Det här med att inte vara ärlig om reklam i sina inlägg

..eller ja, åtminstone mörka att man tjänar pengar på att man rekommenderar/tipsar. Fick en fråga i bloggen och fyra liknande frågor via mejlen.

 

Hej Mona! Jag tycks mig minnas att du en gång skrev hur man kan ”avslöja”/ se när bloggare gör reklam utan att skriva att det är ett samarbete. Det var nåt om att man skulle föra muspekaren över länken men minns inte vad det skulle stå.

 

Hur lätt som helst att se: man för musen sakta över länken som bloggaren hänvisar till. Står det då så här, fast med ännu fler bokstäver, så är det ett inlägg där bloggaren får betalt. 

mavbild 2016-01-10 kl. 18.43.10
  sen fortsätter en jädra massa bokstäver och namnet på den webshop bloggaren länkar till.

 

För ett par månader sedan var jag på ett möte med Konsumentverket och deras jurister. De var väldigt tydliga med att det MÅSTE framgå att inlägget är sponsrat/i samarbete med redan INNAN läsaren tar del av inlägget. Alltså i rubriken. Problemet är ju att det ser puckat ut eftersom rubriken oftast anger innehållet i inlägget. Jag ska försöka få Tailsweep, som sköter allt tekniskt hos mig, att göra en ”platta” där det står ”I samarbete med…” som jag kan lägga o v a n f ö r rubriken. Än så länge skriver jag så tidigt som möjligt i inlägget att det är ett samarbete.

 

Vissa bloggar har nån text längst ned, under inlägget, där det står typ ”Adlink” eller ”Affiliate” men enligt Konsumentverket räcker inte det alls.

 

Sen undrar jag ibland hur en bloggare tänker, eller inte tänker. De utgår från att läsaren är dum i huvudet. Om man nu gör reklam för en produkt där det framstår som att han/hon på egen hand kommit på att just den produkten är skitbra, och så går man in till några andra bloggare, som gör reklam för exakt samma sak, well, då har man inte så höga studieskulder. ”Åh, jag köpte den här mascaran idag och den är SÅ bra!”

 

Många av företagen har kampanjer samtidigt hos flera bloggare och det är ju inga konstigheter. Det förstår de flesta av er. Jag kommer t ex att blogga om Maybeauty inom kort. För att jag använder deras produkter och gillar dom. De hade en kampanj med flera bloggare före och under julen men då jag inte hade hunnit prova deras nyaste produkt och därmed inte visste om den var bra, eller sög, så kunde jag inte hänga med på den kampanjen. Jag provar ALLTID allt först och skulle aldrig komma på tanken att blogga om en grej som inte är bra bara för att jag får 15.000 kr för det. Det går fetbort och man tappar trovärdigheten på 0,2 sekunder. Ni är som sagt inga pundhuvuden.

 

Den skarpsynte har säkert noterat att jag ibland skriver om en produkt, utan att länka, eller t ex visar mig med en ansiktsmask, utan att länka och det gör jag för att visa att jag använder produkter u t a n att jag får betalt för det. Om jag har kompisar som har egna företag, såsom Pons-Carmen och Jack-Jane, så länkar jag också, utan att få betalt men då handlar det om att jag vill pusha deras produkter. Bra grejer och kvinnor som jobbar röven av sig för att överleva. Dessutom nära vänner. Jag tycker att man ska hjälpa varandra så mycket det bara går. En dag står man där och behöver hjälp själv och jag vet e x a k t hur det känns. Been there, done that, got the t-shirt so to speak.

 

Tjäna pengar vill alla och det är inget fult i det alls, men kör man med raka puckar kommer man till himlen.

 

Har jag hört.

 1. Min princip är att aldri handla de produkter som hela tiden köper bloggreklam. Är också otroligt trött på all smygreklam. Men hur funkar det när du gör reklam för dina kompisar? Även om du inte får betalt direkt får du ju gratis eller rabatterade varor från dem väldigt ofta.

  1. Helt sant, men som i Jack-Janes fall; jag säljer ju hennes jackor och tjänar pengar den vägen. Vissa kompisar har jag en deal om att jag får köpa för deras inköpspris, vilket gör att jag kan handla rätt mycket, om jag nu känner för det.

