Någon som kan brandsäkerhet?

Vi har mässa snart och jag vill ha höbalar i vår monter. Mailade mässan och frågade om jag fick ha det, under förutsättning att de är impregnerade så att de inte kan brinna…om det nu skulle börja brinna av någon annan anledning på mässan.

 

De svarade att deras säkerhetsavdelning meddelar att hö inte går att impregnera. Är det verkligen så, någon som vet?

 1. Och varför skulle just höbalar vara mer brandfarliga än allt tyg, plast, trä osv som kommer att finnas på Mässan???

 2. Haha …du och dina ideer….halmbalar i monter…ja de har nog rätt på mässan att det inte funkar att impregnera hö för om det hade gått skulle ju inte Gävlebocken brinna varje år 🙂

  1. Nä, precis! Bockskrället har brunnit trots impregnering………. Men du kan ju ringa 026-178000 (Gävle kommun) och kolla 😉

 3. Kontakta din lokala brandstation och kolla med dem. Och när det gäller impregnering….hur tror de att man gjorde med gävlebocken?
  Förr var den alltid indränkt sådant medel.
  Man kan ju tycka att halm och hö inte borde det enda som man inte får ha där om det är för brand faran. Nästan allt som säljs är ju brandfarligt. Ta med några brandsläckare och ha inga levande ljus i närheten, bara LED ljus.

 4. Jo det går att impregnera. http://www.dafo.se/Produkter/Brandforebyggande-utrustning/Flamskyddsmedel/?gclid=Cj0KEQiAtri0BRDLoaCF95e7o_sBEiQA_pgRQ4jazDxlRVf1fR9fXSZqvr-W0kXSI71TbItgusHqSdwaAtOH8P8HAQ

  Det behöver väl bara impregneras för om olyckan skulle vara framme, inte om några terrorister skulle ta sig in och specifikt försöka tända eld på era halmbalar antar jag. Det går ju att flammskydda det mesta vad jag har förstått. Ring till en brandmästare och fråga, hen vet säkert.

 5. Ja, så är det. Även tyg du ska använda måste vara impregnerat. När vi använde höbalar 1847 så köpte vi impregnering på flaska och dränkte balarnas ytor med medlet, när brandinspeltionen kom och proveldade ett strå så fick det godkänt.

 6. Vi har får och av den anledningen har vi hö. Om höet inte ligger i balar utan löst, då går det givetvis att impregnera.
  Men en höbal är så tät, så ev impregnering skulle inte tränga igenom. Om vi har en höbal ute och det börjar regna, så blir ju bara det yttre av höet blött. Inte hela balen. Varför inte kolla upp halm? Halm borde rimligtvis gå att impregnera.

 7. Med tanke på att de impregnerar Gävlebocken varje år så vill jag påstå att det går.
  Men om den impregneringen är ok inomhus är en annan sak.
  Tänker dessutom på alla allergiker – kan tänka mig att det blir snyggt rent estetiskt med höbalar, men risken finns att de blir snor-impregnerade av alla med hösnuva? 😉

   1. Fast allergi mot doftljus och allergi mot hö och halm är ju två helt olika saker! Som att jämföra äpplen och päron… Tror nog att fler personer är allergiska mot hö än mot doftljus, sedan kan man ju diskutera doftljusen för sig, ungefär som man diskuterar parfymer på sjukhus.

   2. Inte riktigt samma allergi… Själv är jag snorallergisk mot hö men klarar utan problem doftljus. Du är ju allergisk mot nötter men tål ju både hö och doftljus så jag hänger inte med på hur du tänker nu Mona. ?

 8. Hö och halm är ju ganska likvärdigt och Julbocken i Gävle impregneras ju varje år efter konstens alla regler men det hjälper ju tydligen inte eftersom några kreativa personer lyckas få fyr på den ändå år efter år 😉

 9. Alt. gör fejkbalar: Kartong med ett lager hö utanpå (dra tågvirke av ngt slag runt kors och tvärs) klart! Känns som att de tror att hö ska självantända, finns väl massor av annat som brinner som fnöske på en mässa?

 10. Höbalar kan självantända. Körde bakom en bil med släpet fullt med balar och det brann där! Jag håller med om att en ”fejkbal” är kanske det bästa….

 11. Tjena 08-bruttan!
  Jag tror att du menar halmbalar, inte höbalar. Gävlebocken är av halm och den brinner ju, som många andra skrivit här.
  I min lilla stad är det just nu fullt av halmbalar på alla torg, affärscentra m.m. Visserligen var det en av dem som ”tog sig” vid nyårsraketuppskjutandet. Hela Öland är fullt av halmbalar, både utom- och inomhus,under konstrundorna/konstnätterna. Tror inte alla kollat om tillstånd. Så, halmbalar i mässmontern borde inte vara ett dugg farligare än allt annat du/ni har där i hallarna.
  Men kolla med din lokala brandstation. För säkerhets skull och för ev. försäkringar.
  Annars då? Jodå, jag kollar din blogg varenda dag. Väntar på nya inlägg. Tror jag har kommenterat några gånger tidigare, men jag är en av dem som bara gläntar på garderobsdörren här.
  Lycka till du världens bästa Mona!

