man skicka dem någonstans?

 2. Jag läser till medicinsk sekreterare och vi hade en insamling på skolan redan i höstas – en kasse med glasögon lämnades då till synoptikbutiken i Karlskrona! Men ska kolla om jag inte har några barnsolglasögon som ligger och skrotar hemma, jag är ju en hamster av rang…

 3. Kika med Karlstadföretaget Pictura som är en av Sveriges största kort-leverantör (grattis-kort och liknande) till butiker.
  De säljer även kalassaker som ballonger, sugrör och serpentiner men även klistermärken och kanske kan tänka sig att sponsra.

  //Pekfingret som lämnade in sina gamla glasögon i höstas i Karlstad-butiken.

 4. Vad underbart att ni ska åka igen och vilken bra insats ni gör för alla som inte har råd med glasögon i dessa underbara men fattiga länder. Har varit i både Guatemala och Nicaragua och älskade båda länderna! Så vackert och så trevliga människor.

  Dock en fråga; det är ju jättebra med alla som skänker gamla glasögon och solglasögon och annat smått och gott. MEN i stället för att köpa nya glasögon eller hårband eller ballonger etc här i Sverige och försöka ta med er i redan fulla väskor dit, vore det inte bättre om man skänkte pengar i stället så att ni kan köpa samma saker väl på plats för en mycket billigare penning, utan att behöva oroa er för transporten och samtidigt hjälpa till att gynna den lokala ekonomin?

  1. Problemet är att det blir svårt att administrera. Det här med att ta med sig småprylar är helt och hållet min idé och tanken bakom glasögonen är att man ska gå man ur huse och leta upp allt man har…och skänka det. Nu vet jag ju att många köper läsglasögon och skänker till oss och jag kan bara säga att dessa kommer VÄL till pass. Vi delar ut hur många som helst.

   Sen är det som så att glasögon är svindyrt för dom och många har inte råd att ens besöka en optiker. I Guatemala var vi långt uppe i djungeln, där inga optiker finns, så där kommer dessa väl till pass. Många av de allra fattigaste äger inte ens skor.

   Du som varit i båda länderna; är det någon skillnad och är det något man ska tänka extra mycket på?

   1. Bara för att förtydliga, jag tycker att ni gör ett underbart arbete och följde din resa förra året med stort intresse! Det är verkligen jättefint att ni delar ut glasögon och att de med optikers hjälp går glasögon som passar dem. Och jag förstår att de inte har råd själva. Mitt förslag var bara att det kanske vore bättre att gynna den lokala ekonomin i landet (men troligen i städerna dock där man hittar det mesta) och slippa tänka på transportkostnaden från Sverige men förstår att det blir svårare att administrera.

    Jag reste själv genom båda länderna, dock för en 4 år sen så saker kan ha ändrats men för mig som ensamresande kvinna så kändes Nicaragua mycket säkrare. Dessutom var jag I alla fall inte på några kalla ställen i Nicaragua medan jag var det i Guatemala så klädesmässigt så behövdes inga tjocka kläder i Nicaragua och kanske inte lika traditionellt i Nicaragua som i högländerna i Guatemala men skulle fortfarande skippa kortkort (vilket jag vet att du inte använder men för dina reskamrater).

    1. I hear you men då det som inte har med glasögon att göra är på ”min lott” so to speak så finns det inga möjligheter att göra på det sätt du föreslår, även om det i sig är en jävligt bra idé. Det blir för dyrt helt enkelt. Jag jobbar 100% ideellt med det här under de veckor vi är borta men också en hel del förberedande. Vore jag rik skulle jag jobba 365 dagar om året med sådana här projekt. Lätt.

     Har också hört att Guatemala är lite farligare. Vi hade ju en hel del restriktioner när vi var där…

 5. Ett stort TACK till dig och synoptik!
  Till Synoptiks fördel är att vi kollar alltid på deras glasögon först numera.
  Ballongerna oroar mig lite då jag undrar vart de tar vägen när de är förbrukade.
  Kan man inte skicka paketen med flygfrakt så att ni slipper kånka på grejorna?
  Och det borde ju bli billigare eller tom förhandla fram ett bra pris.
  Lycka till.

