Det här kanske förklarar varför saker och ting måste kosta

Vi säljer smide som vi själva designar. Många kunder frågar varför våra produkter inte tillverkas i Sverige utan i Baltikum. Jag förklarar. Skulle våra smideskronor göras här skulle vi inte sälja särskilt många. Smedjan som gör våra saker har dessutom jobbat för oss/företaget i 25 år så det är en stabil relation.

 

Träffade en av mina bloggläsare, som arbetar inom hantverk, på mässan. Hon mailade mig en länk som keramikern Calle Forsberg skrivit. Den här kommer jag visa alla våra kunder (inköpare i butiker) som har synpunkter på varför våra produkter inte är tillverkade i Sverige.

kopp

Jag drömmer om att någon gång tjäna så mycket som en undersköterska Och ändå får jag ibland frågan om varför min keramik kostar så mycket. Det här är ett försök att reda ut begreppen:

 

– Vad kostar koppen?

 

Mannen som frågade var en del av ett sällskap på fyra personer som kommit in i verkstan. Jag kände igen det ena paret. De var nyinflyttade i området. ” Unga , lyckade med stil och nåt på gång” som Stefan Sundström skulle ha sagt. Hon var AD och han jobbade med pengar. Controller tror jag att det heter. De hade lämnat Söder till förmån för den halvlantliga förorten när barnen kom, och nu visade de sina kompisar runt i sin nya hembygd.

 

300. Om du köper den på Norrgavel eller Konsthantverkarna, men jag är lite billigare så den kostar 240 här.

 

Ähum.

 

Jag tolkade det som att han tyckte att det var lite mycket.

 

Jag har kaffekoppar för 200.

 

Du har inga sekunda?

 

Jo, de ligger i lådan där. 120 styck.

 

Vad säger du ? sa han vänd till frun. Vi kan köpa fyra till Gittan i födelsedagspresent. Man ser ju ingen skillnad.
Frun granskade kopparna. Men det står ju att de är sekunda i botten.

 

Just det, tänkte jag. Jag vill inte att du ger bort koppar som du låtsas är prima och som inte är det.

 

Det blev två prima gröna koppar till slut efter en viss vånda. Och de verkade glada när de gick.

 

Jag kan känna igen mig i paret som vred och vände på koppen , och som gärna ville ha men tyckte det var dyrt. Och så fanns det något som var nästan lika bra , men mycket billigare. Svårt att välja.

 

Är 300 kr dyrt för en kopp? Det är mycket pengar men är det dyrt? När kunden har betalt 300 kr i en butik, så tar butiken 150 kr. (Jag säger inget om det. Det kostar att driva en butik.) Sen skall staten ha 20 % i moms. Då är det 120 kr kvar. Hälften av min omsättning går åt till att täcka kostnader- lera, bränningar, hyra, frakter, telefon, annonser, försäkringar och tack och lov lite representation. Man kan ta en öl med en kollega och diskutera business. Kvar är 60 kr. Sen skall jag betala sociala avgifter ungefär 15 kr. 45 kvar. Och så är det 30 % skatt 14 kr till försvinner. Då får jag 31 kr inklusive semesterersättning. Dvs ungefär 10 % av det som koppen kostade kunden.

 

Så här ser det alltså ut:
Butikens del inkl moms- ……………………………………………………………………………………………………………………………………
Momsen- …………………………
Mina omkostnader- ……………………………………………………
Sociala avgifter ……………
Sen vanlig skatt …………
Min del – …………………………

 

Jag är 63 år. Jag måste säga att det går ganska bra för mig som keramiker. Jag säljer på Svenskt Tenn, Norrgavel, Konsthantverkarna, Jag gör grejor till fina restauranger som Frantzén, Volt, Ambiance (alla med stjärnor i Guide Michelin) till Lilla Ego, Pubologi, Bistro Rolf de Maré. Jag skickade nyligen 300 grejor till en fin restaurang i Bangkok och jag har fått en storbeställning till en Michelinkrog i Athen. Just nu håller jag på att göra 500 grejor till Kitano Sumai Sukkeisha en affärskedja i Japan. Det är jättekul. Jag älskar mitt jobb. Och jag jobbar nästan jämt.
Jag har en lön på 15 000 kr i månaden – före skatt. (Och en pension på 10 400, om jag går i pension vid 67.) Det går inte att leva på tänker du. Nej det gör det nog inte men jag hyr en lokal av mig själv, dvs bolaget som jag och min fru har hyr en lokal i källaren till huset som vi och banken äger. Så då får jag 5475 kr i hyra varje månad. Så jag får in ca 20 000 kr i månaden före skatt. Det går bra. Jag jobbar mest så det går inte så mycket pengar till nöjen. Men jag har i hela mitt liv som keramiker velat tjäna som en undersköterska. Idag är det ca 24 000 kr. Det kanske låter patetiskt. Men det är ett av mina mål.