  1. Haha, tack för att du gläntar på dörren, me like a lot! Och ja, det är ju halm jag är ute efter och trots min ålder har jag fan ingen koll på skillnaden. Man är ju ett vandrande pucko de luxe!

   1. Jodå här står snart dörren helt öppen! Men en mindre vandrande pucko än du har jag nog aldrig träffat på! De flesta puckon bjuder inte på sig själva, de ”avslöjar” aldrig sina svagheter, de bjuder inte in oss till sina helt fantastiska, stressiga, helt galna och verkliga världar. Men det gör du!
    Och nu har jag börjat rota i lådorna här för att kolla hur många glasögon jag har att skänka till din Nicaraguaresa. En hel del har tidigare gått åt till Lions Club. Jag hade en massa, ja väldigt många, eftersom jag hade förmånen att kunna byta både glas och bågar väldigt ofta under ca 15 år. Den tiden, med min optiker, är förbi nu, men jag har fortfarande kontakter i branschen och jag är otroligt glad och stolt över dig och alla andra som gör ett sånt otroligt jobb!
    Fy fan, rent ut sagt, vad bra ni är!

   2. Försök inte, jag minns alldeles bestämt att jag har läst ett inlägg där du och nån väninna diskuterade skillnaden på hö och halm…?

 12. Men hur går det då för alla som säljer halmgrejer (och tyg, ljus, plast, papper och typ alla andra material då också)? Just wondering? Men jag håller med ovanstående talare om att man borde kunna fejka en halmbal :), typ klä in en trälåda (om det ska vara en fyrkantig) med ett tunnare lager halm.

 13. Hej!
  Gävlebocken är väl av halm? ?
  Nej men skämt å sido, och med risk för att låta som en gnällkärring! Jag hade inte kunnat besöka din monter om du har hö i den! Är sjukt allergisk mot det!

  Tack för en superbra blogg! ?
  Linda

 14. Tänker mest på VAR man hittar fina halmbalar av den ‘äldre’ sorten… Det är tyvärr en utdöende variant, nu gör de flest stora. Tog ett tag även på landet att hitta någon som gör dessa fina små halmbalarna. Så…lycka till i alla fall. ?

 15. Hej Mona
  Jag jobbar också med mässor och event. Vi skulle ha halmbalar vid ett event på Stockholms central i november och det godkändes om vi flamskyddade dem. Jag beställde koncentrat (kan återkomma med leverantör om du vill) men det var inte lätt. Det skulle späs ut med vatten, alla sidorna skulle vattnas med vattenkanna med stril och sedan tog det en evighet att torka. Halmbalarna köpte jag billigt hos en bonde men medlet var dyrt. Det blev i alla fall jättebra och nu har jag dem andra tillfällen framöver.
  PS: Klart man ska ha vispgrädde i kaffet! Fast helst vispad då och såklart garanterat svensk 😉

  1. Äh, fuck grädde!

   Men du, hur länge var ”evighet”? Mässan öppnar den 20:e.. Om du tror att jag hinner så vill jag gärna veta vad koncentratet heter!

   1. Hej,
    Om du kan ha balarna inomhus och låta dem droppa av och torka så tror jag en vecka räcker.
    Vi skulle ha våra som loungemöbler och man vill ju inte bli blöt om rumpan.
    1 liter koncentrat per bal gick åt och de var ca 80x45x45. Jag har kontaktuppgifterna (och bilder) på jobbet och kan skicka till dig imorgon om du vill.

 16. Om tant ger upp/gett upp tanken på höbalar så finns det alltid träulls balar…
  Mkt mindre allergier. Mkt mindre brand restriktioner.
  You know how to find me;)

 17. Litet komihåg i begreppsförvirringen: Hö är djurens mat, halm är djurens lakan.
  Hö är avklippt och torkat gräs, många är allergiska mot tex timotej. Halm är spannmålets (tex vetets) ”skaft”, få är allergiska mot det.
  Hö är grönt, tunt och fint. Halm är gult, blankt och kraftigt.
  Jag har lite vetehalm på småbal (8-10 kg) om du vill köpa 😉

 18. ..och ingen reflekterar över hur giftigt det är med flamskyddsmedel? …vad är skillnaden..om människor dör av eld eller cancer? just sayin 😛

  1. Nu har jag hunnit läsa igenom alla kommentarer och blev gladast över din 🙂 Tänkte också att alla pratar allergier om hö/halm och doftljus men ingen funderar över flamskyddsmedel. Jag driver precis en lång historia över flamskyddsbehandlad fåtölj som jag inte vill ha in i mitt hem.

 19. Min dotter är superallergisk mot hö. Hon får både allergi och astma. Så pass mycket att reaktionen kan vara livshotande! Men det gäller ju inte dej och dina barn…

  Tänk om. Tänk rätt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..