När man frångår sina principer … och ångrar sig

Jag får ju så sablans ont i magen när jag äter mat som innehåller vispgrädde (har med min gastric bypass-operation att göra) men jag kunde inte låta bli makens potatisgratäng från igår. Den blev dagens lunch.

IMG_2455
Talibanen kämpar lite med sitt sockerberoende och förra våren gav hon sig själv sockerförbud. Det gick hyfsat om jag ska vara ärlig. För ett par veckor sedan sa hon att hon skulle vilja satsa stenhårt på ett förbud. Hon har mina anlag och även om jag aldrig någonsin pratar bantning med henne utan mer om att vissa ämnen mår man inte bra av, måste jag medge att jag är lite stressad över henne då hon inte har något som helst stopp … om hon fick äta vad hon ville. Precis som jag hade förr.

 

Jag, som anser att socker är djävulens påfund, tänkte att, kan jag bara ge henne en ordentlig morot så kanske hon verkligen anstränger sig denna gång. Därför har jag sagt att om hon klarar a b s o l u t sockerfritt, det vill säga: inget godis, inga kakor/bullar/chips på 6 månader från och med i morgon, 2 januari, så får hon 5.000 kr av mig (hon vill ha en ny mobil men jag tokvägrar och säger att hon får jobba/spara ihop till en). Kan tyckas vara helt fel väg och alldeles för mycket, men kan hon lära sig att det finns annat gott man kan äta så får det gärna kosta mig 5.000 pickadoller. Framför allt vill jag att hon blir av med sockerberoendet.

 

Idag är sista dagen med andra ord och i morse sa jag att hon får äta vad hon vill idag.

 

Kusinen är ju här så båda lyste upp:

 

”Va, får vi äta VAD SOM HELST?!”

 

”Japp, och hur som helst, när som helst”

 

”Varför då, du brukar ju vara så sträng?!”

 

”Well, för att jag känner för det och ni kan lita på att jag aldrig någonsin kommer låta er göra det igen!”

 

En kvart senare såg deras frukost ut så här:

IMG_2456
Varsitt ägg och varsin tallrik med talibanens svingoda pepparkakscheescake från igår.

 

Jag bara stirrade på dom och skulle precis öppna munnen.

 

”Mamma, du SA att vi fick äta vad som helst och hur mycket som helst hela dagen!”

 

Ibland önskar jag att jag kunde hålla igen den här glapplådan.

 1. Tror det är jättebra! Tror stenhårt på bra belöningar för att uppnå ett bra resultat.
  GOTT NYTT ÅR! Och tack för alla känslor man får av att läsa din blogg. Skratt, tårar, inspiration, eftertanke, köpbegär, tycka lika tycka olika osv………Love it! Fortsätt så.
  Kram Lena

 2. Hej Mona, när genomgick din Gastric-operation – varför gjorde du det?
  För att bli smalare – eller vad det av hälsoskäl (eller båda)?
  Fick du stå i kö.
  Vad är de värsta komplikationerna efter operationeen?
  Ångrar du dig?
  Hur länge sedan vad detta?

  Kram
  Gunnel

  1. Hej Nelly. Det är fem år sedan. Jag gjorde det av hälsoskäl i första hand. År av jojobantande och taskig karaktär slutade med att jag insåg att en gbp-op var enda utvägen. För fem år sedan var det kö, jag fick vänta ett år men idag är det ingen kö. Inte i Stockholm i alla fall. Den värsta komplikationen, som 99% råkar ut för, var att tappa skitmycket hår. Jag gjorde för övrigt exakt som läkarna sa vilket minimerar komplikationer. Som min kirurg sa: ”det är bra mycket farligare att fortsätta att vara tjock, än att operera sig”. Jag ångrar mig inte en sekund, snarare att jag inte gjorde det tidigare. För h e l v e t e vilken bra livskvalitet jag har nu! Äter mycket bättre och mår skitbra. Och jag behöver aldrig i hela mitt liv tänka på bantning. Om du söker i sökrutan på Gastric så får du upp mina gamla inlägg om operation och allt annat. Jag har tappat alla fotografier i samtliga inlägg sedan jag bytte webbhotell i somras och jag håller på att återställa dom, men det tar tid …9000 inlägg…Basattduvet!