 

Om jag skulle tjäna 24000 så skulle jag behöva höja priserna med 60 % och ändå sälja lika mycket. En kopp skulle kosta 480 kr. En pastaskål skulle stiga från 320 till 510 kr. En tallrik från 360 till 580. En kanna från 700 till 1120 kr. Ja. jag tror du kan räkna själv. Priset gånger 1,6.

 

Jag kan försöka höja min lön på två sätt. Jag kan inte jobba mer, men jag kan försöka sälja mer direkt i verkstan. Då får jag det som butiken skulle ha fått. Och jag kan höja priserna. Min plan är att höja med ca 10 % i taget. Först nu 1 juli och sen 10 % till vid årsskiftet. Så får vi se om kunderna hänger med, eller om han med frun som var i verkstan bara kommer in och tittar.

 1. Ja så är det. Ungefär som att jag väljer att köpa svenskt kött.
  Jag kan köpa billig dansk fläskfile i butik men jag väljer att köpa
  mitt kött i mitt slakteri med bara närproducerat kött. Vet till och med vilken gård köttet kommer ifrån
  o ibland har kossan gått o betat utanför fönstret.
  Man har ett val. Och olika människor har olika förutsättningar och utifrån det gör man ett val beroende på vad man tycker är viktigt.

  1. Håller med dig. Mitt problem är att BUTIKSINKÖPARNA i många fall är de som klagar. De vill köpa billigt men inte betala så mycket eftersom de själva så klart vill tjäna pengar. Det fattar jag men svenskt hantverk k o s t a r. Hur som, för att kunna tillgodogöra allas önskemål har vi tagit in grejer från Indien. Då kan man välja. Bra så.

 2. När jag stod på marknad nu till jul var det en dam som var otroligt sugen på att köpa ett av mina pepparkakshus. Men priset var ju på tok för högt, hon skulle kunna tänka sig att betala hälften. Hon kunde inte begripa varför hantverk måste vara så dyrt och gav mig först tipset att om jag sänker priset så säljer jag fler. Försökte snällt förklara att det tog mig en hel dag att göra 7 hus och dygnet har bara 24 timmar.
  – Men du kan ju sälja dem svart, då behöver de inte kosta så mycket.

  1. Tänkte detsamma. Jag skulle önska att jag hade 24′ o jag är undersköterska.

   I övrigt var det väldigt bra skrivet av mannen ?

  1. Då kan jag berätta att jag i dag hjälpte mamma att beställa bh från dig Helene. Som 78åring har hon börjat känna av axlarna pga sin byst (85F) så hon kände att hon behövde nåt riktigt bra. Då blev det 2 stycken från dig. Nu håller jag tummarna för att de ska vara precis så bra som jag hört ifrån så många här i flödet. Mina små 80B-isar kan klara sig med HMvarianten än men snart – snart beställer jag också 🙂

   1. Du, Helene’s bh-isar är mycket skönare även för 80B än vad HM’s är. Jag lovar! Nu väntar jag på lite nya varianter I denna storlek 😉

    1. Det är jag säker på att de är men just nu är det inte plånboksläge för så sköna BHar 🙂 Jag tänkte däremot belöna mig med två stycken när jag når mitt omsättningsmål i nya företaget (vilket jag räknar med ska hända inom 4 mån) TJOHO!

  2. Alltså – jag beställde BHn åt mamma i måndags kväll – idag kom den ena. Vilken service! Hon var dessutom nästan gråtfärdig av lycka över passform och hur den kändes. ”Är det så här det känns när brösten sitter i brösthöjd” fnissade hon glatt 🙂
   En sak är säker – så länge mamma använder BH kommer hon köpa av dig. Hon tyckte dessutom att de var billiga – ”mindre än en rejäl kväll på krogen, det kan jag kosta på mig. Skönt att slippa vara bakis”. Har jag sagt att min mamma fyller 80 om två år (galning, hehe)

 3. Folk fattar inte vad det kostar en att driva eget och skapa hela dagarna… Puckon.

  Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag.
  Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Kähler till Georg Jensen kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

 4. Ja så är det..jag och min man har enskild firma. Vi betalar 25% moms till staten som kunden betalat på varan. När våra utgifter är betalda ska staten ha 50% i skatt. Man får vara glad om man klarar utgifterna på de pengar som blir kvar.