  Ernie

  1. En bra tanke om ballongerna men jag har lite panik eftersom jag inte kan komma på något annat som killar gillar…och som inte tar plats. Vi kan inte skicka med flygfrakt då vi försöker minimera transportkostnaderna. Flygbolaget är inte intresserat av att ge oss några fördelar…

   1. Men hoppa ballongerna då.
    Skulle du vilja se en fågel eller fisk/däggdjur kvävas av just dina ballonger?
    Känns som att resan blev dyr.
    Jag tycker du är beundransvärd i dina handlingar men Nisse kanske också en dag blir nyfiken på den färgade ”masken” och den satte sig i halsen ?

    Kram Ernie

     1. Hoppas det är såna ballonger du kommer ta med dig då, för de är bra mkt dyrare än ”vanliga”. Krims krams går för övrigt väldigt bra att köpa på plats i vilket land som helst. Då gynnar ni både lokalbefolkning och gör barnen glada.

     2. Dessvärre har vi inte tid över att handla ”krimskrams” på plats. Antingen tar jag med mig hemifrån eller så blir det inget alls. För mig är det ett lätt val…

    1. Förlåt, men det låter lite storebrorsaktigt att ”ta ifrån” just de här barnen ballongerna med nåt slags miljöargument. Driv den frågan här hemma i Sverige istället. Man kan säkert ifrågasätta materialen i klistermärken och annat med. Tycker ballonger är en enkel och bra sak som barnen kan ha roligt med en stund <3

 6. Bra initiativ! Ska se om jag har några gamla glajjor, men det är väl tveksamt om ni hittar nån med samma galna styrkor och brytningsfel som jag…

  Men hörru. Jag tycker inte du ska utgå från att det inte finns små flickor som vill ha tatueringar och ballonger eller killar som skulle gilla lite bling. Min förhoppning är att du låter dem välja själva, så inte du prånglar på dem nåt utifrån hur du uppfattar dem.

   1. ”Genusdebatten” handlar ALDRIG om att neka barn något, utan att visa att allt är möjligt och tillåtet. De har kanske aldrig fått välja förr? Det är tyvärr många barn i Sverige som inte får tillgång till allt, pga förutfattade meningar. Det är synd.

    1. Men herreguuud, Mona & co åker för att hjälpa otroligt fattiga människor på andra sidan jorden med att få möjlighet att se lite bättre och därmed få en höjd livskvalitet. Som grädde på moset vill de göra fattiga små barn glada, med lite småsaker som svenska jämnåriga barn skulle rycka på axlarna åt. De åker inte dit för att frälsa dem med svensk jämlikhet och miljötänk! Snälla rara människor, sansa er lite nu…

  1. Tänkte exakt samma sak! Sen att valet görs traditionellt betyder inte våra förväntningar behöver vara det. På denna resa kanske man väljer på annat sätt, vem vet!

  1. Jag gissar att pojkmotiven bygger på sport, aktivitet, fordon och rörelse, och att flickmotiven handlar om passiva saker som blommor eller om piffiga utseenden genom smink och kläder. Ledsamt, för det lär barnen något om förväntningar i världen. Min upplevelse är att världen inte var lika irriterande innan jag upptäckte hur snett vi behandlar kön, men dessbättre har medvetenheten gjort att jag har en större frihet och kunskap om mänskliga rättigheter.
   Jag önskar verkligen att vi kunde stryka ”pojk-” och ”flick-” som prefix och istället låta barn vara barn.

   1. Snark alltså… Kan vi inte istället låta alla tycka vad dom vill… Måste alla ha åsikter om ditten o datten, pojk o flick, hen hit o dit? Tror man på allvar att Mona inte låter alla välja fritt bland motiven väl på plats? Zzzzzzzzzzzzz…

    1. Det är väl snarare mer styrande att tala om vilket kön som förväntas vilja ha vad, än att vilja öppna upp och ta bort det språkliga ”hindret”? Apropå att låta alla göra om de vill, alltså. Jag vet att Mona vet att jag vet att hon kan låta folk välja själva.