 3. Ägget var väl helt ok men det andra? Till frukost?? Nåja de lär sig väl att det inte alls är gott till frukost. Hade varit en sak om de började med gröt och hade kakan till efterrätt…….. Men heja tjejerna som tog tillfället i akt!

 4. Haha! Bäst att passa på. Våra barn åt gårdagens kräftsoppa till frukost ?
  Socker är som knark. Skitjobbigt. Måste nog sätta ett sockerförbud för mig själv snart också.

 5. Med det sockersug du beskriver så är det möjligt att Talibanen har candidaöverväxt, väldigt vanligt numera och obehandlat kan det på sikt ge hälsoproblem, men det går att åtgärda så det är ingen fara på taket. Har man candidaöverväxt så är det svampen (candida är en svamp som finns naturligt i tarmen men får den mycket socker så växer den till sig för mycket) som kräver socker och det kan nästan vara omöjligt att stå emot det suget. Förutom att utesluta socker, mjölkprodukter och snabba kolhydrater så kan man få hjälp av olika typer av kosttillskott och örtpreparat som dödar candidan och snabbar på processen. Googla gärna, det finns massor att läsa, candida är ett av vår tids stora hälsoproblem. Men jag kan så klart ha fel också, kanske har Talibanen inte alls candidaöverväxt, det var bara en tanke som slog mig och hur man i så fall kan underlätta lite för henne. 🙂
  Charlotta

 6. Jobbar själv med socker förbud och det är skitsvårt för jag måste undvika allt med socker dvs även frukt för att inte få tillbaka suget. Kroppen ser ju bara socker som socker och bryr sig inte om det kommer från frukt.

 7. Tycker att du gjorde rätt. Hade jag kunnat hade jag gjort detsamma med min dotter. Hon kan tamigtusan tugga i sig ”hur mycket som helst” o det syns.. Hon är duktig o går till gymmet en gång i veckan med PT o efter det är det nyttigt som gäller en dag eller två, men sen rullar det igång igen. Jag, som mamma, tycker att hon är fin som hon är, men storleken oroar mig. Jag vet att hon kan, för hon gymmade mer o åt rätt för ett par år sen o gick ner o vart SÅ fin.. Försöker pusha, men väldigt försiktigt, för jag vet ju att det är för att hon inte mår bra..

 8. haha, bra där Talibanen!
  Minns när vi på kollo en morgon fick godsaker till frukost. Vi snackar chokladpudding, chokladbollar, godis, popcorn… ja, allt mumsigt man kan tänka sig som 8-14-åring (som åldern var på kollot).
  ÖVERlyckliga började vi äta/frossa!!
  Men gissa hur många som efter bara en kvart gick mot köket och BAD till ledarna:
  Snääälla, kan vi inte få te, macka, gröt, fil, ägg och sånt vi brukar??
  haha! SÅ himla roligt men bra gjort tror jag ändå.

  Kommer också att jag som typ 10-åring hade ‘godis-förbud’ (var själv med på det) och skulle få 100 kr för det (om jag höll det i ett år).
  Minns också när jag sovit borta hos någon släkting och ringde hem och erkände att jag ätit typ 3 nonstop, japp, då blev det direkt 3 kr avdrag. Minns dock inte hur många kronor som blev kvar av den där hundringen när året var slut. Förmodligen ingenting. 😉 😀

  Men det är nog en bra morot iaf! 5000 pickadoller är inte smågrus för en 10(?)-åring direkt.

  Kram!

 9. Tack för tips. Gjorde just en deal med sonen som liksom Talibanen inte har ngt naturligt stopp. Godisförbud till skolavslutningen = ny mobil.
  Jag får nog hoppa på det tåget också i ren sympati…ehumm…jag lär också behöva få bort primärt godiset.

 10. Kan du inte vara snäll och lägga ut en receptlänk till den där goda pepparkakscheesecaken? Skulle uppskatta det!
  Det finns många recept på nätet men alla är inte goda, onödigt att chansa liksom.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..