Ska det vara så här

En av talibanens danslärare skrev det här på Facebook härom dagen och man kan inte bli annat än förbannad. Och undra VAD föräldrarna håller på med.

avbild 2015-12-07 kl. 22.22.29

 1. Håller med i sak , det är bedrövligt hur mycket eget ansvar det ligger hos dagens ungdom- både i skolan och i uppfostran, men Daniels språk lämnar också mycket att önska, i föredöme och språkvård.

 2. Vi vuxna sviker barnen genom att inte säga till, lära dem rätt och fel. Barn behöver fasta gränser och en massa kärlek. Ramar och kramar! Tyvärr tror jag att många idag och osäkra i sin föräldra-roll och därför inte vågar sätta ner foten.
  Är en sådan som säger till om jag ser någon bete sig illa. Tillrättavisade en ung kille på tåget härom dagen som satt och eldade på sätet! !! Massor av andra vuxna såg och ingen gjorde något. Vad hade hänt om elden tagit sig? ??
  Ett av mina barn har en klasskamrat som har varit rätt strulig genom åren. Hen har jag sagt till och pratat med många, många gånger. Nu när vi möts på stan lyser hela tonåringen upp. Stannar och pratar och vill oftast ha en kram. Det glädjer mig rätt mycket. Vi som är vuxna måste våga vara vuxna!

 3. Är ju bara att ta sitt ansvar som vuxen & säga ifrån om nu föräldrarna inte gjort sitt jobb?
  Tror iofs att mycket handlar om ”ungdomsjargong” snarare än brist på uppfostran; men då måste ju vi som vistas kring dem sätta ner foten…
  Åker på Brommaplan – Akalla-bussen varje dag, och i början av varje hösttermin så är det bröl och skrän; men ganska snart lär de sig att ”Tanten” inte tolererar sån’t språk och beteende, så då blir det lugnt iaf på ”min” tur… 😉

 4. Har jobbat i skärholmen och kan bara hålla med tyvärr. Vilka jävla skitungar rent ut sagt, att föräldrarna inte skäms. Både de riktigt små som fick springa och löpa amok medan päronen drack kaffe (jag är absolut för att barn leker, men det här var inte lek..) och de i nedre tonåren som stal och betedde sig illa. Hade en kollega som sa upp sig för att ett gäng 10 åringar trakasserade henne med könsord och hot dagligen.

 5. Mina barn, dem är 4 och 6, har jag och min sambo varit ganska hård med när det gäller uppfostran. Självklart har dem även fått en himla massa kärlek! Nu är dem så små men det blir skillnad på barn beroende på den uppfostran dem får. Barnens kusiner (9 och 7 år) har en uppfostran som gör att dem får göra/säga i princip vad som helst och det får inga konsekvenser. Har hört den äldsta kusinen hota att döda sin mamma, han kallar henne för hora och får såna raseriutbrott när föräldrarna säger nej åt han (när dem väl säger nej och Nope han har ingen diagnos) och pojken är 9 år gammal. Jag och min sambo har fått ta så mycket skit från ovannämnda pojkes föräldrar men även från min svärmor och svärfar för våran hårda uppfostran, men vi har stått på oss för vi har tyckt att vi gjort rätt. Nu några år senare står vi med facit i hand. Jag och min sambo har trygga barn som vi har en god relation till och dem har barn som är så sjukt osäkra och beter sig som apor.
  Det gör mig även orolig för framtiden, hur kommer det bli för dem här barnen när dem kommer upp i tonåren?

  1. Man behöver inte vara hård i sin uppfostran för att få väluppfostrade barn. Kanske bara haft tur men tror ingen skulle kalla min uppfostran hård, använder nog inte ens ordet uppfostran och har aldrig fått annat än komplimanger för mina barns uppförande 🙂

   1. Jag tror inte man får väluppfostrade barn genom att låta barnen göra som dem vill. Barn mår bäst av att ha gränser, att man bråkar och samtidigt kan visa att det är okej att bråka och göra fel, det är vad jag tror. Sen finns det alltid undantag. Och min syn på hård uppfostran kanske inte är samma som din syn på hård uppfostran.

 6. Här sitter surkärringens jämlike och muttrar samt tackar sin lyckliga stjärna att hon bor på ”landet” där vi är lite för manga griniga kär -ingar som inte accepterar ett sånt beteende.

  Surkärringen är en annan som läser denna blogg under annan synonym 🙂

 7. Kids Will be kids. Det var likadant på min tid 1980. Hade mina föräldrar koll på vad vi förortsungar gjorde och sa? Nähäpp tror inte det. Om jag var ouppfostrad? Inte ett dugg. Och det har gått väldigt bra för mig trots att jag gapat på bussar och kräkts på tunnelbanan.

  1. Håller med dig lite här. Föräldrarna vet inte alltid allt. ”Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn”. Med det sagt så menar jag verkligen inte att beteendet är ok på något vis. ?

 8. Känns lite som de tävlar i vem som kan störa medresenärerna mest.
  Minns för något år sedan när jag satt på en fullproppad buss där det längst bak var något prepubertalt geni som spelade jättehög musik, sjöng med och var allmänt störig.
  Alla på bussen vart skitförbannade och till och med hans kompisar sa till honom, men han slutade inte.

  Bussresan tog sisådär en kvart/20 minuter men kändes betydligt längre.
  Hade nästan på riktigt önskat att busschauffören skulle slänga av honom.