 5. Jag tror (tycker) att den annan del av problemet ligger i att vi skall ja så j-a många koppar. Gärna flera hela uppsättningar.
  Min mamma har servusbestick. Köper man dom nya idag kostar en kniv 155 och sked och gaffel runt en hundring, gissar att det var detsamma när hon var ung i motsvarande penningvärde.
  Hon började samla innan hon flyttade hemifrån, köpte en eller två i taget när hon fick lön. Vi pratar femtital, och hon har kvar dom än. Så vad har de besticken kostat per användning?
  Om vi började se på föremål på samma sätt nu, dvs att de skall vara tidlösa och ha mkt hög kvalitét, så har vi råd. Och vi kan hejda koldioxidutsläppen…
  Sluta shoppa skräp, mao, så kan hantverkare också leva 🙂

  1. Precis! Alla vill ha allt, och det direkt! Inte samla, inte ärva någon släktingar gamla grejer att börja med tex när de flyttar hemifrån. Och det älskar ju de flesta företag…

 6. Å andra sidan är det ju inget tvång att leva på att tillverka muggar och beklaga sig över det. Man kan ju faktiskt arbeta som undersköterska också.

  1. Jo, rätt. Fast då måste man i regel kräva att det finns någon som vill anställa en. Att det finns någon som är beredd att ge en jobb, om det nu inte funkar att försörja sig själv på att fixa sitt jobb själv.

 7. Min man är fotograf och när han tar 1200:- inkl. moms för en session (porträtt) och så får man betala för bilderna man väljer. Redigering ingår.
  Det är tydligen jättedyrt. Räkna ut vad han får behålla av det. Dessutom har han utrustning värt ett par hundra tusen.
  Tur att han inte har porträtt som huvudinkomst.
  Han säljer sina konstfoton (ofta street fotografering från utlandet) för mellan 600:- och 3500:- /st framklallad i önskad storlek.
  Det är tydligen jättedyrt också och så väljer folk att köpa en Ikeatavla med fotomotiv för 900:- istället och får en tavla som tusentals också har istället för något unikt.

  1. Du skvallrar inte om var man kan hitta dessa bilder? Behov av tavlor, jag älskar bilder men vill inte ha fler IKEAbilder. I nya huset vill jag ha något andra inte har…… Och jag köper hellre en I taget och väntar en tid emellan och får något som kan hänga med I många år.

 8. Var Lotta från Lotta & Mary på mässan i år. Har sett tidigare att du gillar hennes grejer. Jag känner genom min familj och hon gör jättebra grejer. Älskar hennes koppar som är så tunnakonst & krukmakeri på Öland 🙂 Det finns massor av konstnärer och krukmakerier på Öland, du kanske skulle dra ner E22 no ta en tur till Öland nästa gång du åker söderut 🙂

 9. På tal om design… Det känns som om det blivit lite av en sport att gnälla på dem som köper t.ex. Svenskt tenns dagg, eller Skultunas produkter (som nya it-ljusstaken Gloria) … Men om ”alla” köper likadana tröjor från H&M så gör det minsann inget. Detta trots att tröjan mest troligt tillverkats av någon fattig stackare med usla villkor och Daggvasen istället är både designad och tillverkad här i Svea, det borde vi väl värna om?! Läste inne på en blogg att Skrufs (som framställer vaserna) t.o.m. fått nyanställa p.g.a. stor efterfrågan, det är väl fantastiskt? Vi ska väl vara stolta över att det finns så mkt fin design som även produceras här i landet <3

 10. Vi har precis startat ett möbelföretag (www.formH17.com) och tänkte tillverka dem här i Småland. Det gör ju förstås att vi inte kan konkurrera med Ikea om priser utan vi har annat vi har tänkt att konkurrera med. Det som är så ”komiskt” är att när vi stod på mässa med våra prylar i våras så hör vi helt plötsligt någon högt och tydligt säga åt sin gubbe; ”kolla noga Jörgen så att du kan tillverka ett sånt här åt oss sen. Det är de snyggaste borden jag sett men jag vill fan inte betala de summorna”… Blev ”liiite” irriterad men flinade för mig själv när herrn svarade; nää, den där kvallen fixar inte jag gumman…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..