   1. Men vad gäller då? Räknas det som reklam och måste framgå av dina inlägg? Eller är det bara att tipsa om en kompis. Är ju väldigt många som gör sån reklam, vore konstigt om inte det behövde framgå och beskattas.

    1. Jag frågade juristerna om det och eftersom jag betalar för varorna så är det inget så kallat samarbete. Sen finns det alltid gråzoner, som med allt annat. Det viktiga för mig är att inte luras.

 2. Det är precis så jag har uppfattat dig och ditt bloggande. Men en banner av något slag som man lägger ovanför rubriken kan ju vara bra. Då är det ju väldigt tydligt.

 3. Tusen tack för att du tog dig tid att svara. 🙂 Är så galet less på smygreklam att jag funderar på att sluta läsa vissa bloggar pga detta. Om man skriver att det är ett samarbete direkt har jag inga problem med reklam/samarbeten. Läser en blogg som jag tror är till 90% oärlig om sina samarbeten. Det länkas kors och tvärs och text om produkten kopieras rakt av från hemsidan och sätts in på ett sätt så det ska se ut som om bloggaren själv formulerat det. Tror dem det gäller verkligen att vi går på det? Och ställer man frågor till dom får man konstigt nog inte svar…
  Tack för att du gör det klart för oss läsare vad som är samarbeten. Det gör dessutom produkten mer trovärdig. Litar på att det är bra produkter om du gör reklam för det. 🙂 Ha en bra vecka!

 4. Nu gillar jag din blogg väldigt mycket men jag reagerar lite på att du i ditt förhållningssätt till att pusha vänners produkter som du själv säljer resonerar som att du tjänar pengar genom att själv sälja dem och att det inte är reklam eftersom du inte får betalt för själva inlägget. Men hur är det egentligen med förhållandet mellan bloggen och ditt företag, för bloggen kan ju strängt taget ses som en marknadsföringskanal för ditt eget företag och då är det ju inte fråga om att det är av exempelvis jack-Jane som du får betalt utan du får ju, precis som du själv påpekar, betalt genom vinsten på produkterna du säljer. Som du pushar via bloggen. Dvs ett inlägg där du som återförsäljare gör reklam för produkter slutar ju inte att vara reklam bara för att du inte får betalt av producenten för att försöka boosta din egen försäljning.
  Snälla missförstå mig inte, jag tycker inte att det är fel att du pushar produkter men jag hade tyckt att det vore tråkigt om du fick skit för något helt i onödan när det är så enkelt att undgå som att klämma dit en banner ovanpå de inläggen också.

  1. Jag håller med dig hundra procent och det är här jag är ute och gråzoonar och dubbelmoralar lite. Jag vill därför har den där ”plattan/ramen” jag pratar om och kunna lägga den precis ovanför rubriken. Nu är ju ni gamla rävar här inne väl medvetna om vad jag jobbar med och jag tror, med betoning på tror, att jag i inläggen om våra produkter brukar skriva att det är just våra produkter. Hur som helst så fattar jag vad du menar men jag jobbar som sagt för att få Tailsweep att fixa den där plattan. Det är lite tekniska svårigheter med det, men jag hoppas att det går att lösa. Då är man safe i alla lägen. Och du, be inte om ursäkt för att du kommer med synpunkter och kritik. Konstruktivt är aldrig fel!

 5. Hej och tack för trevligt och fint svar 🙂 Det slog mig att jag sett en sådan platta inne på UnderbaraClaras blogg, jag lägger med den i länken här nedanför så kan du visa för Tailsweeepgänget om det kanske skulle underlätta?
  http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2015/12/17/sillunch-med-nya-smakkombinationer/
  Spontant tänker jag att det enklaste nog är att knåpa ihop något enkelt som du har sparad som bild på ditt skrivbord och sedan kan ladda upp till inlägget precis som vilket foto som helst.
  Hoppas att du får en skön dag!

  1. Haha, det är exakt den jag har som referens! Problemet är att den måste ligga o v a n f ö r rubriken vilket gör att jag inte kan lägga upp den som om det vore ett inlägg. Det är det som dom måste lösa på ett bra sätt.

  2. Just den sillen som alla massor till ett fotbollslag, ensamma och vanliga mammor både dolt och öppet gjorde för första gången i sitt liv. Så trovärdigt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..