 9. Ja man blir mörkrädd.
  Bara att som vuxen och gå in och säga att detta är inte okej oavsett om det inte är ditt barn.
  Men många kan tycka att ungdomarna kan vara skrämmande som dom låter o röjer.
  Har arbetat med ungdomar och dom låter värre än vad dom är, haha.

 10. Håller med. Och sen dessa som sitter och pratar i telefon högt och ljudligt så att man ska veta allt som händer och sker i vederbörandes liv. Respekt mot andra och vanligt folkvett verkar inte ‘delas ut’ längre.

 11. Ja , vad otroligt hemskt. Õppna ögonen, kom ur ”ankdammen”, vidga perspektivet.
  Vad är det som händer ute i världen. Vilken tur att ni alla är sådana perfekta föräldrar och förebilder för era barn. Ni gjorde aldrig något dumt som barn. Ni var helt enkelt exemplariska.

  1. Oj vilken tråkig kommentar. Petra dear, jag är en ”gettounge” deluxe och kan tala om för dig att även om vi var överjävliga så betedde vi oss aldrig på det där sättet. För min del är förklaringen enkel: i övervägande fall är det oengagerade föräldrar, oengagerade kommuner som inte ser till att ha tillräckligt med evenemang/ställen för ungdomar, slappa skolor där lärarna inte vågar göra något, även om de vill men också känner sig otillräckliga pga av för hög arbetsbelastning, i de fall ungdomarna har föräldrar som invandrat så är språk- och kulturbarriären väldigt stor. I många, m å n g a, fall så styr dessa barn över föräldrarna och när barnen t ex agerar tolkar vid utvecklingssamtal så får föräldrar inte alltid reda på vad läraren egentligen berättar.

   Källor: God vän vid sociala myndigheter, god vän lärare, god vän lärare i mångkulturell skola, goda vänner inom polisen, god vän journalist i undersökande mediala forum (läs:tv-program), mååånga goda vänner som är mitt i dessa kretsar, unga som gamla.

   Det finns inga barn som är perfekta men tro att vi är ett gäng som sitter på höga hästar och som inte har koll på den övriga världen, eller som själva inte har en viss erfarenhet: well, du är du ute och hojar. Det ÄR ett samhällsproblem på många ställen och man behöver inte ha särskilt höga studieskulder för att inse det. Kärlek, bekräftelse, uppfostran är en rätt bra cocktail när man hanterar barn.

 12. Man blir mörkrädd när man läser vissa kommentarer här inne på Daniels inlägg. Ursäkta men han uttrycker sin ilska över en buss full med gaphalsar som inte kan uppföra sig. Vart fan har föräldraansvaret tagit vägen va. Vem lär sig hyfs o vett om man låter ungarna sitta dagarna i ända framför datorn eller leka med mobilen. Ni har så totalfel som inte säger ifrån och det kommer vissa sig den dagen ni är gamla och behöver hjälp. INGEN kommer finnas för er för ni lärde dom aldrig ta ansvar och ni lärde dom aldrig vissa respekt
  Så här ligger det till, ingen törs säga ett pip idag till ungdomarna ute i samhället idag. Jag är idag 50 år ca…Jag växte upp under 70-80 talet och jag kan helt jävla säkert säga att hade vi inte haft dom föräldrar vi hade, inte bara mina utan alla så hade det gått utför med många fler. Dom blundade inte för vad vi gjorde och var det något lurt på gång så snokade dom oftast upp det. Inte alltid men väldigt ofta. Dom sa ifrån, röt till, skällde ut oss offentligt på gårdarna, gick in på privata fester och avslutade festen. Ringde o vart ovänner med varandras föräldrar. Givetvis tyckte vi alla unga att det var väldigt pinsamt men vi vart uppfostrade, vi visste vart gränsen gick. Idag finns inga gränser, inga som säger ifrån. Skolan får inte säga ifrån och gör dom det så blir dom anmälda eller så får sig först läraren och sedan rektorn en skopa ovett och har dom riktig otur så byter ungen skola bara för att det var något som inte passade. För att komma tillbaka nästa termin igen….
  Jodå jag har själv barn, 14 & 24 år. Lyckliga uppfostrade med kärlek men också med klara gränser för vad som är ok eller inte. Jag har liksom jag blivit uppfostrad uppfostrat mina barn. Det har vart krig, hårda ord, gråt o tandagnisslan, men vi älskar varandra fortfarande. Bästa betyget fick jag av 24 åringen när vi pratade för en tid sedan. Hon sa ”pappa du har vart hård o bestämd när jag var yngre, men tack vare dig står jag stadigt och tryggt idag” Våga säga ifrån, dra gränser, lär dom respekt, oponera er, ifrågasätt allt som inte verkar rummsrent. Det kommer betala sig om några år, tro mig !

 13. Har du läst Meekatts blogg (meekatt.com)? Hon har skrivit flera inlägg om barnuppfostran, o fått SÅÅ mycket skit!
  Själv har jag fått höra av dottern (snart 11, förpubertal..) att jag är sträng..
  Men, jag gör det med kärlek, o för att de ska bli fina vuxna med lite skinn på näsan!
  Dessutom får de hjälpa till hemma, sade upp fritids för ca ett år sedan, o nu har de ”sysslor” att utföra nästan varje dag de kommer hem, sedan får de göra vad de vill.
  Funkar finfint, i söndags städade vi huset o sedan bakade vi pepparkakor, o ungarna tyckte att det var en enda lång hemkunskapslektion, som de gillade!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..