   2. Nja, jag vet inte det. Min brors son väljer prinsessor, hans kusin (tös) vill ha djur, gärna tigrar och hajar osv…..Vi sager det inte flick och pojk saker det finns lite av varje och ungarna får välja själva.

 7. Jag har ju en dotter med synskada där vi byter glasögon ofta men de flesta blir ju repiga efter 1sekund. Ska jag lämna in såna med?

 8. Kanske fotbollskort kunde vara något till killarna? Alla grabbar överallt gillar väl fotboll? Det finns ju massor av olika sorters kortspel med Pokémons osv också. Och glittriga bokmärken till tjejerna kunde vara fint. När man själv är blind som en fladdermus (nästan iaf) så blir jag såå glad ända in i hjärteroten av detta initiativ. Kram.

 9. Hur länge kan man lämna in glasögon , vet inte om resdatumet är bestämt och isåfall slutdatum för att lämna till butik uti landet ? Jag har en bit till min närmaste synoptik .

 10. Kolla med Leco (=Buttericks), de har ju massor av ballonger och krimskrams. Leksaksgrossisterna Robetoy och Suntoy har också många billiga småsaker (alla brukar ställa ut på Formex). Checkmate har lite liknande sortiment som Lollipop, men de brukar även ha barnsolglasögon.

 11. Suddgummi och pennor är säkert poppis bland alla barn! Finns små lego byggsatser som inte tar mycket plats och inte väger något alls. Såpbubblor. Pruttkudde. Nagellack. Fotbollströjor går att packa många i vakuumpåsar tex.

 12. Senil snören eller nyckelband är ju skojsamt att få
  Kolla reklamballonger.
  Företag som har profiltryck brukar ha billiga grejer så då kan dom skänka mycke till liten kostnad
  kolla med stora kedjor typ åhlens Ica koop, willys ur och penn dom brukar ju sponsra vissa projekt

 13. Hola! Jag tänkte först på fotbollar, som inte är pumpade, men dom väger kanske en del ändå!? Annars badbollar kan va kul? Platta som satan och så kan du få äran att rensa lungorna på plats genom att blåsa upp dom? Pratar vi insamling i Skåneland hjälper jag mer än gärna till!

  & by the way, kommenterar ikke ofta, drygt på mobilen mitt i nassen men fi fan va kul du e… Jag kallar dig för ”särringen” i lådan, låter konstigt va!? Inget konstigt egentligen, finns en skitbra förklaring, men nu har jag ont i tummen så den förklaringen kommer kanske en annan gång ?
  Skrik till om det behövs hjälp från södern!

  Kramm po di!

 14. En idé är att kolla Rädda Barnens eller Plans hemsida. Där finns en massa förslag som man kan skicka till sina fadderbarn, det borde ju funka för er med?
  Jag minns en platt fotboll till vårt fadderbarn, gäller bara att det finns en tub eller nåt som kan pumpa upp den när den väl är framme.
  Lycka till!

 15. Härligt att du får, och tar, chansen igen! <3

  Har inte läst ovan vilka tips du redan fått, men kanske klistermärken (små smileysar, bilar, djur), fotbollskort (och andra samlarkort), frimärken från Sverige (kolla med Postmuseet i Gamla Stan), vykort (Sverigemotiv, djur ), bokmärken… När jag reste i Afrika hade vi med oss pennor (blyerts), små skrivblock och uppblåsbara badbollar. Mycket poppis! 🙂

  1. Tack för alla tips. Blyertspennor och sudd funkar inte eftersom då måste de även ha pennvässare och d e t blir ett problem! Uppblåsbara badbollar är ingen dum idé!

 16. Tänker att småbilar inte väger så himla mycket, (mer än ballonger men de är rätt lätta). annars är ju badbollar as bra idé, en boll är ju alltid kul! BRA jobbat, det är verkligen en ynnest att få jobba med såna här projekt. När jag kommer hem från jobbet, ska jag genast rota glasögon, vuxna och barn….Heja er!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..